Photoshop på iPad – veien videre

Photoshop for Adobe
MODNINGSTID: Adobe Photoshop for iPad ser ut til å få en ganske lang modningstid, men forbedringene er underveis. (Pressefoto: Adobe)

Jubelen sto i taket da Adobe høsten 2018 kunngjorde at arbeidet med å utvikle en Photoshop-versjon for iPad var kommet i gang. Men jubelen var atskillig mer dempet da Photoshop for iPad endelig kom ut høsten 2019. Adobe har nok følt behov for å berolige skuffede brukere .

Det var en ganske strippet versjon av Photoshop som Adobe endelig kunne lansere i ferdig utgave 4. november 2019. Eller som Kameranytt formulerte det i tittelen på artikkelen om den nye Photoshop-versjonen: «Adobe Photoshop for iPad ferdig – nesten».

Jeg fastslo at den første utgaven av Photoshop for iPad bare brakte de viktigste elementene i Photoshops arbeidsflyt over til nettbrettet, men trøstet leserne med at Adobe lovte å komme med mer etter hvert som man fant ut hvordan brukene ville anvende Photoshop på bærbare enheter.

Adobe har nok følt et visst press på seg om å imøtegå kritikken, eller i hvert fall om å berolige brukerne om at det ikke blir så lenge å vente før forbedringene og utvidelsene av programmet kommer.

En hilsen fra produktsjefen

På Adobes offisielle blogg, der nyheter og oppdateringer presenteres, ligger det nå en artikkel ført i pennen av Adobes produktsjef for Photoshop-produkter, Pam Clark, om status og om planene for resten av 2019 og for 2020 når det gjelder Photoshop for iPad.

Hun medgir at 1.0-versjonen bare var en slags skraping i overflaten av hva som er mulig, og fremholder at målet er å bygge ut Photoshop til iPad til å bli den beste mobile applikasjonen for alle – underforstått alle som jobber med bilder. Derfor er tilbakemeldingene fra brukerne svært viktige for Adobe, fastslår Pam Clark.

Før hun skisserer planene videre, minner hun om at de som bruker Photoshop på iPad, allerede har fått tilgang et stort antall Adobe-skrifttyper, noe som mange kanskje ikke er klar over. Med gratis-versjonen kan man installere og bruke 1.300 fonter, og med et Creative Font-abonnement får man tilgang til alle de 17.000 fontene i Adobes fontbibliotek.

Dette kommer i 2019

Det nye Objektvalgverktøyet som kom i skrivebordsversjonen av Photoshop tidligere i høst, kommer innen utgangen av 2019 også til Photoshop for iPad, lover Adobe. Dette er et «intelligent» verktøy som benytter Adobes teknologi for maskinlæring og kunstig intelligens, Sensei, til å skille ut et objekt fra bakgrunnen og gjøre mulig å kopiere det ut og frilegge det. Adobe hevder at det ikke er noen andre bildebehandlings-apper for iPad som har et så kraftig verktøy til å gjøre en så komplisert oppgave så enkel å utføre.

Nettsky-dokumenter, det nye lagrings- og overførings-systemet som gjør det så enkelt å jobbe med Photoshop-filer på alle plattformer, inkludert filer i Adobes eget PSD-format, kommer i forbedret versjon i desember 2019.

Photoshop for iPad
VERSJON 1.0: Photoshop 1.0 er ute i første versjon, ett år etter at utviklingen av den ble kunngjort. (Foto: Toralv Østvang)

Når man forandrer på én piksel i et dokument, er det bare denne ene pikselen som blir synkronisert til skyen, noe som vil bidra til svært rask synkronisering.

Dette kommer i 2020

Listen over nyheter som kommer i Photoshop for iPad i 2020 er naturligvis lengre enn bare for den siste gjenværende måneden av 2019.

Photoshop-verktøyet Finjuster kant (Refine Edge) er i dag en av de viktigste funksjonene i Photoshop. Verktøyet gjør det mulig å gi myke og naturlige overganger med utfordrende objekter som hår og pels. Dette verktøy kommer til Photoshop for iPad i 2020, lover Adobe.

Adobe vil også forbedre valgmulighetene knyttet til verktøy som Kurver og vil fortsette å bygge ut Justeringslag for ytterligere å forbedre den ikke-destruktive arbeidsflyten. I verktøyet for Nivåer vil man for eksempel få mulighet til å foreta justeringer basert også på fargesett.

Pensel-intensitiviteten i den nye appen Adobe Freseco kommer i 2020 også til Photoshop for iPad. Og Verktøy for visningsrotering (Rotate View tool), som gjør det enkelt å rotere hele bildet slik man ønsker, kommer også på iPad-plattformen.

Endelig Lightroom-integrasjon

Den viktigste nyheten fra Adobe når det gjelder Photoshop for iPad i 2020, er etter min mening meldingen om at utviklerne bak Photoshop for iPad nå arbeider tett sammen med Lightroom-teamet til Adobe for å få opprettet full integrasjon i arbeidsflyten mellom henholdsvis Lightroom og Photoshop. Dette burde vel ha vært startet for lenge siden.

Adobe lover at de nye egenskapene som skal være på plass i løpet av 2020, vil gjøre det enkelt å prosessere Raw-bilder i Lightroom på iPad og dra dem direkte videre til Photoshop for å fortsette å jobbe med bildene på iPad-plattformen.

Sure kommentarer

Utspillet fra Adobe om Photoshop-nyhetene for iPad i tiden framover har som ventet fått blandet mottakelse hos en del fotonettsteder. Hos DP Review har en del Adobe- og Apple-skeptikere benyttet anledningen til å uttrykke sin vrede overfor det ene eller begge selskapene. Noen benytter enhver anledning til å mobbe Adobe for abonnementsløsningen som selskapet har valgt, selv om temaene for artiklene de kommenterer handler om noe helt annet. Noen få velkomst-kommentarer er det imidlertid å finne i leserkommentar-seksjonen.

Hos nettstedet PetaPixel er det lite debatt om Adobes kunngjøring, og det lille som er handler mest om frustrasjonen knyttet til problemene med å få redigert Raw-bilder i Photoshop for iPad.

Så Adobe har nok en vei igjen å gå før alle blir fornøyd – og det blir naturligvis aldri alle. Men uansett synes jeg dette er et interessant prosjekt å følge videre framover.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.