Panasonic GH5 – trolig med 6K-video

SNART 6K: Panasonic Lumix GH4 var først i sin klasse med 4K. Etterfølgeren får 6K, ifølge ryktene.
SNART 6K: Panasonic Lumix GH4 var først i sin klasse med 4K. Etterfølgeren får 6K, ifølge ryktene. (Foto: Panasonic. Montasje: Kamerablogg.no)

RYKTE: Et seks måneder gammelt rykte om en ny Panasonic GH5 med 6K-video kan bli bekreftet når som helst.

Kanskje er ryktet allerede bekreftet når du leser dette. Flere ledende kameraprodusenter har varslet pressekonferanser mandag 19. september, dagen før den store Photokina-messen åpner i Köln – messedagene er 20.-25. september.

Det var allerede i februar at nettstedet New Camera kom med ryktet om at Panasonic var underveis med en etterfølger av sin flaggskipsmodell Lumix GH4.

Kameraet er ikke minst blitt populært blant seriøse videobrukere på grunn av sine avanserte videoegenskaper og tilkoblingsmuligheter for tilbehør som videofolk setter pris på.

Først ute med 6K

Panasonic Lumix GH4 var i sin tid verdens første speilløse systemkamera – altså med utskiftbar optikk – som kunne ta opp video i 4K-oppløsning, skrev jeg i Computerworld da GH4 ble lansert i 2014.

Panasonic Lumix G4H.
KLAR FOR VIDEO: Panasonic Lumix GH4 har vist seg tilpasningsdyktig i videoverdenen. (Foto: Panasonic)

Nå ser det ut til at Panasonic følger opp med Lumix GH5, som kan ta opp video i 6K-format. I så fall blir dette det første kameraet i entusiastklassen som kan ta opp 6K-video.

Fordelen med å ta opp video i 5K og 6K – begge deler brukes i profesjonelle film- og videomiljøer – er at man kan omkomponere utsnittet litt og beskjære ned til 4K-størrelse i redigeringen. Det ekstra arealet gir også mulighet til å utføre videobildestabilisering i etterproduksjonen.

Bildebrikken, trolig av Sony-fabrikat, vil være på 20 megapiksler. Ifølge ryktene er det snakk om en Sony IMX 269-sensor for bildestørrelse i Micro Four Thirds-format, den samme bildebrikken som sitter i Panasonic Lumix GX8.

6K-oppløsning vil si 6144 x 3240 piksler. Bildefrekvensen på Panasonic Lumi GH5 vil være 30 bps, heter det.

Prisen på det nye GH5-kameraet er ukjent i skrivende stund. GH4 kostet rundt 15.000 kroner da det ble lansert. Ifølge Prisjakt.no koster det nå fra litt i underkant av 10.000 kroner uten optikk.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.