Olympus OM-D E-M1 Mark III er nå tilgjengelig her i Norge, melder Olympus. Kameraet ble lansert 12. februar 2020, og for dem som ønsker seg et nytt tilnærmet profesjonelt Micro Four Thirds-kamera, er ventetiden nå over. Kameraet er en oppfølger til E-M1 Mark II, som kom i 2016.
Olympus OM-D E-M1 Mark III må vel betegnes som det nest mest profesjonelle blant Micro Four Thirds-kameraene til Olympus. Den ubestridte kongen på haugen er den godt og vel ett år gamle OM-D E-M1X, med batterigrep innebygd i kamerahuset og et utseende som ser ut til å være inspirert av toppkameraene fra Canon og Nikon.
Sport og action
Både E-M1X og nye E-M1 Mark III omtales gjerne som kameraer myntet på folk som driver med sports- og action-fotografering. Å sammenligne kameraene med Canon og Nikons toppmodeller for sports- og pressefotografer, Canon EOS-1D X Mark III og Nikon D6, er nok å strekke strikken litt for langt. Det er kameraer i 70.000-90.000 kronersklassen. De to toppmodellene fra Olympus ligger til sammenligning i 20.000-35.000 kronersklassen.
Sammenligningen med de to nevnte toppmodellene fra Canon og Nikon er jo også litt gal fordi vi her snakker om speilrefleks-kameraer mot speilløse kameraer og dessuten fullformat mot Micro Four Thirds, der bildebrikken er enda mindre enn i APS-C-kameraene.
Raske kameraer
Derimot har de noen sammenlignbare egenskaper når vi snakker om hastighet på serieopptak. Canons nevnte toppmodell greier 16 bilder i sekundet med full autofokus og kontinuerlig lysmåling, eller opptil 20 bilder i sekundet med speilet låst, alternativt i Live View med elektronisk lukker. Nikon snakker om 14 bilder i sekund med full autofokus og kontinuerlig lysmåling, eller 30 bps med åtte megapikslers stillbilder hentet fra videoopptak, alternativt 60 bps hvis man nøyer seg med to megapiksel-bilder.
De to Olympus-toppmodellene har kanskje enda mer imponerende farts-spesifikasjoner, med opptil 60 bilder i sekundet, vel å merke uten autofokus. Med autofokus aktivert er hastigheten oppgitt til 18 bilder i sekundet.
Uansett kan vi si at Olympus med disse kameraene frir til fotografer som ønsker å jobbe med noenlunde de samme motivene – bevegelige motiver i høy hastighet, det være seg på sportsarenaer og racerbaner eller under fotografering av fugler og ville dyr. Men Olympus sikter nok mot fotografer på litt mer beskjedne budsjetter og kanskje en større andel kravstore fotoentusiaster, ikke bare rene proffer med arbeids- og oppdragsgivere som har godt med penger.
Lettere optikk
Og ikke minst sikter Olympus mot dem som er lut lei av å slepe på tungt kamerautstyr. Selve kamerahusene er riktignok ikke så små. Storebror E-M1X veier helt oppunder ett kilogram. Riktignok nesten et halvt kilo lettere enn det nevnte Canon-kameraet, men mye til å være et MFT-kamera. Nye E-M1 Mark III har en mer beskjeden vekt på 580 gram, men selv det er en god del tyngre enn for eksempel Nikons Z 50-kamera i APS-C-klassen, til tross for at det nevnte Nikon-kameraet har større bildebrikke.
Det er altså ikke noen ekstremt små kamerahus Olympus skilter med her, men heller blant de litt større i MFT-klassen – noe målgruppen kanskje er glad for. Under action-fotografering er miniatyrisert kamera-betjening neppe det beste.
Men hovedgrunnen til at en del sports- og aktivitetsfotografer velger Micro Four Thirds, er nok optikken. De som trenger å bære med seg en bag eller sekk full av objektiver på idrettsarenaen eller ut i naturen, har en mye lettere byrde hvis de har valgt MFT enn fullformat-fotografene har. En ting er at objektivene stort sett er mindre og lettere, men brikkeformatet gjør også at man kan gange oppgitt brennvidde med to-gangen. Et 400 mm teleobjektiv for MFT-format har samme bildeutsnitt som et 800 mm-objektiv montert på et fullformat-kamera.
Olympus har selv forsøkt å illustrere dette poenget grafisk – sjekk illustrasjonen litt nede på denne Olympus-nettsiden.
Best på stabilisering?
