Kameranytt.no

Lett nesten-normal for a7/a9

Zeiss Batis 40mm f/2 CF
BATIS: Zeiss Batis-serien består nå av i alt fem objektiver med brennvidde fra 18 til 135 mm. (Pressefoto: Zeiss)
Zeiss Batis 40mm f/2 CF
BATIS: Zeiss Batis-serien består nå av i alt fem objektiver med brennvidde fra 18 til 135 mm. (Pressefoto: Zeiss)

Zeiss har lansert et lett og kompakt 40 mm-objektiv for Sonys fullformatkameraer.

[toc] Zeiss Batis 40 mm f/2 CF er navnet på det nye objektivet som Zeiss nå lanserer for Sonys speilløse fullformat-kameraer. Med en vekt på bare 361 gram vil det trolig være et attraktivt objektiv for dem som har valgt seg speilløst fullformat-kamera i håp om å kunne bygge opp en kamerautrustning som er så lett og kompakt som mulig.

Hva er normalt?

40 mm er ikke en brennvidde man hører mye om når det gjelder objektiver med fast optikk, men faktum er at denne brennvidden ligger svært nær det vi egentlig definerer som et normalobjektiv. Riktignok tenker vi normalt (!) gjerne på 50 mm-objektiver når vi hører noen snakke om normalobjektiver. I de gode, gamle film-dagene var definisjonen på normal-brennvidde egentlig 43 mm, selv om kamera- og objektiv-produsentene stort sett endte på en brennvidde på 50 mm.

Zeiss Batis 40mm f/2 CF
FOR SONY: Det nye Zeiss-objektivet er myntet på Sonys fullformat-kameraer i a7- og a9-klassen. (Pressefoto: Zeiss)

Hvorfor 43 mm? «Noen» har funnet ut at det som matcher det menneskelige øyets bildevinkel veldig godt, er brennvidden tilsvarende diagonalen på et småbildefilm-negativ. I en filmrute på 36 x 24 mm er diagonalen vel 43 mm. (Matematikken her er å addere filmformatets høyde og bredde i 2. potens og deretter regne ut kvadratroten av summen, noe som blir 43,26666153… Antall desimaler får du selv bestemme.)

LES OGSÅ: Zeiss med heftig portrettobjektiv

Med et normalobjektiv ser man motivet uten noen form for forvrengning, noe som både vidvinkel- og teleobjektiver ofte drar med seg.

Men hvordan kan det ha seg at et objektiv med rundt 40-50 mm brennvidde kalles et normalobjektiv når det menneskelige øye faktisk har en brennvidde på bare 17 mm? Vel, dette har optikk-konstruktører kranglet om i århundrer. Blant poengene er at øyet ikke sender bildet av det vi ser til en flat filmrute eller en flat bildebrikke, men til retinaen, som er konkav i formen – noe for eksempel den franske maleren Abraham Bosse var inne på i sine diskusjoner om perspektiv og maleteknikk allerede på 1600-tallet. Dessuten har folk flest to øyne til å se med og en hjerne som prosesserer bildedataene til det bildet av omverdenen som vi er vant til å se. Det er derfor blitt ansett som en anerkjent sannhet at «normalobjektivets» brennvidde ligger på et sted mellom 40 og 50 mm – vel å merke basert på 35 mm-filmformatet.

Hendig allround

Uansett – det nye 40 mm-objektivet fra Zeiss fremstår som et hendig allround-objektiv, særlig hvis man supplerer det med et par av de andre objektivene i Zeiss Batis-serien av kompakte fullformat-objektiver, for eksempel vidvinkelobjektivet Batis 25mm f/2 og det korte teleobjektivet Batis 85mm f/1,8.

Zeiss Batis 40mm f/2 CF
OLED-SKJERM: Zeiss Batis 40mm f/2 CF har OLED-skjerm på toppen til å vise avstand og dybdeskarphetsområde. (Pressefoto: Zeiss)

Batis-serien fra Zeiss er profesjonelle autofokus-objektiver i kompakt utforming. Serien består nå av fem objektiver. I tillegg til de tre nevnte finner vi et 18 mm-vidvinkelobjektiv med lysstyrke f/2,8 og et 135 mm-teleobjektiv med den samme lysstyrken.

Nesten makro

Zeiss Batis 40mm f/2 CF er nesten for et makroobjektiv å regne, med en nærgrense på bare 24 cm. Dette gir et maksimalt bildeforhold på 1:3,3. Dette gjør det ideelt til å fange interessante detaljer og er til og med nyttig til matfotografering, heter det i pressemeldingen fra den norske distributøren, Focus Nordic.

LES OGSÅ: For dem som vil fokusere på egenhånd

Solid, lover Zeiss

Selv om det nye 40 mm-objektivet er ganske lett og kompakt, skal det være solid bygd. I tillegg har Zeiss fått plass til kraftig værsikring som beskytter mot støv og fuktighet, ifølge produsenten.

Den optiske konstruksjonen består av ni linseelementer fordelt på åtte grupper. Blant linseelementene inngår sfæriske linser som skal bidra til høy skarphet, ikke minst ute i kantene.

Zeiss påpeker også at objektivet har en såkalt flytende linsekonstruksjon, noe som skal bidra til at objektivet beholder høy bildekvalitet gjennom hele fokusområder.

LES OGSÅ: Nytt Zeiss-objektiv for Sony-filmfolk

Autofokussystemet er stillegående, presist og raskt, heter det.

OLED på objektivet

En spesiell finesse ved Zeiss Batis-objektivene er en liten OLED-skjerm på objektivet. Skjermen viser fokusavstand og dybdeskarphet ved den aktuelle blenderåpningen.

Blant de eldste

Tyske Carl Zeiss AG er en av de eldste av verdens optikkprodusenter som fortsatt eksisterer. Selskapet ble startet så tidlig som i 1846, altså for 172 år siden. I 2013 droppet selskapet gründerens fornavn i firmanavnet og heter nå bare Zeiss.

Zeiss Batis 40mm f/2 CF
361 GRAM: Zeiss Batis 40mm f/2 CF er et forholdsvis lett og kompakt objektiv for sin klasse. (Pressefoto: Zeiss)

I dag produserer selskapet objektiver for en rekke kameraprodusenter. Foruten Sony finner vi Nikon, Canon og Pentax samt Micro Four Thirds-produsentene Olympus og Panasonic blant kameramerkene som kan utstyres med Zeiss-optikk.

Selskapet produserer også optikk for mange andre formål, for eksempel til smartmobiler og til teleskoper som benyttes av den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA.

Prisen

Zeiss Batis 40mm f/2 CF skal være tilgjengelig i fotobutikkene nå. Veiledende pris er satt til cirka 13.500 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.