Olympus markerer hundreårsjubileum med å introdusere en sølvfarget utgave av Olympus OM-D E-M1 Mark II. Men i begrenset opplag.
[toc] Lanseringen av sølvmodellen er kanskje også ment som en liten påminnelse om at Olympus’ filosofi først og fremst er å forsyne verden med lettere og mer kompakte systemkameraer en mange av konkurrentene, ved å være lojal mot Micro Four Thirds-standarden. Man bør liksom ikke glemme dette, selv om Olympus nettopp har lansert et – i Olympus-sammenheng – svært stort og tungt sports-, presse- og naturfoto-kamera, OM-D E-M1X, som vi presenterte her hos Kameranytt.no i går. Selv om dette kameraet er mindre enn sine hovedkonkurrenter fra Nikon og Canon, har det svære dimensjoner sammenlignet med det vi ellers er vant til fra Olympus.
LES OGSÅ: Olympus vil leke med de store
Tilbake til sølvmodellen: Bakgrunnen for lanseringen av Olympus OM-D E-M1 Mark II Limited Silver Edition – tungebrekkende kameranavn – er at Olympus-selskapet feirer 100-årsjubileum nå i 2019.
Ikke nok med det. Det er også ti år siden den første digitalkameramodellen med Micro Four Thirds-bildebrikke kom på markedet. Dette var Olympus PEN E-P1. Micro Four Thirds – MFT – er blitt et av kjerneelementene i kamerateknologien til Olympus – på deling med Panasonic-naturligvis.
Toppmodellen – til nå
Olympus OM-D E-M1 Mark II har hatt gleden av å være toppmodellen hos Olympus siden kameraet ble lansert høsten 2016. Den posisjonen har kameraet beholdt frem til nå, men er altså nettopp blitt dyttet ett steg nedover på rangstigen etter at Olympus lanserte E-M1X.
Sistnevnte er på mange måter en tank-utgave av E-M1 Mark II, med et ekstra kraftig ytre, med integrert batterigrep og alt som ellers gjør at det ser særdeles profesjonelt ut, men med mye av den samme teknologien under panseret som OM-D E-M1 Mark II har å by på.
Hva er det med sølv?
Hittil har OM-D E-M1 Mark II bare vært tilgjengelig i sort. Nå lanserer altså Olympus en versjon der deler av kamerahuset – toppen og bunnen – er sølvfarget.
Folk har ulike oppfatninger om dette med fargen på kamerahus. Sort har alltid vært forbundet med proffkameraer, mens sølvfargede kameraer kanskje forbindes mer med forbrukermarkedet. I denne delen av markedet finner man for øvrig også enkelte systemkameraer som kan fås kjøpt i andre farger, som for eksempel rødt og blått.
LES OGSÅ: Olympus frir til kvinner og femininitet
Men det er kanskje ikke alltid så lett å dele kameraverdenen bare i en proff- og en forbruker-verden? Selv om jeg for min del stort sett har hatt sorte kamerahus opp gjennom årene, må jeg innrømme at jeg i senere år har fått sans for de sølvfargede også?
Hvorfor? Vel, jeg synes de kan være ganske elegante. Og så innbiller jeg meg at de gir meg en liten fordel når jeg rusler rundt på gata med kameraet over skulderen. Når man kommer bærende på et sort systemkamera, er det jo lett for at man kan bli oppfattet som en mer eller mindre profesjonell «gatefotograf», og da hender det jo at folk blir litt på vakt. De tenker kanskje: Kommer han – eller hun – til å prøve å ta et bilde der jeg risikerer å bli med?
En person med et sølvfarget kamera om halsen blir kanskje i større grad sett på som en vanlig turist. Og turister tar vel ikke bilder av ukjente tett på, gjør de vel? Turister tar helst bilder av bygninger, statuer, parker, trær og blomster og fin utsikt – og av de personene de reiser sammen med. De skal ha bilder til fotoalbumet sitt eller den neste bildeboka, de er ikke gatefotografer som ønsker å ta bilder der du inngår i komposisjonen.
Bare 2.000 stykker
Vel, nå har jeg kanskje strukket resonnementet vel langt. Jeg synes uansett at sølv-versjonen av OM-D E-M1 II er et stilig kamera.
LES OGSÅ: Olympus oppdaterer til 4K
Sjansen for å få kjøpt et eksemplar er imidlertid begrenset. Olympus vil bare produsere 2.000 eksemplarer av sølv-modellen. På verdensbasis.
Prisen
Olympus OM-D E-M1 Mark II Limited Silver Edition kommer i salg i slutten av februar 2019, og Olympus har foreløpig bare oppgitt prisen i euro – 1.699 euro. I underkant av 16.500 kroner når disse linjer skrives. Om det vil være norsk utsalgspris inklusive merverdiavgift når kameraet kommer i salg, vet jeg ikke. Og hvor mange som kommer til Norge, vet jeg heller ikke.
Men det hadde jo vært hyggelig å få noen hit til landet, i hvert fall.