Kameranytt.no

Nytt mobilkamera i Norge: Google Pixel 7 Pro

Google Pixel 7
NÅ I NORGE: Med Pixel 7 og storebror Pixel 7 Pro debuterer Google endelig på det norske mobilmarkedet med smartmobiler under eget merkenavn. (Pressefoto: Google)

KOMMENTAR: Norske mobilkamera-entusiaster har fått et nytt mobilmerke å velge i: Google Pixel. Det er egentlig ikke noe nytt mobilmerke, men for første gang har Google bestemt seg for å markedsføre Google Pixel-mobilene også i Norge. Samt i flere andre land hvor Google Pixel ikke har vært tilgjengelig før nå.

I Europa gjelder dette for Sverige, Danmark og Nederland, som i likhet med Norge heller ikke har hatt Google Pixel-mobiler på markedet tidligere. I alt 17 land står nå på listen over landene der Google markedsfører sine Google Pixel-mobiler.

For ordens skyld: Russland står ikke på listen.

Kamera og operativsystem

Det er spesielt to forhold som gjør Google Pixel-lanseringen i Norge interessant. Det ene er kameraene i Pixel-mobilene. Disse har opp gjennom årene hatt ord på seg for å være forholdsvis gode, uten at nordmenn har fått sjansen til å prøve dem. Jo da, noen har kanskje kjøpt seg en Google Pixel-mobil, enten ved egen import eller på utenlandstur. Men uten et norsk forhandler- og service-apparat har jo ikke merket hatt noen sjanse her på berget – før nå. Foruten Google selv har selskapet fått med seg tunge aktører som Telia og Elkjøp i markedsføringen her til lands nå i 2022.

Google Pixel 7
2022-MODELLEN: Google Pixel 7 Pro i de tre fargene som modellen kan fås i. (Pressefoto: Google.) (Klikk for større bilde.)

Det andre som er spesielt med Google Pixel-mobilene, er forholdet til operativsystemet. Det har jo i alle år vært sagt at den store fordelen som Apple har med sitt økosystem, er fullstendig kontroll over både maskin- og programvaren. Apple har full kontroll over operativsystemene til alle sine typer enheter – Mac, iPad, iPhone, Apple TV og Apple Watch. Bortsett fra for Mac «siles» dessuten all programvare gjennom App Store. Unntaket er et lite antall apper som noen få utviklere tilbyr gjennom såkalt «sideloading» eller piratprogramvare som forutsetter «jailbreaking» av enheten. Et strengt regime, upopulært blant ikke-Apple-brukere. De som aksepterer denne strenge reguleringen, er imidlertid blitt belønnet med ekstra sikkerhet og forholdsvis hyppige oppdateringer av både operativsystem og apper.

Brukere av Android-mobiler har på sin side ofte klaget over lang ventetid på sine oppdateringer. For eksempel er det ikke nok at Google, som står bak Android, slipper en oppdatering av OS-et i ny og ne. Android-oppdateringene må i neste omgang tilpasses de enkelte mobil-merkene, noe som brukere klager over kan ta både vinter og vår. Dette dreier seg om såkalte OEM-oppdateringer. Altså oppdateringer som gjøres på produkter basert på programvare eller komponenter lisensiert av andre – i denne sammenheng operativsystemet. De enkelte mobilprodusentene foretar gjerne endringer i systemet tilpasset spesielle funksjoner ved sine mobiler, og derfor må også OS-oppdateringene tilpasses.

Slik ventetid slipper man i stor grad med Googles egne mobiler, akkurat som hos Apple. Paradoksalt nok blir Google derfor den av Apples konkurrenter som ligner mest på Apple, i hvert fall på akkurat dette området.

Googles nettsider står det at oppdateringer vanligvis vil bli tilgjengelig innen to uker etter lanseringen, i hvert fall for enheter kjøpt gjennom Googles egen butikk. Man kan regne med å få sikkerhetsoppdateringer i minst fem år etter at modellen man eier, er lansert i USA. Såkalte plattformoppdageringer, altså Android-oppdateringer, loves i minst tre omganger.

Google Pixel 7
TETT PÅ: Makrobilder er ikke noe problem for Google Pixel 7-kameraene. (Pressefoto: Google Pixel.) (Klikk for større bilde.)

