Olympus får pris for fjær-bokeh

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro
ÅRETS OBJEKTIV: 17 mm-objektivet fra Olympus – til venstre på bildet – er kåret til Årets objektiv i Japan. Alle de tre Pro-objektivene på bildet har lysstyrke f/1,2. (Pressefoto: Olympus)
Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro
ÅRETS OBJEKTIV: 17 mm-objektivet fra Olympus – til venstre på bildet – er kåret til Årets objektiv i Japan. Alle de tre Pro-objektivene på bildet har lysstyrke f/1,2. (Pressefoto: Olympus)

Olympus har nå vunnet heder og ære i det japanske Camera Grand Prix for sitt 17 mm-objektiv med fjær-bokeh.

[toc] Juryen, som består av representanter for 10 japanske kamera- og fototidsskrifter, kåret Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro til Årets objektiv med den begrunnelse at objektivet har overbevisende oppløsning og ikke minst en høykvalitets-bokeh som bare er mulig takket være den høye lysstyrken, altså f/1,2.

Dybdeskarpheten i fokus

Brennvidden er praktisk, og en moderat dybdeskarphet er mulig takket være lysstyrken på f/1,2, skriver juryen i begrunnelsen.

En brennvidde på 17 mm på et objektiv for Micro Four Thirds-fatningen tilsvarer en brennvidde på 34 mm, altså det vi gjerne kaller et moderat vidvinkelobjektiv.

LES OGSÅ: Er Olympus bra nok for sport nå?

Kvaliteten og kvantiteten på bokeh-en, gjort mulig gjennom selskapets teknologiske erfaringer, er høy nok til et fullverdig kamera og gir bilder med en vakker, myk og fjær-lignende bakgrunn, heter det. Juryen påpeker at man får høy oppløsning og høy kontrast selv på største blenderåpning. 

I tillegg bidrar objektivet til å utvide mulighetene som Micro Four Thirds-systemet byr på, samtidig som den reduserte størrelsen på bildesensoren bidrar til at man også kan redusere størrelsen på optikken. Juryen berømmer den nøyaktige autofokusen som objektivet byr på, og konkluderer slik i den engelske oversettelsen av begrunnelsen: «A finest lens for an utmost depictive quality».

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro
ASFÆRISK GLASS: Glasset i Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro omfatter asfæriske linseelementer og nyutviklede elementer som Olympus kaller ED-DSA-glass – Extra-low Dispersion Dual Super Aspherical-linseelementer. (Presseillustrasjon: Olympus)

Ifølge Prisjakt.no har 17 mm-objektivet en pris på cirka 13.000 kroner i norske fotobutikker – veiledende pris er 13.490 kroner.

Camera Journal Press Club

Camera Grand Prix arrangeres hvert år av japansk kamera- og fotopresse, nærmere bestemt av Camera Journal Press Club, forkortet CJPC. For tiden – oppdatert i april 2018 – er 10 tidsskrifter medlem av organisasjonen. CJPC ble startet i 1963.

LES OGSÅ: Nye Olympus PEN E-PL9 i salg

Årets priser er tildelt produkter som ble lansert i perioden fra 1. april i 2017 til 31. mars 2018.

Blant prisene finner vi Årets kamera, som gis til et stillbildekamera som er blitt bedømt som det beste av alle som er lansert i perioden, mens Årets objektiv går til det angivelig beste objektivet som er lansert på det japanske markedet i løpet av året. 

I tillegg opererer man med Lesernes pris og Redaktørenes pris – sistnevnte går til et annet fotografisk produkt enn det som kåres som Årets kamera, for eksempel et produkt som har vist seg å bli særdeles populært eller som representerer innovasjon på høyt nivå.

Fjær-bokeh

«Feathered bokeh» er den engelske betegnelsen for det som Olympus her i Norge kaller fjær-bokeh. Olympus hevder at man kan tilføre portrettene sine mer dybde og mykhet med fjær-bokeh i bakgrunnen.

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro
LETT: Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro har høy lysstyrke, f/1,2, men er likevel ganske lett for sin objektivklasse, med en vekt på 390 gram. (Pressefoto: Olympus)

I tillegg påpeker Olympus at autofokus med øyegjenkjennelse hjelper til med å holde motivet i fokus. Autofokusen fungerer ved en maksimal hastighet på 0,12 sekunder, ifølge produsenten. 

Prisvinner-objektivet veier bare 390 gram, og 17 mm-objektivet har god værbeskyttelse, ifølge Olympus.

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro ble lansert i oktober 2017 sammen med et 45 mm-objektiv med samme lysstyrke, men 17 mm-objektivet ville ikke bli tilgjengelig på markedet før i mars i år, varslet Olympus den gang.

LES OGSÅ: Olympus fornyer OM-D-familien

Uansett, Olympus kan nå skilte med tre svært lyssterke objektiver med fast brennvidde i sin Pro-klasse, altså med brennvidder på henholdsvis 17, 25 og 45 mm, tilsvarende 34, 50 og 90 mm omregnet til 35 mm-format – et vidvinkelobjektiv, et normalobjektiv og en hendig portrett-tele.

Nikon-, Sony- og Panasonic-priser

I år gikk Årets kamera-pris til Sony a9, mens Lesernes pris gikk til Nikon D850. Redaktørenes pris endte hos Panasonic for Lumix G9 Pro.

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro
KOMBINASJONEN: 17 mm-objektivet montert på en Olympus OM-D E-M1 II – en spennende kombinasjon. (Pressefoto: Olympus)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.