Plutselig ny Nikon-speilrefleks

Nikon D3500
INNSTEGSMODELL: Den nye intro-modellen til Nikons familie av speilreflekskameraer: Nikon D3500. (Pressefoto: Nikon)
Nikon D3500
INNSTEGSMODELL: Den nye intro-modellen til Nikons familie av speilreflekskameraer: Nikon D3500. (Pressefoto: Nikon)

Plutselig har Nikon lansert et nytt speilreflekskamera, D3500. Uten forvarsel. Hvor var ryktemakerne?

[toc] Ryktenettstedene har åpenbart vært så opptatt av å spre rykter om Nikons kommende – og nå altså lanserte – speilløse fullformat-kameraer at de glemte å se etter nye speilreflekser. Eller kanskje det var vi andre, vi som leser ryktenettstedene, som har vært så oppslukt av ryktene om Nikon Z6 og Z7 at vi ikke har fått med oss noe annet?

Faktum er i hvert fall at Nikon nå – ganske stillferdig – har lansert en oppdatert utgave av sitt minste, billigste og mest folkelige speilreflekskamera. Nykommeren heter Nikon D3500 og er altså oppfølgeren til Nikon D3400.

Man må lese spesifikasjonene nøye for å finne ut hva som er nytt med Nikon D3500 sammenlignet med D3400. Det er ikke mye, men likevel interessant.

Enda lettere

D3500 er, som forgjengeren, et svært lite speilreflekskamera – nesten så lite som slike kameraer kan få blitt. Nikon og Canon slåss om det meste, også om hvem som lager det minste og letteste speilreflekskameraet.

LES OGSÅ: PRØVD: Nikons billigste er helt OK

I senere tid er det Nikon som har ledet racet med Nikon D3400, åtte gram lettere enn Canon EOS 200D. Nå øker Nikon forspranget, for Nikon har greid å skrelle bort ytterligere noen gram fra Nikon D3500, som nå er 38 gram lettere enn konkurrenten. Oppgitt vekt inklusive batteri og minnekort er beskjedne 415 gram. Eller 395 gram netto, altså for bare kamerahuset.

(For dem som følger med på slikt: Jeg har brukt tallene som er oppgitt på de norske nettstedene til Nikon og Canon, som avviker litt fra noen av tallene i tabellene hos nettstedet DPreview.com.)

Optikk kommer naturligvis i tillegg.

Nikon D3500
KOMPAKT: Nikon D3500 er blant markedets mest kompakt speilreflekskameraer. (Pressefoto: Nikon)

Selve dimensjonene på Nikon D3500 er oppgitt til cirka 124 x 97 x 69,5 mm.

For moro skyld kan vi ta en sammenligning med et litt proffere speilreflekskamera fra Nikon, la oss velge D500, som benytter samme brikkestørrelse, APS-C eller DX på Nikon-språket: Her er dimensjonene cirka 147 x 115 x 81 mm og vekten på kamerahuset med minnekort og batteri er cirka 860 gram. Det blir unektelig litt mer å dra på.

Bedre batterikapasitet

Hva ellers er nytt med Nikon D3500?

En viktig faktor for dem som vil ha med seg et mest mulig lett og kompakt kamera på reise, er nok den økte batterikapasiteten. Den oppgitte batterikapasiteten etter CIPA-normen går opp fra 1.200 bilder per ladning med Nikon D3400 til 1.550 bilder per ladning med nye Nikon D3500.

I praksis blir det gjerne mye mer, for CIPA-standarden stiller krav om at en god del av bildene skal tas med blits. Dropper man blitsbilder, kommer man erfaringsmessig en god del lengre før kameraet sier god natt.

LES OGSÅ: Kamerablogg.no: – Nikon Z vil endre markedet

Jeg har sett noen påstander om at Nikon har greid å øke batteritiden ved å svekke blitsstyrken. Det var nok tilfelle i en tidligere oppgradering i D3X00-familien, men ser ikke ut til å være det med oppgraderingen fra D3400 til D3500. Begge har samme oppgitte blitsrekkevidde.

