Kameranytt.no

Pluss og minus med iPhone 6 og 6+

IPHONE VOKSER: Fra venstre: iPhone 5s, iPhone 6 og iPhone 6 Plus. (Foto: Toralv Østvang)
IPHONE VOKSER: Fra venstre: iPhone 5s, iPhone 6 og iPhone 6 Plus. (Foto: Toralv Østvang)
IPHONE VOKSER: Fra venstre: iPhone 5s, iPhone 6 og iPhone 6 Plus. (Foto: Toralv Østvang)

PRØVD: Hittil har vi måttet høre på hva andre mener om iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Her er vår egen mening.

Med 10 millioner solgte iPhone 6-mobiler bare de første dagene tåler nok Apple både litt surmaget kritikk og noen uheldige episoder som det har vært rundt lanseringen.

Men når dette skrives, har vi for vår del hatt iPhone 6 og iPhone 6 Plus inne til test i halvannet døgn, så nå har vi kunnet danne oss vår egen oppfatning av de nye mobilene, uavhengig av oppstyret.

La oss allerede her røpe at vi er godt fornøyd så langt. Men vi innser at tilfredsheten sikkert vil variere ut fra utgangspunktet til den enkelte. Derfor gir vi iPhone 6 et litt fleksibelt terningkast 6. Les videre og finn ut hva vi mener med det.

Forutsigbart eller annerledes?

Vi er kommet til den tiden på året da alle teknologijournalister tester nyeste iPhone, mens nettrollene krangler både med journalistene og hverandre i debattforumene.

Samtidig reiser de ivrigste kjøperne utenlands for å få seg ny iPhone før de andre.

Mye er altså ganske forutsigbart om det som skjer akkurat nå. Men noe er annerledes. Hovedobjektene, de nye iPhone-ene, synes å være mer forskjellig fra forgjengerne denne gangen enn ved tidligere iPhone-lanseringer.

Ikke bare har de fått ny design, men også betydelig større skjermer og innebygd nærfeltskommunikasjon (NFC), for å nevne noe. Nesten som å banne i Apple-kirka bare for få år siden.

Førsteinntrykk og dypdykk

Endelig har vi så smått fått begynt å teste de nye iPhone-ene her på berget også. Her er vår første, kjappe test som vi planlegger å følge opp med grundigere dypdykk i enkelte sider av de nye mobilene fra Apple som det tar mer tid å finne ut ordentlig av.

For eksempel ønsker vi å teste foto- og videomulighetene grundigere opp mot andre typer kameraer. Blant annet kompaktkameraene, som mobilkameraene er i ferd med å sende over til teknologiens kirkegård. Vi vil gjerne finne ut mer om hvor fornuftig dette er.

Og det å gå over fra fire-tommers til 5,5-tommers skjerm er så dramatisk at inntrykket etter to-tre dager kanskje ikke er det samme som etter to-tre uker – eller to-tre måneder.

For her snakker vi om en utvikling der mobilen er i ferd med å få større betydning som allsidig datamaskin enn som telefon – og da snakker vi ikke bare om Apples smartmobiler, selv om det er dem vi fokuserer på akkurat nå.

I denne artikkelen bruker vi for enkelhets skyld iPhone 6 som betegnelse på begge de nye mobilene og nevner bare iPhone 6 Plus når vi spesifikt snakker om den store modellen.

Kjedelig design?

Vi har sett påstander om at de nye iPhone-ene har kjedelig design. Apple har mistet kreativiteten som selskapet har vært kjent for i alle år, sier noen. iPhone 6 har fått tilbake noe av den avrundede designen som de aller første iPhone-ene fra 2007 og de nærmeste årene etterpå. Et tilbakeskritt.

Men er det det? Er det så sikkert at den stramme og rettlinjede designen som kom med iPhone 4 i 2010 fortsatt er like moderne i 2014?

Kollega Jason Snell hos amerikanske Macworld skriver at de nye iPhone-ene ville blitt seende ut som monster-store mobiler hvis Apple hadde beholdt de rette kantene da de økte størrelsen betydelig.

Med den avrundede designen, inklusive glasset som også rundes av mot kanten, har Apple greid å skape inntrykk av at iPhone 6 ikke er så stor likevel.

Kanskje Apple også har funnet ut at mer avrundede hjørner gjør at de litt større mobilene glir lettere ned i trange bukselommer?

Setter man på et av nye fargerike dekslene som Apple har lansert sammen med iPhone 6, er det kanskje ikke så lett som før å se forskjell på en iPhone og for eksempel en Nokia Lumia sånn ved første øyekast.

