Photoshop-alternativ blir stadig bedre

Affinity Photo
WINDOWS: Skjermbilde fra Windows-versjonen av Affinity Photo. (Ill.: Serif Labs)

Bildebehandlingsprogrammet Affinity Photo blir stadig bedre. Nå er 1.7-versjonen klar. Programmet fremstår som et stadig mer aktuelt alternativ til Photoshop for dem som vil slippe unna Adobes abonnementsregime.

Riktignok spriker bruker-omtalene av Affinity Photo en del. Mange lovpriser programmet, men det er også kommet en del kritikk som tyder på at noen opplever bildebehandlingsprogrammet som tregt og langsomt, i hvert fall på enkelte funksjoner.

– Massiv forbedring

Med den nye 1.7-versjonen prøver det britiske programvarehuset Serif Labs, som holder til i Nottingham, å ta tyren ved hornene og gjøre slutt på kritikken om at Affinity Photo er tregt. «Massiv forbedring av ytelsen» er betegnelsen produsenten selv benytter i beskrivelsen av den nye versjonen.

Jeg har bare hatt 1.7.1-versjonen installert en liten time når dette skrives, så jeg kan ikke gå god for påstanden foreløpig, men vil forsøke å få tid til å prøve ut programmet utover sommeren.

Affinity Photo
AFFINITY: Slik ser brukergrensesnittet ut i Mac-versjonen av Affinity Photo 1.7.1. Tross en del likhetstrekk er det mye som må læres på nytt hvis man svitsjer fra Photoshop. (Klikk for større bilde.)(Foto/skjermdump: Toralv Østvang)

1.7-oppdateringen er uansett en ganske omfattende fornyelse av programmet, med en lang liste av forbedringer. Programmet, som er tilgjengelig både for Mac, Windows og iPad, har fått bedre ytelse enn før. Både Mac- og iPad-versjonen har fått full støtte for Apples Metal Compute-teknologi for grafikk-akselerasjon, som blant annet gir støtte fra grafikkprosessoren, noe som betyr at mange filtre, redigeringsfunksjoner og andre operasjoner rendres raskere. Affinity påstår at en del operasjoner nå gjøres 10 ganger raskere enn før.

Maskinvarebasert akselerasjon kommer snart til Windows-versjonen også, men den nye utgaven har fått ny kode for minneanvendelse som skal gi tre til fire ganger så rask ytelse i mange operasjoner, ifølge produsenten.

iPad-versjonen har fått både raskere prosessering og forbedret brukergrensesnitt.

Adobe-alternativ

Disse og en del av de andre forbedringene bidrar til Affinity Photo er i ferd med å bli en enda klarere utfordrer til Adobe Photoshop. Selv om jeg personlig er blant dem som mener at abonnementsbasert distribusjon av programvare byr på fordeler for brukerne, først og fremst i form av kontinuerlige oppdateringer, er det mange som misliker abonnement og foretrekker å eie en permanent lisens til programmene sine. Denne debatten har pågått helt siden Adobe gikk over til abonnementsbasert distribusjon av sine programmer, og debatten er fortsatt levende den dag i dag.

Affinity Photo
IPAD: Skjermbilde fra iPad-versjonen av Affinity Photo. (Ill.: Serif Labs)

Programvarehuset Serif Labs, som står bak Affinity-programvaren, har kastet seg hodestups ut i en duell mot Adobe, og benytter éngangsbetaling av lisens som ett av salgsargumentene.

I tillegg til Photoshop-alternativet Affinity Photo selger selskapet også et program kalt Affinity Designer, som er et alternativ til Adobe Illustrator, altså et vektor-basert tegne- og illustrasjonsprogram. Og nå har Serif Labs også lansert Affinity Publisher, et nytt program som fremstår som en direkte konkurrent til Adobe InDesign, det kanskje mest sentrale programmet for små og store forlag, avisutgivere, magasin-utgivere og lignende type virksomheter. 

Pris-sammenligning

Både Affinity Photo, Designer og Publisher koster 439 kroner hver hos Mac App Store, altså til sammen 1.317 kroner, en «evigvarende» lisens som gjør at man kan bruke programmene så lenge man vil. Denne betalingsmodellen tilsier imidlertid at man må regne med å måtte betale for enkelte av de framtidige oppgraderingene. Hvor ofte og hvor mye, er det ingen som vet. Annet enn at man ved lisensbasert betaling kan velge å stå over oppgraderinger.

