Olympus lanserer nå en oppgradert utgave av sin E-M10-modell i OM-D-familien. Auto-valgene er forbedret og menysystemet er forenklet.
[toc] Navnet på nykommeren, Olympus OM-D E-M10 Mark III, viser at dette er tredje generasjon av denne modellen i OM-D-familien. Olympus har lagt vekt på å gjøre kameraet enda mer brukervennlig enn forgjengerne og med flere anvendelige auto-innstillinger.
OM-D-familien
Olympus’ OM-D-familien er speilløse systemkameraer basert på Micro Four Thirds-bildebrikkestandarden.
Familien kan deles opp i tre modellnivåer, E-M1, E-M5 og E-M10, der E-M1-nivået er myntet på profesjonelle fotografer, E-M5-nivået henvender seg til kameraentusiaster og E-M10-modellene er myntet på et mer rendyrket forbrukernivå.
LES OGSÅ: Dette blir Olympus-prisene
Kamerafamilien har antydning til retro-design og en klar familielikhet med Olympus’ populære OM-system.
OM-systemet var filmbaserte 35 mm-speilreflekskameraer som ble produsert fra 1972 til 2002. De utmerket seg ikke minst med mer kompakte kamerahus og gjerne også mer kompakt optikk enn produktene fra de to store konkurrentene, Nikon og Canon.
10 år etter at OM-kameraene forsvant, dukket de altså opp igjen i digital form i OM-D-serien, med Olympus OM-D E-M5, som ble lansert i 2012, etterfulgt kort tid senere av OM-D E-M1. I min testomtale av sistnevnte i PC World Norge kalte jeg det for «et imponerende semiproff-alternativ».
E-M10-sjiktet
E-M10-kameraene i OM-D-serien retter seg ikke minst mot kamerakjøpere som hittil enten har fotografert mest med kompaktkamera eller med mobilkamera og som ønsker seg systemkamera med utskiftbar optikk, men som fortsatt ønsker å ta mange bilder med auto-innstilling – og som vil ha et mest mulig brukervennlig kamera.
LES OGSÅ: Er Olympus bra nok for sport nå?
E-M10-kameraene er dessuten den rimeligste prisgruppen i familien.
Hvert av de tre OM-D-sjiktene har etter hvert fått en ny generasjon av modeller, med en Mark II-tilføyelse til modellnavnet. Høstens nykommer rykker et steg videre, til Mark III: Olympus OM-D E-M10 Mark III.
Reisekamera
Olympus Norge kaller E-M10 Mark III for «det perfekte reisefølget» og vil altså markedsføre kameraet som et utpreget reisekamera. Begrunnelsen er blant annet at det er lite og svært brukervennlig.
Blant de tekniske nyhetene i kameraet er at det har fått den samme oppgraderte signalprosessoren som i flaggskipet OM-D E-M1 M III og som Olympus kaller TruePic VIII. Med firekjerners prosesseringskraft byr den på bedre ytelse i svakt lys, og den skal gi bilder med høyere dynamisk omfang enn forgjengeren.
Takket være raskere lesing av data skal den også minske faren for såkalt «rolling shutter» med forvrengninger i videoopptak når den elektroniske lukkeren benyttes.
Nykommeren er også oppgradert med 121 fokuspunkters autofokus, det samme som E-M1 M II har, mens de andre OM-D-kameraene har autofokussystem med 81 fokuspunkter.
LES OGSÅ: Proft gatefoto-kamera fra Olympus
Autofokus-løsningen har ansiktsgjenkjenning og kan dessuten fokusere på øynene til personen man tar bilde av, slik at man får bedre portretter – som kjent er det kritisk at øynene er i fokus på portretter.
4K-video
Som forgjengeren har OM-D E-M10 M III fem-aksers digital bildestabilisering innebygd via bildesensoren.
Mens de to tidligere E-M10-modellene bare greide Full HD-video, kan E-M10 M III ta opp 4K-video på 3.840 x 2.160 piksler og datafrekvens på 102 Mbps.
Den digitale bildestabiliseringen fungerer også på 4K-videoopptak.
Mer brukervennlig
Som sagt har Olympus lagt fokus på brukervennlighet i oppgraderingen av E-M10-kameraet. Den tidligere iAUTO-modusen skal ha blitt betydelig forbedret til en ny og intelligent AUTO-modus, hevder Olympus. Løsningen skal blant annet kunne detektere bevegelse i motivet selv i svært dårlig lys, heter det. Løsningen skal automatisk kunne detektere motivtype og tilpasse kameraet til optimal innstilling i forhold til motivet.
