Polaroid gjenoppstår. Eller…?

Polaroid POP
POLAROID POP: Det nye Polaroid-kameraet er egentlig et moderne digitalkamera med form omtrent som en smartmobil. (Foto: Polaroid)
Polaroid POP
POLAROID POP: Det nye Polaroid-kameraet er egentlig et moderne digitalkamera med form omtrent som en smartmobil. (Foto: Polaroid)

Polaroid POP gjenoppliver den klassiske Polaroid-fotograferingen med utskrift av bildet kort tid etter at det er tatt.

[toc] Det er i hvert fall budskapet til produsenten.

Om det stemmer helt i virkeligheten, gjenstår å se. Omtale hos noen av dem som har fått anledning til å prøve konseptet, tyder på at kameraet ikke helt greier å gjenskape Polaroid-opplevelsen.

Polaroid bruker kameraet til å markere selskapets 70-årsjubileum.

Nå til Norge

Nå blir det uansett mulig å få prøve løsningen også i Norge. I midten av november kommer Polaroid POP i butikkene her til lands.

Polaroid POP
UTSKRIFTEN: Slik kan en utskrift fra Polaroid POP se ut. (Foto: Polaroid)

Det er fotoprodukt-distributøren Focus Nordic som har besluttet å ta produktet til Norge, og dermed kommer Polaroid POP trolig til å finnes i mange fotobutikker i løpet av de kommende ukene.

3 x 4-tommersformatet

Polaroid POP gjeninnfører det klassiske 3 x 4-tommers øyeblikksformatet som Polaroid sto for, eller tilnærmet 8 x 10 cm, om man vil.

Polaroid-historien går tilbake til 1947, da selskapet lanserte sitt første kamera, Land Camera Model 95, som benyttet «instant-film». Dette var film som ikke måtte innom noen fotolab for å bli fremkalt, men som ble fremkalt i kameraet og resulterte i en ferdig utskrift som kom rett ut fra kameraet etter kort ventetid.

Polaroid POP er en moderne versjon der bildene skrives ut på Polaroid Zink-fotopapir ved hjelp av en varmeprosess som aktiverer fargene gult, magenta og cyan.

Utskriften tar i underkant av ett minutt. Bildene som kommer ut fra fronten av kameraet, får et beskyttende lag som skal hindre at fingeravtrykksmerker fester seg på bildene.

Kameraet kan også brukes som en bildeskriver for bilder som overføres til det fra en smartmobil.

Digitalkamera

Ellers er Polaroid POP et vanlig digitalkamera med en bildesensor på 20 megapiksler. Kameraet kan ta opp både stillbilder og video, som lagres på et minnekort i kameraet. Minnekort er ikke med i prisen. Kameraet håndterer MicroSD-kort på opptil 256 GB.

Polaroid
ORIGINALEN: Polaroid SX-70, lansert i 1972, var slett ikke det første Polaroid-kameraet, men i likhet med dagens Polaroid POP-konsept spyttet kameraet spyttet ut ferdige bildeutskrifter i fronten kort tid etter at bildet var tatt, riktignok etter en innfløkt kjemisk prosess inne i kameraet. Eksemplaret på bildet ble kjøpt på loppemarked i 2010. (Foto: Thomas Backa, Finland, Wikimedia Commons)

Kameraet kan vel å merke brukes også uten minnekort, men det innebygde minnet har bare plass til ti bilder.

Bildene kan overføres til en smarttelefon eller et nettbrett ved hjelp av Bluetooth og WiFi, skriver Focus Nordic i pressemeldingen.

Kameraet har en 3,97-tommers berøringsfølsom skjerm, digital zoom, mikrofon og innebygd bildestabilisering.

Under utskrivingen kan bildene tilpasses med filter, rammer, digitale klistremerker og tekst, ifølge pressemeldingen.

Fra CES til Norge

Polaroid POP-konseptet ble lansert på CES-messen i Las Vegas i januar i år, men vi må helt fram til slutten av august før Polaroid POP ble lansert som et ferdig produkt, klar for butikkene i USA.

Prisen

Polaroid POP kommer i salg i Norge i midten av november, og veiledende pris er cirka 2.500 kroner. En Micro USB-kabel er inkludert sammen med bruksanvisning og en fotopapir-patron for ti bilder.

Canon-alternativet

For dem som er mest interessert i utskriftdelen av Polaroid POP-konseptet, kan det kanskje være en ide å ta en titt på Canons «party-printer» Selphy CP1300 i stedet.

Denne skriver i utgangspunktet ut 10 x 15 cm albumbilder fra Android- og iOS-mobiler og koster cirka 1.300 kroner, men kan skrive ut i en rekke andre formater – til sammen 43 formater.

Ikke et helt sammenlignbart produkt, naturligvis, men kanskje en løsning som passer bedre for dagens mobilfotografer. Om enn uten retro-auraen som ligger i Polaroid-navnet, naturligvis.

LES OGSÅ: Canon med ny party-printer

Blandet mottakelse

Nettstedet The Phoblographer hadde en omtale av kameraet i oktober som var alt annet enn rosende. Kameraet virket mest som billig plastikk, og bildene hadde også et billig preg over seg, het det.

På nettstedet Mashable finner vi derimot en hyggeligere omtale. Morsomme bilder i en anstendig størrelse, het det.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.