Til sammenligning koster et Creative Cloud-abonnement hos Adobe 590 kroner per måned – om enn bare 353,75 kroner per måned i et tidsbegrenset tilbud akkurat når dette skrives, tidlig i juli 2019. En ettårsplan for fullt Creative Cloud-abonnement til ordinær pris, med månedlig betaling, koster altså over 7.000 kroner. 

Nå skal det sies at man i den nevnte sammenligningen ikke får direkte sammenlignbare programutvalg. Man får tre programmer som tilsvarer hverandre fra hver av leverandørene, Photo, Designer og Publisher fra Affinity og Photoshop, Illlustrator og InDesign fra Adobe, og der stopper det for Serif Labs. Hos Adobe fortsetter det nærmest i det uendelige.

I tillegg til de tre nevnte programmene Photoshop, Illustrator og InDesign inneholder Creative Cloud-abonnementet fra Adobe en rekke andre programmer. Man får med bildearkiv- og bildebehandlings-programmene Lightroom og Lightroom Classic, profesjonell programvare for videoredigering og videoeffekter i form av Adobe Premiere Pro og Adobe After Effects, webdesignprogrammet Dreamweaver og en rekke andre programmer, blant annet for animasjonsarbeid, mediekonvertering, lydredigering og mye annet. 

Affinity Photo
MAC: Skjermbilde fra Mac-versjonen av Affinity Photo. (Ill.: Serif Labs)

Adobe har også en rimeligere foto-orientert pakke kalt Fotoplan som finnes i tre varianter, blant annet en med begge Lightroom-programmene og Photoshop samt én terabyte lagringsplass i «skyen». Prisen er 236,25 kroner i måneden. Men da får man jo ikke med noen programvare for å tegne og lage illustrasjoner eller for å lage publikasjoner med. Så det er ikke helt enkelt å sammenligne programløsningene fra disse to programvarehusene.

Raw-motor og objektivkorrigering

Uansett er Affinitys satsing interessant, både når det gjelder det samlede programutvalget og kanskje spesielt når det gjelder Affinity Photo som et Photoshop-alternativ.

Blant nyhetene i Affinity Photo 1.7 finner vi en stor forbedring i håndteringen av Raw-filer, blant annet ved at filene åpnes raskere, at støyreduksjonen er mer effektiv og at programmet byr på bedre håndtering av ulike fargerom.

Jeg har sett noen Mac-brukere klage over at programmet ikke håndterer Raw-filer fra noen av de nyeste kameraene på markedet, men her har svaret fra Serif Labs vært at Affinity Photo er avhengig av Apples støtte for Raw-filer fra nye kameraversjoner i MacOS-operativsystemet, så her må klagene rettes mot Apple, ikke mot Affinity, heter det.

Objektivkorrigeringer

Affinity Photo 1.7 har også fått forbedringer i funksjonaliteten for objektivkorrigering, altså for justering av forvrengninger som er skapt av optikken, med mulighet til å legge til nye objektivprofiler manuelt, for eksempel fra utvikler-nettstedet GitHub.

1.7-versjonen har videre fått forbedringer av penslene som brukes til enkelte av bilderedigerings-funksjonene, samt mulighet til å laste ned en ny penselpakke kalt Inksy Brushes, eksklusivt tilgjengelig for 1.7-brukere. Pakken er utviklet av Neil Ladkin, en av medarbeiderne hos Serif Labs, med tittelen kreativ direktør.

Den nye utgaven av Affinity Photo har fått flere nye filtre, blant annet et Live Radial Blur-filter. Nytt er det også at brukeren kan skrive sine egne filtereffekter med brukerstyrte parametere.

I tillegg er makro-mulighetene utvidet, slik at det for eksempel skal gå raskere å utføre samme operasjon på en rekke bilder.

Versjon 1.7 av Affinity Photo har også fått en rekke andre forbedringer, som for eksempel full HDR-støtte, støtte for 12- og 16-bits CMYK TIFF-filer, og mer.

Attraktivt

I det hele tatt begynner Affinity Photo å fremstå som et ganske fullendt bildebehandlingsprogram, til en pris som gjør det attraktivt for vanlige fotoentusiaster. Det blir spennende å følge programmets utvikling videre og å se hvordan det blir tatt imot i markedet.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.