Utvalget av forhåndsprogrammerte «scene-opptak» er også oppgradert, med mulighet til å velge mellom seks temaer med forhåndsdefinerte innstillinger.
I tillegg har kameraet fått en såkalt avansert fotomodus, der man får hjelp til å finjustere bildene.
Et nytt valg i samlingen av kunstfiltre er Bleach Bypass, som skal gi mer realistisk fotografisk gjengivelse av motivet ved å gjenskape sølvretensjonsmetoden som brukes ved fremkalling av film, skriver Olympus Norge i pressemeldingen.
Fortsatt 16 megapiksler
Alle kameraene i OM-D-familien har Micro Four Thirds-brikke på 16 megapiksler, med unntak av toppmodellen, OM-D E-M1 Mark II, som har brikke p 20 megapiksler.
LES OGSÅ: De slåss om fotoentusiastene
Jeg ser at noen har gitt uttrykk for litt overraskelse og kanskje skuffelse over at Olympus ikke gikk opp til 20 megapiksler når de nå valgte å oppgradere til OM-D E-M10 M III.
Det nye kameraet skal imidlertid konkurrere i et svært prissensitivt sjikt, og jeg tipper at å holde prisen nede har hatt høy prioritet for Olympus her.
Dessuten er det rimelig å anta at en pikseløkning fra 16 til 20 megapiksler neppe vil gjøre særlig stort utslag på bildekvaliteten, kanskje med unntak av litt bedre støyreduksjon i bilder tatt i dårlig lys. Jeg tipper Olympus kan være mer fristet til å øke oppløsningen i mellomsjiktet, altså på en eventuelt kommende Mark III-versjon av OM-D E-M5-kameraet.
Kameraet har ikke noen innebygd GPS-enhet, men det har WiFi-funksjonalitet som skal gjøre det lett å legge inn GPS-data i bildene.
GPS-tilkoblingen kan også brukes til å fjernstyre kameraet fra en mobil eller et nettbrett.
Andre tekniske data
Det nye Olympus-kameraet benytter altså en 16-megapikslers Four Thirds CMOS-bildebrikke på 17,3 x 13 mm.
Lysfølsomheten går fra ISO 200 til ISO 25.600, og kan utvides nedover til en ukalibrert innstilling på ISO 100.
Autofokus-løsningen er basert på kontrast-deteksjon.
LES OGSÅ: PRØVD: Panasonic Lumix DMC-G80
Den elektroniske søkeren har oppløsning på 2.360.000 piksler og en forstørringsgrad oppgitt til 0,62x.
Lukkertidene med den elektronisk styrte bladlukkeren er fra 60 sekunder til 1/4.000 sekund, eller man kan bruke den elektroniske lukkerløsningen via bildebrikken ned til 1/16.000 sekund. Kameraet har funksjonalitet for timelapse-fotografering.
Kameraet har innebygd, oppvippbar blits med rekkevidde oppgitt til 5,8 meter på ISO 100.
E-M10 M III kan ta opp serieopptak med en hastighet på inntil 8,6 bilder i sekundet. Minnebufferen skal kunne holde 22 Raw-filer.
LCD-skjermen på baksiden har samme oppløsning som forgjengeren, 1.040.000 piksler, kan vippes opp og er på tre tommer.
Batteritiden er oppgitt til 330 bilder etter CIPA-standarden.
Kamerahuset veier 410 gram inklusive batteri og minnekort. Dimensjonene er 121,5 x 83,6 x 49,5 mm. Kameraet kan fås i sølvfarge eller sort.
Prisen
Olympus OM-D E-M10 MIII kommer i salg rundt midten av september, og man kan få kjøpt bare kamerahuset eller en pakkeløsning med et 14-42 mm zoomobjektiv.
Kamerahuset vil koste cirka 7000 kroner, men hvis man i tillegg vil ha med standardzoomobjektivet M. Zuiko Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ, er pakkeprisen cirka 8.500 kroner.
14-42 mm-objektivet er svært kompakt, og Olympus kaller det selv et pannekakeobjektiv, selv om den betegnelsen vanligvis bare brukes om små og superkompakte objektiver uten zoom. Kjøpt separat koster det rundt 3.000 kroner, så i pakken med E-M10 MIII får man det i praksis til halv pris.
Blant tilbehøret finner man et «premium»-kamerahusetui som er laget i ekte lær og som kan fås i brunt eller sort.