Photomator for Mac: Et hett alternativ

17. mai-bordet redigert med Photomator for Mac
AKKURAT I TIDE: 17. mai-brunch-bilde redigert med Photomator for Mac, som ble sluppet ut på markedet dagen før, den 16. mai 2023. (Foto/skjermdump: Toralv Østvang)

Nå er «nye» Photomator lansert, altså Photomator for Mac. Appen har hittil bare vært tilgjengelig for iPhone og iPad. For norske Mac-brukere kom Mac-versjonen akkurat i tide for bearbeidingen av 17. mai-bildene.

I hvert fall for denne skribenten, som har vært litt treg med å ta i bruk Photomator, slik jeg skrev i min presentasjon av Photomator og den nære slektningen Pixelmator for en måneds tid siden:

LES OGSÅ: Vet du hva Photomator het før?

I den artikkelen tok jeg for meg historikken til det litauiske programvare-prosjektet Pixelmator fra starten i 2007, via iOS- og iPadOS-varianten Photomator og fram til dagens Mac-versjon av Photomator. Som skal leve i fredelig sameksistens med Pixelmator for Mac.

Photomator
NÅ OGSÅ FOR MAC: Nå er Photomator for Mac også lansert, godt integrert med Photomator for iPad og iPhone. (Pressefoto: Pixelmator.) (Klikk for større bilde.)

Er du forvirret?

For Mac-brukere fremstår kanskje Photomator som et litt forvirrende program, all den tid en del Mac-brukere har kjørt Pixelmtor på Mac i lang tid – de mest trofaste altså helt siden 2007. Er det for eksempel noe poeng å ha både Pixelmator og Photomator på én og samme Mac? Eller er de forskjellige nok til at noen trenger begge?

Vel, en av hovedforskjellene er at Pixelmator kan brukes til å redigere lagdelte bildefiler. Altså at man kan redigere friskt og freidig i ett lag uten å ødelegge noe i ett eller flere andre lag. For drevne Photoshop-redigerere er nettopp det å kunne jobbe i separat lag i et bilde nærmest å anse for den hellige gral i bruken av Photoshop. Pixelmator fremstår i så måte som en rimeligere konkurrent til nettopp Photoshop.

Photomator
IKONET: Slik ser programikonet til Photomator ut. (Pressefoto: Pixelmator.)

Photomator fremstår på sin side som et litt mer moderne, men samtidig enklere bildebehandlingsprogram. Det mangler lagdeling, men har isteden litt mer velutviklede funksjoner basert på kunstig intelligens – KI. Eller AI, om man heller vil bruke den engelske forkortelsen på Artificial Intelligence.

KI er blant annet motoren i verktøyene som brukes til å velge ut bare deler av et bilde uten å berøre andre deler. For eksempel til å velge ut hudpartier som skal finpusses i et portrett uten å risikere å glatte ut andre partier i bildet der man vil bevare teksturen.

Adobe-parallellen bekreftes

Det er fristende å sammenligne Photomator med Adobe Lightroom, særlig den skybaserte versjonen – altså ikke Lightroom Classic. Spesielt fordi Photomator baserer seg på samspill med Apples Bilder-program – Apple Photos på engelsk. Apple Bilder er som kjent ikke bare et program for bildebehandling, men også for å bygge opp et bildearkiv med synkronisering i skyen.

Photomator
PROGRAM-SAMARBEID: Photomator er tett integrert med bildearkivet som mange Apple-brukere har bygd opp i Apple Bilder. (Pressefoto: Pixelmator.) (Klikk for større bilde.)

Fra Photomator – på Mac så vel som på iPad og iPhone – har man direkte tilgang til Apple Bilder-filene, og redigeringer i Photomator blir lagret direkte tilbake dit, hvis man vil. Med mulighet til å gjenopprette originalen, hvis man ønsker det. Altså såkalt ikke-destruktiv bildebehandling.

Og dette er ikke bare min tolkning. I brukerforumet Pixelmator Community innrømmer Aurelija i Pixelmator-teamet på spørsmål fra en bruker at sammenligningen med Adobe-konseptet absolutt har noe for seg. Altså at Photomator er å anse som et slags svar på Adobe Lightroom, mens storebror Pixelmator Pro mer er å regne som en konkurrent til Adobe Photoshop.