Men jeg tror iPhone-brukere etter hvert vil trives med den nye designen. Det gjør i hvert fall jeg – allerede.

Altfor stor?

Det neste spørsmålet potensielle kjøpere må ta stilling til, er størrelsen. Den vanlige iPhone 6 er ikke så mye å diskutere nå. Med sin 4,7-tommers store skjerm er den vel for en høyst ordinær smartmobil å regne, en det går 13 av på dusinet, i hvert fall når det gjelder skjermstørrelse.

Den er da også lett å vende seg til for brukere av forrige generasjon iPhone med bare fire-tommers skjerm. Bare kort tid etter overgangen fra iPhone 5s til iPhone 6 følte jeg at jeg hadde full kontroll over det meste, selv om jeg ikke er blitt fortrolig med den nye plasseringen av av/på-knappen et lite stykke nedover på høyre side. Det finnes ikke lenger noen knapper på oversiden av iPhone.

Overgangen fra iPhone 5s til iPhone 6 Plus er en helt annen sak. Skjermflaten er 88 prosent større enn iPhone 5s. For svorne iPhone-brukere oppleves nok overgangen som dramatisk. Når du drar 6 Plus opp til øret på bussen, kan du regne med at noen av medpassasjerene stirrer litt.

Selv om 3,5-tommers-skjermen på den aller første iPhone i 2007 var stor sammenlignet med datidens mobiltelefonskjermer, har de fleste toneangivende konkurrentene i Android- og Windows Phone-verdenen nå gått langt forbi Apple i skjermstørrelse.

Den nå avdøde Apple-sjefen Steve Jobs var kjent for det som mange betegnet som et arrogant forhold til kundene, men som også har vært tolket som noe av forklaringen på Apples suksess: Selskapet ønsket å gi kundene produkter og løsninger som de potensielle kjøperne selv ikke visste at de ønsket seg.

Markedsundersøkelser og rundspørringer blant forbrukerne er overflødig, for folk flest ønsker seg bare bedre utgaver og mer av det de allerede har. Ordentlig nyskaping skjer hos kreative firmaer som Apple, der man utvikler det nye som ingen har tenkt på før, eller anvender eksisterende teknologi på nye måter som heller ingen har tenkt på.

Men nå ser det altså ut til at Apple har måttet bøye seg for kundenes krav om mobil med større skjerm. Har Apple-folkene begynt å bli feige? Har de mistet selvtilliten og begynt å spørre folk hva de vil ha?

Uansett hvilke diskusjoner som har foregått i Apples indre gemakker, har vi nå fått en iPhone med stor skjerm, i tråd med markedstrendene. Men er den for stor?

Ingen énhånds-mobil

I motsetning til forgjengerne og til iPhone 6 er iPhone 6 Plus en mobil som ikke uten videre lar seg betjene med bare én hånd.

Riktignok har Apple forsøkt å løse problemet. Med to lette berøringer på Hjem-knappen – ikke trykk på knappen – synker skjermbildet bokstavelig talt nedover, slik at du kan nå de øverste elementene med tommelen, for eksempel for å få valgt adresselinjen i nettleseren eller et ikon øverst på skjermen.

Jo da, det fungerer. Men mobilen er såpass stor at den nesten tipper over hvis du bare holder den med én hånd i den nederste delen. Du kan rett og slett få et balanseproblem. I hvert fall kan det oppleves slik.Derfor er iPhone 6 Plus definitivt en mobil som fungerer best for folk som er vant til å betjene mobiler med to hender.

Nå hører jeg hjemme blant dem, så for meg er det helt greit å holde telefonen med én hånd og betjene den med den andre. Jeg må innrømme at jeg faktisk gjøre det med «lille» iPhone 5s også.

Derimot bør de som foretrekker å betjene en mobil med én hånd, tenke seg nøye om. Spesielt hvis man har små hender. Kanskje iPhone 6 med 4,7-tommers skjerm er stor nok likevel?

På den andre siden byr størrelsen på 6 Plus også på ubetingede fordeler. Med større skjerm kan man stille inn teksten til å gjengis større (det ser riktignok ikke ut til å fungere overalt ennå), og kombinasjonen av skjermstørrelse og Full HD-oppløsning gjør at iPhone 6 Plus er utmerket til å jobbe med bilder og se på film.

Kanskje enda viktigere er det at skjermstørrelsen bringer mobilen et steg nærmere full pc-funksjonalitet når man arbeider med regneark og presentasjoner. Derfor ser vi frem til å prøve 6 Plus med små tredjepartstastaturer som sikkert kommer på markedet snart.

