Videoopptak i 4K, flere autofokuspunkter, innebygd blits og Bluetooth-kommunikasjon er nyheter i PEN E-PL9 fra Olympus.
[toc] Dette er de viktigste forbedringene som Olympus PEN E-PL9 har å by på sammenlignet med forgjengeren Olympus PEN E-PL8, som ble lansert for snaut halvannet år siden.
Forbedringene er neppe store nok til å lokke særlig mange av de eksisterende E-PL8-brukerne til å oppgradere til E-PL9, kanskje med unntak av 4K-video, som sikkert gjør nykommeren attraktiv for noen. Men for en del av dem som er i kjøpemodus for et kompakt speilløst kamera med utskiftbar optikk, fremstår nok Olympus PEN E-PL9 som et interessant alternativ på markedet.
God LCD-skjerm, ingen EV-søker
Kort fortalt er Olympus PEN E-PL9 et kompakt Micro Four Thirds-kamera i lett retro-preget design, med utskiftbar optikk og med stor LCD-skjerm, men ingen innebygd elektronisk søker.
LES OGSÅ: Olympus fornyer OM-D-familien
Forgjengeren hadde tilkoblingsmulighet til en god 2,3-megapikslers ekstern elektronisk søker som var å få kjøpt som ekstrautstyr, men denne muligheten finnes ikke lenger på E-PL9. Det er beklagelig – jeg har prøvd løsningen på E-PL8 og likte den godt. Selv om E-PL9 har en flott LCD-skjerm, finnes det fotograferingssituasjoner der jeg for min del ikke klarer meg uten søker.
Kameraet er ikke minst myntet på folk som kanskje har fotografert mye med mobilkamera, men som er kommet frem til at de ønsker seg digitalkamera med litt flere muligheter, med utskiftbar optikk øverst på ønskelisten, og naturligvis med større bildebrikke og dermed bedre bildekvalitet enn det mobilkameraene kan by på. Samtidig ønsker man et kamera som er lite og lett – og lett å bruke.
Olympus PEN E-PL9 er ment å skulle innfri disse ønskene. Eller som Olympus formulerer det i reklamen: «Slutt å ta snaps. Begynn å ta bilder.»
Micro Four Thirds
Som alle andre Olympus-kameraer av nyere dato er også E-PL9 bygd over Micro Four Thirds-konseptet, som innebærer to ting:
- Kameraet har en Four Thirds-bildebrikke på 17,3 x 13 mm, som er noe mindre enn det utbredte APS-C-formatet som blant andre Nikon og Canon sverger til for sine forbruker-orienterte speilreflekskameraer, men som etter hvert har fått god anerkjennelse og som også brukes av en del profesjonelle fotografer.
- Kameraet har Micro Four Thirds-objektivfatning, som er en åpen standard og som dermed gir tilgang til et stort univers av objektiver av mange merker.
LES OGSÅ: Olympus reduserer oppløsningen
Det er i første rekke Olympus og Panasonic som står bak denne standarden, og man kan fritt velge blant optikk av begge disse merkene. I tillegg finner man MFT-objektiver fra produsenter som Leica, Sigma, Voigtlander, Samyang og flere andre. Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange MFT-objektiver det finnes på markedet, men det er i hvert fall kamera-nettsteder som skryter av at de har testet mer enn 80 modeller, så det er mye å velge blant.
16 megapiksler
I Micro Four Thirds-verdenen har produsentene holdt fast ved en oppløsning på 16 megapiksler i noe større grad enn APS-C-konkurrentene, selv om både Olympus og Panasonic nå byr på kameramodeller med 20 megapikslers oppløsning.
Det går heftige debatter på internett om dette. Tilhengerne av de større APS-C- og fullformat-løsningene hevder gjerne at deres løsning gir bedre bilder med mindre bildestøy, særlig i dårlig lys. På den andre siden er det trolig grunnlag for å påstå at Olympus og Panasonic nå har såpass lang erfaring med kombinasjonen MFT/16 MP at dette må anses for å være en trygg løsning for folk flest. For min del har jeg sett en del bilder tatt med forgjengeren, Olympus PEN E-LP8, og jeg har ingen kvaler med å anbefale dét kameraet til folk jeg kjenner.
Bedre autofokus
Sammenlignet med forgjengeren byr nye E-LP9 på et autofokussystem med 121 fokuspunkter, opp fra 81 punkter hos forgjengeren. I teorien skulle det by på forbedret autofokus.
LES OGSÅ: Er Olympus bra nok for sport nå?
Den nye modellen har også en nyere generasjon av signalprosessoren Olympus TruePic VIII, som sammenlignet med forgjengeren TruePic VII skal by på høyere dynamisk omfang (bedre gjengivelse av detaljer både i lys og skygge), bedre bildekvalitet på bilder tatt i dårlig lys og raskere utlesing av data fra bildebrikken, noe som blant annet skal redusere faren for såkalt «rolling shutter» i videoopptak gjort med den elektroniske lukkeren aktiv.
