Kameranytt.no

Panasonic med «luxus-Leica»-objektiv

PREMIUM-OBJEKTIV: Panasonics nye Leica-vidvinkel hører hjemme i premium-klassen. (Foto: Panasonic)

Panasonic har lansert et lyssterkt vidvinkelobjektiv myntet på kravstore brukere som gjerne vil ha en touch av Leica.

Leica DG Summilux 12mm/F1.4 ASPH er navnet på det nye objektivet.

Panasonic presenterer det som et objektiv myntet på alle Panasonic Lumix G-kameraer med utskiftbar optikk, altså Panasonics kameraer med Micro Four Thirds-fatning. Og dét omfatter jo etter hvert ganske mange kameramodeller.

I tillegg vil jo objektivet dermed også passe på Micro Four Thirds-kameraer fra andre produsenter, hvilket i første rekke vil si kameraer fra Olympus.

På lisens fra Leica

Det er verdt å merke seg at det er Panasonic som står bak lanseringen av objektivet, selv om objektivet har Leica-logo. Dette betyr normalt at objektivet er produsert i Japan av Panasonic på lisens fra  tyske Leica.

Leica produserer sine egne objektiver i Europa, for eksempel i fabrikken i det nye Leica-hovedkvarteret i Wetzlar nær Frankfurt eller i fabrikken som Leica åpnet i Portugal i 2013.

LEICA-FABRIKKEN: «Ekte» Leica-objektiver produseres blant annet her, i Leicas fabrikk i Wetzlar i Tyskland. (Foto: Toralv Østvang)
LEICA-FABRIKKEN: «Ekte» Leica-objektiver produseres blant annet her, i Leicas fabrikk i Wetzlar i Tyskland. (Foto: Toralv Østvang)

Ifølge Wikipedia ble en tidligere Summilux-modell, Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 fra 2011, bygd i Japan under administrasjon av Leica, så det er vel ytterligere en indikator på dette også gjelder det nye objektivet.

Solid premium-vidvinkel

Objektiv-produsentene har tradisjon for å navngi produktene sine på en slik måte at navnet forteller mye om objektivets spesifikasjoner.

Navnet Leica DG Summilux 12mm/F1.4 ASPH forteller oss at vi snakker om et objektiv med brennvidde på 12 millimeter. Micro Four Thirds-objektivene har en beskjæringsfaktor på 2x, så dette tilsvarer altså et objektiv på 24 mm omregnet til 35 mm-filmformatet.

VÆRBESTANDIG: Det nye Leica-objektivet fra Panasonic skal tåle mye vær og vind. (Foto: Panasonic)
VÆRBESTANDIG: Det nye Leica-objektivet fra Panasonic skal tåle mye vær og vind. (Foto: Panasonic)

Med andre ord det vi i dag gjerne anser som en helt grei vidvinkel uten på noen måte å være ekstrem. Mange av oss vil vel si et typisk allround-vidvinkelobjektiv.

Navnet forteller jo også at dette er et objektiv med fast brennvidde, altså ikke noe zoomobjektiv. Prisen og de tekniske spesifikasjonene forteller oss at dette er et såkalt premium-objektiv.

Summilux-navnet er for øvrig en gammel Leica-merkevare som i hvert fall har eksistert siden rundt 1960, kanskje før – Leica-historikere lar seg kanskje friste til innspill her? Kamerabloggeren Ken Rockwell hevder at det var normalobjektivet Leica Summilux 50mm f/1.4 som i sin tid bidro til å ta knekken på Nikons satsing på rammesøker-kameraer tidlig på 1960 tallet.

Høy lysstyrke

Summilux-navnet har alltid vært knyttet til objektiver med høy lysstyrke, og det er så absolutt tilfellet med den nye Leica Summilux-objektivet fra Panasonic også.

Som navnet antyder, er største blenderåpning f/1,4, noe som bidrar til å gjøre dette til et spennende objektiv for dem som liker å fotografere i dårlig lys.

