Synes du 21 mm høres ut som en attraktiv vidvinkel? For ikke å snakke om at 1.365 mm er en heftig telebrennvidde? Dette byr Canon på med SX70 HS.
[toc] Nye Canon PowerShot SX70 HS har et fastmontert objektiv med 65x zoom i et kompakt kamerahus som ved første øyekast kan se ut som et speilreflekskamera.
Nykommeren er imidlertid ikke noe speilreflekskamera. Det er i stedet nyeste modell av en kameratype som vi har sett mange av opp gjennom årene, fra mange produsenter:
Man tar bildebrikken fra et lite kompaktkamera og setter det inn i et kamerahus som ser ut som et speilreflekskamera. Deretter bygger man inn et fastmontert objektiv med ekstremt stort zoomomfang.
Vi snakker om et zoomomfang som i praksis ville vært umulig på et APS-C- eller fullformat-kamera. Et objektiv for slike kameraer med brennvidde 21-1.365 mm ville ha vært en gigant av et objektiv med en gigantisk prislapp. Men til kameraer med bildebrikke i kompaktkamera-størrelse har vi hatt slike superzoom-objektiver lenge. Nikon Coolpix P1000 er vel kongen på haugen akkurat nå, med brennviddeomfang tilsvarende 24-3.000 mm.
Dekker mange behov
Superzoom-kameraer er en kameratype som en del kamerakjøpere synes er attraktiv, fordi slike kameraer dekker så mange slags behov uten at man dra med seg en masse ekstra optikk og annet utstyr.
Ikke minst som reisekamera virker det forlokkende med et kamera som dekker alt fra vide oversiktsbilder til nærbilde av løvens høyre øye – enten man nå fotograferer på safari i Afrika eller i en dyrehage på Sørlandet.
Betenkeligheter
På den andre siden finnes det også dem som har betenkeligheter knyttet til denne kameratypen.
Bildebrikken er svært liten sammenlignet med det vi finner i kameraer myntet mer på entusiaster og proffbrukere, og det er begrenset hva slags bildekvalitet de små bildebrikken greier å gi. De fleste av oss er liksom ferdig med kompaktkameraer nå – selv om det skal sies av mange av oss ikke nøler med å bruke enda mindre bildebrikker i mobilkameraet som de fleste har med seg i lommen.
LES OGSÅ: PRØVD: Vinterferie med superzoom
Det store zoomomfanget gjør at optikken i superzoom-kameraene gjerne har ganske dårlig lysstyrke. Brennviddeomfang av supertele-typen høres imponerende ut, men krever både godt dagslys og stativ for i det hele tatt å kunne brukes. Vanligvis greier selv ikke den beste vibrasjonsdemping å gjøre det mulig å fotografere håndholdt i dårlig lys med 1.000 mm brennvidde.
For min egen del har jeg prøvd en god del av disse kameraene og har ennå til gode å finne et jeg kunne tenke meg å bruke til daglig. Men jeg vil på ingen måte avskrive det nye Canon-kameraet bare basert på spesifikasjonene. Det kan godt hende det byr på kvaliteter som oppveier for de generelle svakhetene som jeg har nevnt her, for det er unektelig en del forbedringer fra foregående modell.
La oss uansett ta en rask gjennomgang av de viktigste spesifikasjonene.
Økt til 20 megapiksler
Det nye superzoom-kameraet fra Canon har fått 25 prosent økning i oppløsningen sammenlignet med forgjengeren, SX60 HS. Opp fra cirka 16 til 20 megapiksler. Den bakbelyste CMOS-brikken er imidlertid forholdsvis liten, med en størrelse på 1/2,3 tomme, en brikkestørrelse hentet fra klassiske kompaktkameraer. I millimeter snakker vi om 6,17 x 4,55 mm – et fullformat-kamera har til sammenligning en brikkestørrelse på cirka 36 x 24 mm.
Tross den beskjedne brikkestørrelsen kan kameraet ta opp 4K-video i UHD-format, og man kan også ta opp intervallopptak i 4K-kvalitet. Dessuten er det mulig å hente ut 4K-stillbilder fra videoopptak.
Opptaksfrekvensen ved 4K-opptak er 120 megabit per sekund med 30 bilderuter i sekundet.