Jeg har sett Google Pixel-brukere – inkludert noen på et nettsted som kaller seg Android-politiet – klage over at Pixel-oppdateringene kan gå veldig langsomt, men det er mer knyttet til Googles såkalte sømløse oppdaterings-metodikk. Dette går ut på at oppdateringen skjer i bakgrunnen mens mobilen er i vanlig bruk, og det eneste avbruddet man opplever er en kjapp restart av mobilen. Det skulle jo egentlig borge for at oppdateringen oppleves som lynrask. Men selve bakgrunns-oppdateringen går visst litt for langsomt etter enkeltes oppfatning. Nok om det.

Siden 2016

Google lanserte sin undermerkevare (engelsk: sub brand) Pixel i 2013, men til å begynne med ble navnet brukt på Googles bærbare Chromebook-PC-er. Det var først høsten 2016 – ni år etter Apples iPhone-lansering – at den første Google-mobilen så dagens lys, under Pixel-merkevarenavnet.

Forløperen til Google Pixel-mobilene var Googles merkvarenavn Nexus, som ble brukt om et utvalg mobiler, nettbrett og digitale musikkavspillingsenheter. Disse var produsert – nærmest på rundgang – av andre mobilprodusenter som HTC, Asus, LG, Motorola, Huawei og Samsung. I utgangspunktet var de ment som en slags demo-modeller basert på Googles Android-operativsystem for å vise hvordan rendyrkede Android-enheter kunne fungere. Men de ble ganske populære.

Derfor vakte det stor oppsikt både i bransjen og blant brukerne da Google droppet Nexus-konseptet og isteden lanserte sine egne mobiler under Pixel-navnet. Lanseringen fikk stor oppmerksomhet i data- og teknologi-pressen, også her til lands. Men nordmenn måtte altså vente i seks år før Googles Pixel-mobiler skulle bli tilgjengelig i Norge.

Google Pixel 7 og 7 Pro

I mellomtiden har Google Pixel-mobilene gjennomgått en rekke forbedringer og fornyelser gjennom hele tallrekken fram til generasjon sju, som nå er på plass. Man kan vel si at Google følger mønsteret fra andre mobilprodusenter med en forholdsvis ordinær mobil i «standard-størrelse», beregnet på de brede masser. Supplert av en «Pro»-modell med større skjerm og typisk med bedre kamerautrustning. For Kameranytts lesere er det utvilsomt den nye Google Pixel 7 Pro som er den mest interessante modellen.

EKSTRA KAMERA-HULL: Den kjappeste måten å se forskjell på Pixel 7 og og Pixel 7 Pro, er det runde kamerahullet for teleobjektivet. (Pressefoto: Google.) (Klikk for større bilde.)

I mai 2022 lanserte for øvrig Google også en oppgradert utgave av fjorårets Google Pixel 6 kalt Google Pixel 6a. Den følger med på lasset inn på det norske markedet som Googles billig-mobil til snaut 5.000 kroner.

Dette er Google Pixel 7

Google Pixel 7 er en slank og lommevennlig smartmobil med 6,3-tommers skjerm. Den benytter en ARM-prosessorbrikke som Google selv har designet kalt Tensor G2. Brikken produseres av Samsung i et produksjonssystem på fem nanometer. (Flere medier har omtalt det som et fire-nanometers produksjonssystem, men ifølge Google selv snakker vi om fem nanometer. Jo smalere produksjonssystem, jo raskere datatransport i prosessorbrikkesett.) Brikkesettene fra Google har ord på seg for å være svært effektive i tilknytning til maskinlæringsteknologi og andre krevende prosesser, inklusive bildeprosessering generelt.

Mobilen er bygd med en aluminiumsramme samt såkalt Gorilla-glass på framsiden og baksiden. Eller mer nøyaktig: Gorilla Victus-glass, som skal tåle et fall på to meter, mot «bare» 1,6 meter for vanlig Gorilla-glass.

Google Pixel 7
LILLEBROR: Her er den lille Google Pixel 7 med 6,3-tommers skjerm. (Pressefoto: Google.) (Klikk for større bilde.)

Google Pixel 7 har et hovedkamera på 50 megapiksler med vidvinkel-brennvidde tilsvarende 25 mm og lysstyrke f/1,85. Pikselstørrelsen er på 1,2 mikrometer. Google benytter samme løsning som Apple bruker på sine nye iPhone 14-kameraer, med såkalt «pixel binning» med sammenslåing av piksler for best mulig kvalitet, slik at bildene i Googles tilfelle blir på 12,5 megapiksler. Autofokusen betegnes som fler-retnings fasedetekterende autofokus supplert med laser-basert autofokus. Hovedkameraet har optisk bildestabilisering.

