Nå tar Olympus opp kampen med de aller største. Olympus OM-D E-M1X lanseres som konkurrent til de største presse- og sportsfotograf-kameraene fra Nikon og Canon.
[toc] Og det er – for ordens skyld – ingen lek. Nå mener Olympus alvor. Neste år er det sommer-OL i Tokyo, og Olympus vil være et av kameramerkene som slåss om presse- og sportsfotografenes gunst når OL braker løs.
Det er fremfor alt Nikon D5 og Canon EOS-1D X Mark II som Olympus nå retter skytset mot med sin nye OM-D E-M1X. Med andre ord kameraer myntet på profesjonelle fotografer som jobber som nyhets- og sportsfotografer i pressen, naturfotografer som ofte fotograferer dyr i rask bevegelse, og andre som trenger særdeles solid, hardfør og rask kamerautrustning der vekt og dimensjoner er av underordnet betydning.
LES OGSÅ: Olympus fornyer OM-D-familien
I så måte er dette nye takter fra Olympus, som hittil har vært mest opptatt med å utvikle speilløse Micro Four Thirds-kameraer som er attraktive for kamerakjøpere som synes vanlige speilreflekskameraer er for store og tunge, enten det nå er APS-C- eller fullformat-kameraer vi snakker om. Dimensjoner og tyngde står fortsatt sentralt, men de færreste Micro Four Thirds-entusiastene hadde vel sett for seg et så stort kamera i denne kamerafamilien.
«Halv pris»
Også prisen kan sies å være av underordnet betydning i denne sammenheng. Skjønt, Olympus har mye å gå på her. Nikon D5 koster rundt 67.500 kroner, Canon EOS-1D X Mark II omlag 62.500 kroner, og nye Olympus OM-D E-M1X koster «bare» rundt halvparten, med en veiledende pris på 33.990 kroner.
Det betyr kanskje at kameraet også kan komme til å bli kjøpt av fotografer som betaler for sitt kamerautstyr selv. Altså fotoentusiaster som i motsetning til profesjonelle fotografer ikke får kamerautstyr stilt til rådighet av arbeidsgiver eller som ikke har kunder de kan fakturere for å dekke utgifter til fotoutstyr.
LES OGSÅ: Olympus får pris for fjær-bokeh
Takket være sitt lille Four Thirds- og Micro Four Thirds-format på henholdsvis bildebrikke og objektivfatning kan det nye Olympus-kameraet også skilte med en vekt som ligger rundt en tredjedel lavere enn de to nevnte kameraene fra Nikon og Canon. Olympus-kamerahuset veier rett i underkant av 1 kg inklusive batterier og SD-minnekort – og 849 gram netto – mens Nikon D5 veier 1.415 gram og Canon EOS-1D X MII har en vekt på 1.530 gram. I tillegg kan jo Micro Four Thirds-kameraer skryte av vesentlig mindre og lettere objektiver. Fotobagen kan bli vesentlig lettere for proffer som velger Olympus fremfor Nikon og Canon.
LES OGSÅ: Sony a9 med høy DxO-score
Det nye Olympus-kamerahuset er riktignok nesten dobbelt så tungt som det mest profesjonelle av de andre Olympus-kameraene, OM-D E-M1 Mark II – og som ærlig talt sikkert ville ha vært et mer fornuftig valg for fotografer som meg, som gjerne vil ha et lett og hendig kamera tilgjengelig til enhver tid, også når jeg ikke skal ut på fotooppdrag. Men for målgruppen, de nevnte presse-, sports- og naturfotografene, fremstår Olympus nå plutselig som et seriøst alternativ til Nikon og Canon.
OL-kamera
Tidspunktet for lanseringen tyder da også på at det nettopp er å utfordre de nevnte kameraene fra Nikon og Canon det hele dreier seg om for Olympus. 24. juli 2020 går startskuddet for sommer-OL i Tokyo, og da vil Olympus være til stede for å markere sin tilstedeværelse blant alle Nikon- og Canon-fotografene i pressområdene på OL-arenaene, arenaer som i mange år har vært fullstendig dominert av Canon- og Nikon-fotografer med heftige objektiver.
Apropos objektiver – OL-timingen kommer også til syne i at Olympus nå lanserer en ny telezoom som ser ut til å være midt i blinken for målgruppen vi snakker om her. Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO med innebygd telekonverter ser ut til å være akkurat et slikt objektiv som OL-fotografene gjerne vil ha med seg på arenaen. Og selv om objektivet er kunngjort nå, kommer det ikke i salg før i 2020 – formodentlig i tide til sommer-OL. Flere detaljer kommer i en separat artikkel.