En god del av spesifikasjonene til Olympus E-M1 Mark III vitner om rent gjenbruk fra den forrige modellen. Der hvor Olympus virkelig har lagt seg i selen, ser ut til å være på bildestabiliseringen. Etter CIPA-standarden, utarbeidet av Camera and Image Products Association, greier E-M1 Mark III en stabilisering tilsvarende sju steg. Vi snakker til og med om 7,5 steg hvis man benytter objektiver som kan synkronisere bildestabiliseringen via fem-aksers sensorforflytning med den optiske stabiliseringen i objektivet, det som Olympus kaller Sync IS-objektiver. Disse er det riktignok ikke så mange av, men listen omfattet 12. februar i hvert fall 12-100 mm F4 Pro og 300 mm F4 Pro, ifølge Olympus. Produsenten selv kaller dette for verdens beste bildestabiliserings-system.
Bildestabiliseringen trår også i kraft når man benytter funksjonen for å ta såkalte High Res-bilder på hele 50 megapiksler med håndholdt kamerabetjening. Løsningen er basert på at det tas flere eksponeringer kort tid etter hverandre og at disse bildene kombineres i kameraet til ett bilde med særdeles høy oppløsning.
Bruker man den samme teknikken med stativ, kan man få bilder på opptil 80 megapiksler, ifølge Olympus.
Selskapet hevder at den effektive stabiliseringen i kameraet gjør det mulig å fotografere håndholdt helt ned til fire sekunder.
Ny prosessor
E-M1 Mark III ser ut til å ha den samme bildebrikken som forgjengeren, på 20 megapiksler netto, som også er oppløsningen på E-M1X. Men E-M1 Mark III har en generasjon nyere prosessor, som Olympus kaller TruePic IX. Forgjengeren hadde TruePic VIII, og det har også storebror E-M1X, men dét kameraet har til gjengjeld to av dem, altså dobbelt-prosessor. Fullt så heftig utstyrt er altså ikke E-M1 Mark III.
Fokus på ansikter…
Men nye E-M1 Mark III har forbedret autofokus, med ny algoritme som gjør autofokusen både raskere og smartere. Kjernen er fasedetektering på bildebrikken med 121 kryss-fokuspunkter som dekker 75 prosent av bildesensoren vertikalt og 80 prosent horisontalt. I kombinasjon med den forbedrede autofokus-algoritmen får man kontinuerlig og effektiv følgefokus på motiver i rask bevegelse med høy presisjon, lover Olympus.
Produsenten påpeker at presisjonen ikke minskes selv med svært lyssterke objektiver, slik det kan skje med speilreflekskameraer. Kjekt for dem som vil kose seg med Olympus-objektiver med lysstyrke helt ned til f/1,2, som man jo finner flere av i Olympus’ utvalg av objektiver i Pro-serien.
Autofokus med følgefokus og kontinuerlig lysmåling fungerer helt opp til hastigheter på 18 bilder i sekundet. Og selv under så rask fotografering kan man følge motivet i søkeren hele tiden.
En ny åtte-veis multivelger av samme type som kom med E-M1X, gjør det lett å kontrollere autofokusen mot motiver med uventede bevegelser.
Kameraet har dessuten avansert ansikts- og øye-fokus som er blitt enda mer effektiv takket være den raskere TruePic IX-motoren. Løsningen skal greie mindre ansikter og øyne enn før, og den er også blitt litt «klokere», slik at den skal kunne greie å holde følge med et ansikt som plutselig ses fra siden, ikke forfra.
Hvis det er flere ansikter i søkeren, kan man enten bruke multivelgeren eller klikke på den berøringsfølsomme LCD-skjermen for kjapt å velge ansikt. Dette fungerer også under videoopptak, og Olympus hevder at kameraet derfor også egner seg godt for videobloggere.
…og fokus på stjerner
Nytt på E-M1 Mark III er stjerne-autofokus, som Olympus har valgt å kalle Starry Sky AF. Her frir Olympus til astrofotografene.
Det kan være et problem for dem som gjerne vil fotografere stjernehimmelen at stjernene på himmelen er så små at de kanskje bare dekker én piksel og derfor er vanskelig å finne for autofokussystemet. Det har tidligere fått mange til å bruke manuell fokusering mot slike motiver.
Men igjen har Olympus utviklet en ny algoritme som skal greie å plukke ut den minste lille stjernen på himmelhvelvingen og fokusere svært presist på den. Kombinert med modusen Speed Priority bidrar bildestabiliseringen til raskt å finne fokuspunktet og gjøre det mulig å fotografere stjernehimmelen håndholdt med et vidvinkelobjektiv.
Starry Sky AF har også en Accuracy Priority som gjør det mulig å fotografere stjerner med teleobjektiv.
