Pentax med heftig normal-zoom for APS-C-kameraer

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
VÆRBESKYTTET: Nye HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW er et objektiv som skal ha god beskyttelse mot både fuktighet og støv. (Pressefoto: Pentax.)

Pentax har oppgradert sitt normalzoom-objektiv fra 2007, med brennviddeomfang på 16-50 mm, til en ny 2021-modell med forbedret optisk ytelse, betydelige tekniske forbedringer og nytt navn: HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW. Objektivet er myntet på APS-C-kameraer, ikke minst på dem som har kjøpt Pentax sitt nye APS-C-kamera Pentax K-3 Mark 3. På APS-C-kameraer tilsvarer brennviddeomfanget 24-75 mm.

Det betyr at det nye Pentax-objektivet må betegnes som det mange kaller en normal-zoom, fra moderat vidvinkel til moderat tele. En vidvinkel-brennvidde tilsvarende 24 mm på fullformatkamera er vidt nok til å gi en skikkelig vidvinkel-effekt uten at bildet blir så dramatisk forvrengt som det kan bli med mer ekstreme vidvinkel-brennvidder. Samtidig er 75 mm en ypperlig portrett-brennvidde. Tilstrekkelig teleeffekt til å få uskarp bakgrunn og fin portrett-bokeh – litt avhengig av blenderløsinngen – men ikke så langt unna at ansiktet til personen man tar portrettbilde av begynner å se litt sammentrykket ut. Det skjer gjerne hvis man tar portrettbilder med kraftig teleobjektiv.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
SOLBLENDER: 16-50 mm-objektivet fra Pentax kommer med solblenderen PH-RBN77. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Det nye objektivet høres med andre ord ut til å være en veldig praktisk allround-zoom, vel å merke en allround-zoom i det øvre sjikt. Objektivet hører hjemme i den såkalte Star-serien til Pentax. Dette ser man blant annet av *-symbolet i navnet. Dette tegnet uttales gjerne «Star» i Pentax-kretser.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
DE MANGE FORKORTELSENE: Objektiver fortsetter å ha lange, ulesbare navn med mange forkortelser, men nettopp forkortelsene forteller mye om objektivene. Forkortelsene bakerst i det nye Pentax-objektivet er «ED PLM AW» og viser at objektivet har noen linseelementer i ED-glass for ekstra spredning (extra-low dispersion) for å korrigere for fargeblødning, at det har en avansert pulsmotor (PLM) for rask autofokus og at det er allværs-sikret (AW). Godt å vite. Forgjengeren fra 2007 het Pentax-DA* 16-50mm F2.8 ED AL[IF]SDM. Det blir dessverre ingen premie for dem som greier å gjette hva forkortelsene sto for. (Pressefoto: Pentax.)

Star-tilknytningen reflekteres også på prisen – mer om det senere.

Også landskapsfoto

I den amerikanske pressemeldingen, som jeg har sett på i tillegg til den norske, trekkes også landskapsfotografering fram som et aktuelt bruksområde for det nye 16-50 mm-objektivet. I den sammenheng er det interessant å se bildene som den nederlandske natur- og dyrelivs-fotografen Mike Muizebelt har tatt med det nye objektivet. Som ambassadør-fotograf for Pentax er han naturligvis ingen nøytral tester av kamerautstyr, men siden han har mange års erfaring nettopp med landskaps- og dyrefotografering, blant annet som guide på fotosafarier i Afrika, er det ikke urimelig å tillegge erfaringene han har høstet med det nye objektivet en viss vekt.

Jeg anbefaler derfor en titt på hans YouTube-video med bilder av vakkert nederlandsk kystlandskap. Muizebelt fikk det nye 16-50 mm-objektivet til test omlag én måned før det ble lansert. Bildene hans med det nye objektivet er for øvrig tatt med det nevnte Pentax K-3 Mark III, som ble lansert i mars 2021. Dette er det nyeste APS-C-baserte digitale speilreflekskameraet fra Pentax, med oppløsning på omlag 26 megapiksler. Muizebelt er veldig begeistret for kombinasjonen av Pentax K-3 Mark III og den nye 16-50 mm-objektivet.

