Kameranytt.no

Endelig kompakt RF-zoom fra Canon

Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM
KOMPAKT TELE: RF 70-200mm F2.8 L IS USM er et nytt forholdsvis kompakt telezoom-objektiv fra Canon. (Pressefoto: Canon)

Canon har hittil prioritert store og tunge høykvalitetsobjektiver i RF-serien av optikk til sine speilløse fullformat-kameraer, men har nå vist at selskapet også kan konstruere kompakte fullformat-zoomer med nye RF 70-200 mm. Og en ny 85-mm portrett-tele byr på super-bokeh.

[toc] Men kompakt og lett betyr ikke nødvendigvis billig. Den nye 70-200 mm-zoomen koster nesten 30.000 kroner, og det nye 85 mm super-portrettobjektivet koster enda mer. Det er altså objektiver for den absolutt øvre del av entusiastmarkedet og for det profesjonelle markedet vi snakker om her.

Zoom-trio

Med det nye objektivet har Canon endelig en komplett serie på tre zoomobjektiver med samme lysstyrke, f/2,8 gjennom hele zoomområdet, fra 15 til 200 mm. De tre har brennvidde på henholdsvis 15-35 mm, 24-70 mm og 70-200 mm.

Canon RF 85mm F2.8 L IS USM
FOR PORTRETTFOTOGRAFENE: Canons nye 85 mm-objektiv med lysstyrke f/1.2 og super-objektivbelegg for særdeles stilig bakgrunn i portrettbilder. (Pressefoto: Canon)

Det nye 70-200 mm-objektivet er særlig myntet på fotografering av sport, dyreliv og portretter, sier Canon.

Alle de tre f/2,8-objektivene har følgende felles benevnelser i navnet: Canon RF F2.8 L IS USM. L-serien er navnet på Canons toppklasse-objektiver, enten vi snakker om RF-serien for speilløse fullformat-kameraer eller EF-serien for fullformat speilrefleks-kameraer. IS betyr at kameraene har innebygd optisk bildestabilisering. USM forteller at objektivene har en USM-motor av ringtypen for rask autofokus.

Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM
RF MOT EF: Her ser vi hvor mye mindre RF-versjonen av Canons 70-200 mm-objektiv (øverst) er enn den eksisterende EF-versjonen. (Foto: Toralv Østvang)

USM står for ultrasonisk motor, en type elektrisk motor der effekten skapes av høyfrekvente vibrasjoner. Canon var en av de fremste pionerene på denne teknologien sent på 1980-tallet i forbindelse med autofokus-løsningene på de den gang nye EF-objektivene. I dag brukes teknologien med forskjellige benevnelser og forkortelser hos alle produsentene.

RF 70-200 mm-objektivet er det første Canon-objektivet som støtter en elektronisk flytende fokuskontroll. Denne løsningen driver de to linsegruppene individuelt med det som Canon kaller Dual Nano USM-teknologi. Fordelen skal være svært rask, stillegående og strømsparende autofokus, uten at det går på bekostning av kompakt størrelse.

Kompakt – for klassen

Og 70-200 mm-objektivet er da også kompakt. Det ser man lettest hvis man setter det opp ved siden av Canons tilsvarende objektiv for speilreflekskameraer, Canon EF 70-200mm f/2.8L USM. Dette veier 1.440 gram og har en lengde på 199 mm. RF-versjonen, altså det nye RF 70-200 mm-objektivet, veier til sammenligning 1.070 gram og har en lengde på bare 146 mm.

Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM
70 MM: Med objektivet zoomet ut til 70 mm er 70-200 mm-objektivet ganske kompakt. (Foto: Toralv Østvang)
Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM
200 MM: Fronten dyttes ganske langt ut når man zoomer inn til 200 mm brennvidde. (Foto: Toralv Østvang)

Dette gjelder vel å merke når objektivet er innstilt på brennvidde 70 mm. I motsetning til objektiver der zoomingen bare skjer internt i objektivet, dyttes den fremre delen av det nye objektivet utover når man zoomer tettere innpå motivet, så det ser ikke fullt så kompakt ut når det er i bruk. Men det er jo ganske kompakt – for objektiv-klassen å regne – når det ligger i fotobagen. Se bildene som viser dette.