Video for hånd
Olympus OM-D E-M1 Mark III har også flere andre hjelpemidler, for eksempel en Pro Capture-modus som gjør det enklere å fotografere hendelser der man ikke har helt kontroll over tiden, som for eksempel når man skal fotografere en fugl i øyeblikket den letter. Med Pro Capture starter opptaket idet man trykkeren utløserknappen halvveis ned og fotograferer til et minnebuffer der det lagres opptil 35 bilderuter i Raw-modus og full oppløsning. Når man trykker utløserknappen helt ned, vil systemet lagret opptaket fra man har trykket utløserknappen helt ned, og deretter kan man retroaktivt legge på de bilderutene som ble tatt opp da utløserknappen bare var halvveis trykket ned.
I manuell modus kan man velge en innstilling som heter Live Composite. Innstillingen er myntet på fotografering på kvelden og natta, fortrinnsvis med kameraet på stativ. kameraet tar automatisk opp en serie påfølgende bilder etter det første bildet, der bare høylys-elementer i motivet legges på det opprinnelige bildet. Ypperlig hvis man for eksempel vil ha med «stripene» etter stjerner som «beveger» seg over himmelen i takt med jordrotasjonen uten at hovedbildet blir overeksponert på grunn av lang eksponeringstid.
Log-video
Som E-M1 Mark II støtter også E-M1 Mark III OM-Log400, en video-opptaksmodus som gir en «flat» farge- og kontrast-sammensetning som krever at man jobber med fargegradering på PC-en etterpå, men som til gjengjeld sørger for at en større del av detaljene i høylys- og skygge-områder blir bevart. Gjennom View Assist-innstillingen kan man se opptaket konvertert til standard BT.709-visning i søkeren eller på skjermen.
Til mer avanserte lydopptak under videofilming kan man benytte Olympus’ lydopptaker LS-P4, en liten og lett, men avansert lydopptaker som er populær blant videobloggere.
Til fjernkontroll av opptak og til å publisere bilder på internett støtter kameraet Olympus’ smartmobil-app OI.Share. Appen kan også brukes til å oppdatere fastvare samt lagre og gjenopprette kamerainnstillingene.
Prisen
Veiledende pris på kamerahuset E-M1 Mark III er cirka 19.500 kroner. Ønsker du en pakkeløsning med standardzoomen 12-40 mm, er prisen cirka 27.000 kroner. En annen pakkeløsning er med det kraftigere zoomomfanget 12-100 mm. Olympus kaller denne pakken E-M1 Mark III 12-100mm PRO Kit, og prisen ligger på cirka 31.000 kroner.
Mens kamerahuset og pakken med 12-40 mm-objektivet ser ut til å kunne leveres med én gang – levering om tre-fire dager, står det på nettbutikken til Olympus – ser det ut til å være noe lengre ventetid på pakken med 12-100 mm-objektivet. Men det er sannsynligvis ikke lenge å vente. «Tilgjengelig snart», står det.
Tekniske data
Brutto oppløsning | 22 megapiksler |
Netto oppløsning | 20,4 megapiksler |
Bildeoppløsning | 5.184 x 3.888 piksler |
Brikkestørrelse | Four Thirds 17,4 x 13 mm |
Sensortype | CMOS |
Lysfølsomhet | ISO 200-25.600, utvidbart til ISO 64-25.600 |
Bildestabilisator | 5-aksers sensor-shift-system – 7-7,5 EV |
Fokuspunkter | 121 |
Objektivfatning | Micro Four Thirds (MFT) |
LCD-skjerm | 3 tommer |
LCD-skjermoppløsning | 1.037.000 punkter |
Søkertype | Elektronisk (2.360.000 MP) |
Søkerforstørrelse | 0,74x omregnet til 35 mm-format m/50 mm objektiv |
Lukkertider | 60 sek.-1/8.000 sek. (Elektronisk lukker: 1/32.000 sek.) |
Innebygd blits | – |
Serieopptak | 60 bps uten autofokus, 18 bps med autofokus |
Videoformater | MP4, H.264 |
Mikrofon | Innebygd stereomikrofon |
Høyttaler | Mono |
Lagring | 2 x SD/SDHC/SDXC. UHS-II på én kortplass |
USB | USB Type C-kontakt, USB 3.2 Gen 1 |
HDMI | Micro HDMI-kontakt |
Mikrofoninngang | Ja, 3,5 mm |
Hodetelefonutgang | Ja, 3,5 mm |
WiFi | 802.11ac |
Bluetooth | Ja |
Batteritid CIPA | 420 (CIPA) |
Vekt | Ca. 580 g inkl. batt. og SD-kort |
Størrelse | Ca. 134 x 91 x 69 mm |