Kameranytt.no

Nesten lydløs pulsmotor fra Nikon

AF-P DX Nikkor 18-55mm
LYDLØST: De nye AF-P-objektivene fra Nikon byr på tilnærmet lydløs autofokus. Stemningsbilde tatt med AF-P Nikkor 18-55 f/3.5-5.6G VR – objektivet innfelt. (Foto: Nikon. Montasje: Kamerablogg.no)
AF-P DX Nikkor 18-55mm
LYDLØST: De nye AF-P-objektivene fra Nikon byr på tilnærmet lydløs autofokus. Stemningsbilde tatt med AF-P Nikkor 18-55 f/3.5-5.6G VR – objektivet innfelt. (Foto: Nikon. Montasje: Kamerablogg.no)

Nikon har lansert fire nye zoomobjektiver med nyutviklet og nesten lydløs pulsmotor. Da slipper man autofokus-summing på videoen.

De nye objektivene er myntet på forbruker- og entusiast-markedet og har folkelige priser. En 70-300 mm telezoom til vel 4.000 kroner greier vel ganske mange å spare til.

En ulempe med de nye objektivene er at de ikke passer på alle Nikon-speilreflekser. Mer om det nedenfor.

Med eller uten stabilisator

Egentlig snakker vi om to forskjellige objektiver, en normalzoom med brennviddeomfang 18-55 millimeter, og en telezoom med brennvidde 70-300 mm. Men siden begge kommer i to versjoner, henholdsvis med og uten optisk bildestabilisering, er det i alt fire nye objektiver vi har med å gjøre.

Billigversjonene uten bildestabilisator er det like greit å advare mot først som sist.

De rundt fire lukkerstegtrinnene man kan tjene på å bruke bildestabilisatoren når man fotograferer i dårlig lys, vil på sikt være verdt mye mer enn de rundt 500-600 kronene man sparer på å kjøpe versjonene uten VR, som er Nikons navn på optisk bildestabilisering.

Merk at Nikon ikke har bildestabiliseringsteknologi i sine speilreflekskamerahus.

Normalzoom-objektivene vi snakker om her, ble for øvrig strengt tatt lansert allerede i januar, i forbindelse med CES-elektronikkmessen i USA. Men vi har ikke sett noe særlig til dem, før de ble varslet tilgjengelig omtrent samtidig med de nye telezoom-objektivene på 70-300 mm. Alle sammen – samt Nikon D3400 – skal være tilgjengelig i norske fotobutikker fra 15. september.

LES OGSÅ: Nikon D3400 overfører bilder automatisk 

Pulsmotor – bra for video

Autofokusmotorer av pulsmotor– eller steppmotor-typen er for så vidt ikke noen nyskaping på kameramarkedet. For eksempel har Canon levert dem en god stund under STM-betegnelsen.

Et godt eksempel er Canon EF-S 18-135mm 1:3.5-5.6 IS STM, der forkortelsen STM står for Smooth Transitions for Motion. Det utmerker seg med svært neddempet lyd fra fokusmekanismen, noe som er en fordel ikke minst når man gjør videoopptak.

Pulsmotorer er heller ikke noe nytt for Nikon. Flere av objektivene i Nikons kompakte 1 Nikkor-familie, for de små Nikon 1-kameraene med bildebrikke i én-tommes CX-format, er basert på Nikons såkalte Stepping Motor-teknologi.

AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
LETT OG KRAFTIG ZOOM: AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR har en telebrennvidde tilsvarende 450 mm og er lite og lett i forhold til brennvidden. (Foto: Nikon)

Kjært barn har mange navn. Nikon opererer også med begrepet svingspolemotor på noen av sine 1 Nikkor-objektiver, for eksempel 70-300-millimeteren for Nikon 1-kameraer. Et objektiv som innebærer en brennvidde omregnet til 135 mm-filmformat på fantastiske 189-810 mm.

