Kameranytt.no

Nytt Zeiss-objektiv for Sony-filmfolk

Zeiss Loxia
FAMILIEN: Zeiss Loxia-familien er nå utvidet med et 85 mm-teleobjektiv. (Foto: Zeiss)
Zeiss Loxia
FAMILIEN: Zeiss Loxia-familien er nå utvidet med et 85 mm-teleobjektiv. (Foto: Zeiss)

Tyske Zeiss har lansert et teleobjektiv for Sonys E-fullformatkameraer – ikke minst myntet på videoopptak.

[toc] Nye Zeiss Loxia 85mm f/2.4 fungerer like bra for videoinnspilling som for fotografering, lover Zeiss-importør Focus Nordic i Bærum.

Objektivet er myntet blant annet på folk som jobber med seriøs videofilming med Sonys a7-fullformatkameraer.

Zeiss Loxia
MED SOLBLENDER: Zeiss Loxia 85mm f/2.4 – her fotografert med solblenderen på plass. (Foto: Zeiss)

Objektivet passer imidlertid også til andre Sony-fullformatkameraer med E-fatning enn a7-serien, for eksempel de profesjonelle videokameraene Sony PXW-FS7 og PXW-FS5.

Manuell fokus

Som de øvrige Zeiss Loxia-objektivene for Sonys E-fatning for fullformat har også det nye 85 mm-objektivet bare manuell fokus, men er konstruert blant annet med tanke på bruk av profesjonelle fokushjelpemidler for filming.

Et eksempel er Zeiss Lens Gears, profesjonelt tilbehør for manuell fokusering. Ettersom alle Zeiss Loxia-objektivene har samme diameter, kan slik tilbehør brukes om hverandre på alle objektivene i serien.

Elektronisk overføring

Det nye 85 mm-objektivet inneholder for øvrig elektronikk som overfører informasjon om brennvidde, blenderinnstilling og fokusbevegelser til kameraet. Dette skal gjøre at den minste vridningen på den manuelle fokusringen merkes av kameraet. Umiddelbart fører dette til at det vises et forstørret bildeutsnitt på skjermen, til hjelp for fokuseringen. Dette er for øvrig en funksjon som brukeren kan slå av, om ønskelig.

LES OGSÅ: For dem som vil fokusere på egenhånd

Loxia-serien fra Zeiss er bygd med spesiell tilpassning til bildesensoren og elektronikken i Sonys kompakte fullformatkameraer.

Optimalisert for digital anvendelse

Den optiske konstruksjonen i 85 mm-objektivet består av sju linsjer i sju grupper, basert på Zeiss’ såkalte Sonnar-design. Men konstruksjonen er optimalisert for digital fotografering med høyoppløste sensorer. Tre av linsene i objektivet er av spesialglass som brukes for å motvirke fargeblødning – kromatisk aberrasjon.

Zeiss Loxia
E-FATNING: Zeiss’ Loxia-objektiver er bygd for Sonys E-fatning. (Foto: Zeiss)

Zeiss Loxia 85mm f/2.4 har som navnet antyder en lysstyrke på f/2,4, noe som kan brukes til å få svært kort dybdeskarphet med denne brennvidden.

Fokuseringen har en rotasjonsvinkel på 220 grader fra nærgrensen til uendelig med myke og presise bevegelser, ifølge importøren. Fokuseringen er utstyrt med en finriflet gummioverflate som er med på å skape en god fingerspissfølelse.

Om man ønsker det, kan blenderringens klikkmodus kobles ut, slik at den blir trinnløs – og lydløs. Dette er en annen nyttig videofunksjon, påpeker Focus Nordic i pressemeldingen.

Værbestandig

I likhet med de andre Zeiss-objektivene i Loxia-familien er også nykommeren produsert med hus i metall og med beskyttelse mot fukt og støv ved hjelp av gummipakninger.

Sony PXW-FS7.
OGSÅ FOR VIDEOKAMERAER: Det nye Zeiss-objektivet kan også brukes på videokameraer som Sony PXW-FS7. (Foto: Sony)

De tre foregående objektivene fra Zeiss for Sonys fullformat-kameraer med E-fatning har brennvidde på henholdsvis 21 mm, 35 mm og 50 mm.

85 mm-objektivet veier 594 gram, og filterdiameteren er 52 mm, som på alle Loxia-objektivene.

Prisen

Objektivet kommer i salg i Norge i løpet av desember, og veiledende pris er satt til cirka 13.900 kroner.

Les mer om Zeiss Lens Gears her.

Nedenfor er en videofilm fra Zeiss som viser hvordan Zeiss Lens Gears fungerer og gjør vanlige objektiver til cinema-objektiver på et øyeblikk.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.