– That’s the general idea! er hennes ærlige svar

Et godt alternativ – til flere

Jeg skrev innledningsvis at nye Photomator for Mac fremstår som et alternativ til Pixelmator. For eksisterende Pixelmator-brukere er kanskje det et dilemma – eller kanskje ikke. På Mac-en kan jo de to programmene leve i praktisk sameksistens. Man benytter kanskje Photomator for Mac til alle «hverdagslige» redigerings-oppgaver, men med mulighet til å hente opp et bilde i Pixelmator hvis man har behov for de noe mer avanserte funksjonene som Pixelmtor byr på. Som for eksempel å bearbeide elementer i et separat lag.

Derimot tviler jeg på om mange helt ferske brukere av programvare fra denne produsenten vil kjøpe både Pixelmator for Mac for dagens éngangs-betaling og samtidig tegne abonnement på Photomator for Mac. Men å supplere tidligere innkjøpt Pixelmator for Mac med et forholdsvis rimelig abonnement på Photomator for Mac, tror jeg kanskje flere vil være villig til.

Photomator
KRYSSPLATTFORM: Med Photomator kan man nå veksle sømløst mellom Mac, iPad og iPhone. (Pressefoto: Pixelmator.) (Klikk for større bilde.)

Men Photomator for Mac er også et alternativ til flere andre konkurrerende løsninger. For det første er programmet både et supplement og et alternativ til Apple Bilder/Apple Photos. De som bruker Apple Bilder som sitt store bildearkiv, kan nå fritt velge om de vil fortsette å bruke Apple Bilder også til selve redigeringsjobben, eller om de vil overlate den jobben til Photomator for Mac. Som jo er et mer avansert bildebehandlingsprogram. Sikkert en utmerket kombinasjon for mange.

For det andre fremstår Photomator for Mac i mine øyne også som et relevant alternativ til skybaserte Adobe Lightroom, som man kan abonnere på i flere forskjellige pakkeløsninger fra Adobe. Man kan velge pakker med eller uten Photoshop i Fotoplan-pakken og med lite eller mye lagringsplass «i skyen», avhengig av behov og lommebok. Faktisk fra beskjedne 20 gigabyte og helt opp til 15 terabyte, om man vil – og har råd. Se en pris-sammenligning i slutten av artikkelen.

Adobe-alternativet er uvegerlig dyrere enn Apple Bilder/Photomator-kombinasjonen. Men det er nok noen av oss som opplever arbeidsflyten hos Adobe som litt mer effektiv. Og at Adobe-løsningen er bedre for tradisjonell inkrementell sikkerhetskopiering på ekstern disk eller NAS – en populær nettverks-basert backup-løsning. På den andre siden betyr kanskje ikke disse forholdene så mye for dem som driver med foto mest som hobby. Da kan det mye rimeligere alternativet – altså Apple Bilder/Photomator for Mac – være mer aktuelt.

Alt dette er løsninger som også kan integreres med tilhørende apper på iPhone og iPad, slik at man kan jobbe sømløst på flere plattformer.

Photomator
VEIKART: Pixelmator-selskapet har publisert et veikart som antyder kommende funksjoner i Photomator. Her er et utdrag. Interessant er blant annet signalet om et stjerne-basert graderingssystem som kan gjøre bildeadministrasjonen mye mer effektiv enn med den primitive nøkkelord-baserte gradering som brukes i Apple Bilder i dag. Venter i spenning. (Ill.: Pixelmtor.) (Klikk for større bilde.)

Photomator-utgiveren har for øvrig lagt ut en nettside som punkt for punkt viser hva som er de viktigste forskjellene på Photomator – for Mac, iPhone og iPad – og Pixelmator Pro – altså kun for Mac.

Spennende program

Jeg har ikke rukket å prøve Photomator for Mac inngående ennå, men førsteinntrykket er at det er både et allsidig og et litt spennende bildebehandlingsprogram.