Det gjenstår å se hvilken effekt dette vil få på salget av små nettbrett, for eksempel iPad mini.

I lommen

Hva med å ha iPhone 6 Plus lommen? Vel, det fungerer jo, men er sikkert litt avhengig av form, fasong og størrelse på lommen. Så lenge mobilen ikke kommer i klem når man setter seg, går det bra, og det gikk bra med mine vanlige dongeribukser.

Men selv med ganske dype lommer stikker gjerne iPhone 6 Plus opp av lommekanten, og jeg opplevde det definitivt som mer behagelig ha den vanlige iPhone 6 i bukselommen.

Jeg prøvde den også med en bukse der lommene var dypere. Det gikk bra både å gå og sitte med iPhone 6 Plus i lommen, men den kom nok mer til syne enn i den litt trangere dongerilommen.

Uansett har jeg naturligvis ikke prøvd å ha den i baklommen. Jeg har aldri sittet på noen mobiltelefon før, så hvorfor skulle jeg prøve det med denne?

For dem som foretrekker å frakte med seg mobilen i jakkelommen eller i en veske – en håndveske, skulderveske eller lignende – er størrelsen på 6 Plus neppe noe problem, i hvert fall hva transporten angår.

En fordel med 5,5-tommersskjermen som 4,7-tommers skjermen mangler, er for øvrig muligheten til å få snudd ikonene slik at man kan se hjemskjermen i landskapsmodus.

Nye knapper

Brukere av de seneste års iPhone-er må vende seg til at knappene på iPhone 6 har litt annerledes fasong og plassering enn på forgjengerne, men det skaper neppe store problemer. Om enn kanskje noen små.

Hjemknappen er som før. At fingeravtrykksleseren virker mer stabil, kan hende var noe som kom allerede med iOS 8, så vi tør ikke påstå at den er blitt bedre på iPhone 6.

Den nye plasseringen av av/på-knappen på siden av mobilen i stedet for på toppen har skapt litt forviklinger. Jeg har lett for å ta grep rundt mobilen når jeg skal sette den i dvale eller slå den av, og på akkurat motsatt side sitter knappene for å justere lydstyrken. Det har hendt flere ganger at jeg har justert ringelyd-styrken i stedet for å slå iPhone-en av eller på. Her trengs det åpenbart å endre noen vaner.

Kameraet

En designsvakhet med iPhone 6 er kanskje at objektivet på hovedkameraet på baksiden stikker ørlite ut fra mobilkroppen, for første gang i iPhone-ens historie.

Noen har gjort dette til en stor sak. Løsningen hadde vel vært å tilby dårligere kamera eller tykkere mobil. Vi velger å ikke legge så stor vekt på det. Hvis du benytter et av Apples – eller tredjeparters – iPhone-deksler, er dessuten problemet løst.

Det er mer interessant å se på hvilke forbedringer Apple har greid med kameraene i iPhone 6.

Faktisk er kameraet nå blitt så bra at selv en gammel speilrefleks-puritaner som meg vurderer å gå over til mobilkamera for en betydelig større andel av fotograferingen enn i dag. For meg har mobilkamera i jobbsammenheng bare vært en ren nødløsning til nå.

Apple er ikke med på megapikselhysteriet, et fenomen jeg har støtt på mange ganger i fotobransjen etter å ha testet digitalkameraer siden 1995.

Fortsatt er det en bildesensor på åtte megapiksler som sitter i iPhone-ene. Men bildekvalitet avgjøres ikke av antall piksler alene. For eksempel kan et lyssterkt objektiv gjøre underverker i dårlig lys – mindre bildestøy og større sjanse for riktig fokus.

Objektivet i iPhone 6 har en lysstyrke på f/2,2, som er veldig bra for et så lite objektiv.

Jeg merket meg under kameratestingen at alle bildene ble tatt med blender f/2,2 og at riktig eksponering ble autojustert av lysømfintligheten, altså ISO-innstillingen. Apple har bekreftet overfor meg at kameraet i iPhone har fast blenderåpning («fixed aperture»). Det betyr at man ikke kan eksperimentere med dybdeskarpheten ved hjelp av blenderåpningen, slik fotoentusiaster er vant til.

I denne sammenheng er det interesannt at Apple i forbindelse med iOS 8-oppgraderingen ga utviklerne bedre muligheter til å kontrollere kamerafunksjonene, og det er nylig kommet flere fotoapper som gir brukeren nesten like god manuell kontroll over kameraet som med et systemkamera. Det kan gjøre fotograferingen med iPhone morsommere, men ingen av appene lar deg altså endre blenderåpningen.