Ny objektivteknologi

Ifølge Pentax har 2021-utgaven av selskapets 16-50 mm-objektiv både optiske og tekniske forbedringer sammenlignet med objektivet som ble lansert i 2007. For eksempel skal objektivet være det første fra Pentax med så høy lysstyrke – altså blender f/2,8 gjennom hele zoomområdet – som er utstyrt med en avansert pulsmotor (forkortet PLM hos Pentax) til å endre autofokus-innstillingen.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
SPEILREFLEKSOBJEKTIV: Pentax er blant de siste trofaste og rendyrkede produsentene av speilreflekskameraer og har derfor ikke måtte begynne å tilpasse optikken sin til speilløse systemkameraer ennå. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Objektivet har også fått en forbedret manuell fokusløsning som blant annet omfatter raskt fokusskifte hvis man vrir på fokusringen etter at man har låst autofokus-innstillingen ved å presse utløserknappen halvveis ned.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
BESKYTTET: Det nye Pentax-objektivet ser ut til å ha betryggende beskyttelse mot støv og fuktighet. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Videre er objektivet utstyrt med en elektromagnetisk blendermekanisme som kontrollerer blenderens ni blenderlameller. De ni lamellene har en kurve-form som gjør at de skaper en rund blenderåpning mellom f/2,8 og f/5,6 på 16 mm-brennvidde og mellom f/2,8 og f/8 på 50 mm-brennvidde. Dette bidrar til vakker bokeh i kombinasjon med begrenset dybdeskarphet – ypperlig blant annet for portretter – ifølge Pentax.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
SOLBLENDER: 16-50 mm-objektivet fra Pentax kommer med solblenderen PH-RBN77. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Asfæriske ED-linser

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
PENTAX STÅR PÅ: For Pentax-entusiaster er det betryggende å se at Pentax-navnet lever i beste velgående og at Pentax fortsatt lanserer nye produkter. (Pressefoto: Pentax.)

Blant de 16 linseelementene som objektivet består av, finner vi ett linseelement av ED-typen (extra-low dispersjon), en type linseelementer som sprer lyset annerledes for å bekjempe kromatisk aberrasjon – eller fargeblødning på godt norsk. Dette er et fenomen som oppstår når lys med forskjellig bølgelengde brytes ulikt og får forskjellig brennpunkt.

I tillegg er to av linseelementene såkalte asfæriske ED-elementer som altså er slipt slik at de ikke er helt kuleformede. Ytterligere et linseelement er slipt for å gi uregelmessig spredning.

Linseelementene er påført Ricohs HD-belegg som bidrar til å redusere reflekser og gjenskinn.

Apropos Ricoh: Det er selskapet Ricoh Imaging som nå eier Pentax og som har gjort det siden 2011.

Stort objektiv

Det nye Pentax-objektivet er et forholdsvis stort objektiv i forhold til brennvidden, med en vekt på over 700 gram. For kuriositetens skyld kan det nevnes at et Nikon-objektiv med samme brennviddeomfang, Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR, veier cirka 135 gram. Men sammenligningen er naturligvis urettferdig. Nikon-objektivet har mye dårligere lysstyrke, f/3,5 i vidvinkelmodus og bare f/6,3 i telemodus, og det er jo en kjent sak at lyssvake objektiver som regel er mye lettere enn lyssterke objektiver med samme brennvidde eller brennviddeomfang. Det nye Pentax-objektivet har tross alt en ganske høy lysstyrke – til zoomobjektiv å være – på f/2,8 gjennom hele zoomomfanget.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
INTERN FOKUS: Fokuseringen i HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW skjer internt, men zooming øker og minsker lengden på objektivet. (Pressefoto: Pentax.)

EKSEMPLER: Her er noen eksempler på bilder tatt med HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW. (Pressefoto: Pentax)

Prisen

HD Pentax-DA* 16-50mm F2.8ED PLM AW vil bli tilgjengelig i Norge i begynnelsen av august 2021, ifølge den norske distributøren, Focus Nordic. Prisen vil være 17.690 kroner.

HD Pentax-DA* F2.8 ED PLM AW
GULL OG GRØNT: Pentax lover kanskje ikke gull og grønne skoger, men gull og grønt er i hvert fall iøynefallende farger på Pentax-objektivene. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde16-50 mm
Lysstyrkef/2,8
Minste blenderåpningf/22
Antall blenderlameller9 blenderlameller
Konstruksjon16 linseelementer i 10 grupper
ObjektivfatningPentax KAF4
Maks forstørrelsesgrad0,24x (35 mm)
FokuseringsmetodeIntern
Filterstørrelse77 mm
Optisk bildestabiliseringNei
Lengde117 mm
Diameter84 mm
Vekt712 gram

Del dette innlegget med andre

Abonnér på Kameranytts nyhetsbrev

Da får du melding i e-postkassen din hver gang Kameranytt publiserer en ny artikkel

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.