Kameranytt.no

Olympus med nytt blogge-kamera

Olympus OM-2 E-M10 Mark IV
UMISKJENNELIG: Nye Olympus OM-D E-M10 Mark IV er et umiskjennelig Olympus-kamera og ser ut til å være nok et vellykket kompromiss mellom kompakt utforming og stilig design. (Pressefoto: Olympus)

Olympus følger opp trenden med at kameraene skal bli stadig mer tilpasset behovene til bloggere, ikke minst video-bloggere. Olympus OM-D E-M10 Mark IV er lansert. Bloggere og vloggere kan glede seg over ny «selfie-skjerm» og forbedret ansikts- og øye-gjenkjenning».

Er det bloggerne – både tradisjonelle tekst- og foto-orienterte bloggere og video-bloggere med store YouTube-ambisjoner – som skal berge kamerabransjen fra å bli spist opp av mobilkamera-produsentene? Stadig flere speilløse systemkameraer i de mer moderate prisklassene lanseres med vekt på nettopp de funksjonene som såkalte innholdsprodusenter etterspør. Nye Olympus OM-D E-M10 Mark IV er ikke noe unntak.

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
FJERDE GENERASJON: Olympus er kommet til fjerde generasjon av innstegsmodellen til selskapets OM-D-serie. (Pressefoto: Olympus)

Ellers er det jo interessant at viljen til nylanseringer ser ut til å være til stede i fullt monn hos Olympus, til tross for kunngjøringen sommeren 2020 om at konsernet har besluttet å overdra kameradivisjonen sin til et annet selskap innen utgangen av året.

LES OGSÅ: Mot slutten eller mot ny begynnelse for Olympus?

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
MÅLGRUPPEN: Kreative innholdsprsodusenter, gjerne unge sådanne, fremstår klart som en hovedmålgruppe i mange kameralanseringer, slik dette pressebildet fra Olympus om nye OM-D E-M10 MIV viser. (Pressefoto: Olympus/Patrick Scholz)

Fjerde generasjon

Dette er fjerde generasjon av det som gjerne betegnes som inngangsporten til Olympus sitt utvalg av speilrefleks-inspirerte speilløse systemkameraer, altså OM-D-familien. Disse kameraene bærer videre arven fra Olympus’ sterke satsing på kompakte speilreflekskameraer i perioden fra 1972 til 2002, i det vi vel kan kalle et sterkt forsøk på sikre seg en andel av speilrefleksmarkedet som særlig Canon og Nikon hadde bygd opp. Olympus OM-kameraene hadde – slik jeg husker det – ganske god anseelse.

Etter hvert som kameraverdenen ble digital, valgte Olympus å holde fast på sin linje om å designe utpreget kompakte kameraer, også for kunder i entusiastmarkedet som ellers kanskje ville ha valgt mer tradisjonelle digitale speilreflekskameraer fra produsenter som Canon og Nikon. Som kjent ble mange slike kameraer ganske store etter hvert sammenlignet med sine filmbaserte forfedre.

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
REISEOPTIKK: 14-150 mm-objektivet er et populært objektiv for reiselystne eiere av Olympus OM-D-kameraer, her montert på nye Olympus OM-D E-M10 Mark IV. Omregnet til 35 mm-format tilsvarer brennvidden 28-300 mm. (Pressefoto: Olympus)

Sammen med Panasonic valgte Olympus brikkestørrelsen Four Thirds, som er enda litt mindre enn APS-C-brikkene – og vesentlig mindre enn fullformat-brikkene som konkurrentene etter hvert har begynt å satse sterkt på i våre dager. Dette inkluderer faktisk Olympus sin Micro Four Thirds-kollega Panasonic i de siste årene, selv om Panasonic fortsatt ser ut til å ha et solid fotfeste i Micro Four Thirds-verdenen.

Micro Four Thirds er for ordens skyld betegnelsen på objektivfatningen som brukes på nyere Four Thirds-baserte kameraer fra Olympus og Panasonic.

Det var i 2012 at Olympus gjenopplivet OM-betegnelsen med Olympus OM-D E-M5, det første kameraet i den nye digitale OM-generasjonen – derav betegnelsen OM-D – D for digital – som en del av navnet.