Som det meste fra Pixelmator-firmaet er også Photomator for Mac i stor grad bygd på Apple-relaterte teknologier, blant annet SwiftUI, brukergrensesnittet for programmeringsspråket Swift. Dette er et såkalt objekt-funksjonelt programmeringsspråk som har vært brukt til å utvikle programmer for iOS og OS X/macOS siden 2014. Med andre ord er programvaren fra Pixelmator åpenbart utviklet av folk som virkelig «kan Apple».

Jeg har allerede nevnt at programmet kan brukes integrert med Apple Bilder og bildearkivet som mange Apple-brukere har bygd seg opp i tilknytning til dette. For ordens skyld nevner jeg også at programmet kan benyttes frittstående, mot bilder som man selv har organisert i mapper på sine Mac-disker.

Photomator for Mac byr på over 30 avanserte fargejusteringer som gjør det mulig å justere farger, eksponering og teksturer helt fritt. Du finner også avansert betjening som Kurver, Nivåer, et hjul-basert verktøy for fargebalanse og mulighet til å legge inn LUTs – look-up tables – for tilpassede fargegraderinger. Samt mye annet som profesjonelle fotografer og bilderedigerere ønsker seg. Men i et brukervennlig betjeningssystem som ikke bør skremme noen.

Kunstig intelligens er altså en viktig del av den underliggende funksjonaliteten, blant annet i å velge ut elementer som man vil behandle separat. Jeg har så langt bare rukket å stifte bekjentskap med verktøyet for å fjerne uønskede elementer i bildet, som er imponerende sammenlignet med hvordan slike verktøy fungerte for noen år siden, både når det gjelder enkel bruk og overbevisende resultat. Men Photomator har en dyktig konkurrent i Photoshop.

Photomator
PHOTOSHOPPING: Her har jeg prøvd å trylle bort både kone og barnebarn fra vannkanten nedenfor Vangshaugen Turisthytte øverst i Sunndalen ved hjelp av henholdsvis Repair Tool i Photomator for Mac 3.0.2 (i midten) og Fjern-verktøyet i Photoshop 24.5.0 (til høyre). Vanskelig å se forskjell her kanskje, men jeg holder en knapp på Photomator-resultatet. Begge skjemmes imidlertid av generaltabben min: Jeg glemte å fjerne skyggen av personene. Pinlig. (Foto: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

Verktøy som Super Resolution gjør også en imponerende jobb med filer eller bildeutsnitt i litt for lav oppløsning, selv om uskarphet forblir uskarp. Programmet utnytter Apples egne prosessorer effektivt, og Mac mini med M2 Max- eller Pro-prosessorbrikke skal kunne øke oppløsningen 20 ganger raskere enn min Mac mini 2018-modell med Intel-prosessor, ifølge pressemeldingen.

Jeg håper å komme tilbake med flere brukererfaringer fra Photomator senere.

3.0.2-oppdateringen

Siden lanseringen av Photomator for Mac tidligere i mai 2023 har utgiveren allerede lagt ut en oppdatering til versjon 3.0.2, som naturligvis er gratis å hente i App Store. Her finner man blant annet en ny innstilling for å velge om kombinerte JPEG/RAW-bildefiler – typisk fra iPhone og i Apple Bilder – skal åpnes som standard i JPEG- eller RAW-modus.

Utvikleren hevder dessuten at følgende filformater åpnes raskere enn før: JPEG, PNG og TIFF.

Photomator
KI-VALG: Photomator byr blant annet på KI-baserte valg av elementer som forgrunn, himmel og bakgrunn og mulighet til sammenligning av alternativer. (Pressefoto: Pixelmator.) (Klikk for større bilde.)

Og ved å bruke Control/høyreklikk-kommandoen på et album, kan man velge om man vil slette bare albumet eller både albumet og bildene som ligger i det. Opprinnelig kunne man bare slette albumet, mens bildene fortsatt ble liggende i biblioteket, slik det fungerer i Apple Bilder. Ønsker man å slette også bildefilene, må man legge inn en ekstra operasjon der man etterpå henter opp bildene i biblioteket og sletter dem derfra. Men bilde- og videofiler som ligger uorganisert i biblioteket, kan være vanskelig å finne igjen. Derfor kan det være greit å kunne gjøre slettingen i én og samme operasjon. Nyttig forbedring, synes jeg. Jeg er opptatt av effektiv arbeidsflyt.