Kampen mot mobilkameraene

Både i markedsføringen og i pressemeldingen som Kamerablogg.no har mottatt fra Nikon, fremgår det med all tydelighet at Nikon med D3500 fremfor alt frir til dem som bruker mobilkamera til å fotografere med. Både bildene og videoene tatt med D3500 går langt utenpå det som er mulig med en mobil, heter det i pressemeldingen.

Nikon D3500
NY LAYOUT: Også oversiden av Nikon D3500 fremstår i ny design. (Pressefoto: Nikon)

Og videre: Den store bildesensoren og det store lysfølsomhetsomfanget leverer detaljerte bilder og Full HD-video i en kvalitet som er uoppnåelig med en telefon, skriver Nikon i pressemeldingen.

Om nykommeren fremhever Nikon at D3500 er mindre og lettere enn forgjengeren, med forbedret ergonomisk design, inkludert et nytt og dypere håndgrep som gjør det lettere å holde kameraet.

Kameraet har også fått en enklere og romsligere layout på betjeningsknappene, som sikrer at kameraet umiddelbart føles komfortabelt i hendene, med massevis av plass til å hvile tommelen mot på baksiden av kameraet, skriver Nikon i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Nikon bekrefter lett 500 mm

Hva betyr det i praksis at layout-en på knappene er blitt enklere og romsligere, mens kamerahuset er blitt mindre? Det må vel bety at Nikon har ofret en eller flere knapper på forenklingens alter? Svaret er både ja og nei.

Exit Fn-knappen

Den såkalte Fn-knappen ser ut til å ha forsvunnet. På D3400 var den plassert ved siden av blits-aktiveringsknappen på venstre side av kamerahuset, sett fra fotografens side. Dette var en knapp som kunne programmeres til bestemte funksjoner, som for eksempel å kunne foreta en rask endring av ISO-innstillingene uten å måtte gå inn i menysystemet. Den kunne også brukes til å endre innstillingene for bildekvalitet og -størrelse, hvitbalanse og den såkalte Active-D Lightning-innstillingen, som kan brukes til å endre kontrastforholdet mellom høylysfelter og mørke felter i bildet.

Nikon D3500
OPTIKKEN: Nikkor AF-P-objektivene er forholdsvis lette og kompakte, her med 18-55 mm-objektivet montert på D3500 og 70-300 mm-objektivet stående ved siden av. (Pressefoto: Nikon)

Det kan se ut som om Nikon har prøvd å spare inn ørlite grann på produksjonskostnadene ved å fjerne denne knappen. Vi vet imidlertid ikke om det er dette som er motivet eller om Nikon rett og slett har spurt litt rundt – les: foretatt undersøkelser blant brukerne – og funnet ut at kamerakjøpere i denne målgruppen rett og slett ikke bruker Fn-knapper. Litt mer kravstore kamerakjøpere – les: kameraentusiaster – vil gjerne ha så mange Fn-knapper som mulig, fordi betjening via knapper er så mye raskere enn via menysystemet, men det gjelder kanskje ikke de viktigste målgruppene for dette kameraet? Husk at Nikon særlig markedsfører dette kameraet mot folk som vil oppgradere fra kompakt- eller mobil-kamera og som dermed er vant til at det meste gjøres via menysystemet på skjermen. I lys av dét er bortfallet av Fn-knappen en forenkling, men har neppe noe med selve redesignen av betjeningssystemet å gjøre, for den har funnet sted andre steder på kamerahuset.

Betjeningsdesignen

Som nevnt er altså selve betjeningsdesignen endret, og det ganske mye. Nikon har lang tradisjon for å plassere en knapperad til venstre for LCD-skjermen, i tillegg til knapper og hendler på høyresiden – alt sett bakfra. Slik er det for eksempel på min gamle Nikon D300 fra 2007, og slik var det på Nikon D3400. På Nikon D3500 er knapperaden på venstresiden fjernet, LCD-skjermen er flyttet helt ut til venstrekanten, og så er flesteparten av betjeningsknappene samlet i et eget felt til høyre for skjermen, mens hele den ytre høyresiden er fritt for knapper, slik at man kan plassere tommelen over hele feltet fra bunn til topp, om man vil. Altså slik Nikon beskrev det i pressemeldingen.

