Panasonic med superlett portrettmakro

Lumix S 100mm F2.8 Macro (S-E100)
LITE OG LETT: Minst og lettest i sin klasse, hevder Panasonic om sitt nye 100 mm makro-objektiv. (Pressefoto: Panasonic.)

Ordet «portrettmakro» finnes kanskje ikke i fotofolkets vokabular, men Panasonic lanserer nå et kompakt makro-objektiv som også markedsføres som et superlett portrettobjektiv.

Så da er det vel greit å kalle det for et portrettmakro-objektiv, da? Det innebærer vel å merke ikke at Panasonic oppfordrer oss til å begynne å ta portrettbilder i makro-modus. Så tett på får man neppe særlig vakre portrettbilder, kanskje bortsett fra pene nærbilder av øynene. Men brennvidden på 100 mm i kombinasjon med forholdsvis god lysstyrke bidrar til å gjøre objektivet velegnet for portrettfotografering med vakker bokeh, altså myk bakgrunn, ifølge Panasonic.

Lumix S 100mm F2.8 Macro (S-E100)
DET VIKTIGSTE: Kjerneinformasjonen om Panasonic-objektivet står å lese i fronten: Lysstyrke f/2,8, brennvidde 100 mm og filterstørrelse 67 mm. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

Nye Lumix S 100mm F2.8 Macro (S-E100) er verdens minste og letteste medium-teleobjektiv med fast brennvidde og makro-funksjonalitet, hevder selskapet i pressemeldingen. Påstanden begrunnes med en presisering der sammenligningsgrunnlaget er utskiftbare autofokus-objektiver for speilløse fullformat-kameraer med 1:1-makrofunksjonalitet og en brennvidde på 90 mm eller mer. Som navnet indikerer, har det nye Panasonic-objektivet en brennvidde på 100 mm og en lysstyrke på f/2,8.

L-fatning

Objektivet er bygd for fullformat-kameraer som er utstyrt med L-fatning, altså objektivfatningen som den såkalte L-fatningsalliansen etablerte i 2018. Objektivfatningen er basert på Leicas L-fatning for selskapets speilløse systemkameraer, det vil si Leica-kameraer med forkortelsene CL, TL eller SL i navnet. Leica fikk med seg Panasonic og Sigma da alliansen ble opprettet. Senere har Samyang, DJI, Blackmagicdesign og Astrodesign sluttet seg til alliansen. 

LES OGSÅ: Her er L-fatningsalliansen

Utvalget av kameraer bygd med L-fatning omfatter både fullformat- og APS-C-kameraer. Det nye makro-objektivet er primært et fullformat-objektiv.

Lett og lite

Påstanden om at dette er verdens minste og letteste objektiv i sin klasse, tar utgangspunkt i at vekten bare er 298 gram. Panasonic nevner derfor landskaps- og natur-fotografering som aktuelt bruksområde i tillegg til portrett- og makro-fotografering. Dette er et objektiv det er lett å ta med seg.

Objektivet har fått en nyutviklet fokusmekanisme som ifølge Panasonic skal gi raskere og mer presis autofokus.

Lumix S 100mm F2.8 Macro (S-E100)
STILRENT: 100 mm-objektivet fremstår som et veldesignet objektiv. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

Dessuten er fokuseringen tilnærmet lydløs takket være en ny lineær fokusmotor. Panasonic fremholder også at objektivet har minimalt med fokuspusting, altså at brennvidden utilsiktet endres noe når man endrer fokuseringsavstanden. Dette er et problem som særlig skaper problemer når man for eksempel vil flytte fokus fra nært til fjernt, en mye brukt teknikk under videoopptak.

Dobbelt fokussystem

Objektivet har et dobbelt fokussystem der man kan velge mellom lineær og ikke-lineær fokusering. Hva betyr det?

Ved lineær fokusering vil flyttingen av fokuspunktet være den samme uavhengig om man flytter fokuseringsringen på objektivet fort eller langsomt. Ved ikke-lineær fokusering vil fokuspunktet flytte seg lengre jo raskere man vrir fokuseringsringen. Når man har lært seg teknikken, kan man velge mellom å prioritere fokuseringspresisjon, omfanget av fokusendringen og hastigheten på den.

Lumix S 100mm F2.8 Macro (S-E100)
TETT PÅ: Det nye makro-objektivet fra Panasonic har en nærgrense på 20,4 cm. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

I tillegg har objektivet blenderstyring i mikrotrinn, noe som skal gjøre det lettere å foreta jevne endringer av eksponeringen. 

