Om Galaxy s10 og Samsungs proff-image

Samsung Galaxy S10
FAMILIEBILDE: Representanter for Samsung Galaxy s10-familien. (Pressefoto: Samsung)
Samsung Galaxy S10
FAMILIEBILDE: Representanter for Samsung Galaxy s10-familien. (Pressefoto: Samsung)

KOMMENTAR: De tre nye Galaxy s10-mobilmodellene fra Samsung er nå kommet i butikk i Norge. Selv om det er en del som mener at et mobilkamera aldri kan bli profesjonelt, er det dét begrepet Samsung selv bruker om de nye mobilkameraene. Risikabelt?

[toc] Et «profesjonelt kamera» som kan ta «profesjonelle bilder». Det er formuleringer hentet fra den norske pressemeldingen om Samsung Galaxy s10-mobilene, som nå altså er blitt tilgjengelige på det norske markedet.

Pressefotografene som er igjen i Akersgata og andre deler av den norske presseverdenen, kommer neppe til å bytte ut sine Nikon- og Canon-speilreflekser med mobilkamera fra Samsung med det første. Men uansett er det åpenbart at Samsung med sine nye mobiler i toppsjiktet satser sterkt på foto som salgsargument for sine mobiltelefoner. Dessuten er det grunn til å tro at både den optiske og den digitale kamerateknologien er kommet enda et steg videre med de nye Samsung-modellene. Så langt er alt bra.

Samsungs kamera-fortid

Men å bruke ord som «profesjonelt» om mobilkameraer kan jo være litt risikabelt, da. Man bør holde tunga rett i munnen og uttrykke seg slik at man ikke skaper tvil om ens egen profesjonalitet. Dette er tanker som dukker opp når man ser Samsungs norske pressemelding om at s10-mobilene nå er kommet i butikkene i Norge.

Samsung Galaxy S10
KAMERAMOBIL: Samsung Galaxy s10-mobilene er i ferd med å få gode testomtaler som kamera. (Pressefoto: Samsung)

Samsung har i utgangspunktet en fordel med at selskapet, i motsetning til de fleste andre mobiltelefon-produsentene, faktisk har en fortid som kamera-produsent. Fra tidlig på 2000-tallet til rundt 2015 lanserte selskapet en rekke kameraer. Storparten var små kompaktkameraer, men etter hvert kom det også avanserte systemkameraer i APS-C-klassen.

Samsung NX1, kunngjort høsten 2014 og i salg fra 2015, ble det endelige flaggskipet. Kameraet hadde en avansert bildebrikke på 28 megapiksler og ble betegnet som kanskje det mest avanserte speilløse systemkameraet i sin tid. Men etter det kom det ingen flere kameraer fra Samsung. I 2017 kom det nyhetsmeldinger som ble tolket som en bekreftelse på at Samsung hadde trukket seg ut av det digitale kameramarkedet, med en begrunnelse om at smartmobilene hadde ødelagt kameramarkedet.

LES OGSÅ: Samsung-mobil med fire kameraer

Erfaringene som Samsung høstet gjennom mange år som produsent av digitalkameraer og bildebrikker, er naturligvis kommet til nytte i selskapets rolle som en av de ledende produsentene av mobiltelefoner, der det er blitt stadig mer fokus på kamera-funksjonaliteten. Av samme grunn er det rimelig å tro at Samsung-ledelsen ønsker at Samsung skal fremstå som så profesjonell som mulig på dette viktige satsingsområdet.

Linse og objektiv

Dessverre har Samsung, tross sin kamera-fortid, samme problem som mobiltelefon-produsenter uten røtter i kamerabransjen når de ønsker å fremstå som «profesjonelle». I hvert fall når de benytter PR-partnere som sender ut pressemeldinger ­– formodentlig godkjent av oppdragsgiver – som viser manglende forståelse for noe så elementært som forskjellen på begrepene «linse» og «objektiv» på norsk.

