Kameranytt.no

Nyttige tillegg til Apples Bilder

TILLEGG: Tilleggsmenyen nederst til høyre tilfører Bilder stadig flere nyttige funksjoner.
TILLEGG: Tilleggsmenyen nederst til høyre tilfører Bilder stadig flere nyttige funksjoner.
TILLEGG: Tilleggsmenyen nederst til høyre tilfører Bilder stadig flere nyttige funksjoner.

Med stadig flere tilleggsmoduler begynner Apples omstridte Bilder-program å bli ganske anvendelig.

Det ble bråk da Apple sluttet å utvikle det ganske profesjonelle bilderedigerings- og administrasjonsprogrammet Aperture, som våren 2015 ble erstattet av Bilder – eller Photos på engelsk. Førsteinntrykket mange hadde av Bilder var at dette var et rendyrket forbrukerprogram der mange avanserte funksjoner i Aperture var fjernet.

At mange av oss i tillegg har slitt med å konvertere gamle og store bildesamlinger til det nye programmet, gjorde bare vondt verre.

El Capitan åpnet for tredjeparts-utvidelse

Men med den nye operativsystemversjonen OS X El Capitan er hverdagen blitt bedre for Bilder-brukerne. Nå er det åpnet for at man kan installere tredjeparts bilderedigeringsutvidelser – extensions – på Mac-en og bruke dem sammen med redigeringsfunksjonene som er innebygd i Bilder.

DxO

Jeg har kjøpt en håndfull utvidelser og fått med gratisprogram i forbindelse med en kameratest. DxO One-kameraet leveres med programvare for blant annet håndtering av RAW-filer og for optiske korreksjoner. Utvidelsen heter DxO OpticsPro for Photos – DxO ONE Camera only og fungerer altså bare på bilder tatt med dette kameraet.

DxO selger også en generell versjon som fungerer med andre kameraer, og siden jeg tar bilder med mange slags kameraer, måtte jeg naturligvis kjøpe den versjonen i tillegg. Tilbudsprisen for den generelle DxO OpticsPro for Photos er i skrivende stund er 95 kroner.

Noiseless

Noiseless fra MacPhun LLC har en ganske effektiv funksjon for å redusere bildestøynivået i bildene, og med et bredt spekter av innstillinger som man kan prøve ut. Støyfjerning kan overdrives, og da kan bildene se unaturlig glatte ut – personer i bildet ser ut som om de kommer rett fra sminka i et tv-studio. Men Noiseless brukt med litt forsiktighet kan gjøre underverker. Prisen er 95 kroner.

BeFunky

BeFunky koster 49 kroner. Dette er trolig den nyttigste utvidelsen jeg har installert, til tross for det jeg påsto i forrige avsnitt. BeFunky inneholder blant annet en effektiv funksjon for å gjøre hudtoner litt glattere – nyttig i min alder da man tar en del portretter av folk som synes det er fint å se litt yngre ut på bildene enn de gjør i virkeligheten.

Naturligvis kan man hevdet at det er juks å bruke et verktøy som Skin Smoothing, men når det brukes med måte synes jeg det er greit. Det er jo kjekt å få tilbakemeldinger om at folk liker bildene du har tatt av dem. Jeg tror det er slik at mange tror de ser litt yngre enn de egentlig gjør, og et avslørende nærbilde får mange til å si: «Huff, så gammel jeg er blitt!»

VOV: Skin Smoothing er kanskje ikke det rette verktøyet til bilder av hunder, men la gå.
VOV: Skin Smoothing i BeFunky-programmet er kanskje ikke det rette verktøyet til bilder av hunder, men la gå.

Når de i stedet for se bilder som de tror er et ubehandlet bilde av dem selv, der de ser ut slik de tror de pleier å se ut, blir de godt fornøyd over at de ikke ser eldre ut. Og så er de litt lykkelige den dagen, i hvert fall…

Snapheal

Snapheal er en utvidelse til 139 kroner som inneholder klassiske retuseringsverktøy à la Photoshop. Her er det lett å fjerne alt fra forstyrrende elementer i bakgrunnen til en av hovedpersonene i forgrunnen, om man skulle ønsket det.

Jeg har ikke fått prøvd innstikksmodulen så mye ennå, så dette programmet får vi komme tilbake til.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.