Kameranytt.no

Olympus PEN E-PL10 er kommet til Norge

Olympus PEN E-LP10
BLITS: Olympus PEN E-PL10 har innebygd oppfellbar blits. (Pressefoto: Olympus)
Olympus PEN E-LP10
BLITS: Olympus PEN E-PL10 har innebygd oppfellbar blits. (Pressefoto: Olympus)

Olympus har lansert Olympus PEN E-PL10 på det europeiske markedet, inkludert Norge. Dette er et kompakt speilløst – og søkerløst – systemkamera av en type som angivelig selger i bøtter og spann i Asia. Det ble lansert i Japan og Kina i oktober. Nå er det altså her.

[toc]Nybegynnere i fotoverdenen, og kanskje i særdeleshet folk som ønsker å ta et steg opp fra mobilkamera-fotografering, er den viktigste målgruppen til Olympus med denne kameramodellen.

Olympus PEN E-PL10 er et Micro Four Thirds-kamera med en bildebrikke på 16 megapiksler netto. Kameraet kan ta serieopptak på 8,6 bilder i sekundet, med fokus låst på første bilde. Det har innebygd tre-aksers digital stabilisering i kamerahuset som skal gi 3,5 stegs kompensasjon. E-PL10 kan ta opp 4K-video på 24, 25 og 30 bilderuter i sekundet.

Previous slide
Next slide

FARGENE: Olympus PEN E-PL10 kan fås i sort, hvitt eller brunt. (Pressefoto: Olympus)

Samtidig er det snakk om et lett og kompakt kamera. Nettovekten på kamerahuset er 332 gram, eller 380 gram med batteri og SD-kort. Dimensjonene er moderate, med en bredde på 117,1 mm, høyde på 68 mm og 39 mm bredde.

Lite nytt

Olympus ser ikke ut til å drive særlig mye produktinnovasjon i denne kameraklassen. Den forrige modellen i denne serien ble lansert tidlig i 2018, og pressemeldingen fra Olympus om E-PL10 sier svært lite om hva som egentlig er nytt.

Etter en grundig gjennomlesing av pressemeldingen fant jeg til slutt svaret: Olympus har integrert en ny finjusterings-funksjon til å styre hvor sterkt eller svakt et par av de såkalte Art Filter-effektene skal endre utseendet på et bilde. Olympus PEN E-PL10 har i alt 16 forskjellige slike Art Filter-valg. Dette er forhåndsdefinerte effekter som ifølge Olympus er en av de mest populære funksjonene ved disse kameraene. For to av filtereffektene, Pop Art I og Soft Focus, kan man nå justere hvor sterkt effekten skal slå inn.

Folk som har for vane å bearbeide bildene sine i et bildebehandlingsprogram, vil vel foretrekke å jobbe med slike effekter på en app eller en PC etterpå, men E-PL10 er ikke myntet på slike brukere. Snarere er vel en viktig målgruppe dem som gjerne vil dele bildene sine fortest mulig på sosiale medier, og da er det jo viktig med innebygde funksjoner i kameraet som gjør det mulig å tilpasse bildene best mulig allerede under opptaket, for eksempel med filtereffekter.

Olympus PEN E-LP10
SELFIE-MODUS: Olympus PEN E-PL10 går automatisk over i selfie-modus når man vrir LCD-skjermen nedover. (Pressefoto: Olympus)

En løsning som derimot er med over fra tidligere E-PL-modeller, er muligheten til å snu LCD-skjermen fremover i 180 grader på undersiden av kamerahuset. Da går kameraet automatisk over i selfie-modus, ypperlig blant annet for nettopp dem som liker å ta selfier, og for video-bloggere – vloggere.