Puster ikke

En annen viktig egenskap ved 70-200 mm-objektivet er at Dual Nano USM-løsningen i kombinasjon med EOS R-kameraenes Dual Pixel-autofokusløsning bidrar til å redusere brennvidde-endring når man fokuserer under videoopptak. Såkalt focus breathing – sier vi fokus-pusting på norsk? – er generelt et problem under videoopptak der man skifter fokus under opptaket, for eksempel fra det ene til det andre av to personer som intervjues. Fokus-endringen fører ofte også med seg at brennvidden endres litt av optisk-mekaniske årsaker.

Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM
HVIT VARMEBESKYTTELSE: Canon RF 70-200 mm er det første RF-objektivet med et hvitt varmebeskyttende belegg som vi kjenner fra mange profesjonelle EF-objektiver. (Pressefoto: Canon)

Dette skjer både med zoomobjektiver og objektiver med fast brennvidde, og selv med de dyreste objektivene på markedet, med unntak for superdyre objektiver spesialutviklet for video og film – såkalte cine-objektiver. Det er nettopp beskyttelsen mot brennvidde-endring som gjør slike objektiver så ekstremt dyre.

Når man fotograferer, har «fokus-pusting» ingen betydning, men under videoopptak kan slik utilsiktet brennvidde-endring oppleves som forstyrrende og distraherende, og det er blitt et problem i moderne videoproduksjon nå når hybrid-kameraer og -objektiver for foto og video i økende grad brukes til videoopptak.

I hvor stor grad Canon har greid å bekjempe brennvidde-endring med det nye 70-200 mm-objektivet, gjenstår å se.

Det nye 70-200 mm-objektivet har for øvrig optisk bildestabilisator som håndterer fem trinn forbedring av blender/lukkertid, og det er også værbestandig.

Det er for øvrig ikke helt riktig at Canon bare har lansert dyre og tunge RF-objektiver hittil. Et unntak er Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, som koster litt i overkant av 10.00 kroner og bare veier 750 gram. Men dette er myntet mer på et litt lavere entusiast-segment. Det er i første rekke et allround- og reise-objektiv for dem som har kjøpt Canons rimeligste speilløse fullformat-kamera, Canon EOS RP. Canon leverer også et forholdsvis kompakt 35 mm makrobjektiv som er tilpasset denne målgruppen.

Dyrt objektivbelegg

Det andre av høstens nye RF-objektiver, er Canon RF 85mm F1.2L USM DS. Men har ikke Canon allerede lansert et 85 mm-objektiv med samme lysstyrke og brennvidde i RF-familien? Jo, og hva er vitsen med ett til?

Canon RF 85mm F2.8 L IS USM
DYRT BELEGG: Canon har lagt på et Defocus Smoothing-belegg på linseelementene som forbedrer bokeh-en med Canon RF 85mm F1.2L USM DS. (Pressefoto: Canon)

Forskjellen ligger i de to ekstra bokstavene i navnet, DS, og i pristillegget på nesten 5.000 kroner som disse bokstavene fører med seg.

Hva er DS? Egentlig er det «bare» et linsebelegg som det vanlige 85 mm-objektivet mangler. Men det er et belegg med særdeles kraftig effekt, først og fremst på bokeh-en, altså den vakre, myke bakgrunnsuskarpheten som portrettfotografer etterstreber.

DS står for Defocus Smoothing, altså mykere ute-av-fokus-elementer i bildet. Canon beskriver det slik: Funksjonen, kalt vapor-desposited belegg-teknologi, har høy transmisjon i sentrum og lav transmisjon i ytterkant. Med DS-funksjon både foran og bak på linseelementet blir uskarpheten myk og jevn i hele bokeh-omrisset, ikke bare på den ene siden, som er vanlig for lignende objektiver i markedet.

Canon hevder at effekten ikke bare er effektiv for portrettfotografering, men at bokeh-effekten også gjør objektivet perfekt for videofotografer som ønsker et «filmaktig» utseende på alt fra dokumentarer til film.

Prisene

Mens det vanlige RF 85 mm-objektivet er dyrt nok som det er, med en pris på 31.490 kroner, koster nye Canon RF 85mm F1.2L USM DS 36.400 kroner.

Og Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM har en veiledende pris på 29.990 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.