Nikon D3500
REDESIGN: Disse bildene av Nikon D3400 (til venstre) og D3500 stilt opp ved siden av hverandre viser at Nikon har gjort et omfattende redesign av betjeningen. (Pressefoto: Nikon. Montasje: Kamerablogg.no)
Nikon Z6/Z7
TIL SAMMENLIGNING: Her er baksiden på Nikons nye speilløse fullformatkamera, Nikon Z6/Z7. Likhetstrekkene med betjeningsdesignen på nye Nikon D3500 er påfallende. (Pressefoto: Nikon)

Nikon-ingeniørene har også ryddet opp litt på oversiden, rundt utløserknappen, der Info-knappen er blitt flyttet til baksiden av kamerahuset. I tillegg er velgerrattet flyttet opp til toppen av kamerahuset.

LES OGSÅ: PRØVD: Nikon D7500 holder liv i speil

Jeg har ikke prøvd det nye kameraet ennå, men det ser unektelig mer ergonomisk ut enn forgjengeren. Nå ser det ut til at man når alle de viktigste knappene med tommelen. Før måtte man gjerne bruke en av fingrene på den andre hånden til å betjene knapperaden på venstresiden.

Interessant er det også å se at den nye designen av betjeningssystemet på Nikon D3500 har klare likhetspunkter med hvordan det ser ut på baksiden av de nye speilløse systemkameraene som Nikon nylig har lansert, Nikon Z6 og Z7. Jeg tenkte ikke så mye på det da jeg prøvde de nye Z-kameraene under presselanseringen i London, men hvis man stiller pressebildene av baksiden av disse kameraene ved siden av de samme bildene av Nikon D3500, ser man at designen i prinsippet er lik.

«…men inni er vi like»

Vi kan altså fastslå at oppdateringen av Nikons intromodell i speilrefleksklassen har ført til større designendringer fra én generasjon til den neste enn vi har vært vant til fra Nikons side. Når det gjelder de tekniske spesifikasjonene, er imidlertid det meste uendret.

Vi snakker fortsatt om et APS-C/DX-kamera med nettooppløsning på 24 megapiksler og med den samme signalprosessoren som før, Nikons Expeed 4-prosessor. Lysfølsomheten er som før, fra ISO 100 til ISO 25.600, og kameraet kan lagre bildene i JPEG-format og i Nikons Raw-format NEF.

Antall fokuspunkter er uendret, 11 fokuspunkter, og på baksiden av kameraet finner vi fortsatt en tre-tommers LCD-skjerm med oppløsning på 921.000 punkter. Skjermen kan ikke vris eller vippes, og den er ikke berøringsfølsom.

Nikon D3500
NY LAYOUT: Også oversiden av Nikon D3500 fremstår i ny design. (Pressefoto: Nikon)

Lukkertidene går fra 30 sekunder til 1/4.000 sekund. Kameraet har innebygd blits med rekkevidde på opptil sju meter ved ISO 100. Blitssynkroniseringen er på opptil 1/200 sekund.

Kameraet kan ta serieopptak med opptil fem bilder i sekundet.

Videoegenskapene er vel på det vi i dag må betegne som basisnivå, med høyeste oppløsning Full HD 1080p, altså 1.920 x 1.080 piksler med opptaksfrekvens på opptil 60 bilderuter per sekund (i vår PAL-verden kan vi i stedet velge 50 bilderuter per sekund, om vi vil). Altså ingen 4K-muligheter, men det var vel heller ikke å vente.

På den trådløse siden snakker vi om Nikon SnapBridge-støtte, men kun Bluetooth, ikke WiFi. Det betyr at man i praksis ikke kan overføre bildefiler i full oppløsning trådløst, bare bildefiler i såkalt «preview»-størrelse på maks omlag to megapiksler.