Fokus-nærgrensen er for øvrig oppgitt til 20,4 cm.

Hvor velegnet er makro-objektiver til portretter?

Panasonic vil altså at deres nye makro-objektiv også skal anses for et ypperlig portrett-objektiv. Hvor velegnet er egentlig slike objektiver til mange slags foto-formål, i dette tilfellet altså både makro, portrett og landskap?

Nettstedet Fstoppers publiserte for noen år siden en artikkel om problemstillingen og fastslo at noen fotografer elsker å ta portretter med sine makroobjektiver, mens andre hater det. Siden makro-objektiver er designet for å kunne gjengi selv de minste detaljer, gir de ofte skarpere bilder enn mange andre typer objektiver. Noe mange fotografer setter stor pris på. Men det er også en del som synes portrettene tatt med makro-objektiver blir litt for skarpe. Det kan bli ekstra mye etterarbeid knyttet til å retusjere små skavanker i huden, synes noen.

Lumix S 100mm F2.8 Macro (S-E100)
BETJENINGEN: Makroobjektivet fra Panasonic har to brytere, en for å begrense fokusomfanget og få raskere fokusering på kort avstand, og en for å velge mellom autofokus og manuell fokus. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

Historisk har det også vært et problem at makro-objektiver ofte har vært mindre lyssterke enn det som er ønskelig ved portrett-fotografering. Da vil man jo gjerne kunne benytte stor blenderåpning for å få en pen bokeh. Lumix S-E100-objektivet har lysstyrke på f/2,8, som i kombinasjon med en brennvidde på 100 mm skulle gjøre det mulig å få bakgrunnen akkurat så uskarp som man ønsker det.

Noe som mange kanskje ikke tenker over, er at makroobjektiver har en tendens til å «miste» noe av den oppgitte lysstyrken når man på full blenderåpning fokuserer på et motiv svært nær objektivet. Jeg sjekket Fstoppers påstand med mitt eget gode, gamle makroobjektiv fra Nikon, Micro Nikkor 60mm 1:2.8G ED. Og ganske riktig. Da jeg fokuserte mot et punkt på veggen én meter unna, viste søkerinformasjonen som ventet at blenderåpningen var f/2,8, som er den oppgitte lysstyrken på objektivet og som jeg hadde stilt inn blenderåpningen på. Men da jeg flyttet til et motiv mye nærmere objektivet, ble søkerinformasjonen om innstilt blenderåpning endret automatisk, først til f/3, så til f/3,2 og til slutt til f/3,5 når motivet var 2-3 cm fra fronten på objektivet. Jeg mistet altså opptil ett blendersteg. Ifølge den nevnte artikkelen hos Fstoppers har Nikon tradisjon for å vise denne informasjonen korrekt i søkeren, mens Canon ikke gjør det. Og ganske riktig. Da jeg etterpå satte et makroobjektiv på en av mine gamle Canon-speilreflekser, viste søkeren uendret blenderåpning samme hvor nært eller fjernt motivet var. Om denne problemstillingen har noen relevans for det nye Panasonic Lumix-objektivet, vet jeg ikke. Men hvis noen ved anledning får mulighet til å sjekke det, kan det jo være noen som synes det er interessant å få vite resultatet.

Forresten har B&H-nettstedet en nyere og mer generell artikkel om alt som makro-objektiver kan brukes til foruten å ta makro-bilder. Anbefales for dem som er nysgjerrige på problemstillingen.

Prisen

Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro er i skrivende stund tilgjengelig i svært få norske fotobutikker, og lite prisinformasjon er tilgjengelig ennå. Men Foto.no har i hvert fall lagt ut informasjon at kameraet nå – midt i januar 2024 – kan bestilles og at prisen der er satt til 14.071 kroner. 

Tekniske data

Brennvidde100 mm. Designet for fullformat.
Lysstyrkef/2,8
Konstruksjon13 linseelementer i 11 grupper
Spesialglass-elementer3 asfæriske linseelementer, 2 UED, 1 ED
Minste blenderåpningf/22
Antall bladlameller9
ObjektivfatningL-fatning
FokuseringssystemInnvendig fokusering
Maks forstørrelsesgrad1:1
Nærgrense20,4 cm
Filterdiameter67 mm
Optisk bildestabiliseringNei
Lengde82 mm
Diameter74 mm
Vekt298 g

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.