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
SOM FØR: Topp-platen ser ut til å ha bare noen ytterst små kosmetiske endringer siden Mark III-forgjengeren. (Pressefoto: Olympus)

De nye OM-D-kameraene hadde en utpreget «profesjonell» speilrefleks-inspirert design, i motsetning til de mange små PEN-kameraene som Olympus hadde produsert i en årrekke, med en design som isteden gjerne ble betegnet som inspirert av rammesøker-kameraer – skal vi kalle det Leica-inspirert? Men de nye OM-D-kameraene arvet ikke objektivfatningen til de gamle analoge OM-kameraene, så objektivene fra Olympus OM-kameraene kunne ikke brukes om igjen på de nye digitale kameraene. Her var det Four Thirds-brikke og Micro Four Thirds-fatning som gjaldt.

Tre sjikt – pluss en konge på haugen

OM-D-familien består i dag av tre hovedmodeller i hvert sitt sjikt. Familien starter med med innstegsmodellen E-M10 til rundt 7.500 kroner for kamerahuset. Deretter kommer en litt mer entusiast-preget midt-på-treet-modell kalt E-M5 med startpris på like oppunder 13.000 kroner. Øverst – eller mer korrekt nesten øverst – finner vi entusiast/proff-modellen E-M1 til cirka 19.500 kroner. Alle har forkortelsen OM-D foran modellnavnet. I tillegg er det kommet generasjonsnavn bak hovednavnet, som Mark II, Mark III og så videre, siden de er kommet i stadig forbedrede utgaver.

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
SMAKSSAK: Personlig synes jeg at den sølvfargede versjonen av Olympus OM-D E-M10 Mark IV er den stiligste, men det er jo en smakssak – en del synes vel det sorte kamerahuset ser mer profesjonelt ut. (Pressefoto: Olympus)

Over dem alle, som en ekstra fjerde-modell, troner Olympus OM-D E-M1X som kongen på haugen, et utpreget proffkamera med innebygd batteri- og vertikal-håndgrep og en startpris på over 32.000 kroner.

Prisene her gjelder for ordens skyld de nyeste modellene innenfor hvert sjikt, slik de er publisert av Prisjakt.no. Noen av de tidligere generasjons-modellene kan vel å merke fortsatt fås – til lavere priser.

E-M10 Mark IV-nyhetene

Olympus er altså på banen med fjerde generasjon av OM-D E-M10 – med tillegget Mark IV i navnet. Hva er nytt?

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
SELFIE-SKJERM: Den viktigste nyheten på Olympus OM-D E-M10 Mark IV sett fra innholdsprodusentenes side, er trolig selfie-skjermen. (Pressefoto: Olympus)

Den mest iøynefallende nyheten er den nye LCD-skjermen, som nå kan vris helt ned slik at den ses under kamerahuset sett fra objektivsiden – med andre ord en kjekk selfie-skjerm. Den er berøringsfølsom, og i selfie-modus kan både bilde- og video-opptak aktiveres direkte fra skjermen. Man slipper altså å måtte drive og «lete» etter utløserknappen slik mange ofte må gjøre når de prøver å ta selfier med systemkamera. Dessuten kan eksponeringen endres direkte fra skjermen i selfie-modus.

Ulempen med en slik skjermløsning, slik vi også har sett hos konkurrenter som Nikon Z 50, er at det er vanskelig eller helt umulig å sette kameraet på stativ når skjermen er i selfie-modus. Løsningen er gjerne spesialtilpassede rammer med forskjøvet stativfeste. Om noen slik løsning foreligger eller kommer snart til nye OM-D E-M10 IV, vet jeg ikke.

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
KLASSISK KOMPAKT: Olympus OM-D E-M10 Mark IV med Olympus’ klassiske 14-42 mm-zoomobjektiv i tilnærmet pannekake-format – kompakt turutrustning. (Pressefoto: Olympus)

Som den siste i rekken av OM-D-kameraer har nå også E-M10 Mark IV fått økt oppløsningen på bildebrikken fra 16 til 20 megapiksler. Det er å håpe at det vil gi mindre bildestøy under vanskelige lysforhold og under høyere ISO-verdier, slik men har sett det hos storebrødrene.

Bedre autofokus

Hva så med autofokusen? Antall fokuspunkter ligger på 121 som før, og på linje med de andre Olympus-kameraene i familien benytter også nye E-M10 IV kontrast-detekterende autofokus. Om det fortsatt vil bety en viss risiko for litt «jaktende» autofokus i dårlig lys, gjenstår å se.

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
HENDIG: Olympus OM-D E-M10 Mark IV har hendig design og størrelse og bør friste til å være et kamera man tar med seg overalt. (Pressefoto: Olympus/Patrick Scholz)

Men uansett så er autofokusen bedre enn før, ifølge Olympus, for den skal være forbedret med algoritmene brukt på storebror E-M1X. Dette skal gi bedre kontinuerlig autofokus og forbedret detektering av ansikt og øyne, heter det. For eksempel skal ansiktsdetektering også fungere på ansikter sett fra siden.

