Kameranytt.no

Photomator får eget bildefilsystem

Photomator
BILDEORGANISERING: Slik kommer det nye bildeorganiserings-verktøyet for Photomator for Mac til å se ut, ifølge videoen som programvarehuset Pixelmator nå har lagt ut på YouTube. (Skjermdump: Kameranytt.)

Photomator for Mac får snart sitt eget system for lagring og arkivering av bilder og kan dermed kanskje frigjøres fra bildearkivet i Apples Bilder-program – Apple Photos – som Photomator er integrert med i dag.

Denne nyheten har det litauiske programvareselskapet Pixelmator selv lekket gjennom en kort videosnutt som er lagt ut på YouTube.

Budskapet er at det kommer en kraftig fil-leser – file browser – til Photomater, så man kan redigere sine bilder overalt. Og de blir automatisk synkronisert. Med ikke-destruktive endringer. Du kan altså kjapt gå tilbake til originalen.

Selv om lite er kjent om den nye løsningen i skrivende stund, tyder de første kommentarene i YouTubes kommentarfelt på at det er store forventninger til det kommende bildearkiv-systemet.

En parallell til Photoshop og Lightroom

«Nye» Photomator for Mac ble lansert i mai 2023, en måneds tid etter at programmet kom i nye versjoner for iPad og iPhone. Photomator er en nær slektning av bildebehandlingsprogrammet Pixelmator Pro.

LES OGSÅ: Photomator for Mac: Et hett alternativ

Disse to programmene, Pixelmator Pro og Photomator, kan ses på som en slags parallell til Adobe Photoshop og Adobe Lightroom (skyversjonen). Photoshop brukes til de mer krevende bildebehandlingsoppgavene bilde for bilde, mens Lightroom primært er et arkivprogram for større bildesamlinger – min Lightroom-samling teller nå over 76.000 bilder.

Lightroom så vel som Photomator for Mac kan imidlertid også brukes til bildebehandling av enkeltbilder, men på langt nær så grundig og dyptgående som i Photoshop. Derfor trenger mange av oss begge programmene.

Den viktige lagdelingen

En viktig egenskap hos både Photoshop og Pixelmator Pro er at man kan jobbe med lagdelte bilder der man kan utføre redigering i ett lag uten at man risikerer å påvirke eller ødelegge andre lag i bildet.

Photomator
NYHETSVARSEL: Åpningsskjermbildet på YouTube-videoen fra Pixelmator om det nye bildeorganiserings-verktøyet for Photomator for Mac. (Skjermdump: Kameranytt.) (Klikk for større bilde.)

En slik avansert funksjon har man hverken i Lightroom eller i Photomator for Mac. Noe som begge programvarehusene riktignok prøver å kompensere for ved bruk av kunstig intelligens og maskinlæring, slik at man likevel kan endre elementer i et bilde uten å påvirke andre deler av bildet.

Photomator har faktisk en nesten-lag-løsning her. Når man har brukt kunstig intelligens og maskinlærings-funksjoner til å velge ut en del av et bilde, blir det utvalgte området omgjort til et eget lag. Men full lagdeling à la Photoshop blir det ikke.

Apple – en hemsko?

I motsetning til Adobe Lightroom (skyversjonen) har imidlertid Photomator for Mac – og for så vidt Photomator for iPad og iPhone også – manglet et godt bildearkivsystem i skyen. Utgiveren har isteden valgt å integrere Photomator med Apples iboende arkivsystem i Apple Bilder, eller Apple Photos som løsningen heter på engelsk. 

Photomator
MANGE SPØRSMÅL: Foreløpig er det mye vi ikke vet om det nye fil- og bildearkiv-systemet som programvarehuset Pixelmator har utviklet for Photomator for Mac. (Skjermdump: Kameranytt.) (Klikk for større bilde.)

Bevares, det er mye godt å si om Apple Bilder, jeg har selv brukt bildebehandlingsprogrammet og det tilhørende bildearkivet i mange år og har nærmere 50.000 bilder og videoer der. Og synkroniseringen mellom Apple-enheter – Mac, iPad, iPhone – funker alltid.

Men en del fotografer har innvendinger mot måten programmet løser enkelte oppgaver på. For eksempel er det noen som klager over at man ikke uten videre kan bruke profesjonelle sikkerhetsløsninger, men henvises til Apples forbrukerløsning Time Machine for å komme rundt problemet med at man ikke uten videre kan ta inkrementell backup når man legger inne nye bilder. Det kan man gjøre med Adobe Lightroom. Mine Lightroom-bilder overføres umiddelbart til en Synology-NAS – et nettverksbasert arkiv – når jeg har vært innom og redigert litt på dem. Bilde for bilde.

Profesjonelle fotografer har også klaget på at man ikke kan legge inn tekstinformasjon om bildene sine i Apple Bilder i tråd med bransjestandarder som kravstore bedriftskunder ofte krever. 

Stjernemerking og arbeidsflyt

Jeg for min del savner muligheten til å rangere bilder med stjernemerking i Apple Bilder. Dette er viktig for effektiv arbeidsflyt når jeg skal rangere og velge ut til bilder for eksempel til publisering på dette nettstedet. En del av aktørene i kamerabransjen er veldig spandable med pressebilder, så rask sortering av en haug med bilder er viktig i deadline-situasjoner. Apple tilbyr riktignok en form for nøkkelordorganisering for det samme formålet, men det har jeg aldri blitt fortrolig med. Det samme har jeg hørt andre si.

Derfor høres det forlokkende ut at Pixelmator-selskapet nå har «image sorting and rating» – altså sortering og rangering – som et eget punkt på veikartet sitt. Det blir spennende å se om forventningene blir innfridd.

Photomator
VEIKARTET: Utdrag av det samme Photomator-veikartet som Kameranytt.no har publisert tidligere. Her antydes det både at det kommer en bildefil-arkivløsning og dessuten at det snart vil bli mulig å rangere bilder ved hjelp av stjernemerking, noe som ikke er mulig med dagens løsning der Photomator-bildene arkiveres i bildearkivet til Apple Bilder. (Skjermdump: Kameranytt.) (Klikk for større bilder.)

I det hele tatt håper jeg – og åpenbart en god del andre – at en eventuell frigjøring fra Apple Bilder kan bidra til å gjøre Photomator til et mer fullverdig alternativ til Adobe Lightroom. For konkurranse er bra.

I skrivende stund har jeg ingen formening om når Photomators nye bildearkiv-løsning kommer. Det eneste vi vet fra teaser-videoen, er: «Coming later this year». Og det er ikke så lenge igjen av dette året.

Videoen kan du forresten se her:

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.