Med fokus på presentasjonen og ikke på prestasjonen har fotograf Arnfinn Johnsen skapt en unik portrettsamling av hele 85 norske paralympiske gullvinnere. Alle portrettene er i sort/hvitt. Framover mot julen 2021 blir bildene utstilt i Fotografiens Hus i Oslo.
Fotograf Arnfinn Johnsen er en allsidig fotograf, men en motivsjanger han har gjort et skikkelig dypdykk i, er å ta portrettbilder av nordmenn som har vunnet gullmedaljer i De olympiske leker. Dette prosjektet, kalt «GULL», startet han i 1992, og til nå er det blitt i alt 115 portretter. Portrettene har faste gallerier i henholdsvis Vikingskipet i Hamar og Håkons Hall i Lillehammer. Dette er arenaer som ikke minst er knyttet til Lillehammer-OL i 1994.
Fra «GULL» til «BEST»
Men Arnfinn Johnsen ville ikke nøye seg med de norske gullvinnerne i De olympiske leker. I koronaåret 2020 kjørte han i alt 21.000 kilometer i bil mellom Kirkenes og Kristiansand for å ta en tilsvarende portrettsamling av de norske gullvinnerne i De paralympiske leker. Prosjektet har fått navnet «BEST» og er nå en portrettsamling av totalt 85 norske paralympiske gullvinnere. Portretter i denne serien av Birgit Skarstein og Salum Ageze Kashafali vises for første gang i utstillingen hos Fotografiens Hus.
Bakgrunnen for at dette prosjektet gikk av stabelen i 2020, var det var det året man feiret 60-årsjubileet for De paralympiske leker, som ble startet i 1960. I løpet av den tiden har 104 norske utøvere tatt i alt 296 gullmedaljer.
Nå blir altså portrettene av mange norske paralympiske gullvinnere å se i utstillingslokalene til Fotografiens hus. Utstillingen «BEST» åpner 25. november 2021 og holder åpent til 19. desember 2021.
Utstillingen blir åpnet av den norske idrettsutøveren Cato Zahl Pedersen, som naturligvis er blant de portretterte idrettsutøverne.
Presentert som medmennesker
Jeg har foreløpig bare sett de to bildene i samlingen som var vedlagt pressemeldingen og som er gjengitt her. Men det er åpenbart at dette er en annerledes type bilder enn vi er vant til å se av idrettshelter. I pressen møter vi helst jubelscenene – eller det motsatte, når noen av våre favoritter blir slått på målstreken. Vi er vant til bilder fra seierspallen, med smil og latter, medaljer og nasjonalsang, som det er formulert i pressemeldingen fra Fotografiens Hus. Og så står det videre: «Grunnidéen til Arnfinn Johnsen har vært å portrettere våre gullvinnere som medmennesker, hvor presentasjonen – ikke prestasjonen – er poenget. Fotografen har ønsket å bevare deres verdi som individer uavhengig av gullmedaljene.»
Personene som er blitt portrettert, har i stor grad selv valgt stedet der bildene er tatt. Dette er gjerne i gullvinnernes eget hverdagsmiljø.
Portrettene er i sort/hvitt. Begrunnelsen for det er at dette er et uttrykk som viderefører en portretthistorie som strekker seg tilbake i tid helt til fotografiets begynnelse i 1826, heter det i pressemeldingen.
Mange hederspriser
I løpet av sin karriere har Arnfinn Johnsen mottatt en rekke hederspriser og har over 120 premierte arbeider i profesjonelle nasjonale og internasjonale fotokonkurranser. Han har svenne- og mesterbrev i fotograffaget.
Arnfinn Johnsen er født i 1958 på Senja i Troms. Siden 1992 har han drevet eget portrett- og reklamestudio i Hamar. Johnsen er også utdannet pedagog og underviser på Hamar Katedralskole. I sin tid vant han «Gullregnet», som er navnet på prisen for den som blir kåret til Norges beste fotolærer.
Fotografiens Hus ligger for øvrig i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.