Canon har lansert sitt femte RF-objektiv, altså optikk for selskapets nye speilløse fullformat-kameraer. Nykommeren er et portrett-teleobjektiv i toppklassen.
[toc] Canon RF 85mm F1.2L USM er et teleobjektiv som hører hjemme i den absolutte premiumklassen og som har store sjanser til å bli fast inventar i kamerabagen til profesjonelle portrettfotografer. Bryllupsfotografer er også i målgruppen.
Vi snakker om et forholdsvis stort og tungt, men også særdeles lyssterkt objektiv med profesjonelle egenskaper – og ditto pris. (Norsk pris finner du mot slutten av artikkelen.)
Kompakt lar vente på seg
De blant oss som synes Canons EOS R-kameraer er interessant fordi de også åpner opp for å kombinere et kompakt fullformat-kamerahus – i særdeleshet Canon EOS RP – med tilsvarende lette og kompakte objektiver, må altså fortsatt vente på å få ønsket oppfylt når det gjelder matchende optikk. Enn så lenge er det bare 35 mm-objektivet Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM som hører hjemme i denne klassen, men på Canons veikart for 2019 finner vi i det minste ett kommende objektiv i noenlunde samme klasse, 10x-zoomobjektivet Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM – som man ser, uten L i navnet og med bare moderat lysstyrke.
Alle de andre har en L i navnet som indikerer optikk i proffklassen. De tre første av disse RF-objektivene ble lansert i fjor høst sammen med det første speilløse fullformat-kameraet fra Canon, EOS R: 24-105 mm, 28-70 mm og 50 mm. Jeg har prøvd alle tre og i særdeleshet 50 mm-objektivet, og jeg nøler ikke med å påstå at det er optikk av ypperste klasse. Det er det ingen tvil om. I så måte er de nok med på å bekrefte at EOS R-kameraene og RF-objektivene – særlig altså dem med L i navnet – er produkter for profesjonelle fotografer og svært kravstore entusiaster.
Problemet er altså at disse lyssterke objektivene også er forholdsvis store og tunge – og dyre – og derfor ikke matcher helt det segmentet som Canon har begynt å skape rundt det kompakte fullformat-kameraet Canon EOS RP. De synes å høre mer hjemme på Canon EOS R, som ligger mer i klasse med EOS 5D-familien, enn med EOS 6D-familien, som mange mener er det sjiktet av speilreflekskameraer fra Canon som best matcher Canon EOS RP. Og naturligvis på linje med kommende EOS R-kameraer som ventes å være enda høyere oppe på skalaen enn dagens EOS R.
LES OGSÅ: Overrasker med kompakt fullformat
Canon RF 85mm F1.2L USM
Den nye 85-millimeteren fra Canon er altså det første av de seks nye RF-objektivene som Canon har varslet at vil bli lansert i løpet av 2019. Som navnet viser, er det et veldig lyssterkt objektiv, med største blenderåpning på f/1,2. Ifølge produsenten selv har dette objektivet Canons høyeste oppløsning hittil.
I tillegg har objektivet rask autofokus, og Canon hevder at objektivet er særdeles velegnet for portrett- og bryllupsfotografering. Bryllupsfotografer, som ofte må arbeide i situasjoner der de har minimalt med tid til rådighet for å kapre det perfekte øyeblikket, trenger objektiver med rask autofokus, og portrettfotografer trenger dessuten en annen av dette objektivets sterke sider: høy lysstyrke som gjør det lett å operere med stor blenderåpning, grunn dybdeskarphet og tilsvarende vakker, myk og uskarp bakgrunn – bokeh – som fremhever portrettet og gjør at bakgrunnen ikke forstyrrer.
Hvorfor 85 mm til portrett?
Brennvidden på 85 mm er ideell for portrettfotografering og gir et flatterende perspektiv for ansikter. Portrettfotografer hevder gjerne at vidvinkelobjektiver egner seg dårlig til portrettfotografering fordi enkelte deler av ansiktet dermed kan bli gjengitt i et lite flatterende perspektiv – for eksempel at nesen kan se altfor stor ut i forhold til resten av ansiktet – mens et kraftig teleobjektiv på sin side gjengir et ansikt i et altfor flatt og sammenpresset perspektiv.
I tillegg gjør et kraftig teleobjektiv at fotografen må holde ganske stor avstand til personen(e) som skal fotograferes, noe som kan gjøre det vanskeligere å kommunisere effektivt med vedkommende. Brennvidder fra vel 60 mm til litt over 100 mm – i 35 mm-format – anses gjerne for å være det optimale for portretter.
Hva er BR-teknologi?
I tillegg har Canon her tatt i bruk en teknologi de kaller BR-optikkteknologi, som brukes til å korrigere såkalt aksialt kromatisk avvik. BR er en forkortelse for Blue Spectrum Refractive Optics,som vi første gang så på Canon EF 35mm f/1.4L II USM, som ble lansert i 2015.
Teknologien bidrar til å korrigere blått lys mellom konkave og konvekse linseelementer i et objektiv og minsker dermed den kromatiske aberrasjonen – fargefeil som oppnår når linseelementer bryter korbølget lys – blått og fiolett – sterkere enn langbølget lys – rødt og gult. Dette gjør det mulig å samle lysets samlede omfang av bølgelengder til ett punkt, noe som ifølge Canon bidrar til større bildekvalitet hele veien fra sentrum til kanten av bildet.
85 mm-objektivet er det første av Canons RF-objektiver som bruker BR-teknologi.
Tekniske data
Andre tekniske data om det nye 85 mm-objektivet er at det har en næravstand på 85 cm, at det har en kontrollring som kan brukes å justere eksponeringskompensasjon, lukkertid, blenderåpning eller ISO-innstilling, at det i tråd med EOS R-standarden har et 12-pinners kommunikasjonssystem, at det er støv- og værbestandig i tråd med normene for Canons L-serieoptikk og at det har Canon Air Sphere-belegg (ASC) for å minske uønskede reflekser inne i objektivet.
LES OGSÅ: Fujifilm angriper fullformat med nye X-T3
Blendersystemet består av i alt ni blenderlameller, og objektivet har en stillegående USM-motor for jevn og stille fokusering. Minste blenderåpning er f/16.
Objektivet har filterdiameter på 82 mm, dimensjonene er diameter på 103,2 mm og lengde på 117,3 mm, og vekten er oppgitt til 1.195 gram.
Prisen
Canon RF 85 mm-objektivet er altså slett ikke noe rimelig objektiv. Canon Norge opplyser til Kameranytt at norsk veiledende pris er 29.930 kroner. I tillegg må man ut med 930 kroner for solblenderen, Lens Hood ET-89.
Det er ventet at det nye 85 mm-objektivet blir i finne i kamerabutikkene i løpet av juni 2019.
Én kommentar
Intressant objektiv