Laser-basert autofokus skjer ved hjelp av en såkalt LDAF-sensor ved siden av kameraene, plassert i en aluminiumsramme øverst på baksiden av mobilen.

I tillegg har Pixel 7 et ultravidvinkel-kamera med bildevinkel på 114 grader og lysstyrke på f/2,2 samt pikselstørrelse på 1,25 mikrometer. Google oppgir ikke brennvidden på dette objektivet, men med alle forbehold kan det antydes at omtrentlig brennvidde muligens tilsvarer rundt 14 mm omregnet til 35 mm-format.

Kamerasystemet kan ta opp video i opptil 4K-oppløsning med støtte for 10-bit HDR (High Dynamic Range) samt langsom-video på både 120 og 240 bilderuter per sekund (bps) i Full HD-modus – i 4K er maks bildefrekvens 60 bps.

Selfie-kameret har en oppløsning på 10,8 megapiksler med et ultra-vidvinkelobjektiv tilsvarende 21 mm og lysstyrke på f/2,2. Dette har fast fokus. Pikselstørrelsen er oppgitt til 1,22 mikrometer.

Internminnet er oppgitt til åtte gigabyte, og lagringsplassen er 128 eller 256 gigabyte.

Mobilen benytter en optisk fingeravtrykksleser plassert under skjermen.

Batteriet er på 4.355 milliamperetimer og skal kunne lade til 50 prosent på 30 minutter med 30 W-lader. Mobilen kan også lades opp trådløst, og kan dessuten brukes til å lade opp andre enheter trådløst.

Vekten er 197 gram, og beskyttelsen mot støv og fuktighet er oppgitt til IP68-standarden. Det skal bety at den tåler å ligge på 1,5 meters dypt vann i opptil en halvtime – selv om det naturligvis ikke anbefales å prøve.

Mest interessant: Google Pixel 7 Pro

Så over til den modellen som trolig er mest interessant for dem som gjerne filmer og fotograferer med mobilkamera: Google Pixel 7 Pro. Den har de samme egenskapene som Google Pixel 7, med et par vesentlige forbedringer: Større skjerm og et teleobjektiv-kamera i tillegg til kameraene i Pixel 7.

Skjermen har vokst til 6,7 tommer og dermed er også vekten økt, fra 197 til 212 gram.

Google Pixel 7
STOREBROR: Google Pixel 7 Pro med et ekstra telekamera som man ikke finner på Google Pixel 7. (Pressefoto: Google.) (Klikk for større bilde.)

I tillegg har skjermen noe raskere gjenoppfriskning, 120 Hz mot 90 Hz på vanlige Pixel 7. Dessuten litt høyere oppgitt topplys-kraft (peak) på 1.500 nits, mot 1.400 nits på Pixel 7. «Vanlig» nits (HBM – High Brightness Mode) er oppgitt til 1.000 nits på begge skjermene. Dette skulle borge for at det er mulig å se skjermbildet ganske klart og tydelig selv i forholdsvis sterkt sollys. Uansett har Google lovt at skjermen på de to nye Pixel 7-modellene skal være 25 prosent mer lyssterke enn på Pixel 6-generasjonen.

Oppløsningen på skjermen er 1.440 x 3.120 piksler, mot 1.080 x 2.400 piksler på Pixel 7. Som Pixel 7 har også Pixel 7 Pro en alltid-på-skjermløsning. Hvis man velger å slå skjermen helt av, kan man regne med et par timers ekstra drift før mobilen må lades opp.

Og som Apple har også Google valgt å kjøre med «lukket» lagringsminne, altså uten mulighet til å utvide minnet med SD Micro-kort, slik man for eksempel kan gjøre med Sony Xperia 1 IV og en del andre Android-mobiler. Pixel 7 Pro kan fås med tre nivåer av lagringsminne, 128 GB, 256 GB eller 512 GB. Sistnevnte lagringskapasitet fås bare med Pro-modellen. Vanlige Pixel 7 er bare oppført med de to minste GB-valgene.

Pixel 7 Pro har internminne (RAM) på 12 GB, mot 8 GB på Pixel 7.

Videre har Pro-modellen litt kraftigere batteri, et Li-Ion-batteri på 5.000 milliamperetimer.

