Kameranytt.no

Canons folkelige gren av RF-objektivfamilien tar form

Canon EOS RF-objektiver
KOMPAKT OBJEKTIVFAMILIE: Tre representanter for Canons folkelige objektiver for de speilløse fullformatkameraene, henholdsvis (f.v.) 35 mm, 50 mm og 85 mm. En kjekk kombo i fotobagen? (Pressefoto: Canon)

Med et nytt 160 grams normalobjektiv til moderat pris markerer Canon nå at selskapet gjerne også vil ha med seg forbrukerne inn i verdenen av speilløse fullformatkameraer. Hittil har denne verdenen tilsynelatende vært forbeholdt profesjonelle fotografer og fotoentusiaster med tykk lommebok. En folkelig gren av RF-objektivfamilien begynner å ta form.

Med det nye 50 mm-objektivet består denne delen av Canon RF-objektivserie nå av i alt fem objektiver som til sammen dekker et vidt bruksområde. Her har vi et 35 mm vidvinkelobjektiv, et 50 mm normalobjektiv, en 85 mm portrett-tele, et 24-105 mm zoomobjektiv og et 10x 24-240 mm zoomobjektiv. Alle de fem objektivene er relativt lette og kompakte sammenlignet med sine mer lyssterke slektninger, og de koster ikke skjorta. To av dem har i tillegg makrofunksjon.

Canon EOS RF-objektiver
KOMPANJONG: Det nye Canon EOS RF 50mm F1.8 STM ser ut til å være en ypperlig kompanjong til Canon EOS RP. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Dermed skiller de seg ganske kraftig fra den såkalte L-serien av RF-objektiver som Canon har lansert en god del av siden selskapet begynte sin satsing på speilløse fullformatkameraer høsten 2018. RF-objektivene i L-serien er for det meste ganske store og tunge. De er myntet på kravstore fotografer som vil ha lyssterke objektiver med førsteklasses optikk, og som ikke tar seg skremme av fem-sifrede prislapper. Noen av Canon RF L-objektivene koster opp mot 40.000 kroner.

Mener alvor

Hvorfor har Canon satset så sterkt på L-objektivene? Resonnementet som ligger bak, er nok at optikk i toppklassen til de nye speilløse fullformatkameraene har vært med på å signalisere at Canon mener alvor med satsingen på speilløse systemkameraer. Budskapet fra Canon er at dette er veien videre for profesjonelle fotografer og seriøse fotoentusiaster som ønsker å forbli i Canons økosystem – eller som eventuelt vil begynne å kjøpe seg inn i det.

For alminnelige hobbyfotografer har Canons speilløs-verden så langt derimot fremstått som ganske utilgjengelig, i hvert fall hvis man ser bort fra de APS-C-baserte EOS M-kameraene – og objektivene man finner for EOS M-kameraene. Men i motsetning til det man ser hos konkurrenter som Nikon og Sony, der optikk for speilløse APS-C-kameraer og fullformatkameraer går om hverandre, kjører Canon med objektivfatninger som gjør det umulig å bruke EOS M-objektiver på EOS R-kameraer – og omvendt.

APS-C-optikk og fullformat

Mange synes kanskje ikke at det er noe poeng å kunne bruke APS-C-objektiver på fullformatkameraer og omvendt. Men for folk på et litt beskjedent hobby-budsjett kan det være attraktivt å kunne gjøre nettopp det. Et eksempel: I mange år brukte jeg APS-C-baserte speilreflekskameraer fra Nikon, for eksempel mitt kjære Nikon D300 fra 2007. Under en USA-reise for en del år siden oppsøkte jeg en fotobutikk og fant et prisgunstig makroobjektiv fra Nikon, et 60 mm-objektiv bygd for fullformat. På mitt Nikon D300 fungerte det som et ypperlig 90 mm portrettobjektiv i tillegg til å være et makroobjektiv. Nå benytter jeg det samme objektivet – med adapter – på mitt speilløse Nikon Z 50-kamera. Felles objektivfatning tross ulike brikkestørrelser kan være en fordel, altså.