Mark IV-modellen av E-M10 har fått et forbedret håndgrep og har dessuten fått ekstra støtte på baksiden som gjør at man får et bedre grep om kameraet i selfie-modus.

Blant de øvrige nyhetene finner vi mulighet til å lade batteriet via direkte USB-tilkobling. Dette går riktignok langsommere enn ved bruk av vanlig batterilader, men slik lader er nå blitt ekstrautstyr, så mange vil nok være henvist til å bruke USB-lading. Uansett er det kjekt å kunne lade fra en USB-kilde når man er på reisefot.

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
USB-LADING: Olympus OM-D E-M10 Mark IV kan lades opp på farten via USB-kontakten. (Pressefoto: Olympus/Patrick Scholz)

Olympus OM-D E-M10 Mark IV har både WiFi- og Bluetooth-støtte innebygd, og det skal være enkelt å overfør bilder via appen Olympus Image Share. Den kan også brukes til å fjernstyre kameraet, og appen har også fått et par forbedringer i form av at man kan finne opplæringsvideoer der. I tillegg kan skjermen stilles i en spesiell nattmodus i rød farge, angivelig ypperlig hvis man vil fotografere stjernehimmelen.

E-M10 IV benytter seg på vanlig Olympus-manér av fem-aksers innebygd bildestabilisering via brikkeforskyvning, og etter CIPA-standarden skal den ha en effekt tilsvarende 4,5 steg, mens E-M5 III greier 6,5 steg og E-M1 IV greier 7 steg – det samme som proffkameraet E-M1X.

Hastigheten på serieopptak er økt fra 8,6 bilder i sekundet til 15 bps. Som forgjengeren greier OM-D E-M10 Mark IV videopptak i opptil 4K 30p. Dessverre mangler kamera kontakter for ekstern mikrofon og hodetelefon.

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
LITE NYTT HER: På baksiden av Olympus OM-D E-M10 Mark IV er det lite nytt å spore siden Mark III-versjonen fra 2017. (Pressefoto: Olympus)

OM-D E-M10 Mark IV er det minste og letteste kameraet i OM-D-familien og er faktisk blitt enda lettere enn forgjengeren Mark III, ned fra 410 til 383 gram inklusive batteri, ifølge produsenten. Batteritiden er økt fra 330 til 360 bilder etter CIPA-standarden.

Samtidig med kameraet lanserte Olympus også et nytt zoomobjektiv, Olympus M.Zuiko ED 100-400mm F5.0-6.3 IS.

Prisen

Olympus E-M10 MK IV blir tilgjengelig i midten av august, ifølge den norske pressemeldingen om det nye kameraet. Veiledende pris er satt til 7.490 kroner for kamerahuset, eller cirka 9.000 kroner med det kompakte pannekake-zoomobjektivet med brennviddeomfang på 14-42 mm (tilsvarer 28-84 mm omregnet til 35 mm-format).

Olympus OM-D E-M10 Mark IV
SORT: Olympus OM-D E-M10 Mark IV fås valgfritt i sort eller sølvfarge. (Pressefoto: Olympus)

Tekniske data

Brutto oppløsning21,8 megapiksler
Netto oppløsning20,3 megapiksler
Bildeoppløsning5.184 x 3.888 piksler
Brikkestørrelse17,3 x 13 mm
SensortypeLive MOS/CMOS
LysfølsomhetISO ca. 100-6.400 (auto), ISO ca. 100-25.600 (manuell)
BildestabilisatorBrikkeforskyvning med 5 akser
Fokuspunkter121
ObjektivfatningMicro Four Thirds
LCD-skjerm7,6 cm/3 tommer, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsning1.037.000 punkter
SøkertypeElektronisk, 2.360.000 punkter
Søkerforstørrelse0,62x m/50 mm objektiv
Lukkertider60 sek.-1/4.000 sek.
Innebygd blitsJa, synk-tid 1/250 sek.
Serieopptak15 bps
VideoformaterMPEG-4AVC/H.264 opptil 4K 3.840 x 2.160 piksler, 30p/25p/24p
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerMono
LagringSD/SDHC (UHS-II)/SDXC (UHS-II)
USBUSB 2.0
HDMIMicro-HDMI-kontakt Type D
Mikrofoninngang
Hodetelefonutgang
WiFi802.11b/g/n
BluetoothBluetooth LE Ver. 4.2
Batteritid CIPACa. 360 (CIPA)
VektCa. 383 g inkl. batt. og SD-kort.
StørrelseCa. 121,7 x 84,6 x 49 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.