Kameranytt.no

Og dette mener andre om de nye iPhone-ene

Testomtalene av de nye iPhone-modellene – iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max – strømmer på. Et gjennomgående trekk ser ut til å være at mange anmeldere er positivt overrasket. De tekniske spesifikasjonene alene forteller altså ikke alt.

[toc] Kameranytt har tatt en titt innom en del av de mest sentrale Apple-fokuserte nyhets-nettstedene samt noen av kamera-nettstedene som har publisert sine første testomtaler og anmeldelser av de nye iPhone-modellene.

Disse ble som kjent lansert 10. september 2019 og ble tilgjengelig ti dager senere.

Ikke kjedelig likevel

Nyhetsreportasjene som kom de første timene og dagene etter selve lanseringen, hadde som gjennomgangstone at dette var en litt kjedelig oppdateringsrunde fra Apples side. Det virket som om mange hadde bestemt seg allerede under rykteflommen i dagene før lanseringen for at Apple nå hadde lagt sine nyskapingstradisjoner på hylla og var mest opptatt av å ta igjen forspranget som de argeste mobil-konkurrentene hadde opparbeidet seg.

TRIPPELKAMERA: iPhone 11 Pro har hele fire kameraer, hvorav tre på baksiden samt et selfie-kamera på framsiden. (Pressefoto: Apple)

Men etter hvert som stadig flere av de samme teknologi-journalistene og produkt-testerne fikk lagt sine hender på testeksemplarer eller iPhone-er som de hadde kjøpt seg selv – eller som redaksjonene hadde kjøpt inn – begynte pipen å få en annen låt. Her var det mer innovasjon under skallet enn de rene tekniske dataene tydet på.

9TO5Mac

Hos 9TO5Mac har en av nettstedets medarbeidere i London sjekket ut nattmodusen, som var ansett som et av de viktigste områdene der Apple måtte forbedre seg for å ta igjen konkurrenter som Huawei og Samsung.

Og i konklusjonen var det ordet massive forbedringer som gikk igjen flere ganger. iPhone 11 er massivt bedre i nattmodus enn iPhone X var, heter det.

Nattmodusen trekker både mer lys og mer farge ut av kveldsmotivene enn tidligere iPhone-modeller har greid, men samtidig er iPhone 11 også bedre enn før på å bevare detaljene i høylysområder, for eksempel en vegg i en bygning som er opplyst av en gatelykt i et ellers mørkt miljø.

Et par unntak ble imidlertid trukket fram. Nattbilder tatt gjennom for eksempel et hotellvindu blir lettere enn før ødelagt av reflekser i vinduet. Og kvaliteten på nettbildene kan ikke helt måle seg med bilder tatt med «ordentlig» systemkamera stående på stativ, der nettopp den lange eksponeringen tilfører nettbildene en egen eleganse – tenk på en regnvåt gate som ser glasert ut i en lang eksponering som de håndholdte snapshot-nattbildene tatt med multieksponerings-teknikk ikke helt greier å matche.

Konklusjonen til journalisten var at nattmodusen fortsatt ikke var helt god nok til at en av iPhone 11-modellene kunne være det eneste kamera vedkommende ville ta med seg på reise, i hvert fall ikke når man har særdeles store krav til kvelds- og nettbilder. Men til å ta øyeblikks-kveldsbilder som skal deles på Facebook er nye iPhone god nok for selv de mørkeste omgivelser.

– Nå kan jeg ta bilder som det ikke var mulig å ta med tidligere iPhone-generasjoner, skriver 9TO5Mac.

PC World

Amerikanske PC World har også testet nye iPhone 11 med særlig vekt på kameraets nattmodus. (Det er vel nærmest en refleksbevegelse for meg å presisere at det ikke er norske PC World det dreier seg om her, etter tre tiår i redaksjonen til nå nedlagte PC World Norge, som var et søstertidsskrift til amerikanske PC World.)