Holder prisene nede

Nikon har tydeligvis bestrebet seg på å holde prisene nede under lanseringen av Nikon D3500. I min omtale av forgjengeren Nikon D3400 i februar 2017 skrev jeg at pakkeløsningen med Nikon D3400, standardzoomen 18-55 mm og telezoomen 70-30 mm, begge AF-P-objektiver med vibrasjonsreduksjon, da kostet rundt 8.900 kroner. Nikon D3500 med de samme objektivene vil koste 7.490 kroner. Og det er vel å merke ifølge Nikons offisielle prisliste, mens D3400-prisene jeg viste til, gjaldt priser fra nettstedet Prisjakt.no, som baserer seg på faktiske utsalgspriser ute i markedet. Som oftest ligger de reelle butikkprisene noe under produsentenes veiledende priser.

Noen pris for kamerahuset alene foreligger ikke, for D3500 vil ikke bli å få kjøpt uten medfølgende objektiv, bare i en eller annen pakkeløsning med optikk, bekrefter Nikon overfor Kamerablogg.no.

Her er Nikons prisliste med D3500-pakkene:

  • Nikon D3500 + 18-55 mm AF-P VR: 5.490 kroner
  • Nikon D3500 + 18-55 mm AF-P non-VR: 5.190 kroner
  • Nikon D3500 + 18-105 mm AF-S VR: 6.990 kroner
  • Nikon D3500 + 18-140 mm AF-S VR: 7.490 kroner
  • Nikon D3500 + 18-55 mm AF-P VR + 70-300 mm AF-P VR: 7.490 kroner
  • Nikon D3500 + 18-55 mm AF-P non-VR + 70-300 mm AF-P non-VR: 7.290 kroner

Merk at et par av pakkene er oppført med «non-VR»-objektiver. Dette er altså ekstra billige versjoner av objektivene uten vibrasjonsreduksjon. Man sparer noen hundrelapper, men Kamerablogg.no vil ikke anbefale at man dropper vibrasjonsreduksjon. Nikons speilreflekskameraer har som kjent ikke innebygd vibrasjonsreduksjon, ettersom Nikon tradisjonelt har satset på optisk vibrasjonsreduksjon i objektivene isteden. Først i de nye speilløse Nikon Z-kameraene er vibrasjonsreduksjon innebygd i kamerahuset.

LES OGSÅ: Alt om nye Nikon D850

Objektivene med bokstavene AF-P i modellbetegnelsen er for øvrig utstyrt med en såkalt pulsmotor som er omtrent lydløs og vibrasjonsfri og dermed ikke har noen forstyrrende effekt på videoopptak som gjøres med kameraet.

Konklusjon – og hva så?

En foreløpig konklusjon – basert på presseinformasjon og spesifikasjoner – er at Nikon D3500 representerer en betydelig forbedring av ergonomi og design, samt en liten forenkling som noen kanskje synes er beklagelig, men som flertallet i målgruppen neppe vil merke noe til.

Ytelse, bildekvalitet og øvrige egenskaper ser ut til at kameraet bringer lite nytt markedet, og det er jo greit, for forgjengeren hadde et ganske godt renommé. Dessuten er det positivt at Nikon ser ut til å ville konkurrere sterkt på pris med D3500, noe som sikrer at brukere av mobil- og kompakt-kameraer får en forholdsvis rimelig inngangsbillett til systemkamera-markedet. Trolig er kameraet viktig for å sikre Nikon et noenlunde høyt volum i forbrukerdelen av kameramarkedet, noe det sannsynligvis vil gjøre.

Nikon D3500
SPEILET: Hvor lenge må vi vente på et DX-kamera fra Nikon uten speil? (Pressefoto: Nikon)

Lanseringen gir derimot ikke noe svar på spørsmålet som mange stiller seg i disse dager: Vil Nikon snart komme med et speilløst alternativ også i APS-C/DX-klassen? Vi venter i spenning…

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.