Teleobjektiv

Og så var det kameraene, da. Her er det forskjeller ute og går. Standardkameraet ser ut til å være det samme, på 50 megapiksler med tilsvarende 25 mm brennvidde. Ultravidvinkelobjektivet er også det samme, i hvert fall nesten. Vi snakker om et 12 MP-kamera med objektiv med lysstyrke på f/2,2, som på Pixel 7. Ifølge de oppgitte spesifikasjonene har det imidlertid noe større bildevinkel enn på Pixel 7, oppgitt til 126 grader, mot 114 graders bildevinkel på Pixel 7, hvor jeg antydet en brennvidde tilsvarende 14 mm. Diverse tabellsøk på andre nettsteder indikerer en brennvidde tilsvarende 11 mm for Pixel 7 Pro, men her er det usikkerhet ute og går – forholdet mellom bildevinkel og ulike fotoformater er ikke alltid entydig.

Den mest spennende forskjellen mellom Pixel 7 og Pixel 7 Pro er det tredje kameraet på baksiden av sistnevnte, oppgitt som et 48 megapiksler kamera med teleobjektiv tilsvarende 120 mm brennvidde og med lysstyrke på f/3,5. Pikselstørrelsen er 0,7 mikrometer. Objektivet byr på fler-retnings fasedetekterende autofokus, optisk bildestabilisator og 5x optisk zoom.

BILDET OVER: Her er det hentet opp et mislykket og uskarpt bilde fra bildearkivet i Google Foto. NEDENFOR: Det samme bildet bearbeidet med Photo Unblur-funksjonen i Google Foto-appen. En demonstrasjon av Googles styrke innenfor kunstig intelligens. (AI – Artificial Intelligence.) (Pressefoto: Google.) (Klikk for større bilder.)

Super Res Zoom

Google opererer med en zoom-teknologi som selskapet kaller Super Res Zoom. Nå er det kommet en ny og angivelig sterkt forbedret generasjon av denne teknologien. På Google Pixel 7 kan hovedkameraet på 50 megapiksler zoomes ut til 2x zoom ved at bildet beskjæres til et 12,5-megapikslers bildeutsnitt. På 7 Pro kombineres bilder eller video fra hovedkameraet og telezoom-kameraet i zoomområde fra 2,5x zoom til 4,9x zoom. Fra 5x zoom slår teleobjektivet inn og overtar jobben. Resultatet blir skarpe og klare bilder med god gjengivelse av detaljer, heter det i en testomtale hos britiske The Guardian. Deretter overtar teleobjektivet på 48 megapiksler, som ved hjelp av den nevnte piksel-gjennomslåingen genererer 12 megapikslers bilde, med optisk zoom opptil 5x. Man kan zoome videre til opptil hele 30x, og da overtar den digitale Super Res Zoom-funksjonen, men over 15x risikerer man at den digitale bildeprosesseringen ser i overkant «bearbeidet» ut, ifølge The Guardians anmeldelse.

Makroopptak kan med Pixel 7 Pro tas på inntil tre centimeters avstand.

Selv om Google opp gjennom årene har utviklet og produsert en del maskinvare-produkter som bærbare PC-er og smartmobiler, er selskapet først og fremst kjent som en ledende programvare-utvikler. Det er nok mye av dette Google Pixel-mobilene drar nytte av, med avanserte bildebehandlingsalgoritmer i funksjon. Hos den nyeste Google Pixel-generasjonen skal dette blant annet bidra til forbedrede makrobilder. På videosiden byr Google Pixel 7-mobilkameraene på en funksjon Google kaller Cinematic Blur for å gjøre det lettere å ta opp video med liten dybdeskarphet og et mer «filmatisk» utseende – teknisk sett et problem for mobilkameraer på grunn av den sterke miniatyriseringen.

Dessuten opererer Google med noe de kaller Active Stabilization som gjør at man kan få gimbal-stabilitet inn i håndholdte videoopptak. Omtrent som Apples nye Handlingsmodus på iPhone 14-modellene – kalt Action Mode på engelsk. Funksjonen innebærer at man opererer med et beskåret utsnitt av bildesensoren kombinert med superraske bildebehandlings-tiltak som motvirker kamerarystelsene når man går eller løper mens man filmer. I videoopptaket ser det ut som om man har filmet med gimbal. Kameranytt er nå i ferd med å prøve ut funksjonen på iPhone 14.

En kanskje litt uvanlig programvare-basert løsning er Photo Unblur som skal kunne skarpe opp bilder som er blitt uskarpe, inklusive bilder man har tatt tidligere som ligger i Google Foto-appen. De første testomtalene er lovende, men advarer også mot at det ikke alltid oppnås ønsket resultatet.