ISO, lukkertid, hvitbalanse og generell eksponeringskompensasjon kan man derimot styre med flere av de nye kamera-appene, og Apples egen fotoapp gir også en del justeringsmuligheter, både i foto og video, selv om Apple ikke vil skremme folk med foto-faguttrykk.

Apple har også jobbet mye med algoritmene som styrer den innebygde programvarens håndtering av bildedata, og gjort mye optimalisering her, blant annet på evnen til å observere ansikter i motivet og ta hensyn til disse under fokusering og eksponering. Kameraet kan også følge med på om personene smiler eller blunker med øynene.

Enda viktigere er det kanskje at iPhone nå også har fått fasedetekterende autofokus i tillegg til den kontrastdetekterende autofokusen, som har vært brukt hittil. Fasedetekterende autofokus er en fokuseringsteknikk som er hentet fra speilreflekskameraene, som tradisjonelt har benyttet egne fokussensorer til fokusmålingene.

I kompakt- og mobilkameraer er det ikke plass til slike separate sensorer, men Apple har gjort som enkelte kameraprodusenter og reservert noen av pikslene på bildebrikken til å måle fokus. Mest kjent er kanskje de kompakte Nikon 1-kameraene, som kom med slik hybrid-autofokus for noen år siden og som utmerker seg med lynrask autofokus.

Både i foto- og video-opptak hjelper M8-koprosessoren til med å stabilisere opptakene ved hjelp av mobilens innebygde gyroskop og andre sensorer. Begge de nye modellene har altså elektronisk bildestabilisering.

iPhone 6 Plus har i tillegg har optisk bildestabilisering der selve objektivet beveges i mikroskopiske og lynraske bevegelser for å kompensere for de små bevegelsene som alltid oppstår under håndholdt fotografering. Dette er særlig nyttig under fotografering i dårlig lys.

Etter å ha studert en del av bildene jeg tok med de to iPhone-ene og med forgjengeren iPhone 5s i den korte testperioden, merket jeg meg særlig at det dynamiske omfanget åpenbart har økt en god del. Evnen til å få frem detaljer i både skygge- og høylys-partier er blitt til dels vesentlig bedre, også når man ikke bruker HDR-mulighetene (High Dynamic Range, der flere eksponeringer settes sammen for å øke toneomfanget).

I tillegg var det mindre bildestøy på en del bilder tatt under identiske forhold med forrige og den nye iPhone-generasjonen. Og fargegjengivelsen ser litt renere og klarere ut.

Konklusjonen er at iPhone 6 er blitt et enda bedre mobilkamera enn forgjengerne var.

Bedre på video også

Også videoegenskapene er blitt bedre. Man kan ta langsom-kino med hele 240 bilderuter i sekundet, og vanlig video kan tas opp i 1080p HD-opptak med 60 bilder i sekundet, ikke bare 30 bps som før.

Sammen med cinematisk videostabilisering og kontinuerlig autofokus også ved videoopptak får man stort sett veldig bra videopptak med iPhone, som Apple-toppsjef Tim Cook ubeskjedent kaller verdens mest brukte videokamera. Og det var før iPhone 6 var på gaten.

Timelaps-video, som Apple kaller tidsforløp-video på norsk, er også et av valgene i Apples fotoapp. Løsningen gir «hurtigvideo» av langsomme prosessor – vi kan vente oss mange videosnutter av blomster som folder seg ut på noen sekunder, mens opptaket tok flere timer.

Høy ytelse, moderat økning

I fjor oppgraderte Apple sin iPhone-prosessor til 64-bitskapasitet. Dette resulterte så kraftig forbedring av ytelsen at årets oppgradering, A8-prosessoren, på langt nær byr på like stor vekst i ytelsen, men den er definitivt målbar (se grafene).

 

Prosessoren er også mer strømgjerrig enn forgjengeren, ifølge Apple. Dette har vi ikke rukket å teste ordentlig på det døgnet vi har hatt iPhone 6-mobilene tilgjengelig, og vi har bare et subjektivt førsteinntrykk av det ser bra ut. Dette er blant spørsmålene vi må komme tilbake til, men vi har observert at andre testere har meldt om i snitt én dags batteritid med iPhone 6 og to dager med iPhone 6 Plus i vanlig hverdagsbruk.

