Pentax med forbedret fisheye-zoom

FISHEYE-ZOOM: Pentax satser på fisheye-optikk i et marked der fisheye-salget angivelig opplever en optimistisk vekst. (Pressefoto: Pentax)

Pentax lanserer nå en forbedret versjon av sitt fisheye-zoomobjektiv med brennvidde på 10-17 mm. Ved zooming endres bildevinkelen drastisk, noe som kan gi store kreative muligheter.

[toc] Objektivet bærer det tungebrekkende navnet HD Pentax-DA Fish-Eye 10-17mm F3.5-4.5 ED og er teknisk identisk med forgjengeren som hadde bokstavene SMC forrest i navnet. Forkortelsen er nå erstattet med HD, som står for Hight Definition.

Objektivet har fått det Pentax betegner som en omfattende videreutvikling, først og fremst med et nytt flerlags-belegg som skal bidra til å redusere reflekser med mer enn 50 prosent sammenlignet med den tidligere modellen. Beleggsbehandlingen bidrar til å sikre høy kontrast i bildene, ifølge Pentax.

Frontelementet på objektivet er utstyrt med det Pentax kaller SP Coating, der SP står for Super Protect. Dette belegget skal effektiv avvise vann, fett og skitt og gjøre det enkelt å rengjøre objektivet.

Ansiktsløfting

På utsiden har objektivet fått en omfattende ansiktsbehandling. Dette er gjort for at objektivet i større grad skal matche designet til de nyeste speilreflekskameraene fra Pentax.

MED OG UTEN: Det nye fisheye-objektivet fra Pentax kan brukes med og uten solblender. Brukt uten solblender på et fullformat-kamera gir det runde bilder. (Pressefoto: Pentax)

Innvendig er objektivet forbedret med større lystransmisjon, og det har dessuten fått et ED-linseelement som skal minske den kromatiske aberrasjonen – fargeblødning som følge av at lys med forskjellige bølgelengde brytes ulikt.

Runde fisheye-bilder

Pentax har som kjent speilreflekskameraer med både fullformat-bildebrikke og APS-C-brikke. En nyhet med det oppdaterte objektivet er at nå kan solblenderen tas av. Når objektivet blir montert på et fullformat-kamera som Pentax k-1 eller Pentax k-1 Mk, kan man ta av solblenderen for å ta runde fisheye-bilder.

På et kamera med APS-C-sensor gir objektivet innstilt på 10 mm brennvidde en 180-braders bildevinkel.

Bildevinkelen endres som sagt kraftig ved zooming, og dette gir fotografen store kreative muligheter, hevder Pentax. Det er vanskelig å finne et morsommere objektiv hvis man liker spennende synsvinkler, skriver importøren Focus Nordic i pressemeldingen.

Fisheye vokser

Også produsentene av fisheye-objektiver har merket problemene på kameramarkedet i senere tid, men har greid å opprettholde en forholdsvis optimistisk vekst de siste fire årene, ifølge rapporten Global Fisheye Lens Market Report 2019, som nylig er utgitt.

Rapporten spår fortsatt vekst i salget av fisheye-objektiver de neste fem-seks årene.

Siden 1924

Fisheye-begrepet om optikk dukket opp så tidlig som i 1906. Den amerikanske fysikeren og oppfinneren Robert W. Wood brukte begrepet for å beskrive hvordan en fisk ville se himmelsfæren fra sin posisjon under vann.

KP: Pentax DA 10-17 mm montert på et Pentax KP-kamera, som har bildebrikke i APS-C-størrelse. (Pressefoto: Pentax)

De første ordentlige fisheye-objektivene dukket opp i første halvdel av 1920-tallet og ble i første rekke brukt av meteorologer for å studere skyformasjoner, ifølge Wikipedia.

Masseproduserte fisheye-objektiver til vanlig fotografisk bruk begynte å se dagens lys tidlig på 1960-tallet.

Den typiske brennvidden for fisheye-objektiver er på cirka 8-10 mm for sirkulære bilder, mens fisheye-bilder som skal dekke hele bilderuten i 35 mm-format gjerne har en brennvidde på rundt 15-16 mm.

Lysstyrken på det nye Pentax-objektivet er altså f/3,5 på 10 mm brennvidde og f/4,5 på 17 mm brennvidde. Minste blenderåpning er f/22 på 10 mm og f/32 på 17 mm.

Det nye fisheye-objektivet veier 317 gram – 323 gram med objektivdeksel. Det har en lengde på 70 mm og diameter på 67,5 mm. 

Prisen

Veiledende pris på det nye fisheye-objektivet fra Pentax er cirka 5.500 kroner. Objektivet kommer i salg her til lands i løpet av august.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.