Innebygd batterigrep
Noe av det som viser – eller i hvert fall antyder – at det nye Olympus-kameraet er i noenlunde samme klasse som de to nevnte kameraene fra Nikon og Canon, er at alle tre har integrert batterigrep med innebygde betjeningsknapper for å fotografere med kameraet holdt vertikalt. Batterigrepet bygger ganske mye på høyden til alle tre kameraene.
LES OGSÅ: Proft gatefoto-kamera fra Olympus
Olympus-kameraet fremstår likevel som en god del mindre enn de to konkurrentene, noe vi allerede har sett i vekt-sammenligningen. For ordens skyld – jeg minner igjen om at vi her sammenligner et Micro Four Thirds-kamera med to fullformat-kameraer.
En av fordelene med det innebygde batterigrepet er naturligvis at kameraet har mye større batterikapasitet enn vanlige speilløse systemkameraer, som ofte har skuffende dårlig batterikapasitet. Her har altså Olympus kastet et speilløst systemkamera inn i konkurranse med to klassiske speilreflekskameraer som alltid har utkonkurrert speilløs-kameraene på batteritid. Olympus OM-D E-M1X har en batteritid etter CIPA-standarden på 870 bilder. Dette er langt under hva Nikon 5D kan oppvise, med hele 3.780 bilder per lading, men slett ikke så verst sammenlignet med Canon 1DXII på 1.210 bilder per lading.
I en pressemelding hevder for øvrig Olympus at man skal kunne ta opptil 2.580 bilder før man trenger å lade batteriene, men da er det neppe målt etter CIPA-standarden. Uansett – med tanke på at speilløse systemkameraer som regel har en batteritid på bare rundt 300 bilder per lading, fremstår Olympus E-M1X kanskje som det første speilløse kameraet som kan tenkes å bli brukt av folk som ellers ville ha valgt D5 eller 1DXII.
Batteriene kan for øvrig lades via USB-kabel fra ladekilder på opptil 100 W. Ifølge Olympus kan begge batteriene fullades på cirka to timer uten at de må tas ut av kameraet. De kan også enkelt lades opp i kameraet via nødlader mens man er ute i felten.
Alt går fort
Ellers dreier det meste seg om fart når det gjelder egenskaper og funksjoner knyttet til Olympus OM-D E-M1X. For eksempel er kameraet utrustet med ikke bare én, men to TruePic VIII-bildeprosessorer. Bildebehandlingen internt i kameraet går nå så fort at en del av den faktisk kan gjøres unna før bildet blir tatt, og beskrivelsen av intelligent motivdeteksjon vitner om et visst nivå av kunstig intelligens (AI) i kamerateknologien til Olympus.
En av konsekvensene er at man nå kan ta håndholdte bilder med mye lengre eksponeringstid enn på tidligere Olympus-kameraer. Olympus selv er ikke mer beskjeden enn at de kaller den innebygde bildestabiliseringen i kamerahuset for verdens beste. Den skal med sin fem-aksers stabilisering kunne gi en lukkertidskompensasjon tilsvarende rundt sju steg, og i kombinasjon med optikk med innebygd optisk bildestabilisering snakker vi om opptil 7,5 lukkerhastighetstrinn. Eksempelet Olympus trekker fram er med Olympus sitt 12-100 mm f/4.0-objektiv innstilt på brennvidde 100 mm. En nyutviklet gyrosensor er med på å forbedre bildestabiliseringen i kamerahuset. Noen påstår at man med denne løsningen kan ta kvelds- og nattbilder på opptil fem sekunders eksponering – håndholdt. Det høye nivået på bildestabiliseringen lover også godt for video.
50 og 80 megapiksler
Som i enkelte andre Olympus-kameraer har også E-M1X såkalt High Res Shot-modus. Dette går ut på at kameraet tar en rekke bilder etter hverandre mens selve bildesensoren beveges i mikrosteg inne i kamerahuset mellom hver eksponering. Programvaren og den raske dobbeltprosessoren bearbeider bildedataene og setter sammen de forskjellige bildefilene til én bildefil på rundt 80 megapiksler – forutsatt at kameraet står på stativ. Men det finnes også en håndholdt versjon av denne teknikken som gir bildefiler på opptil 50 megapiksler.
Autofokussystemet er også blitt fullstendig nyutviklet fra OM-D E-M1 Mark II – den kompakte toppmodellen uten innebygd batterigrep – med helt ny AF-algoritme. Kameraet byr på fasedetekterende autofokus med 121 målepunkter av kryssfokustype. Bildeprosesseringen er så rask at systemet kan benytte autofokus-informasjon fra lagrede fotografier til rask registrering av uforutsigbare motivbevegelser og endringer i hastigheten til motivet, ifølge Olympus.
Blant de ulike autofokus-målemodusene har man støtte for grupper på 25 fokuspunkter og egendefinerte posisjonsinnstillinger for AF-området når kameraet holdes vertikalt eller horisontalt. En ny multifunksjons-styrespak kan brukes til å flytte fokuspunktene raskt.
