Olympus med ny optikk, fastvare og webcam-løsning

Olympus
SUPERTELEZOOM: Designen av Olympus’ kommende 150-400 mm supertelezoom er nå klar og viser et etter forholdene kompakt objektiv med tanke på at brennviddeomfanget tilsvarer 300-800 mm omregnet til 35 mm-format. (Pressefoto: Olympus)

Olympus har nå lagt fram nytt veikart som viser at flere nye og spennende objektiver er på vei. I tillegg kommer en fastvare-oppdatering som gjør at E-M1X får følgefokus for fugler, og dessuten vil mange Olympus-kameraer nå kunne brukes som webkamera.

Det ser med andre ord ikke nødvendigvis så mørkt ut for dem som har satset på Olympus og Micro Four Thirds-systemet selv om Olympus nylig varslet at kameradivisjonen vil bli solgt ut av konsernet. Utviklingsarbeidet hos Olympus ser ut til å gå ufortrødent videre både når det gjelder optikk og viktige deler av kamerateknologien.

LES OGSÅ: Mot slutten eller mot ny begynnelse for Olympus?

Derimot er det foreløpig ikke noe nytt å spore når det gjelder videreutviklingen på det punktet hvor Olympus kanskje har høstet tøffest kritikk: Mangelen på modernisering av bildebrikkene i Olympus-kameraene. Konkurransen er beinhard fra nye speilløse fullformat-kameraer med bildebrikker som håndterer dårlige lysforhold mye bedre enn Olympus’ små Four Thirds-bildebrikker har ord på seg for å gjøre.

Kompakt superzoom

Den endelige designen av det nye superzoom-objektivet som Olympus kunngjorde utviklingen av allerede i januar 2019, er nå klar, ifølge en pressemelding som Kameranytt har mottatt fra Olympus. Vi snakker om en meget kraftig telezoom med brennviddeomfang på 150-400 mm. Omregnet fra Four Thirds-formatet til 35 mm-format – altså fullformat – tilsvarer dette et brennviddeomfang på hele 300-800 mm. Da kalles det vel gjerne en super-telezoom? Olympus selv bruker i hvert fall begrepet «super telephoto zoom lens» i pressemeldingen.

Olympus
ACTION: M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TV 1.25x IS PRO plassert på et kamerahus som det åpenbart hører hjemme på, Olympus OM-D E-M1X. (Pressefoto: Olympus)

Det nye objektivet har det fyndige navnet M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TV 1.25x IS PRO. De tre siste bokstavene i navnet indikerer nok en forholdsvis heftig pris. Navnet avslører også at objektivet har en innebygd 1,25x telekonverter.

Men selv om designen av objektivet nå er klar, inneholder pressemeldingen en aldri så liten skuffelse for dem som går og venter på akkurat dette objektivet. Det blir ikke tilgjengelig før en gang utpå kommende vinter, ifølge Olympus. Men den som venter på noe godt…

Fugle-detektering

Den definitive toppmodellen i kamerautvalget til Olympus er Olympus OM-D E-M1X, som ble lansert i januar 2019. Med integrert batterigrep og en vekt på like oppunder 1 kg ser kameraet ut som en litt krympet utgave av de største sportsfotograf-speilrefleksene til Nikon og Canon, selv om dette naturligvis er et speilløst systemkamera, slik alle Micro Four Thirds-kameraer er. Målgruppene er i første rekke kravstore sports- og naturfotografer og andre som har behov for å fotografere motiver som endrer seg svært raskt.

Olympus bruker maskinlærings-teknologi som til stadighet lærer opp autofokussystemet til å kunne benytte følgefokus til å gjenkjenne og følge bestemte motiver. Da E-M1X ble lansert, var systemet opplært til å kunne detektere tog, fly og biler.

Nå har Olympus kunngjort en fastvare-oppdatering for E-M1X som gjør at følgefokus utvides til også å omfatte fugler. Det vil nok ikke minst naturfotografer sette pris på.

Ulempen er igjen at Olympus ikke vil kunne levere denne oppdateringen før en gang utpå vinteren 2020.

Olympus som webkamera

Pressemeldingen forteller også at Olympus er klar med betaversjonen av ny programvare som gjør at utvalgte systemkameraer fra Olympus kan brukes som webkamera. Deltar du hyppig i videokonferanser, noe mange flere enn vanlig nå gjør i disse korona-tider, vil du kunne øke kvaliteten på ditt bidrag i videosamtalen ved å bytte ut det billige webkameraet med et Micro Four Thirds-kamera fra Olympus.

Den nye webkamera-programvaren kan brukes med følgende Olympus-kameraer: E-M1X, E-M1, E-M1 Mark II, E-M1 Mark III og E-M5 Mark II.

Olympus
WEBKAMERA: Olympus OM-D E-M1, her generasjon Mark II fra 2016, er blant Olympus-kameraene som nå kan brukes som webkamera. (Pressefoto: Olympus)

Programvarer er gratis. Når man har lastet den ned, kobler man kameraet til PC-en via USB-kabel, og i webkamera-programvaren man benytter, velger man OM-D Webcam Beta som webkamera.

Webkamera-programvaren fungerer foreløpig bare med Windows 10, selv om Olympus ikke vil garantere at programvaren fungerer med alle Windows 10-maskiner der ute heller. Noen Mac-versjon finner man ingenting om hverken i pressemeldingen eller på Olympus’ nettside om beta-programvaren.

Olympus har testet løsningen med videokonferanse-programmene Microsoft Teams, Zoom, WebEx og Skype, men gir ingen garantier om at løsningen fungerer på alle disse programmene. Det kan man vel heller ikke alltid forvente når det gjelder beta-programvare.

Mer informasjon om hvordan webkamera-løsningen til Olympus fungerer, finner du her.

Optikk-veikart

Olympus hadde mye på hjertet i denne omgang, inklusive et nytt veikart for Olympus-optikken. Her er det kommet inn to oppdateringer: en vidvinkel-zoom i proff-klassen og et makroobjektiv som det foreligger svært lite opplysninger om. Det eneste som fremkommer om dette objektivet, er at brennvidden synes å ligge på rundt 100 mm, tilsvarende 200 mm omregnet til 35 mm-format.

Olympus
VEIKARTET: Her er det nye veikartet til Olympus når det gjelder objektiv-utvalget. To er markert med rødt som betyr oppdatert, en vidvinkel-zoom og et makro-objektiv. (Illustrasjon: Olympus)

Vidvinkel-zoomen har betegnelsen ED 8-25mm F4.0 PRO, og er altså et zoomobjektiv med brennviddeomfang tilsvarende 16-50 mm med fast lysstyrke på f/4,0 gjennom hele zoomområdet.

Konklusjon

Olympus jobber altså ufortrødent videre med å utvikle nye produkter både på opptikk-siden og på kamera-siden – det siste i hvert fall når det gjelder programvare og fastvare. Nå skal det vel sies at noe av dette, i hvert fall det store telezoom-objektivet, var påbegynt lenge før beslutningen om å selge ut kamera-divisjonen til Olympus ble vedtatt. Så her gjelder det kanskje å sørge for at den litt foruroligende meldingen om salget av kamera-divisjonen blir fulgt opp av meldinger som viser at det fortsatt er business as usual hos Olympus?

Uansett så gjenstår det å se om alle disse objektivene kommer ut i butikkene noen gang og om fastvare-oppdateringen ser dagens lys. Det er i hvert fall det som diskuteres akkurat nå i diverse debattfora på nettet.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.