Canon EOS RF-objektiver
POPULÆRT: Mange tror at et 50 mm normalobjektiv er kjedelige greier, men ifølge Canon er det en type objektiver som mange vil ha. På RF-plattformen har Canon nå to av dem, en rimelig nykommer (bildet) samt Canon RF 50mm F1.2L USM for dem som vil ha et skikkelig lyssterkt normalobjektiv – til over 30.000 kroner. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Canon er ikke der. Man kan ikke starte med et speilløst EOS M-kamera og vokse sømløst inn i EOS R-familien, fordi objektivfatningene ikke er kompatible med hverandre. Derfor tror jeg mange hobbyfotografer med Canon-tilknytning har ventet i spenning på om Canon ville åpne opp R-familien også for dem. Altså med kamerahus og objektiver på et lavere prisnivå enn det EOS R-systemet vi ble presentert for opprinnelig.

Et aldri så lite steg på veien var Canon EOS RP-kamerahuset som ble lansert tidlig i 2019. Et 26-megapikslers speilløst fullformatkamera på 485 gram som nå ligger på rundt 13.000 kroner, ifølge Prisjakt.no. Man kan få det i kampanjeprispakke med 24-105 mm RF-zoomobjektiv til rundt 15.000 kroner.

Men mens Canon har fortsatt å øse ut stadig nye L-objektiver med femsifret prislapp, har rimeligere objektiver som er mer tilpasset EOS RP-kjøperne, latt vente på seg.

Nå løsner det

Nå begynner det imidlertid å løsne, og det ser ut til at Canon har en plan for denne målgruppen også. Pressefotoet fra Canon som er oppslagsbilde i denne artikkelen, tyder på at Canon ønsker å signalisere at selskapet nå er i ferd med å bygge opp en familie av forholdsvis kompakte, lette og prisgunstige objektiver myntet på målgruppen som også finner EOS RP-kameraet interessant. Begynner vi å ane konturene av et fullformat-alternativ for folk som ellers kanskje ville ha kjøpt seg inn i EOS M-familien av ASP-C-kameraer, men som er redd for å bli stengt inne i begrenset system?

Canon EOS RF-objektiver
KOMPAKT: Canon har valgt å legge ut pressebilder av det kompakt 50 mm-objektivet med sitt mest kompakte EOS R-kamera, Canon EOS RP. Tilfeldig? (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Her følger en oversikt over de Canon RF-objektivene som jeg mener nå er aktuelle for hobbyfotografer som vil inn i EOS R-økosystemet. Det er fem objektiver som peker seg ut, tre med fast brennvidde og to zoomobjektiver. Noen vil kanskje innlemme flere objektiver i dette utvalget, men jeg er redd for at man da fort kommer opp i et litt for høyt prissjikt.

50 mm-nykommeren

Det nyeste tilskuddet til familien og det som nye kjøpere av Canon EOS RP kanskje vil velge som startobjektiv, er nettopp lansert nå i begynnelsen av november 2020: Canon EOS RF 50mm F1.8 STM. Objektivet kommer ikke i salg før i desember 2020, så jeg har ikke sett at noen forhandlere har gått ut med rimelige pakkeløsninger ennå. Men det ligger i kortene at dette vil komme som en relativt rimelig inngangsbillett til Canons speilløse fullformatverden.

50 mm-objektivet byr på et synsfelt som ligger tett opptil menneskets synsfelt, og på riktig avstand gir det mulighet for portrettfotografier med naturlige proporsjoner. Med en største blenderåpning på f/1,8 gir objektivet god mulighet for å separere en skarp forgrunn fra en behagelig uskarp bakgrunn. Hvis man ellers har med seg et zoomobjektiv med litt beskjeden lysstyrke, kan det være lurt å slenge 50 mm-objektivet i skuldervesken for å kunne svitsje til et mer lyssterkt objektiv i mørke omgivelser.

Objektivet har en nærgrense på 30 cm, som er fem centimeter kortere enn EF-utgaven av det samme objektivet – EF er navnet på objektivfatningen på Canons ordinære speilreflekskameraer.

50 mm-objektivet består av seks linseelementer i fem grupper og har sju blenderlameller. Objektivet har en diameter på 69,2 mm og en lengde på 40,5 mm. Fremre og bakre objektivdeksel er inkludert i prisen, mens solblender og en liten objektivbag er ekstrautstyr.