Nå også Bluetooth
Selv om forgjengeren hadde WiFi-kommunikasjon, byr E-LP9 også på Bluetooth-overføring. Hva betyr det?
Med den strømgjerrige Bluetooth LE-kommunikasjonen kan man la kameraet være i kontinuerlig kommunikasjon med smartmobilen, selv når kameraet er i dvale. Det betyr at man kan se bildene på mobilen selv om det for eksempel ligger nedpakket i en skulderveske. Man kan åpen fotoappen på mobilen og vekke opp kameraet uten å måtte ta det opp fra vesken og slå det på.
Når man fotograferer, kan man med de rette innstillinger sørge for at miniatyrer av alle bildene man tar, øyeblikkelig blir overført til mobilen – kjekt hvis man for eksempel raskt vil dele bilder med venner når man er ute på tur.
Overføring av bildene i full oppløsning kan man fortsatt gjøre via WiFi.
Innebygd blits
Olympus er definitivt blant kameraprodusentene som strever hardt for å gjøre kameraene så lette og kompakte som mulig. Forgjengeren E-PL8 hadde derfor ikke innebygd blits, med ble levert med en liten, ekstern blits som man kunne sette på toppen av kamerahuset ved behov.
E-PL9 har fått innebygd oppfellbar blits. Dette er kanskje noe av grunnen til at vekten er økt litt, fra 357 til 380 gram – vekt inklusive batteri. Jeg vil tro de fleste synes det er greit.
Nettovekten er oppgitt til 332 gram. Dimensjonene er 117,1 x 68 x 39 mm.
Kunstfiltre og kreativ kontroll
Olympus PEN E-LP9 kommer med en ny såkalt Avansert fotomodus, forkortet AP, som skal forenkle den kreative kontrollen av fotograferingen. Berøringsskjermen gir nå rask aktivering av AP, kunstfiltre og forhåndsprogrammerte «scene»-oppsett.
Olympus var tidlig ute med å bygge inn kunstfiltre i sine kameraer. På PEN E-PL9 er listen over kunstfiltre nå kommet opp i 16 slike innstillinger. Ett av de nye er Instant Film, som omtales som et nostalgisk nikk til de overdrevne fargene i de første kompaktkameraene.
Et annet filter er Bleach Bypass, som gir bildet eller videosnutten et litt gammeldags filmatisk uttrykk med høy kontrast, reduserte fargetoner og glinsende overflater.
For å velge «scene-oppsett» dobbeltklikker man bare på et bilde som er nærmest det man har i tankene, og så velger kameraet de riktige innstillingene.
I det hele tatt skal kameraet være lett å bruke. Foruten tradisjonelle måter å betjene kameraet på kan man også benytte skyvekontrollene på berøringsskjermen til å justere lysstyrke, farge og kontrast.
4K-video
Den nye Olympus-modellen kan altså ta opp 4K-video med oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler og henholdsvis 30, 25 og 24 bilderuter per sekund.
I tillegg håndterer kameraet naturligvis HD-video på 1.920 x 1.080 piksler og 1.280 x 720 piksler.
Fra 4K-videoopptak kan man ta ut stillbilder i 4K-oppløsning.
Lysfølsomheten er oppgitt til ISO 200-6.400, utvidbart til ISO 100-25.600. På forrige modell var maksimal standard ISO-innstilling på ISO 3.200.
Mote og kvinner
Olympus kalte forgjengeren PEN E-PL8 et fotografisk moteikon, og – som vi har skrevet om her på Kamerablogg.no tidligere – i markedsføring av E-PL8 fridde Olympus uhemmet til kvinner, og ikke minst kvinnelige bloggere.
LES OGSÅ: Olympus frir til kvinner og feminitet
Frieriet fortsetter med PEN E-PL9, der markedsføringen på nettet domineres av bilder og tekst der kameraet knyttes til kreative kvinner som arbeider med alt fra layout og design via blomsterdekorasjoner til kunstmaling – og som bruker kameraet kreativt i sitt arbeid. Beviset på påstanden finner du her.
På tilbehørssiden markedsfører Olympus blant annet en rekke skinnprodukter i form av kameratrekk, vesker, håndstropper og skulderremmer fra en egen nettside om motetilbehør.
Prisen
Olympus PEN E-PL9 kommer i salg i Norge fra midten av mars 2018, og veiledende utsalgspris for kamerahuset ligger på cirka 6.000 kroner.
Kjøpt med standardobjektivet M.Zuiko Digital ED 14-42 mm F3.5-5.6 EZ, et zoomobjektiv som hører hjemme i den kompakte «pannekake»-klassen, kommer prisen på cirka 7.500 kroner.