Nytt slag i fjeset på kamerabransjen

Stiftelsen Elektronikkbransjen
– For første gang oppgir folk at de tar flere bilder med mobiltelefonen enn med kameraet sitt, sier Marte Ottemo i Elektronikkbransjen. (Foto: Toralv Østvang)
Stiftelsen Elektronikkbransjen
– For første gang oppgir folk at de tar flere bilder med mobiltelefonen enn med kameraet sitt, sier Marte Ottemo i Elektronikkbransjen. (Foto: Toralv Østvang)

Nordmenn tar nå flere bilder med mobilkamera enn med vanlig kamera.

[toc] Og nordmenn fotograferer som aldri før.

Begge disse trendene fremkommer av en undersøkelse som Respons Analyse har gjennomført på vegne av Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Foretrekker mobilkamera

– I år er det første gang at folk oppgir at de tar flere bilder med mobiltelefonen enn med kameraet sitt. 52 prosent av bildene blir tatt med smarttelefon, sier kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

Stiftelsen Elektronikkbransjen
KAMERABRUKEN: Denne grafen viser når vi bruker mobilkamera og vanlig kamera. (Kilde: Elektronikkbransjen)

Samtidig med at en stadig større andel av bildene vi tar, blir tatt med mobilkamera, fotograferer vi totalt sett mer og mer.

LES OGSÅ: Kamerabransjen blør

Undersøkelsen viser at nordmenn i gjennomsnitt nå tar 1.689 bilder i året. I fjor var tallet 1.365 bilder i året. Årets tall er det høyeste siden Elektronikkbransjen startet denne undersøkelsen i 2014.

Slag i fjeset

Tallene fra Elektronikkbransjen er nok et tegn på at kamerabransjen er tatt på senga av mobilbransjen.

Som Kamerablogg.no har hevdet tidligere, viser kamerabransjen liten evne til nytenkning. Det dramatiske fallet i kamerasalget de siste årene skyldes ikke at folk fotograferer mindre enn før, men at de bruker verktøy produsert av andre enn kamerabransjen.

LES OGSÅ: Kamerabransjen – en gammelmannsbransje?

Kamerabransjens største utfordring er nå å tilpasse seg en ny digital hverdag som bransjen hittil ikke har tatt på fullt alvor, men bare engasjert seg halvhjertet i.

Bransjen får ikke ny vekst av betydning før kameraene byr på direkte kommunikasjon med skytjenester for deling og lagring, vel å merke på mye mer brukervennlig måte enn bransjen har greid å få til hittil, er spådommen fra Kamerablogg.no.

Fortsatt papirbilder og fotobøker

Interessant er det også at Elektronikkbransjens undersøkelse viser at digitaliseringen ikke tar livet av bildet som en fysisk gjenstand i form av en fotoutskrift eller en fotobok.

Bildene blir ikke bare liggende på mobiltelefonen eller delt i sosiale medier, fastslås det i pressemeldingen fra Elektronikkbransjen.

LES OGSÅ: Mobilen gir bilderekord

– Undersøkelsen viser at 37 prosent av nordmenn totalt sier de har fremkalt bilder tatt med mobiltelefonen, sier Ottemo. – Det er en kraftig oppgang fra i fjor, hvor tallet bare var 28 prosent.

– Og har du barn, fremkaller du enda flere bilder. 59 prosent av de med hjemmeboende barn gjør det. Her ser vi tydelig trendskifte, fastslår Ottemo.

Vanlige papirbilder og fotobøker er de to mest populære produktene vi kjøper. 22 prosent av alle nordmenn bestilt papirbilder det siste året, og 18 prosent bestilte fotobøker.

– I en verden der alt er så digitalt, er sjarmen og gleden ved bildeprodukter minst like viktig som før. Totalt sier 47 prosent at de har kjøpt en form for fysisk produkt av bildene sine det siste året. 72 prosent har bestilt fra nett, mens 34 prosent har vært innom en butikk for å handle, sier Ottemo.

Aldersgruppen 25-44 år har i større grad enn andre aldersgrupper fremkalt bilder tatt med mobiltelefon. Andelen ligger på 50 prosent i denne aldersgruppen.

Opptatt av bildekvalitet

Undersøkelsen viser også at folk flest blir stadig mer opptatt av bildekvaliteten som mobilkameraene kan by på.

Hele 47 prosent svarer at det er meget viktig eller svært viktig at kameraet gir god bildekvalitet. Dette er en økning fra 40 prosent i fjorårets undersøkelse.

Stiftelsen Elektronikkbransjen
BILDEKVALITETEN: Her er svarene på spørsmålet om hvor viktig kvaliteten på mobilkameraet var sist man kjøpte mobiltelefon. (Kilde: Elektronikkbransjen)

Kvinner er mer opptatt av bildekvalitet enn menn er, og mest opptatt av bildekvaliteten er folk mellom 35 og 44 år.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.