Pressemeldingen fra Samsung, formidlet via MyNewsdesk, inneholder et avsnitt som beskriver hvor mange «bakre kameralinser» de tre nye Samsung s10-modellene har. To av dem har «tre bakre kameralinser» og en av dem har «to bakre kameralinser», ifølge pressemeldingen.

Samsung Galaxy S10
TÅLER VANN: Samsung Galaxy s10-mobilene skal tåle vann ned til 1,5 meters dyp i opptil 30 minutter, men Samsung fraråder å bruke mobilen under bading. (Pressefoto: Samsung)

I praksis er de fleste objektiver på markedet, unntatt de aller billigste og enkleste, bygd opp av flere linser i hvert objektiv, enten vi nå snakker om «ordentlige» kameraer eller mobilkameraer. Derfor blir det avslørende galt når man oversetter «lens» fra engelsk til «linse» på norsk. På engelsk bruker man begrepet «lens elements» om det vi på norsk kaller «linse». Det engelske ordet «lens» oversetter vi til «objektiv» på norsk.

LES OGSÅ: Mate20 Pro ble Årets mobil

Nå er det kanskje blitt vanlig at norske teknologijournalister gjerne bruker formuleringen «linseelementer» i stedet for «linser» når de skal forklare hvor mange glasselementer et objektiv består av – som for å understreke at de er klar over begrepsforvirringen her og gjerne vil hjelpe til. Men at Samsung i Norge godkjenner (eller skriver) pressemeldinger der slik elementær begrepsforvirring får lov å utspille seg, er nok uheldig for selskapets anseelse blant kamerainteresserte med innsikt, som jeg antar er en del av målgruppen.

Men la oss være storsinnet og tilgi Samsung denne tabben. For kameraløsningene i de nye mobilene er minst like interessante som mobilene i seg selv. For leserne av dette nettstedet kanskje vel så interessante.

Tre modeller

Samsung er nå kommet ut i norske butikker med tre modeller i den nye s10-familien, henholdsvis s10, s10e og s10+.

Samsung NX1
NX1-FLAGGSKIPET: Samsung kan kameraer. Her er Samsung NX1 anno 2015. (Pressefoto: Samsung)

Hovedmodellen er Galaxy s10, med 6,1-tommers skjerm på 1.440 x 3.040 piksler. Denne mobilen veier 157 gram og har en bakside bygd i Gorilla Glass 5.

Flaggskipet s10+ har en skjerm på 6,4 tommer med oppløsning på 1.440 x 3.040 piksler. Vekten er på 175 gram, eller 198 gram med bakstykke i keramisk utførelse i stedet for gorillaglass.

I tillegg har vi Galaxy s10e, som vel må regnes som «billigmodellen» blant de tre, med en skjerm på 5,8 tommer og oppløsning på 1.080 x 2.280 piksler. Vekten er oppgitt til 150 gram.

To og tre kameraer

Foruten skjermstørrelsen og maksoppløsningen på de tre skjermene er det særlig på kamerasiden at de tre mobilmodellene skiller seg fra hverandre. Når vi holder selfiekameraene utenom, har to av modellene tre kameraer, mens s10e har to.

Legger vi til selfiekameraene på forsiden av mobilene, ser vi altså at toppmodellen har til sammen hele fem kameraer. Vi snakker altså ikke bare om fem objektiver – eller linser, som noen vil si – men om fem individuelle kameraer med hver sin separate bildesensorbrikke og det hele. Det er en ganske avansert teknologisk utvikling vi er vitne til her. Holder vi debatten om brikkestørrelse unna, er det ikke rart at de etablerte kameraprodusentene føler mobilprodusentene puste dem i nakken.

LES OGSÅ: Bedre Samsung-bilder med AI

Her er en tabell med oversikt over kameraene. Det er litt vanskelig å sammenstille alle de tekniske dataene for kameraene, for ulike kilder – Samsung selv, diverse teknologi- og kamera-publikasjoner, GSM Arena og så videre – opererer med litt ulike utvalg av hvilke data de publiserer. Eventuelle feil får Kameranytt ta skylden for.