Medarbeideren hos amerikanske PC World var i utgangspunktet svært imponert over hva Google hadde fått til med sin Night Sight-teknologi i Pixel 3-mobilen, der ikke minst kunstig intelligens – artificial intelligence (AI) – spiller en viktig rolle. Men nå var konklusjonen at Apples nattmodus får Googles Night Sight til å se amatørmessig ut. Intet mindre.

NATTMODUS: Slik kan bilder med iPhone 11 Pro bli seende ut, tatt på kvelden henholdsvis uten og med nattmodus aktiver. (Pressefoto: Apple)

PC World var spesielt imponert over hvordan Apple har greid å utnytte kunstig intelligens til å forstå hva det blir tatt bilde av og tilpasse fargegjengivelse, skygger og høylys i tråd med det. iPhone 11 oppførte seg konsekvent like bra som Google Pixel og ofte bedre, heter det.

Google Pixel slo riktignok iPhone 11 i ett nattmotiv-opptak, der det var litt bevegelse i bildet, men i et bilde av det samme motivet stillestående greide iPhone til og med å få med en stjerne på himmelen som de andre mobilene i testen ikke fikk med seg.

I ett jafs har Apple beveget seg fra en posisjon på sidelinjen innen nattfotografering til å innta stjerneposisjonen, konkluderer PC World – men minner om at Google Pixel 4 er like rundt hjørnet…

The Verge

– Det beste kameraet du kan få på noen mobiltelefon, skriver The Verge allerede i innledningen på sin testomtale av de nye Apple-mobilene. Og det høres jo lovende ut, for The Verge er blant dem som ga uttrykk for skepsis til til den forestående iPhone 11-lanseringen på forhånd. Og som i innledningen av testomtalen gjentok at dette i utgangspunktet så ut til å være en alt annet enn spennende lansering.

Men etter å ha brukt iPhone 11 Pro og 11 Pro Max i en uke har pipen fått en annen låt. Resultatet er blitt mye mer enn summen av oppdateringer, der flere riktignok er ganske små, heter det.

The Verge hevder at dette er de mest velbalanserte og kapable mobiltelefonene som Apple – eller noen som helst andre, for den saks skyld – noensinne har lansert. Utmerket batteritid, prosessorer som gjør dem relevante i mange år framover, skjønne skjermer og et kamerasystem som danker ut alle konkurrentene.

IPHONE 11: Hvis to kameraer på baksiden er nok, holder det med iPhone 11. (Pressefoto: Apple)

Men de er dyre, og de fleste blir nok fornøyd med den vanlige iPhone 11, mener the Verge. Men hvis man er villig til å betale mer for å få den beste skjermen og det beste kameraet på markedet, er en av iPhone 11 Pro-modellene det rette valget, heter det.

Apple får ros for å ha vært villig til å øke størrelsen og vekten med noen millimeter og gram for å få plass til større batterier i 11 Pro-modellene. Apple påstår som kjent at batteritiden på iPhone 11 Pro er forbedret med fire timer fra iPhone XS og fem timer fra iPhone XS Max til 11 Pro Max.

Det er liten tvil om at Apple i senere tid må ha følt presset fra konkurrentene på kamerasiden, skriver The Verge. Den nye Pro-kameraløsningen med 13 mm ultravidvinkel, 26 mm vidvinkel som hovedkamera og 52 mm portrett-tele har brakt Apple opp på linje med de beste konkurrentene igjen, men i tillegg har Apple gjort en kjempemessig forbedring av sitt Smart HDR-system. I forrige generasjon var dette preget av altfor aggressiv løfting av skyggepartier og ditto aggressiv demping av høylys, med overdreven oppmyking av detaljer og altfor kraftig støyreduksjon, som bidro til å gjøre bildene uskarpe. Apple har tatt kritikken til seg og slår nå både Google Pixel og Samsung Galaxy Note 10+ – og tilbyr i dag de beste smartmobil-kameraene på markedet, ifølge The Verge. Økningen fra åtte- til ti-bits rendring er angivelig mye av forklaringen.

