Pentax med heftig normal-zoom for APS-C-kameraer

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
VÆRBESKYTTET: Nye HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW er et objektiv som skal ha god beskyttelse mot både fuktighet og støv. (Pressefoto: Pentax.)

Pentax har oppgradert sitt normalzoom-objektiv fra 2007, med brennviddeomfang på 16-50 mm, til en ny 2021-modell med forbedret optisk ytelse, betydelige tekniske forbedringer og nytt navn: HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW. Objektivet er myntet på APS-C-kameraer, ikke minst på dem som har kjøpt Pentax sitt nye APS-C-kamera Pentax K-3 Mark 3. På APS-C-kameraer tilsvarer brennviddeomfanget 24-75 mm.

Det betyr at det nye Pentax-objektivet må betegnes som det mange kaller en normal-zoom, fra moderat vidvinkel til moderat tele. En vidvinkel-brennvidde tilsvarende 24 mm på fullformatkamera er vidt nok til å gi en skikkelig vidvinkel-effekt uten at bildet blir så dramatisk forvrengt som det kan bli med mer ekstreme vidvinkel-brennvidder. Samtidig er 75 mm en ypperlig portrett-brennvidde. Tilstrekkelig teleeffekt til å få uskarp bakgrunn og fin portrett-bokeh – litt avhengig av blenderløsinngen – men ikke så langt unna at ansiktet til personen man tar portrettbilde av begynner å se litt sammentrykket ut. Det skjer gjerne hvis man tar portrettbilder med kraftig teleobjektiv.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
SOLBLENDER: 16-50 mm-objektivet fra Pentax kommer med solblenderen PH-RBN77. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Det nye objektivet høres med andre ord ut til å være en veldig praktisk allround-zoom, vel å merke en allround-zoom i det øvre sjikt. Objektivet hører hjemme i den såkalte Star-serien til Pentax. Dette ser man blant annet av *-symbolet i navnet. Dette tegnet uttales gjerne «Star» i Pentax-kretser.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
DE MANGE FORKORTELSENE: Objektiver fortsetter å ha lange, ulesbare navn med mange forkortelser, men nettopp forkortelsene forteller mye om objektivene. Forkortelsene bakerst i det nye Pentax-objektivet er «ED PLM AW» og viser at objektivet har noen linseelementer i ED-glass for ekstra spredning (extra-low dispersion) for å korrigere for fargeblødning, at det har en avansert pulsmotor (PLM) for rask autofokus og at det er allværs-sikret (AW). Godt å vite. Forgjengeren fra 2007 het Pentax-DA* 16-50mm F2.8 ED AL[IF]SDM. Det blir dessverre ingen premie for dem som greier å gjette hva forkortelsene sto for. (Pressefoto: Pentax.)

Star-tilknytningen reflekteres også på prisen – mer om det senere.

Også landskapsfoto

I den amerikanske pressemeldingen, som jeg har sett på i tillegg til den norske, trekkes også landskapsfotografering fram som et aktuelt bruksområde for det nye 16-50 mm-objektivet. I den sammenheng er det interessant å se bildene som den nederlandske natur- og dyrelivs-fotografen Mike Muizebelt har tatt med det nye objektivet. Som ambassadør-fotograf for Pentax er han naturligvis ingen nøytral tester av kamerautstyr, men siden han har mange års erfaring nettopp med landskaps- og dyrefotografering, blant annet som guide på fotosafarier i Afrika, er det ikke urimelig å tillegge erfaringene han har høstet med det nye objektivet en viss vekt.

Jeg anbefaler derfor en titt på hans YouTube-video med bilder av vakkert nederlandsk kystlandskap. Muizebelt fikk det nye 16-50 mm-objektivet til test omlag én måned før det ble lansert. Bildene hans med det nye objektivet er for øvrig tatt med det nevnte Pentax K-3 Mark III, som ble lansert i mars 2021. Dette er det nyeste APS-C-baserte digitale speilreflekskameraet fra Pentax, med oppløsning på omlag 26 megapiksler. Muizebelt er veldig begeistret for kombinasjonen av Pentax K-3 Mark III og den nye 16-50 mm-objektivet.

