Kameranytt.no

Profesjonelle LED-lamper med blitseffekt

Rotolight
I STUDIO: Rotolight Aeos i bruk i studio. (Foto: Rotolight)
Rotolight
I STUDIO: Rotolight Aeos i bruk i studio. (Foto: Rotolight)

Focus Nordic lanserer nå en serie foto- og videolys-produkter fra britiske Rotolight. Produktene er portable og kan brukes både i studio og ute i felten.

[toc] Dette er for ordens skyld ikke belysningsprodukter myntet på forbrukermarkedet, selv om det sikkert finnes fotoentusiaster som kan tenke seg å investere i noen av dem. Men distributøren, Focus Nordic, er klar på at målgruppen er yrkesfotografer og filmfotografer.

Rotolight-produktene er på ingen måte nye i Norge. Et søk på nettet viser at store fotohandlere som Scandinavian Photo, Foto.no og Interfoto allerede har Rotolight-produkter i sitt produktspekter. Focus Nordic vil distribuere Rotolight-produktene i hele Norden, Baltikum, Tsjekkia og Slovakia.

LES OGSÅ: Leica-blits med LED for video

Rotolight-LED-lampene finnes i flere forskjellige prisklasser, fra rundt 2.500 kroner til nærmere 20.000 kroner per lampe. For profesjonelle lyssetting til portretter i studio eller videofilming ute i felten trenger man gjerne to-tre lamper, noen ganger kanskje flere.

Kjekt med rundt lys

Focus Nordic fremholder spesielt to egenskaper ved Rotolight-lampene som skal være en fordel. For det første har de en ganske stor belysningsflate til tross for det bærbare formatet. For det andre er de runde.

(Klikk på hvert av bildene for å se dem i større format uten bildetekst.)

Hvorfor er det en fordel med runde LED-lamper? Stikkordet er «catch light». Det vil si lyset som reflekteres i øynene på folk man tar bilde av. Med tradisjonelle softbokser og blitsparaplyer som er kantete og kanskje til og med firkantete, får man gjerne tilsvarende kantete og firkantete reflekser i øynene på personen som blir fotografert, mens Rotolight-lampene angivelig gir et mer naturlig reflekslys.

Variabel fargetemperatur

De fleste Rotolight LED-lampene har dessuten variabel fargetemperatur eller hvitbalanse med stort omfang, fra 3.150 til 6.300 Kelvin-grader. Dermed kan man enkelt matche dem med eksisterende lys, enten dette kommer fra vanlige lyspærer, lysrør eller til og med dagslys.

LED-lampene fra Rotolight blir ikke varme, noe som er en fordel både ved studiofotografering og i innspillingslokaler der det står mange lamper på samtidig.

I en testomtale hos digitalfoto-nettstedet Kinotika nylig av flaggskipsproduktet Rotolight Anova Pro 2 fremgikk det imidlertid at fotomodellene etter en lengre fotosesjon klaget over at det kontinuerlig sterke lyset kunne bli litt plagsomt over tid.

LED-lamper som blits

En av fordelene med å bruke LED-lamper med kontinuerlig lys til fotografering er at man kan se resultatet «live» på kameraets skjerm eller i den elektroniske søkeren før man tar bildet. I tillegg er strømforbruket lavt.

Rotolights LED-lamper gir imidlertid ikke bare kontinuerlig lys. De kan også brukes som blits. Da benyttes en teknikk som kalles High-Speed Sync, forkortet HSS eller HSS-blits. Man opererer da med en blitssynkronisering ved lukkertider helt ned til 1/8.000 sekund.

LES OGSÅ: Canon-makro med LED-lys

Riktignok er dette blitslyset ganske svakt sammenlignet med lysmengden fra en profesjonell studioblits. Men på den andre siden trengs det ikke noen ladetid mellom blitsblinkene. Derfor er det lett å ta raske bildeserier på denne måten. Og ifølge pressemeldingen fra Focus Nordic kan man stole på at lyset blir riktig hver gang.

LED-teknologien gjør også at én batteriopplading holder til flere titusenttalls blitsblink med full styrke.

HSS-blitsfotografering krever tilleggsutstyr som for eksempel Rotolight HSS Transmitter. Denne kan styre lysstyrken, fargetemperaturen, blitsens varighet og valg av belysningsmodus på opptil 10 lamper fordelt på fire grupper. Enheten støtter kameraer fra Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus og Panasonic. I tillegg støtter Rotolights LED-lamper Elinchroms trådløse blitsutløserprodukt, Skyport.

Simulerer blinkende blålys

En annen fordel med LED-lamper er at de kan simulere andre slags lyskilder. Vi så det i sin tid med de norsk-utviklede Kick by Rift Labs-lampene, et forbrukerprodukt med lampeoppsettet styrt fra smartmobil. De kunne for eksempel programmeres til å illudere det blafrende lyset fra et sprakende leirbål.

Slike spesialeffekter kan også Rotolight-lampene by på gjennom spesialeffekt-løsningen Cinematic SFX. De kan simulere skinnet fra blant annet sprakende ild, lyn, tv-flimmer, pistolskudd, blinkende blålys fra politibiler og ambulanser og fra paparazzi-blitser. I kombinasjon med runde fargefiltre åpner det seg mange muligheter for kreative filmskapere.

Tre hovedmodeller

Rotolight byr i utgangspunktet på tre hovedmodeller, Rotolight Neo 2, som er liten, lett og bærbar LED-belysning drevet av AA-batterier, Rotolight Aeos, portable studiolamper på under 1,5 kg, og topproduktet Rotolight Anova Pro 2, med lysstyrke på hele 10.700 lux og et V-batteri som holder til opptil 150.000 blitsblink på full styrke.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.