Real Tone-funksjonen for korrekte hudtoner er blitt forbedret ved hjelp av maskinlæring basert på mer enn 10.000 portrett-fotograferinger som skal sikre autentisk hudtone for alle fargede. Funksjonen er dessuten forbedret for fotografering i svakt lys. Nå skal man kunne ta portretter i nattfunksjonen Night Sight med bare halvparten så lang eksponeringstid som tidligere.

Google Pixel 7
REAL TONE: Funksjonen Real Tone i kombinasjon med nattmodusen Night Sight skal gjengi hudtoner riktig, også i dårlig lys – se bildet til høyre. (Pressefoto: Google.) (Klikk for større bilde.)

Fra Google side oppgis videoegenskapene som identiske for henholdvis Pixel 7 og Pixel 7 Pro, altså med blant annet støtte for 10-bits HDR for utvidede fargemuligheter.

Sikrere enn før

Google har dessuten trappet opp sikkerheten med Google Pixel 7 og 7 Pro. En egen sikkerhetsbrikke kalt Titan 2 skal beskytte bedre enn før mot sofistikerte hackerangrep, og senere i 2022 får mobilene tilgang til VPN-løsningen VPN by Google One. Kameranytt er ikke kjent med om Norge står på listen over land som får denne løsningen.

Konklusjon

Kameranytt er gjerne med på å ønske Google Pixel-mobilene velkommen til det norske markedet. Det gjorde jeg – kanskje litt forgjeves – også i en Kameranytt-artikkel da Google lanserte sine første smartmobiler under egen merkevare i 2016. Som det fremgår av 2016-artikkelen min, visste jeg ikke da at Google-mobilkameraene først skulle komme på det norske markedet seks år senere. Mye har endret seg i mobilmarkedet siden den gang, men Googles evne til nytenkning ser ikke ut til å være mindre nå enn da. Velkomst-hilsenen er derfor like relevant i 2022 som den var i 2016.

Google Pixel 7
VELKOMMEN: Kameranytt ønsket Googles første Pixel-mobilkameraer velkommen til Norge i 2016, men forgjeves – fram til nå. (Skjermdump: Kameranytt.) (Klikk for større bilde.)

Her på Kameranytt-bloggen skrev jeg for øvrig i en artikkel i 2019 at jeg syntes den grunnleggende nyskapingen er mye sterkere hos mobilkamera-produsentene enn hos de tradisjonelle kamera-produsentene. Og som tittelen antydet, syntes jeg dessuten at det var stor innovasjons-kamp mobilkamera-produsenten seg imellom: «Ligger Google foran Apple på mobilkamera-innovasjon?» Akkurat dét spørsmålet ønsker jeg ikke å prøve å svare på her og nå, for etter min mening har også Apple fått til veldig mye på kamera- og bildebehandlings-siden i sine mobilkameraer, tross mange påstander om det motsatte.

Google Pixel 7
INNOVASJON: Kameranytts oppslag om kampen om nyskaping blant mobilkamera-produsentene, publisert i 2019. Ennå var ikke Google Pixel-mobilene kommet til Norge. (Skjermdump: Kameranytt.) (Klikk for større bilde.)

Men at Apple og alle de andre etablerte mobil-produsentene nå også får konkurranse i flere land av en så sentral mobilkamera-aktør som Google, synes jeg bare er rett og riktig – og på høy tid.

Prisene

Google Pixel 7 koster 6.990 kroner utstyrt med 128 GB lagringsplass. Ønsker man 256 GB lagring, er prisen 7.990 kroner.

De tre fargene man kan velge blant når det gjelder Pixel 7, heter Lemongrass (en gulaktig farge), Snow (en lys gråfarge) og Obsidian (en mørk farge oppkalt etter en vulkansk gass, også kalt lavaglass, som i naturen finnes i sjatteringer av mørk blått, mørk brunt og sort).

Google Pixel 7 Pro er naturligvis en del dyrere. Startprisen er 9.490 kroner med 128 GB lagringsplass. 256 GB-utgaven vil koste 10.490 kroner, men er i skrivende stund ikke på lager. Google har ikke oppgitt noen norsk pris for 512 GB-utgaven.

Fargevalget på Pro-modellen er de nevnte Obsidian- og Snow-fargene pluss Hazel (en mørkere gråfarge).

Prismessig ligger altså Google vesentlig under sentrale konkurrenter. For eksempel er veiledende pris på Samsungs flaggskipsmodell S22 Ultra med 256 GB lagringsplass 14.990 kroner, mens Apple iPhone 14 Pro Max med samme lagringsminne koster 16.790 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.