Kameranytt.no

Rimelig og kompakt Samyang-alternativ til Canons 85-mm

Samyang AF 85mm F1.4 RF
STOR SOLBLENDER: Canon-versjonen av Samyangs 85 mm-objektiv ser større ut enn Sony-versjonen av det samme objektivet, men det skyldes mye større solblender. (Pressefoto: Manuel Delgado/Samyang)

Samyang lanserer nå et rimelig og kompakt alternativ til de to 85 mm-objektivene som Canon tilbyr i den nye RF-objektivfamilien, bygd for Canons speilløse EOS R-kameraer. Samyang håper åpenbart at lanseringen skal sammenfalle med Canons egen lansering av den nye toppmodellen i kamerafamilien, Canon EOS R5.

Dermed kan det jo bli litt ekstra blest om objektivet. Kompakte portrettobjektiver til en rimelig penge er det ikke flust av for Canons EOS R-kameraer.

Ryktene vil ha det til at Canon EOS R5 vil bli lansert i juli 2020. Helt siden februar 2020 har Canon sluppet ut små porsjoner med informasjon om det nye kameraet i flere runder. På den måten har kameraprodusenten greid å skape store forventninger til EOS R5 i forkant av den endelige lanseringen.

Stikkord er full 8K-video i 30 bilder per sekund (29,97 for å være helt nøyaktig) samt 4K-video med opptil 120 bilder per sekund, fem-aksers bildestabilisering på bildebrikken som fungerer sammen med den optiske bildestabiliseringen i mange av objektivene, dobbelt kortplass, og – ifølge ryktene – en oppløsning på fullformat-brikken på rundt 45 megapiksler. Det siste har ikke Canon bekreftet ennå. Men uansett snakker vi om et kamera som har nettopp de egenskapene som Canon EOS R-kameraene hittil har manglet for å bli omfavnet av proffmarkedet.

Optikk av ypperste klasse

Samyang AF 85mm F1.4 RF
KONKURRENT OG STØTTESPILLER: Samyang er en tredjeparts-konkurrent som samtidig hjelper Canon med å bygge ut et mer variert utvalg av objektiver til EOS R-familien. (Pressefoto: Manuel Delgado/Samyang)

Som Kameranytt har skrevet om – kanskje til det kjedsommelige – har Canon siden EOS R-lanseringen høsten 2018 lansert en rekke objektiver av høy klasse til den nye kamerafamilien. Man kan trygt si at mange av objektivene har ligget i en til dels mye høyere klasse enn de Canon EOS R-kameraene som har sett dagens lys til nå. Det er nettopp dette misforholdet Canon trolig har godt håp om å rette opp med lanseringen av EOS R5 i løpet av sommeren.

Baksiden av medaljen – med den flotte optikken, altså – er at mange av objektivene så langt har vært tildels svært store, tunge og dyre. Kamera- og fotobransjen har fremholdt at en av de store fordelene med speilløse kameraer sammenlignet med speilreflekskameraer er at de kan bygges lettere og mindre, men den tankegangen har ikke fulgt med over i optikkdesignen. Tvert imot. Og det gjelder ikke bare Canon.

Samyang mot strømmen

Den sør-koreanske tredjeparts-optikkprodusenten Samyang er blant dem som prøver å gå mot strømmen og som vil tilby lettere og mer kompakt optikk til speilløs-markedet. Og dermed også vesentlig billigere optikk enn det kameraprodusentene selv er kommet på markedet med så langt, naturligvis.

Samyang AF 85mm F1.4 RF
RF-FATNING: Samyang AF 85mm F1.4 RF har en fatning med mye større diameter enn Sony FE-versjonen av det samme objektivet, rett og slett fordi Canon EOS R-kameraene har en stor fatning. (Pressefoto: Samyang)

Canon har tidligere lansert ikke bare ett, men to 85 mm-objektiver til sine EOS R-kameraer, Canon RF 85mm F1.2L USM og en litt dyrere modell med bokstavene DS i navnet, Canon RF 85mm F1.2L USM DS. Forskjellen mellom de to er at DS-modellen har et belegg på glasselementene som Canon kaller DS Coating. Her er vi nok i ytterkanten av hva som er mulig med objektiv-forbedringer. Canon hevder at DS-varianten får en spesielt «silkemyk» bokeh takket være optikkbelegget. DS står for «Defocus Smoothing». Belegget tilfører ingenting til objektivets størrelse og vekt, men derimot hele 5.670 kroner i tillegg i prisen.

Bare prisforskjellen alene utgjør en vesentlig del av prisen for det alternative 85 mm-objektivet fra Samyang. Derfor sier det seg selv at det er vesentlige forskjeller mellom Canon- og Samyang-objektivene vi snakker om her.

En sjettedel av prisen

Canon RF 85mm F1.2L USM veier 1.195 gram med dimensjonene 103,2 mm (diameter) og 117,3 mm (lengde). Dette er nøyaktig samme vekt og dimensjoner som vi finner hos alternativet med DS i navnet, Canon RF 85mm F1.2L USM DS.

Samyang AF 85mm F1.4 RF
RØD RING: Samyang blir i debattfora på internett beskyldt for å ha stjålet den røde ringen som Canon har reservert for sine L-objektiver, det vil si objektiver som hører hjemme blant Canons luksus-objektiver. (Pressefoto: Samyang)

Det nye 85 mm-objektivet som Samyang lanserer nå, Samyang AF 85mm F1.4 RF, veier under halvparten. Nettovekten uten objektivdeksel og solblender er oppgitt til 582 gram, lengden til 99,5 mm og diameteren til 88 mm.