BildevinkelRel. brennviddeOppløsningPiksel-str.FokusLysstyrkeBildebrikkeStabilisering
S10S10S10S10S10S10S10S10
123 grader12 mm16 MP1,0 µmf/2,2
77 grader26 mm12 MP1,4 µmPDAFf/1,5-2,41/2,55"OIS
45 grader52 mm12 MP1,0 µmAFf/2,41/3,6"OIS
S10+S10+S10+S10+S10+S10+S10+S10+
123 grader12 mm16 MP1,0 µmf/2,2
77 grader26 mm12 MP1,4 µmPDAFf/1,5-2,41/2,55"OIS
45 grader52 mm12 MP1,0 µmAFf/2,41/3,6"OIS
S10eS10eS10eS10eS10eS10eS10eS10e
77 grader26 mm12 MP1,4 µmPDAFf/1,5-2,41/2,55"OIS
45 grader52 mm12 MP1,0 µmAFf/2,41/3,6"OIS

Som man ser, har hovedkameraet en brennvidde tilsvarende 35 mm-formatet på 26 mm, altså en grei allround-vidvinkel, mens teleobjektivet tilsvarer 52 mm. Noen vil sikkert innvende at det er jo det vi vanligvis kaller normalbrennvidde, ikke tele, men denne brennvidden ser ut til å ha etablert seg som en akseptabel telebennvidde på mobilkameraer. Ikke minst er det en populær løsning for portrettbilder når man fotograferer mens man holder mobilen på høykant med denne brennvidden.

 De to dyreste av de tre modellene har også en «ultra-vidvinkel» med brennvidde tilsvarende 16 mm, med litt svakere spesifikasjoner enn hovedkameraet på 26 mm.

Testernes dom

Hva mener testerne om Samsungs nye kameraløsning? Kameranytt har ikke for vane å gjengi andres testresultater, men det kan jo nevnes at testerne hos DxOMark Mobile konkluderte med at Galaxy s10+ har det beste kameraet så langt fra Samsung, og at det utvilsomt vil bli et av de fremste mobilkameraene å måle seg mot i 2019. Det er hovedkameraet på 12 megapiksler og brennvidde tilsvarende 26 mm DxO-folkene har konsentrert seg om.

Samsung Galaxy S10
3 KAMERAER: På baksiden av Samsung Galaxy s10+ finner man tre kameraer: ultravidvinkel, vidvinkel og (svært) moderat tele. Samt LED-blits og mer til. (Pressefoto: Samsung)

God hvitbalanse og fargegjengivelse, moderat bildestøy og realistisk bokeh er på plussiden, mens kampen mot det som er av bildestøy har lett gå litt ut over gjengivelsen av finere detaljer i enkelte områder, heter det. I tillegg kommenteres det at bokeh-simuleringen er basert på standardobjektivet og ikke på teleobjektivet, som vanligvis gir et mer flatterende perspektiv i portrettbilder. Dette er trolig fordi det er standardobjektivet, på 26 mm, som har de heftigste tekniske spesifikasjonene, blant annet med større piksler og rask Dual Pixel-autofokus.

I tillegg har de tre kameraene ulike selfiekamera-løsninger på fronten.

Samsung Galaxy s10+ har dobbelt selfiekamera. Et kamera med brennvidde tilsvarende 26 mm på 10 megapiksler er hovedkameraet, med Dual Pixel-basert fasedetekterende autofokussensorer på bildebrikken. Dette kameraet supporteres av et åtte megapikslers-kamera med 22 mm objektiv som først og fremst fungerer som dybdesensor.

På Samsung Galaxy s10 og s10e er det samme selfiekamera, men uten ekstrakameraet som dybdesensor.

DxO-testen kan du lese her.