Denne typen autofokus-motorer har tre fordeler. For det første er de – som jeg allerede har nevnt – ganske stillegående. For det andre skjer fokuseringen svært raskt. Og for det tredje fokuserer de gjerne med litt «mykere» fokusbevegelse enn hos eldre objektiver. Også dét er en stor fordel når man tar opp video. Det hele blir rett og slett ikke så rykkete.

Fra AF-S til AF-P

De nye pulsmotor-objektivene fra Nikon kalles for AF-P-objektiver, i motsetning til de fleste andre moderne Nikkor-objektivene, som gjerne bærer forkortelsen AF-S forrest i navnet.

AF-S er forkortelse for Auto Focus Silent og brukes på Nikkor-objektiver med en såkalt ultrasonisk motor, også kalt for en Silent Wave Motor (SWM). Dette er en elektromotor som skaper en roterende energi for å kunne fokusere både raskt, mykt og stille – men ikke så raskt, mykt og stille som de nye AF-P-objektivene greier det. AF-S-objektivene egner seg derfor ikke til profesjonell videofilming, hevder nettstedet Improve Photography.

Det skal derimot de nye objektivene med AF-P i navnet gjøre – selv om AF-P-objektivene som er lansert til nå altså hører hjemme i Nikons forbrukersegment, ikke blant produktene for proffmarkedet.

P-en i AF-P-kortkortelsen skal indikere at objektivet har en innebygd stepping motor (kan vi kalle det steppmotor på norsk?) eller pulse motor på engelsk, pulsmotor på norsk.

Gråmarkedstest

En av dem som har prøvd det nye 18-55 mm AF-P-objektivet fra Nikon etter at det ble tilgjengelig på gråmarkedet i USA i august, er fotoskribenten Ken Rockwell.

Rockwell hevder at objektivet representerer en stor forbedring fra Nikons tidligere 18-55 mm VR II-objektiv, og han går til og med så langt som til å si at det er bedre enn alle andre 18-55 mm-objektiver på markedet, fordi det er skarpere, fokuserer tilnærmet lydløst og har raskere autofokus enn noen andre. Han hevder også at objektivet fokuserer lynraskt selv i nesten stummende mørke.

AF-P Nikkor DX 18-55mm
SAMMENLEGGBART: AF-P Nikkor DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR kan skyves inn når det ikke er i bruk. (Foto: Nikon)

Man kan i tillegg overstyre autofokusen med manuell fokusering bare ved å vri på fokusringen på objektivet, uten å måtte stille om til manuell fokus med bryter først, påpeker han. Ifølge Rockwell er dette det verdens første 18-55 mm-objektiv i «kit-lens»-klassen – altså blant objektivene som gjerne leveres med som standard-objektiv med et kamera – med «instant manual-focus override».

På minussiden har han ført opp at kameraet har objektivfatning i plast, ikke metall.

Men han tilføyer at dette også betyr redusert vekt, og han påpeker at han aldri har hatt noen problemer med objektiver med plastfatning. Det eneste han advarer mot, er å løfte et tungt kamera ved bare å holde i objektivet når objektivfatningen er av plast.

Nikons 18-55 mm-objektiv har for øvrig en brennvidde tilsvarende 28-85 mm omregnet til 135 mm-formatet, mens 70-300 mm-objektivet tilsvarer 105-450 mm.

Ikke for alle

En viktig begrensning med de nye objektivene er imidlertid at autofokussystemet ikke fungerer fullt ut med alle Nikon-kameraer. Den nye teknologien fungerer bare med Nikons speilreflekser i D3000-serien fra D3300 og fremover, samt kameraene i D5000-serien fra D5200 og fremover.

Objektivene er også kompatible med Nikon D7000-serien fra D7100 og fremover, samt med Nikons nyeste entusiast-kamera, D500.

Kompatible kameraer kan imidlertid trenge en firmware-oppdatering for at optikken skal fungere ordentlig, uten at dét bør skremme noen.

