Portrett-tele i sort og sølv

Fujinon XF50mmF2 R WR
SORT OG SØLV: Fujinon XF50mmF2 R WR fås både i sort og i sølvfarge. (Foto: Fujifilm)
Fujinon XF50mmF2 R WR
SORT OG SØLV: Fujinon XF50mmF2 R WR fås både i sort og i sølvfarge. (Foto: Fujifilm)

Fujifilm supplerer lanseringen av nye X-T20 med nytt portrett-teleobjektiv i sort og sølv.

[toc] Fujinon XF50mmF2 R WR er et lett og kompakt objektiv med fast brennvidde på 50 millimeter. Omregnet til APS-C-formatet som anvendes i de aktuelle Fujifilm-kameraene, betyr dette en brennvidde på 75 mm – Fujifilm selv sier 76 mm.

Vi skal ikke ta flisespikkeriet så høytidelig, bare fastslå at enten vi nå snakker om 75 eller 76 millimeter, ser dette ut til å være et ypperlig portrettobjektiv.

Fujinon XF50mmF2 R WR
PORTRETT-TELE: Det nye 50 mm-objektivet fra Fujifilm har en brennvidde som tilsvarer 75 mm i APS-C-verdenen og er dermed et ypperlig portrettobjektiv. (Foto: Fujifilm)

I utgangspunktet høres 50 mm brennvidde – eller 75 mm, om du vil – uten zoom ut som et kjedelig objektiv. I hvert fall for alle som er vant til å forholde seg til fleksible zoomobjektiver. Men fotografer som ønsker seg en kamerautrustning som både er liten, lett og forholdsvis diskret, vil trolig sette pris på denne lanseringen.

Dessuten har det noen klassiske aner.

Komplett klassiker-serie

Lanseringen er med på å gjøre en serie Fujinon-objektiver komplett. Vi snakker om en serie på tre objektiver som nærmest gjør det mulig å gå rundt som Fujifilm-bruker og innbille seg at man er en klassisk Leica-fotograf. Spesielt hvis kameraet man benytter, er retro-modellen Fujifilm X-Pro2 (eller forgjengeren), som har flere likhetstrekk med Leica M-kameraene, inkludert rammesøker – her riktignok som en del av en hybridsøker som også byr på digitale muligheter.

LES OGSÅ: Fujifilm X-Pro2 er blitt enda bedre

Fujifilm har over en periode lansert tre spennende objektiver som har mange likhetspunkter både i design og spesifikasjoner. For eksempel har alle tre samme lysstyrke, f/2,0. Og med den nye 50-millimeteren som nå er lansert, dekker de et fundamentalt brennviddespekter fra moderat vidvinkel via normalbrennvidde til moderat telebrennvidde.

De tre objektivene er Fujinon XF23mmF2 R WR, Fujinon XF35mmF2 R WR og den nye Fujinon XF50mmF2 R WR.

Dette er så nær den klassiske samlingen på 35 mm, 50 mm og 75 mm som man kan komme, når man regner om brennvidden på disse APS-C-objektivene til 35 mm-format.

Brennviddene tilsvarer egentlig 34,5 mm, 52,5 mm og 75 mm, med en APS-C-brennviddefaktor på 1,5x.

Som et regneeksempel kan vi anføre følgende:

Fujinon XF50mmF2 R WR
MODERAT TELE: Med en brennvidde tilsvarende 75 mm og med en vekt på 200 gram er det nye Fujinon-objektivet et velegnet objektiv for gatefotografering. (Foto: Fujifilm)

De tre Fujinon-objektivene med brennvidde tilsvarende 35-50-75 mm koster tilsammen i underkant av 15.000 kroner.

La oss gjøre et lite tankeeksperiment: Hvis man skulle ha kjøpt tre Leica-objektiver med tilnærmet samme brennvidde, for Leica-fullformat M-kameraer, kunne man for eksempel ha valgt Leica Summicron-M f/2 35 mm ASPH til 29.000 kroner, Leica SummiLeica APO-Summicron-M 50mm F2 ASPH til 68.000 kroner og Leica Summicron-M f/2 75mm ASPH til 32.600 kroner. Sum: 129.600 kroner.

Folk som kjenner Leicas optikkutvalg bedre enn meg, ville kanskje ha kommet frem til andre og mer rettferdige sammenligninger. Men regnestykket er jo uansett interessant, jamfør debatten etter lanseringen av Leica M10 på Facebook-siden til Kamerablogg.no.

Lovprises

Den danske fotografen og bloggeren Jonas Rask har vært tidlig ute med en testomtale av det nye teleobjektivet, og kan ikke få lovprist det nok.

Man må riktignok ta forbehold om at han er Fujifilm-ambassadør og dermed langt fra nøytral i vurderingen av Fujifilms produkter, noe han også vedgår selv på sin blogg. Dessuten er det en førproduksjonsmodell han har fått prøve.

Uansett fastslår han at objektivet i kombinasjon med X-Pro2, som var kameraet han prøvde objektivet på, fokuserte med høy presisjon og svært raskt, og han hevder at bildekvaliteten er svært god.

Du kan lese omtalen her. Selv om omtalen altså ikke er objektiv, er den interessant. Og den viser et stort bildegalleri tatt med det nye 50/75 mm-objektivet.

I sort og sølv

Det nye objektivet er lansert samtidig med Fujifilm X-T20, som fås både i sort og sølvfarge, og da er det både rett og rimelig at det nye objektivet også fås i disse to fargene.

Fujifilm driver i det hele tatt og leker seg i varianter av sølvfarge for tiden. Nylig lanserte selskapet en grafittgrå, altså litt mørkegrå versjon av retrokameraet X-Pro2, Fujifilm X-Pro2 Graphite Edition, mens det mer speilreflekslignende speilløse kameraet X-T2 kom i en litt lysere sølvgrå versjon, kalt Fujifilm X-T2 Graphite Silver.

LES OGSÅ: Fujifilm pynter seg i grått

Da gjenstår det bare å se om det snart kommer litt mørkere sølvfargede versjoner av det nye 50 mm-objektivet som matcher disse kamerahusene.

Spesifikasjoner

Fujinon XF50mmF2 R WR er et objektiv som består av i alt ni linseelementer fordelt på sju grupper, og der én av linsene er en asferisk ED-linse som bidrar til å holde sfæriske og kromatiske feil på et minimum.

Brennvidden er altså 50 mm, og ifølge Fujifilm tilsvarer dette 76 mm med Fujifilms APS-C-kameraer. Bildevinkelen er 31,7 grader.

Største blenderåpning er f/2, minste er f/16.

Objektivet er utstyrt med blenderring i tillegg til fokuseringsring som brukes under manuell fokusering.

Objektivet har ni blenderlameller med en rund blenderåpning som skal bidra til pen uskarp bakgrunn i portretter og nærbilder.

Filterdiameteren er på 46 mm.

50 mm-objektivet har ekstra beskyttelse mot støv og fuktighet, på linje med allværsbeskyttelsen hos Fujifilm X-Pro2 og X-T2.

Objektivet veier bare 200 gram.

Prisen

Det nye 50 mm-objektivet fra Fujifilm koster rundt 5.000 kroner hos norske fotobutikker.

23 mm-objektivet i denne familien, som ble tilgjengelig i sort i september, skal også være tilgjengelig i sølvfarge i januar 2017.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.