Når man bruker 50 mm-objektivet med Canon EOS R5 og R6, nyter man godt av den innebygde bildestabiliseringen i disse kamerahusene. Ifølge Canon tilsvarer bildestabiliseringen da opptil sju steg. Kjekt når man fotograferer i dårlig lys.

Men mangelen på innebygd optisk stabilisering i objektivet blir dermed en ulempe for dem som benytter objektivet på et Canon EOS R- eller RP-kamera, siden disse kamerahusene ikke har innebygd bildestabilisering. Lysstyrken oppveier kanskje i noen grad for dette.

Som de andre Canon-objektivene med STM i produktnavnet har også 50 mm-objektivet en rask fokuseringsmotor som dessuten er tilnærmet lydløs – kjekt når man tar opp video.

35 mm makro-vidvinkel

I Canons forholdsvis rimelige objektivserie med RF-fatning finner vi også et 35 mm vidvinkel-objektiv som dessuten gjør nytte som makroobjektiv: Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM til rundt 6.300 kroner. Offisiell Canon-pris er 6.899 kroner.

Canon EOS RF-objektiver
MATCHENDE: Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM er et objektiv som ser ut til å matche Canon EOS RP-kameraet bra. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Dette objektivet har vært på markedet en stund og er et hendig og ganske kompakt objektiv med moderat vidvinkel-effekt. Jeg fikk selv prøve det på et EOS RP-kamera på testutlån fra Canon allerede våren 2019, og jeg må innrømme at jeg likte det jeg så – altså at objektivet i mange situasjoner ga bilder av høy kvalitet.

Canon EOS RF-objektiver
HENDIG: Tett på Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Igjen snakker vi om et ganske lett og lite objektiv, med en vekt på 305 gram. Og det har dessuten innebygd optisk bildestabilisator med effekt tilsvarene fem steg.

85 mm makro-tele

Har du bruk for et moderat teleobjektiv som ikke minst er anvendelig som portrettobjektiv? Da kan Canon RF 85mm F2 Macro IS STM være løsningen, til en pris på rundt 8.500 kroner.

Canon EOS RF-objektiver
PORTRETT OG MAKRO: Canon RF 85mm F2 Macro IS STM gjør nytten både som portrett-tele og som makroobjektiv. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Objektivet veier moderate 500 gram og har optisk bildestabilisator på opptil fem trinn, etter CIPA-standarden. I kombinasjon med bildestabiliseringen innebygd i Canon EOS R5 og R6 skal dette gi opptil hele åtte trinns stabilisering.

Som navnet sier, fungerer objektivet også som makroobjektiv med opptil 0,5x makrofokus. Dette er ikke allverdens forstørrelse, men sikkert nyttig nok for mange av oss.

Allround-zoom

I familien må vi også innlemme Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, et allround-zoomobjektiv som i skrivende stund selges for i underkant av 5.500 kroner. Sammenlignet med Canons toppklasse-zoomobjektiver i L-serien er dette et ekstremt rimelig og lett objektiv, med en vekt på bare 395 gram. Med andre ord et ypperlig reiseobjektiv. Fem-stegs optisk bildestabilisator er innebygd i objektivet.

Canon EOS RF-objektiver
ALLROUND-ZOOM: Canon EOS RP påmontert et hendig zoomobjektiv, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Jeg ser at noen rynker på nesen over den lave lysstyrken i telemodus. På full vidvinkel er lysstyrken f/4, men når man zoomer inn til 105 mm, synker lysstyrken til f/7,1. Dette har naturligvis mye med pris, størrelse og vekt å gjøre. Canon har et RF-zoomobjektiv med samme brennviddeomfang, og med fast lysstyrke på f/4 gjennom hele zoomområdet. Men dette objektivet har en L i navnet, vekten er nesten fordoblet til 700 gram, og prisen er tredoblet til omlag 15.000 kroner.