LES OGSÅ: Superraskt superzoom-kamera
Kameraet kan også by på serieopptak med opptil 10 bilder i sekundet, eller på cirka 5,7 bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus.
Har en flue landet på objektivet ditt? Med SX70 HS kan du ta makrobilde av den på så kort hold. Makro-nærgrensen er oppgitt til 0 – null – millimeter.
Objektivets brennvidde er 3,8-247 mm, som altså tilsvarer 21-1.365 mm omregnet til 35 mm-format. Lysstyrken er f/3,4 i vidvinkelmodus, og den reduseres til f/6,5 i full telemodus.
Raw-format
De fleste som fotograferer med et kamera av denne typen tar vel for det meste JPEG-bilder, men Canon SX70 HS kan også lagre bildene i Raw-format, hvis man ønsker det. Dette betyr at man får utvidede muligheter til redigering av bildene i ettertid, som for eksempel å forandre hvitbalansen uavhengig av hvilken hvitbalanse kameraet var innstilt på og uten at man risikerer stygge fargeforvrengninger som ofte blir resultatet hvis man prøver å «reparere» feil hvitbalanse i et JPEG-bilde.
Den nye Digic 8-prosessoren i SX70 HS gjør det mulig å fotografere ikke bare i Canons opprinnelige CR2-Raw-format, men også i det komprimerte Raw-formatet CR3.
Digital zoom
Kameraet er for øvrig utstyrt med en zoomfunksjon som Canon har valgt å kalle ZoomPlus-funksjonen. Med denne funksjonen kan man doble telebrennvidden til hele 2.730 mm. Dette er en variant av digital zoom med beskjæring av bildeutsnittet, men der pikslene i tillegg interpoleres for å beholde best mulig bildekvalitet.
I tillegg har kameraet tradisjonell digital zoom med opptil 4x økning av brennvidden, via vanlig beskjæring av utsnittet, noe som vanligvis gir en kraftig reduksjon av bildekvaliteten.
Vibrasjonsdemping
Om forbedringene i vibrasjonsdempingen på SX70 HS holder til å kunne fotografere med så ekstrem telebrennvidde, gjenstår å se. Den optiske vibrasjonsdempingen – Canon kaller det linseforskyvning – er forbedret fra foregående modell og skal kunne gi mulighet til opptil fem trinns lengre lukkertid når man aktiverer vibrasjonsdempingen.
LES OGSÅ: Leica V-Lux i eksklusive pakkeløsning
Listen over forbedringer omfatter også den elektroniske søkeren, der oppløsningen nå er økt fra vel 900.000 punkter til 2,36 millioner punkter. Dessuten er søkeren nå basert på OLED-teknologi, og en ny øyesensor sørger for automatisk svitsjing fra LCD-skjermen til søkeren når man setter øyet mot søkeren.
I motsetning til forgjengeren har SX70 HS ikke lenger noen blitssko. Den innebygde blitsen er naturligvis fortsatt på plass, med en oppgitt rekkevidde på fem meter. Siden kameraet har kontakt for ekstern mikrofon, vil noen kanskje savne blitsskoen, ettersom det finnes hendige mikrofoner som kan festes nettopp i blitsskoen.
Ansiktsgjenkjenning
Autofokussystemet byr blant annet på ansiktsgjenkjenning og følgefokus med ni fokuspunkter.
ISO-omfanget på kameraet går fra ISO 100 til ISO 3.200.
LCD-skjermen på baksiden er på tre tommer, eller 7,5 cm, om man vil. Oppløsningen er på cirka 922.000 punkter.
Lukkertidsomfanget går fra 15 sekunder til 1/2.000 sekund.
Kameraet har USB 2.0- og MicroHDMI-kontakter, og det har innebygd WiFi-støtte.
Vekten er oppgitt til 608 gram inkludert batteri, og dimensjonene er 127 x 91 x 117 mm med objektivet innfelt.
Batteritiden er oppgitt til cirka 265 bilder, eller opptil cirka 370 bilder i økomodus.
Prisen
Norsk pris er ikke oppgitt i pressematerialet som er sendt ut. I Sverige er prisen satt til cirka 6.200 svenske kroner, som tilsvarer cirka 5.750 kroner med dagens valutakurs.