Apple har utnyttet størrelsen på 6 Plus-modellen til å få plass til et stort batteri på 2915 mAH, mens lillebror iPhone 6 må nøye seg med et batteri på 1810 mAH, og dette ser ut til å gi uttelling for 6 Plus-brukerne.

Apple har benyttet 20-mikrometers produksjonsteknologi i produksjonen av A8-prosessoren, som har nesten to milliarder transistorer, nesten dobbelt så mange som på A7-prosessoren i iPhone 5s.

Apples egne tall er at A8-brikken byr på 25 prosent bedre prosessorytelse og 50 prosent bedre grafikkytelse enn forgjengeren, begge deler til 50 prosent mindre strømforbruk. Sistnevnte har vi altså ikke rukket å måle nøyaktig ennå, men våre Geekbench-tester av prosessorytelsen viser definitivt et hopp fra forrige generasjon.

iPhone har også designet en ny versjon av koprosessoren som måler iPhone-ens bevegelse, M8-brikken. Nytt i M8 er at brikken også holder rede på barometerdata og kan måle høydeforskjeller, for eksempel når du går opp en trapp eller skråning.

Den nye nærfelts-kommunikasjonen (NFC) har vi foreløpig ikke hatt mulighet til å prøve. Amerikanske iPhone-brukere kan håpe på å få testet den når betalingsløsningen Apple Pay kommer i drift senere i oktober.

Apple kaller skjermen på begge de nye iPhone-modellene for Retina HD-skjerm. 4,7-tommersskjermen på iPhone 6 har samme pikseltetthet som 5s, 326 piksler per tomme. Men det er jo flere av dem, siden skjermen er på 4,7 tommer i stedet for fire tommer.

Og det fungerer helt utmerket. Skjermen er en fryd å jobbe med, enten man leser tekst eller ser på bilder eller film.

Konklusjon

Som nevnt er det ikke mulig å komme gjennom de mest tidkrevende testene av en ny smartmobil på bare litt over et døgn, slik vi har prøvd nå. Vi er derfor fristet til å gi iPhone 6 og iPhone 6 Plus det vi kan kalle en litt fleksible og litt midlertidig karakter.

Det er særlig dilemmaet mellom vanlig skjermstørrelse og stor skjerm som trenger utprøving og tilvenning over noe lengre tid, for å unngå bastante kortslutninger.

Vi trenger også litt lengere brukstid til å si noe sikkert om battertiden, som både må måles og sjekkes ut i hverdagsbruk over litt mer tid.

Når vi snakker om en litt «fleksibel» karakter – i dette tilfelle terningkast 5 – skyldes det at vi skriver for flere målgrupper samtidig.

En del av leserne er sikkert trofaste brukere av Apple-produkter som ikke kan tenke seg å kjøpe noen annen mobil enn en iPhone, og når sammenligningsgrunnlaget da bare blir forrige generasjon iPhone, er forbedringene såpass betydelige at terningkast 6 kanskje hadde vært riktigere. Så vær så god, på de premissene er iPhone 6 og 6 Plus verdt en sekser.

Mange av dem som leser testomtalen hos PC World eller Computerworld, vil sikkert vær mer villige til å velge en mobil fra en annen produsent, altså en Android- eller Windows Phone-mobil. Da vil sammenligningen også dreie seg om andre egenskaper, som ekstra støv- og fuktbeskyttelse, flere valgmuligheter i skjermstørrelse, og – naturligvis – lavere priser, ting som det er uaktuelt å ta stilling til for dem som insisterer på å forbli i iPhone-sfæren. På disse premissene er iPhone 6 og iPhone 6 Plus verdt en femmer, mener vi.

iPhone 6 iPhone 6 Plus
Priser inkl. mva.: Kr 5790 (16 GB), kr 6690 (64 GB), kr 7590 (128 GB) Priser inkl. mva.: Kr 6690 (16 G), kr 7590 (64 GB), kr 8490 (128 GB)
Internettwww.apple.no Internettwww.apple.no
Tekniske data: 64-bits A8-prosessor. Bluetooth 4.0. 802.11a/b/g/n/ac. LED-bakbelyst lcd-skjerm 1334 x 750 piksler, pikseltetthet 326 ppt. Dimensjoner: 138,1 (H) x 67 (B) x 6,9 (T) mm Tekniske data: 64-bits A8-prosessor.Bluetooth 4.0. 802.11a/b/g/n/ac. LED-bakbelyst lcd-skjerm 1920 x 1080 piksler, pikseltetthet 401 ppt. Dimensjoner: 158,1 (H) x 77.8 (B) x 7,1 (T) mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.