Så for målgruppen vi snakker om her, er nok modellen med lysstyrke f/4-7,1 et godt valg. Dessuten tør jeg påstå at mange av de nye kameraene på markedet nå har fått så gode bildebrikker som – i samarbeid med stadig bedre bildeprosessorer i kameraene – håndterer bildestøy mye bedre enn før. Dette er med på å kompensere for den litt svake lysstyrken.

Kraftig zoomobjektiv

Nok et zoomobjektiv i dette sjiktet er det eneste objektivet jeg har tatt med i prisklassen over 10.000 kroner: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, som ser ut til å ligge på rundt 11.650 kroner hos norske fotohandlere akkurat nå. Offisiell Canon-pris er 12.569 kroner.

Canon EOS RF-objektiver
10x ZOOM: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM er et kraftig zoomobjektiv som er ypperlig til reisebruk. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Men med hele 10x zoom er dette kanskje det eneste objektivet mange trenger å ta med seg på tur. Det store zoomomfanget gjør at vekten naturligvis øker litt sammenlignet med de andre kameraene jeg har omtalt her, men 750 gram er sikkert greit nok for mange.

Da Canon skulle lansere dette objektivet, sendte de sin tyske Canon-ambassadør Richard Walch til Norge for å teste ut objektivet under en tur med Hurtigruten. Noen av bildene kan du se her:

LES OGSÅ: Canon klar med viktig RF-objektiv

Hva med EOS RP Mark II?

Det utvidede utvalget av passende optikk for dem som ønsker seg litt rimeligere objektiver til Canons fullformatkameraer, trigger også et ønske om en utvidelse av kamerahus-utvalget i dette sjiktet. Jeg har vel hatt Canon EOS RP mest i tankene i forbindelse med gjennomgangen av disse objektivene, men jeg må innrømme at jeg kunne ha ønsket meg en litt forbedret utgave av dette kameraet nå.

Enkelte rykte-nettsteder har nevnt en mulig kommende modell under navnet Canon EOS RP Mark II, uten at jeg har greid å finne noe troverdig informasjon om et kommende kameraet med dette navnet. Men det går jo an å sette opp en ønskeliste. Det jeg savner mest med dette kamerahuset, er innebygd bildestabilisering av noenlunde samme funksjonalitet som i Canon EOS R5 og R6 – selv om plassen sikkert ikke gjør det mulig med så avansert bildestabilisator. Selv om de fleste objektivene jeg har omtalt her, har optisk bildestabilisering, er det kjekt å ha stabilisering også i kamerahuset. Ikke bare med tanke på det nye 50 mm-objektivet, som mangler optisk bildestabilisator, men også fordi jeg selv har noen eldre Canon EF-objektiver uten stabilisering som det kunne vært greit å benytte med RF-adapter.

Canon EOS RF-objektiver
KLEDELIG: Også Canon EOS R6 kler det nye og kompakte 50 mm-objektivet. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Derimot tror jeg ikke kravet om dobbelt minnekortplass er så bastant i denne målgruppen som blant dem som kjøper seg dyrere kameraer.

Når vi først snakker om ønskelister, kan det være et poeng å ønske seg et par objektiver til i det sjiktet som vi snakker om her. Øverst på min ønskeliste ville i så fall vært et objektiv med fast brennvidde med litt kraftigere vidvinkeleffekt enn 35 mm-objektivet, for eksempel et 24 mm-objektiv. En RF-fullformat-variant av mitt kjære EF-S 24mm F2.8 STM pannekakeobjektiv hadde vært kjekt å ha når man rusler litt på måfå rundt i byen med kameraet slengt over skulderen.

Prisen på 50 mm-objektivet

Det nye 50 mm-objektivet som jeg har omtalt i denne artikkelen, Canon EOS RF 50mm F1.8 STM, har en veiledende pris på cirka 3.000 kroner, og det kommer i salg i Norge i desember 2020.

For dem som ønsker seg forholdsvis kompakte objektiver, har Canon samtidig med 50 mm-objektivet også lansert et nytt forholdsvis kort og kompakt zoomobjektiv med brennviddeomfang på 70-200 mm. Men dette er et L-objektiv til over 20.000 kroner og passer ikke til formålet med denne artikkelen. Kanskje kommer det en separat omtale senere. Følge med!

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.