I svakt lys
Olympus lover også bedre fotograferingsegenskaper i dårlig lys. Autofokus skal nå fungere i svakt lys ned til -6 EV-trinn, målt med 45 mm f/1,2-objektivet. Dette er samme verdi som Canon opererer med for sitt nye EOS R-fullformatkamera, som har fått skryt for bildekvaliteten i svakt lys.
Nettopp Olympus-kameraets egenskaper under dårlige lysforhold er jo noe det knytter seg stor spenning til. Kameraet skal konkurrere med fullformat-kameraer som er kjent for å gi gode bilder i dårlig lys, mens det lille Micro Four Thirds-formatet har ord på seg nettopp for å gi vesentlig mer bildestøy under slike forhold. Hva kravstore profesjonelle fotografer vil si om dette etter at de har fått prøvd E-M1X, gjenstår å se.
Skal tåle mye
At Olympus virkelig satser på proffmarkedet med dette kameraet vises også ved at det skal ha særdeles velutviklet beskyttelse mot støv, vannsprut og kulde, mye bedre enn på flere av de semi-profesjonelle speilløse fullformat-kameraene på markedet, etter sigende. Olympus lover at værbeskyttelsen skal være like god selv om man kobler til kablet fjernstyring, mikrofon eller hodetelefoner.
Kameraet har også dobbelt SD-kortplass for raske UHS-II-minnekort, så her blir det nok ingen debatt om ett minnekort er nok, slik det ble etter lanseringene av Canon EOS-R og de nye Z-kameraene fra Nikon.
LES OGSÅ: Er Olympus bra nok for sport nå?
Hastigheten er også høy når vi snakker om serieopptak. Med følgefokus og kontinuerlig lysmåling aktivert greier kameraet 18 bilder i sekundet, men låser man fokus på første bilde, snakker vi om opptil 60 bilder i sekundet. Da benyttes den elektroniske lukkeren.
Øvrige egenskaper innbefatter innebygd GPS-sensor, temperatursensor, manometer og kompass som legger inn ekstra informasjon i bildefilene. I tillegg til lengde- og breddegrad kan man altså få med informasjon om temperaturen da bildet ble tatt, hvilken høyde over havet man befant seg, hvilken retning man holdt kameraet og så videre.
For ekstra lydløs fotografering kan man svitsje til den innebygde elektroniske lukkeren. Den elektromagnetiske lukkeren er bygd for å skulle tåle 400.000 eksponeringer, noe som er et høyt tall.
Selve bildebrikken har en nettooppløsning på cirka 20 megapiksler, og Olympus-systemet for å fjerne støvkorn fra bildebrikken er blitt ytterligere forbedret og greier angivelig å riste løs 10 prosent mer støv fra bildebrikken enn på Olympus’ tidligere toppkameraer. Løsningen er basert på et supersonisk bølgefilter med spesialbelegg som vibrerer 30.000 ganger i sekundet.
EV-søkeren
Som speilløst systemkamera har E-M1X naturligvis elektronisk søker. Den har en oppløsning på 2,36 megapiksler, som kan synes litt lavt, med tanke på at de mye rimeligere speilløse fullformat-kameraene fra Nikon og Canon – EOS-R og Z6/Z7 – har elektronisk søker på cirka 3,69 megapiksler.
Kameraet har innebygd elektronisk ND-filter – «neutral density filter» eller gråfilter på norsk – som kan dempe lysinnslippet gjennom objektivet i fem steg. Kjekt for eksempel hvis man vil ta bilder med stor blenderåpning og liten dybdeskarphet i sterkt sollys.
Video
Olympus OM-D E-M1X ser ut til å ha gode videoegenskaper. Kameraet støtter det ultrahøyoppløste videoformatet Cinema 4K med oppløsning på 4.096 x 2.160 piksler i tillegg til vanlig 4K-oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler. Førstnevnte i opptil 24 bilderuter i sekundet, sistnevnte på opptil 30 bilderuter i sekundet.
I tillegg kan kameraet ta opp Full HD-video i mange hastigheter, opp til høyhastighetsvideo/langsom kino på 120 bps, ifølge pressemeldingen.
Innebygd flimmerskanning fungerer både ved videoopptak og serieopptak. Hensikten er å unngå raske endringer i eksponeringen når man gjør opptak i lampelys. Dette er typisk et problem når man fotograferer eller filmer i idrettshaller og lignende arenaer.
Kameraet kvalifiserer for innlemming i Olympus’ servicetjeneste for profesjonelle fotografer.
Pris og tilgjengelighet
Prisen er allerede røpet – cirka 34.000 kroner for kamerahuset. OM-D E-M1X vil være tilgjengelig hos kameraforhandlerne i slutten av februar 2019, melder Olympus.