Øyeblikkskamera med digitale funksjoner

Leica Sofort 2
HYBRID-KAMERA: Leica Sofort 2 kombinerer digitale bilder med papirbilder. (Pressefoto: Leica.)

Leica er på banen med andre generasjon av sitt øyeblikkskamera: Leica Sofort 2. Dette er et hybridkamera som kombinerer digitale bilder med papirbilder.

Fotobransjens svar på musikkbransjens «vinyl-opprør» fortsetter å terge de store massene av oss digital-entusiaster med stadig nye analoge løsninger. Ikke bare leser vi rapporter om stor vekst i salget av god, gammeldags film. Det dukker også opp nye og mer avanserte Polaroid-kameraer i tillegg til stadig flere ordinære øyeblikkskameraer.

Leica Sofort 2
ELEGANT: Leica Sofort 2 har utviklet seg til et stilig øyeblikkskamera. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Leica Sofort 2 er et nytt eksempel på slike produkter. Med vesentlige nyheter siden Leicas første generasjon av dette øyeblikkskamera-konseptet så dagens lys i 2016.   

I min artikkel om dét kameraet kan du lese mer om det opprinnelige Leica Sofort-kameraets sammenheng med Polaroids teknologi-utvikling:

LES OGSÅ: Leica leker seg med «Leicaroid»

Fullbefarent digitalkamera

Hovedforskjellen mellom Leica Sofort anno 2016 og Leica Sofort 2 anno 2023 er at sistnevnte ser ut til å ha utviklet seg til et fullbefarent digitalkamera. Riktignok neppe i den forstand at det kan konkurrere i bildekvalitet med mobilkameraer i toppsjiktet, som for eksempel Samsung Galaxy S20 Ultra på 108 megapiksler eller iPhone 15 Pro Max på 48 megapiksler. Med Leica Sofort 2 må man nøye seg med 4,9 megapiksler basert på en bitteliten CMOS-bildebrikke kalt Tiny 1/5. Den fysiske størrelsen er på 2,9 x 2,2 mm.

Leica Sofort 2
MOBILT FOTOSYSTEM: Leica Sofort 2 kan kommunisere via Bluetooth med en smartmobil – her en iPhone – med Leicas Fotos-app, for eksempel for å skrive ut bilder på Leica Sofort 2-enheten. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Men takket være sensoren i tillegg til innebygd internt minnelager samt et par andre nyheter, som kortplass for Micro SD-kort og Bluetooth-kommunikasjon, kan kameraet nå brukes til digitalkamera-funksjoner som den forrige modellen ikke kunne.

Med det nye hybrid-kameraet kan man for eksempel lagre bilder man tar uten å måtte skrive dem ut via øyeblikkskameraets innebygde skriver. Denne kan man reserverer for de beste bildene.

Leica Sofort
LEKETØY: Forgjengeren Leica Sofort fra 2016 hadde et litt mer leketøy-preg over seg enn det nye Sofort 2-kameraet, synes Kameranytt.no. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Man kan også overføre bilder til kameraet fra andre Leica-kameraer eller fra Leicas Fotos-app og skrive dem ut på stedet. Det blir som å ha med seg en liten fotoskriver i lommeformat uansett hvor man ferdes.

Optikk og spesifikasjoner

Objektivet i kameraet er et Leica Summar 1:2/2,4mm zoomobjektiv, tilsvarende omtrent et brennviddeomfang på 28-35 mm, ifølge Leica. Det har automatisk eksponeringskontroll over et blenderomfang fra f/2 til f/16. Nærgrensen er 10 cm.

Kameraet gir bilder med en oppløsning på 2.560 x 1.920 piksler, som nevnt altså cirka 4,9 megapiksler. Filstørrelsen ligger på rundt 1,2 megabyte, lagret i sRGB-fargerommet.

Lukkertidene går fra ¼ sekund til 1/8.000 sekund, også automatisk styrt. Det samme gjelder ISO-omfanget, som går fra ISO 100 til ISO 1.600.

Selve filmstørrelsen er på 86 x 54 mm, som gir en bildestørrelse på 62 x 46 mm.

Leica Sofort 2
MOBIL-SKRIVER: Her er Leica Sofort 2 i funksjon som en skriver man kan benytte på farten. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

På baksiden har kameraet en tre-tommers LCD-skjerm med oppløsning på cirka 460.000 punkter. Ladetiden er om lag 2-3 timer.

Kameraet har innebygd blits med rekkevidde på opptil om lag 1,5 meter. Av-og-på-funksjonen er automatisk.

Leica Sofort 2 har et innebygd ikke-utskiftbart oppladbart batteri som holder til rundt 100 utskrifter.

Man kan velge mellom 10 filmstiler som for eksempel normal, livlig og sort/hvitt samt 10 linseeffekter som normal, vignettert, myk fokus og mer.

Kameradimensjonene er 123 x 86 x 44 mm, og vekten er oppgitt til cirka 320 gram.

Stiligere kamera

Smak og behag er naturligvis forskjellig, men jeg for min del synes nye Leica Sofort 2 er et mye mer elegant kamera enn forgjengeren. Å si at det har fått et mer profesjonelt utseende er kanskje å overdrive, men fint synes jeg det er blitt.

Det tror jeg Leica synes selv også. (Annet er kanskje ikke å vente). I pressemeldingen fra den norske Leica-importøren Bresson AS heter det: «Det minimalistiske og elegante kameraet reflekterer Leicas ekspertise innen industridesign.» 

Bresson AS hevder også at den brukervennlige menystrukturen og knappelayouten gjør at Sofort 2 i så måte samsvarer med andre digitale Leica-kameraer.

Kameraet er for øvrig utstyrt med en selfiemodus med egen lukkerknapp

Farger og tilbehør

Leica Sofort 2 fås i tre forskjellige farger: sort, rødt og hvitt. 

Leica tilbyr dessuten en rekke forskjellige tilleggsprodukter til Leica Sofort 2. Alt fra bæreremmer og vesker til magnet-bilderammer, filtpenner med etui til å skrive navn, dato og hilsener på fotoutskriftene, metallbokser til å lagre bildeutskriftene i og mye annet.

Prisen

Leica Sofort 2 kommer i salg hos autoriserte Leica-forhandlere fra 9. november 2023. Veiledende pris er satt til 4.600 kroner inkl. mva.

Leica Sofort 2
FOTOPENN: En merkepenn med etui og metallboks kan være kjekt å ha for å merke bildene man skriver ut med kameraet. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Som ved forrige Sofort-lansering for sju år siden er det kanskje betimelig å spørre seg om prisen – på vanlige Leica-vis – er i høyeste laget? I 2016 gjorde Kameranytt.no et nummer av at Sofort-prisen den gang var på 2.995 kroner, mens den sammenlignbare Fujifilm Instax Mini 90 kostet 1.700-1.800 kroner i Norge.

I dag er det vel naturlig å sammenligne nye Leica Sofort 2 med Fujifilm Instax Mini Evo Hybrid, som også er et øyeblikkskamera med innebygd skriver. Prisen for dette produktet ser i Norge ut til å ligge på rundt 2.175 kroner. Altså under halvparten av prisen for det nye Leica-kameraet. Funksjonsmessig er Fujifilm-kameraet ganske sammenlignbart med Leica Sofort 2, med internminne for cirka 45 stillbilder og et minnekortspor for Micro SD-kort for utvidet lagringskapasitet, samt innebygd skriver for bilder i kredittkort-størrelse.

Men det har jo ikke rød Leica-logo…

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.