Hva er det som ikke fungerer, egentlig? Det gjenstår å se – jeg har ikke prøvd noen av de nye objektivene ennå.

Men vi kan i hvert fall fastslå at objektivene mangler bryter for å skifte mellom autofokus og manuell fokus, så den omstillingen må gjøre i menysystemet.

Det samme gjelder å skru vibrasjonsreduksjonen av og på. Heller ikke dette er noen bryter for, så også dette må gjøres via menysystemet.

Nettstedet Imaging Resource skriver at objektivet automatisk vil stille seg inn med vibrasjonsreduksjonen påslått på DX-kameramodeller som er kommet ut tidligere enn den nye Nikon D3400 – følgende kameraer listes opp: D3300, D3200, D3100, D5500, D5300, D5200, D7200, D7100, D7000. Disse trenger da firmware-oppgradering for at man skal få inn det nye menyvalget for å slå vibrasjonsreduksjonen av og på.

Uten at jeg har fått det bekreftet, antar jeg at det samme gjelder autofokus, altså at objektivet automatisk kjøres i autofokus på de samme kameraene, men at man etter firmware-oppgradering også får menyvalget for å slå autofokus av og på.

Nikons eget argument for å droppe disse bryterne på objektivene, er at man da har fjernet risikoen for at noen stiller inn bryterne galt.

Det er vel rimelig å tro at det også har noe med økonomi å gjøre. Elektronikk blir jo i stadig større grad billigere enn tilsvarende mekaniske løsninger.

Det som gjenstår å få avklart, er hvordan disse objektivene oppfører seg når de monteres på Nikon DX- og FX-kamerahus som ikke står på listen over kompatible kamerahus eller kamerahus som blir kompatible med en firmware-oppdatering. For eksempel min gamle, men trofaste arbeidshest Nikon D300?

Nikon Norge jobber med å finne ut dette for Kamerablogg.no – vi bringer svaret så fort vi får det inn.

ED-glass

18-55 mm-zoomen har i alt 12 glasselementer fordel på ni grupper, og to av linseelementene er asfæriske. Det vil si at de minsker sfærisk aberrasjon – en fokuseringsfeil som har lett for å  oppstå i optikk med kort brennvidde – og andre former for fortegning.

Når objektivet ikke er i bruk, kan det trekkes sammen. Det trekkes fort ut igjen etter at man har trykket ned en låseknapp på siden av objektivet.

Filterfatningen er på 55 mm.

70-300 mm-zoomen har i alt 14 glasselementer fordelt på 10 grupper, og ett av linseelementene er i det som Nikon kaller ED-glass. Dette står for Extra-low Disperson eller ekstra lav spredning på norsk. Forklaringen finner du i denne artikkelen om et annet Nikon-objektiv.

Filterfatningen er på 58 mm.

Prisene i Norge

AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G veier cirka 195 gram. Vi har ikke mottatt noen pressemelding fra Nikon Norge på dette objektivet, så vi har ikke den veiledende prisen tilgjengelig i skrivende stund, men hos Scandinavian Photo i Oslo er prisen oppgitt til 2.095 kroner. Hos Japan Photo koster objektivet 1.999 kroner.

AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR – altså med bildestabilisator – veier 10 gram mer, 205 gram. Prisen hos Scandinavia Photo er 2.745 kroner. Interfoto har samme pris, mens Japan Photo ligger én krone under, på 2.744 kroner.

AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4.5-6.3G ED veier 400 gram – lett for en såpass kraftig telezoom – og har fått en norsk veiledende pris på 3.690 kroner. Dette er altså modellen uten bildestabilisator.

Modellen med VR (for vibrasjonsreduksjon) i navnet heter altså AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR, veier 415 gram og har fått en veiledende pris på 4.190 kroner, ifølge Nikon Norge.

Merk at jeg her opererer med både butikkpriser og distributørens eller produsentens veiledende priser. Disse kan avvike noe fra hverandre, og spesielt over tid vil butikkprisene gjerne være en del lavere enn de veiledende.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.