Kunstig intelligens

For mobilprodusentene er det ikke bare viktig å innføre stadig flere avanserte funksjoner, men også å implementere dem slik at man slipper å gjøre avanserte innstillinger manuelt. Galaxy s10-mobilene har en funksjon kalt Scene Optimizer som gjør at mobilkameraet kan gjenkjenne og bearbeide opptil 30 forskjellige scener og motiver. Denne gjenkjennelsen er kombinert med Shot Suggestion, som gir brukeren flere automatiske anbefalinger for bildekomposisjon og dessuten varsler om et bilde ser ut til å kunne bli skjevt.

Funksjonen for langsom kino – Super Slow-mo – er forbedret, og man kan nå filme dobbelt så lange klipp som før.

Mobilprodusentene jobber hardt med å forbedre bruken av kunstig intelligens til å kompensere for de optiske svakhetene som miniatyriseringen skaper for mobilkameraer. Med funksjonen Live Focus kan Galaxy s10-modellene nå også gi selfies med bedre dybdeskarphetseffekt – les: bokeh – og gjennom den oppgraderte Artistic Live Focus kan man velge mellom tre ulike dybdeskarphetseffekter.

Mobiltelefonene

Kameranytt holder fokus på kamerateknologien når nye mobiltelefoner omtales, men siden de færreste kjøper mobiltelefon bare for å fotografere med dem, får vi ta en titt på de øvrige egenskapene også.

Blant de forbedrede egenskapene som Samsung trekker fram i lanseringen av de nye modellene, er at de har fått bedre skjermer – Samsung kaller det Dynamic AMOLED-teknologi. Skjermene har innebygd ultrasonisk fingeravtrykkssensor slik vi kjenner det blant annet fra nyere Huawei-mobiler, og skjermene reduserer blått lys uten tillagt filter, noe som skal gi en behageligere seeropplevelse og ha en positiv effekt på nattesøvnen.

Det er også slutt på den forstyrrende «bussholdeplassen» øverst på skjermen, der mange mobiler i senere år har hatt et slags sort felt hvor selfiekamera, høyttaler og lignende har vært plassert. Med den nye såkalte Infinity-O-løsningen er kameraet på Galaxy s10-mobilene i stedet skjult i et lite hull helt ute i kanten av skjermen for maksimal skjermoverflate.

Samsung Galaxy S10
JUNIOR: Her er minstemann i s10-familien, Galaxy s10e, i forskjellige fargevalg. (Pressefoto: Samsung)

På de nye Galaxy s10-modellene er fingeravtrykksleseren plassert bak skjermen. Den skanner fingeren ved hjelp av ultralyd, ikke ved optisk skanning. I tillegg kan mobilene låses opp ved hjelp av ansiktsgjenkjenning.

Samsung Galaxy s10-mobilene har fått et slankere design samtidig som batteriet er blitt større – og mer intelligent. Det lærer seg angivelig om brukerens mobilbruk og optimaliserer apper og funksjoner for bedre batterilevetid. Dessuten byr batteriet på trådløs batterilading slik at man kan dele strøm og lade andre kompatible mobiler trådløst, samt smartklokker og de trådløse hodetelefonene Galaxy Buds.

De nye Samsung-mobilene kjører Android versjon 9.0 Pie.

Prisene

Startprisene for de tre nye modellene er henholdsvis 9.490 kroner for Galaxy s10, 7.990 kroner for Galaxy s10e og 10.490 kroner for Galaxy s10+. Disse prisene er med 128 GB lagringsminne.

Ønsker man mer lagringsminne, har for eksempel Samsung Galaxy s10+ en pris på 12.990 kroner med 512 GB lagringsplass, eller 16.790 kroner med 1 TB lagringsplass.

LES OGSÅ: Ny LG-mobil med dobbeltkamera

I forbindelse med s10-lanseringen varslet Samsung også en modell kalt Galaxy s10 5G, som – slik navnet antyder – er en mobil for det kommende 5G-nettet. Det vil nok ta litt tid før særlig mange av oss vil kunne utnytte den mobilen i noen særlig grad. Samsung har ikke sagt noe sikkert om når 5G-mobilen kommer i salg.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.