I tillegg kommer en nattmodus som The Verge skriver stort sett er bedre enn hos konkurrentene i alle testene de gjorde. iPhone 11 Pro-modellene får også skryt for sømløs zooming der videoopptaket svitsjer fra det ene objektivet til andre uten at overgangen merkes. Dette har jeg selv opplevde som et problem hos en konkurrentene, der hvitbalansen kan endre seg midt i et videoopptak der man zoomer over fra det ene kameraet til det andre, som åpenbart ikke snakker godt nok med hverandre. Dette problemet har Apple løst, heter det.

Andre konklusjoner

La oss hoppe over detaljene, men se litt på konklusjonene hos noen av de andre nettstedene.

Phone Arena.com mener at Pro-navnet ikke helt innfrir forventingene. Nettstedet savner superzoomen som Huawei tilbyr på flere av sine kameramobiler, og det samme gjelder 90-hertz superrask gjenoppfriskningsrate som hos OnePlus. I tillegg etterlyses den superraske oppladningstiden som enkelte av konkurrentene kan by på. De nye iPhone 11-modellene burde isteden kanskje kalles semi-pro? forslår Phone Arena.com.

Mashable.com har også hektet seg opp i Pro-navnet, men mener at de nye mobilene fortjener å kalles pro, for de er profesjonelle på de områdene det gjelder. Mashable griper også fatt i det litt konservative utseende og går til angrep på dem som tror at innovasjon først og fremst må på synes på utsiden. – De nye iPhone-ene er kraftige enheter som lar deg få gjort mer, ikke bare den første dagen eller det første halvåret, men i mange år framover, skriver Mashable.

IPHONE-PORTRETT: Bilde tatt med iPhone 11 Pro i portrettmodus. (Pressefoto: Apple)

Tom’s Guide har konsentrert seg om iPhone 11 Pro og skriver at dette er en av de siste storslagne små mobilene på markedet, selv om batteritiden er litt svakere enn hos både iPhone 11 og iPhone 11 Pro Max. – Dette er utvilsomt en av de beste kameramobilene på markedet med ytelse i toppklassen og med en OLED-skjerm som er bedre enn på de fleste Android-mobilene på markedet, hevder Tom’s Guide.

Cnet.com skriver at iPhone 11 Pro og 11 Pro Max er iPhone-en for kamera- og batteri-elskere. Anmelderen hos Cnet falt ned på iPhone 11 Pro som sin favoritt på grunn av den mer moderate 5,8-tommers-skjermen.

Digital Trends skriver at iPhone 11 Pro Max er det ultimate valget for dem som liker mobiler med stor skjerm. Utmerket batteritid, topp ytelse og et kamerasystem som er ledende i klassen, heter det.

Vi stopper der.

Konklusjon

Jeg har også lest igjennom en haug med andre testomtaler, anmeldelser og vurderinger som jeg ikke har tid til å skrive om her. Det er en gjennomgående trend at den nye iPhone 11-generasjonen oppleves som stadig bedre jo lenger tid man får brukt de nye Apple-mobilene – og jo lengre tid det er gått siden man bare hadde de rene tekniske spesifikasjonene å holde seg til i vurderingen.

Som sagt innledningsvis – de tekniske spesifikasjonene alene forteller ikke alt om et produkt.

Noen særdeles årvåkne lesere vil kanskje ha oppdaget at denne artikkelen også er publisert på mitt andre nettsted, Epleblogg.no. Normalt vil ikke slik dobbelt-publisering forekomme, men av og til er temaene såpass overlappende at det er naturlig å legge ut enkelte artikler både der og på Kameranytt.no. Dessuten kommer dette til hjelp akkurat nå når jeg er på en to og en halv ukes utenlandsreise med begrenset skrive-tid til rådighet. Det er noen utfordringer knyttet til å produsere én-persons-nettsteder… -tø

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.