Og prisen er henholdsvis en femtedel og en sjettedel av prisen til de to Canon-objektivene.

To verdener

Det er ikke bare forskjellen i lysstyrke som skaper så store forskjeller i pris, vekt og størrelse. Canon-objektivene som er nevnt her, har altså en lysstyrke på f/1,2, mens det rimeligere Samyang-objektivet har en lysstyrke på f/1,4. Vi har riktignok sett også i andre tilfeller at den tilsynelatende bittelille lysstyrke-forskjellen mellom 1,2 og 1,4 kan gi ganske store prisforskjeller, men dette alene forklarer ikke en prisforskjell på 5x eller 6x.

Forklaringen er at Canons og Samyangs 85 mm-portrettobjektiver tilhører to forskjellige verdener. Canon har utviklet sine 85 mm-objektiver primært for med tanke på profesjonelle fotografer som vanligvis får godt betalt for bildene sine og som har råd til å betale rundt 40.000 kroner for et godt portrettobjektiv, mens Samyangs 85 mm-objektiv er myntet på hobbyfotografer og fotoentusiaster som bruker sparepengene sine på fotoutstyr. Med andre ord ikke for folk som lever av å fotografere, selv om de kanskje lever for å fotografere…

Kjærkomment tilskudd

Selv om det trolig altså er en klasseforskjell mellom Canons 85 mm-objektiver og det nye Samyang-objektivet, tror jeg at Samyangs forholdsvis rimelige og kompakte portrettobjektiv har mulighet til å bli godt mottatt i deler av speilløs-markedet.

For det kan godt hende det blir en økende etterspørsel etter litt mindre, lettere og rimeligere objektiver til de speilløse fullformat-kameraene etter hvert. Flere seriøse kamera-nettsteder og -publikasjoner har i senere tid publisert artikler der slik optikk etterlyses.

Samyang AF 85mm F1.4 RF
KOMPAKT: Samyang bidrar til at kjøpere av Canons EOS R-kameraer får et mer kompakt alternativ til Canons egne 85 mm-portrettobjektiver, som er store, tunge og dyre. (Pressefoto: Samyang)

I tillegg ser vi også at produsentene av tredjepartsoptikk ikke lenger høster så mye negativ omtale som en del av dem gjorde for noen år siden. Tredjeparts-produsentene har i senere år rett og slett fått et bedre renommé enn de hadde før.

Om det blir kjøperne av det kommende Canon EOS R5-kameraet eller de som har satset på de rimeligere EOS R-kameraene – Canon EOS R og Canon EOS RP – som vil kjøpe 85 mm-objektivet fra Samyang, vet vi naturligvis ikke noe om foreløpig. Men det er nok grunn til å tro at det er en viss sammenheng mellom valget av rimelig optikk og de litt rimeligere kamerahusene.

For ordens skyld har Canon også lansert en tredje R-modell kalt Canon EOS Ra, men dette er en noe dyrere modell spesialkonstruert for astronomi-fotografering. I hvilken grad det er noe interesse for 85 mm-objektiver blant disse brukerne, vet jeg ingenting om.

Sony-røtter

Det er grunn til å anta at Samyang har hatt moderate utviklingskostnader knyttet til det nye 85 mm-objektivet for Canon EOS R-familien, i og med at objektivet etter alt å dømme er en videreutvikling av et 85 mm autofokus-objektiv som Samyang allerede leverer med Sony FE-fatning, altså myntet hovedsakelig på brukere av Sonys a7 fullformat-kamerafamilie, selv om de også kan brukes med Sonys APS-C-kameraer.

Samyang har i tillegg et antall 85 mm-objektiver med fatning for speilreflekskameraer fra Nikon, Canon og Pentax og for speilløse Fujifilm-kameraer, mange med manuell fokus, men også noen med autofokus. En del av disse er svært rimelige objektiver – jeg har aldri prøvd noen av dem og har derfor ingen formening om den optiske kvaliteten.

Det nye 85 mm-objektivet for Canons EOS R-kameraer er bygd med 11 linseelementer fordelt på åtte grupper. Fire av linseelementene er i High Refractive-glass (HR), og ett av linseelementene er ED-glass med ekstra lav spredning, myntet på å øke skarpheten ut mot kantene. Objektivet har ni blenderlameller som skal bidra til en naturlig, rund bokeh.

Samyang AF 85mm F1.4 RF
SOLID: Samyang AF 85mm F1.4 RF fremstår som et solid bygd objektiv, ifølge noen av dem som har fått prøvd et tidlig eksemplar av objektivet. (Pressefoto: Samyang)

Samyang har utstyrt objektivet med en fokusmotor kalt Dual Linear Sonic Motor, forkortet DLSM, som skal by på stillegående og effektiv fokusytelse, ifølge produsenten. Dermed kan objektivet godt brukes også til videoopptak.

Objektivet er utstyrt med værsikring, men jeg har ikke funnet ut om det er spesifisert noen bestemt grad av beskyttelse mot støv, vann og fuktighet.

Dustin Abbot har en ganske grundig 28-minutters YouTube-testomtale av det nye Samyang-objektivet her.

Prisen

Prisen på Samyang AF 85mm F1.4 RF er satt til 7.199 kroner.

Til sammenligning er prisen på 85 mm-objektivet til Canons R-kameraer satt til 37.699 kroner i Canons offisielle norske nettbutikk, mens versjonen med DS-coating koster 43.369 kroner.

Samyang-objektivet vil være tilgjengelig i juli 2019, melder Focus Nordic.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.