Versjonen byr også på et par andre forbedringer av ytelse og betjening.

Prisen

Som jeg antydet i den nevnte artikkelen fra 13. april 2023, er prisen på et Photomator-abonnement 399 kroner i året. Man kan også tegne månedsabonnement til 55 kroner per måned, som jo gir en vesentlig dyrere «årsavgift» – summen blir 660 kroner for 12 måneder. Fordelen er at man kan droppe ut raskere. Er man sterk motstander av programvare på abonnement, kan man kjøpe en «livstids-lisens» for 1.290 kroner.

Tidligere var det litt usikkert om prisene bare gjaldt for iPhone- og iPad-versjonen, og om man måtte betale mer for å legge til Mac-versjonen når den ble tilgjengelig. Jeg har nå fått bekreftet at abonnementet – og så vidt jeg forstår også éngangs-lisensen – også omfatter Photomator for Mac. Altså for den komplette pakken.

Photomator
ARBEIDSFLYT: «Filmremsen» nederst i skjermbildet bidrar til å gjøre det mulig å jobbe effektivt med større bildesamlinger, hevder Pixelmator-folkene. (Pressefoto: Pixelmator.) (Klikk for større bilde.)

Til sammenligning kan jeg jo ta med at dette naturligvis er vesentlig rimeligere enn mitt Adobe Fotoplan-abonnement med Lightroom, Lightroom Classic og Photoshop som kjerneprogrammer, samt noen tilleggsprogrammer og én terabyte lagringsplass i skyen. Dette koster meg på årsbasis 2.835 kroner i året, riktignok fordelt på en månedsvis betaling på 236,25 kroner. Dette er til å leve med, selv for en pensjonist. Jeg kunne riktignok ha halvert prisen ved å droppe Photoshop, siden jeg likevel gjør mye av redigeringsarbeidet i Lightroom. Men jeg bør kanskje medgi at jeg for en tid siden prøvde å greie meg uten Photoshop for å se om det var mulig. I teorien var det nok det. Men etter snart 30 år med Photoshop ble abstinensen for stor… 

Regnestykket mitt er for øvrig ikke helt rettferdig, for her mangler 99 kroner i måneden for to terabyte skylagringsplass som jeg har i Apples iCloud, samt 10 kroner i måneden som er den andelen av Apple One-abonnementet mitt som gir ytterligere 50 GB lagringsplass i iCloud. Lagringsplassen i iCloud går riktignok til mye mer enn bare bilder og video, blant annet til en for lengst overfylt e-postkasse, backup av flere iPhone-er og iPad-er og en del mer. 

Teoretisk kunne jeg nok ha spart litt penger her på å styre mer av bilde- og videolagringen mot Lightroom og holde holdt meg litt mer unna iCloud, hvor for eksempel alle iPhone-bilder jeg tar, blir lagret automatisk. Men det hadde krevd en mer planlagt og disiplinert arbeidsflyt som passer dårlig for en som gjerne vil eksperimentere. En uvane som sikkert henger igjen fra tiden som IT-journalist, da det stadig var om å gjøre å sammenligne produkter og tjenester, gjerne over lang tid. Dessuten ble kostnadene den gang dekket av andre. For øvrig er nok dette i noen grad ekstra kostnader som jeg har pådratt meg fordi jeg aldri har greid å bestemme meg for om bildesamlingene mine skal lagres i Apples eller Adobes skytjenester. Det kan være dyrt å si ja takk, begge deler. 

Uansett konkluderer jeg med at jeg synes abo-prisen på Photomator er akseptabel.

For dem som ønsker å supplere med Pixelmator på Mac-en for å få en løsning som i størst mulig grad kan sammenlignes med Lightroom/Photoshop-pakken, er Pixelmator fortsatt å få kjøpt på vanlig engangs-lisens for 599 kroner. 

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.