For ordens skyld nevner vi at objektivet ikke har noen innebygd funksjon for å dempe rystelser – her er man avhengig av vibrasjonsdemping i kamerahuset. Nye Panasonic Lumix GX80 har for eksempel innebygd 5-aksers bildestabilisering som trolig kompenserer for at det nye objektivet mangler vibrasjonsdemping.

God, gammeldags blenderring

Nok et tegn på at det nye objektiv er myntet på kravstore brukere, er blenderringen, som gjør det kjapt å skifte blenderåpning på klassisk måte i stedet for via knapper eller hjul på kamerahuset. Det er mulig at denne funksjonen er mest attraktiv for oss som fotograferte mye lenge før kameraene ble digitale.

BLENDERRING: Leica DG Summilux 12mm/F1.4 ASPH er utstyrt med god, gammeldags blenderring. (Foto: Panasonic)
BLENDERRING: Leica DG Summilux 12mm/F1.4 ASPH er utstyrt med god, gammeldags blenderring. (Foto: Panasonic)

Når man stiller blenderringen til bokstaven A, er det kameraautomatikken som styrer blenderåpningen.

Asfæriske linseelementer

La oss fortsette å tolke navnet. Vi merker oss avslutningsforkortelsen i navnet: ASPH. Dette indikerer at det blant linseelementene i objektivet befinner seg ett eller flere såkalte asfæriske elementer.

Dette er et linseelement som har annerledes profil enn som en del av en kule eller sylinder. Teknologien brukes blant annet til å sikre høy skarphet også i utkanten av bildene, særlig i tilknytning til vidvinkelobjektiver og bilder med høy lysstyrke.

I dette objektivet er det to asfæriske linseelementer.

Spesifikasjonene for øvrig forteller oss at blenderen har ni lameller, noe som er med på å gi en rund og fin blenderåpning som sikrer en god bokeh, altså behagelige og myke ute-av-fokus-områder for eksempel i bakgrunnen av et portrett.

Mens største blenderåpning altså er f/1,4, er minste blenderåpning f/16.

Skarpt objektiv

De første testomtalene vi har sett, beskriver et objektiv med svært høy skarphet i midten, men noe fallende mot kantene, særlig på liten blenderåpning – f/11 og f/16. Konklusjonene vi har sett så langt, indikerer likevel at objektivet gir imponerende resultater og er av høy klasse.

Objektiv er forholdsvis stort og tungt til å være et objektiv i Micro Four Thirds-klassen, der det jo kryr av lette og kompakte objektiver.

Det nye Leica-objektivet har ikke bare metallfatning, men også solblenderen er i metall i stedet for plast. Objektivet veier 335 gram – ikke særlig tungt i den klassiske speilrefleksverdenen, kanskje, men altså en smule tyngre enn mange forventer av en vidvinkel for Micro Four Thirds-systemet. Hele 15 glasselementer bidrar naturligvis til at vekten blir noe høy.

Vekten er oppgitt til 335 gram, og objektivets dybde er 70 mm.

Værbestandig

Ifølge Panasonic er objektivet værbestandig og skal kunne tåle både våte og støvete omgivelser ganske bra. Fullt utbytte av dette får man vel bare hvis man putter objektivet på et kamerahus som er støv- og fuktsikkert, eksempelvis Panasonics GH4-kamera, men det er uansett betryggende at objektivet tåler litt røff behandling.

Filterstørrelsen på objektivet er 62 mm.

Og prisen er…

Panasonic Norge opplyser av veiledende pris på det nye objektivet her til lands er 14.995 kroner inklusive mva.

IKKE BILLIG: Det nye Leica-objektivet fra Panasonic koster nesten 15.000 kroner. (Foto: Panasonic)
IKKE BILLIG: Det nye Leica-objektivet fra Panasonic koster nesten 15.000 kroner. (Foto: Panasonic)

Med andre ord et forholdsvis dyrt objektiv. En del av brukerne kommer sikkert til å være kameraentusiaster med kamerahus til halve prisen av objektivet. Men objektivet vil sikkert være en god investering – vi har vel gjentatt til det kjedsommelige at det kan lønne seg å bruke vel så mye penger på god optikk som på et godt kamerahus.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.