Om krig, flukt og sterke selvportretter

Nicole Rafiki
Selvportrett av fotografen. (Utsnitt, se hele bildet nedenfor.) (Foto: Nicole Rafiki)

Hva må man gjøre for å kunne leve et godt liv som migrant etter å ha opplevd krig på nært hold, blitt tvunget til å flykte og fått føle på utenforskapet? Dette er tema for fotoutstillingen «Ascension» i Fotografiens Hus i Oslo i august. Det er Nicole Rafikis først solo-kunstutstilling i Norge.

Ordet «ascension», som skrives likt både på engelsk og fransk, betyr oppstigning på norsk. Nicole Rafiki har valgt dette navnet på en utstilling som handler om hennes egen personlige og kunstneriske utvikling. Hun utforsker hvordan krig, tvungen migrasjon og utenforskap har vært med på å skape hennes identitet som kvinne og kunster, skriver Fotografiens Hus i pressemeldingen om utstillingen.

Flyktninger med skyldfølelse

Blant problemstillingene som kunsteren ønsker å belyse, er Rafikis opplevelse av såkalt «survivor’s guilt», altså en slags skyldfølelse som ofte kommer etter dramatiske opplevelser av krig og flukt. Flyktninger som gruppe er mer utsatt enn andre for å utvikle psykiske helseplager lang tid etter at trusselen er over, ifølge en rapport fra Helsedirektoratet. Barn av flyktninger er en særlig sårbar gruppe.

Nicole Rafiki
Foto: Nicole Rafiki

– Jeg mener at det er både viktig og nyttig å ha en åpen dialog om kunst som terapi for flyktninger og andre med mentale helseutfordringer, sier Nicole Rafiki. – For migranter som har opplevd overveldende opplevelser kan apati, sinne, vold, depresjon, selvskading eller annen negativ atferd bli et reaksjonsmønster. For meg var det en bevisst strategi å ta opp kampen for sunn mental helse gjennom denne prosessen som endte med en utstilling. For andre kan én tegning som aldri vises til noen, være nok, sier hun.

Selvportretter

Utstillingen består av selvportretter som er tatt i fem forskjellige land.

– Selv om utstillingen tar opp sosiale, politiske og økonomiske grunner til at mange opplever maktesløshet og mister livsgnisten, er jeg opptatt av å definere min egen makt i kunstprosessen og å bekrefte at jeg ikke er et passivt offer for omstendighetene, sier Rafiki.

Nicole Rafiki
Foto: Nicole Rafiki

Nicole Rafiki har tidligere arbeidet med enslige mindreårige flyktninger som journalist og dokumentarfotograf. Hennes utdannelse omfatter en BA i internasjonale utviklingsstudier ved Oslo Met og en MA i samfunnskommunikasjon fra Universitetet i Agder.

Hun har blant annet vært med i prosjektet «Descendants», som er et bidrag til FNs tiår for mennesker med afrikansk opprinnelse. Utstillingen er blitt vist i Oslo, Trondheim, Kristiansand og Bergen. Siden Rafiki begynte å arbeide som kunstfotograf i 2018, har hennes kunsteriske arbeider blitt vist i flere internasjonale gruppeutstillinger, inkludert Afrikas største kunstmesse «Turbine Art Fair» i 2019. Men utstillingen i Fotografiens Hus er altså hennes først solo-utstilling.

«Ascension» åpner torsdag 6. august 2020 og varer fram til søndag 30. august. Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.

Nicole Rafiki
Foto: Nicole Rafiki

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.