Ny objektivteknologi

Ifølge Pentax har 2021-utgaven av selskapets 16-50 mm-objektiv både optiske og tekniske forbedringer sammenlignet med objektivet som ble lansert i 2007. For eksempel skal objektivet være det første fra Pentax med så høy lysstyrke – altså blender f/2,8 gjennom hele zoomområdet – som er utstyrt med en avansert pulsmotor (forkortet PLM hos Pentax) til å endre autofokus-innstillingen.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
SPEILREFLEKSOBJEKTIV: Pentax er blant de siste trofaste og rendyrkede produsentene av speilreflekskameraer og har derfor ikke måtte begynne å tilpasse optikken sin til speilløse systemkameraer ennå. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Objektivet har også fått en forbedret manuell fokusløsning som blant annet omfatter raskt fokusskifte hvis man vrir på fokusringen etter at man har låst autofokus-innstillingen ved å presse utløserknappen halvveis ned.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
BESKYTTET: Det nye Pentax-objektivet ser ut til å ha betryggende beskyttelse mot støv og fuktighet. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Videre er objektivet utstyrt med en elektromagnetisk blendermekanisme som kontrollerer blenderens ni blenderlameller. De ni lamellene har en kurve-form som gjør at de skaper en rund blenderåpning mellom f/2,8 og f/5,6 på 16 mm-brennvidde og mellom f/2,8 og f/8 på 50 mm-brennvidde. Dette bidrar til vakker bokeh i kombinasjon med begrenset dybdeskarphet – ypperlig blant annet for portretter – ifølge Pentax.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
SOLBLENDER: 16-50 mm-objektivet fra Pentax kommer med solblenderen PH-RBN77. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Asfæriske ED-linser

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
PENTAX STÅR PÅ: For Pentax-entusiaster er det betryggende å se at Pentax-navnet lever i beste velgående og at Pentax fortsatt lanserer nye produkter. (Pressefoto: Pentax.)

Blant de 16 linseelementene som objektivet består av, finner vi ett linseelement av ED-typen (extra-low dispersjon), en type linseelementer som sprer lyset annerledes for å bekjempe kromatisk aberrasjon – eller fargeblødning på godt norsk. Dette er et fenomen som oppstår når lys med forskjellig bølgelengde brytes ulikt og får forskjellig brennpunkt.

I tillegg er to av linseelementene såkalte asfæriske ED-elementer som altså er slipt slik at de ikke er helt kuleformede. Ytterligere et linseelement er slipt for å gi uregelmessig spredning.

Linseelementene er påført Ricohs HD-belegg som bidrar til å redusere reflekser og gjenskinn.

Apropos Ricoh: Det er selskapet Ricoh Imaging som nå eier Pentax og som har gjort det siden 2011.

Stort objektiv

Det nye Pentax-objektivet er et forholdsvis stort objektiv i forhold til brennvidden, med en vekt på over 700 gram. For kuriositetens skyld kan det nevnes at et Nikon-objektiv med samme brennviddeomfang, Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR, veier cirka 135 gram. Men sammenligningen er naturligvis urettferdig. Nikon-objektivet har mye dårligere lysstyrke, f/3,5 i vidvinkelmodus og bare f/6,3 i telemodus, og det er jo en kjent sak at lyssvake objektiver som regel er mye lettere enn lyssterke objektiver med samme brennvidde eller brennviddeomfang. Det nye Pentax-objektivet har tross alt en ganske høy lysstyrke – til zoomobjektiv å være – på f/2,8 gjennom hele zoomomfanget.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
INTERN FOKUS: Fokuseringen i HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW skjer internt, men zooming øker og minsker lengden på objektivet. (Pressefoto: Pentax.)

EKSEMPLER: Her er noen eksempler på bilder tatt med HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW. (Pressefoto: Pentax)

Prisen

HD Pentax-DA* 16-50mm F2.8ED PLM AW vil bli tilgjengelig i Norge i begynnelsen av august 2021, ifølge den norske distributøren, Focus Nordic. Prisen vil være 17.690 kroner.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
GULL OG GRØNT: Pentax lover kanskje ikke gull og grønne skoger, men gull og grønt er i hvert fall iøynefallende farger på Pentax-objektivene. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde16-50 mm
Lysstyrkef/2,8
Minste blenderåpningf/22
Antall blenderlameller9 blenderlameller
Konstruksjon16 linseelementer i 10 grupper
ObjektivfatningPentax KAF4
Maks forstørrelsesgrad0,24x (35 mm)
FokuseringsmetodeIntern
Filterstørrelse77 mm
Optisk bildestabiliseringNei
Lengde117 mm
Diameter84 mm
Vekt712 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.