Ingen elektronisk søker

Når vi først snakker om LCD-skjermen, kan vi jo ta med at E-PL10 har fått med seg en egenskap – om vi kan kalle det dét – fra E-PL9, da Olympus fjernet muligheten til å montere en ekstern elektronisk søker i blitsskoen. Synd for sånne som meg, som gjerne vil ha muligheten til å velge å bruke en elektronisk søker også på kameraer som ikke har det i utgangspunktet. Men det er rimelig å anta at Olympus har analysert sine målgrupper grundig her også.

Deling via app

Som alle kameraprodusenter med respekt for seg selv i dag leverer også Olympus en gratis-app som man raskt kan overføre bildene til, via både Bluetooth og WiFi, og som man kan redigere bildene på: Olympus Image Share, forkortet OI.Share. Man kan også gjøre opptak fra appen.

Ny sort modell

Som sagt – egentlig ikke så mye nytt å rapportere om når det gjelder E-PL10. Men forrige generasjons valgmulighet med et sort kamerahus med sølvfarget topp og bunn er borte. Nå kan du i stedet velge mellom et kamerahus som er hel-sort, altså også med sort topp og bunn. Eller du kan velge en av de to andre fargene, enten kamerahus i hvitt og sølv eller i brunt og sølv.

Olympus PEN E-LP10
PANNEKAKE-ZOOM: 14-42 mm-objektivet som Olympus PEN E-PL10 kan fås med, er svært kompakt og hører hjemme i pannekake-klassen. (Pressefoto: Olympus)

Prisen

Kamerahuset alene koster 6.490 kroner. I pakkeløsning sammen med «pannekake-zoomen» M.Zuiko Digital ED 14‑42mm F3.5‑5.6 EZ Pancake er prisen en tusenlapp høyere, 7.490 kroner.

Forgjengeren E-PL9 ser fortsatt ut til å være tilgjengelig hos fotohandlerne, med prisen satt ned til rundt 4.890 kroner for kamerahuset. Siden forskjellene på denne modellen og E-PL10 er minimale, kan dette kanskje være et vel så godt kjøp.

Optikk-veikart

Olympus har også kommet ut med et aldri så lite veikart over de planlagte lanseringene av nye objektiver i 2020.

Her finner vi mer spennende produkter. Olympus er underveis med et telezoomobjektiv i Pro-klassen med brennviddeomfang på 150-400 mm, en normalzoom på 12-45 mm som også hører hjemme i Pro-klassen, samt nok en telezoom på 100-400 mm, som riktignok ikke tilhører Olympus’ Pro-klasse.

Olympus PEN E-LP10
MOTE-KAMERA: Olympus fremstår som motebevisst og bruker elementer fra motebransjen i markedsføringen av sine stilige E-PL-kameraer. (Pressefoto: Olympus)

I tillegg varsler Olympus ytterligere en telezoom i Pro-klassen, men vil foreløpig ikke fortelle hvilken brennvidde det er snakk om.

Den såkalte brennvidde-faktoren på Micro Four Thirds-kameraene, altså hva brennvidden tilsvarer omregnet til 35 mm-formatet, er 2x. 12-45 mm-objektivet tilsvarer altså en fullformat-brennvidde på 24-90 mm.

Det hele og fulle navnet til den nevnte 150-400 mm-telezoomen er M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TV1.25x IS Pro, hvilket altså skulle bety lysstyrke f/4,5 gjennom hele zoomområdet.

Normalzoomen er M.Zuiko Digital ED 12-45 F4.0 Pro, nok et objektiv med samme lysstyrke, f/4, gjennom hele zoomområdet, mens det kommende 100-400 mm-objektivet har svakere lysstyrke i full telemodus enn i vidvinkelmodus: M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS.

Flere tekniske data får vi ikke fra Olympus før objektivene blir lansert, og Olympus har heller ikke kommet med noen prisantydninger om de nye objektivene.

Men de vil uansett bidra til å styrke et av Micro Four Third-verdenens største fordeler, et ganske stort objektivutvalg når vi tar med både Olympus, Panasonic og en rekke tredjeparts-optikkprodusenter.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.