Kameranytt.no

Proff-video med Canon RF-fatning?

Z Cam
KONKURRENTEN: Dette er Z Cam E2, en eksisterende kinesisk konkurrent til den kommende RED Komodo – ifølge ryktene, da. (Foto: Z Cam)
Z Cam
KONKURRENTEN: Dette er Z Cam E2, en eksisterende kinesisk konkurrent til den kommende RED Komodo – ifølge ryktene, da. (Foto: Z Cam)

RYKTE: De som er litt skuffet over videomulighetene med Canons nye EOS R-kameraer, men imponert over optikken Canon har lansert til de speilløse kameraene, kan glede seg. Eller hva tror du om et RED-kamera med RF-fatning?

[toc] Foreløpig er et proft RED-videokamera med Canon RF-objektivfatning noe som bare eksisterer i rykte-verdenen. Men det er toppledelsen hos videokamera-produsenten RED som selv står bak hintene om et kommende RF-basert supervideo-kamera, så det er grunn til å ta ryktene på alvor.

Hvem er RED?

Men først: Hvem er RED?

RED er ikke et videokamera-merke man ser noe særlig til i utstillingshyllene i vanlige fotobutikker. Ikke så rart, kanskje, for RED-kameraene ligger gjerne i hundretusen-kronersklassen. Selv enkelte av kamerabutikkene som fører RED-produkter, unnlater i noen tilfeller å legge ut RED-prisene på sine nettsteder, men oppfordrer i stedet seriøst interesserte til å ta kontakt for prisforespørsel.

Et eksempel: RED DSMC2 Dragon-X Camera Kit ligger på prislisten hos Scandinavian Photo i Oslo til en pris på 263.995 kroner. Det er et halvannen-kilos videokamera med Canon EF-objektivfatning – altså fatningen til Canons speilreflekskameraer – som kan brukes til å filme i 5K-oppløsning med opptil 96 bilderuter i sekundet eller 4K med opptil 120 bilderuter i sekundet. Sensorstørrelsen er Super 35, altså omtrent på størrelse med bildesensoren i APS-C-kameraer.

RED
HEFTIG: Eksempel på dagens RED-kameraer, her er RED DSMC2 Dragon-X, som kom på markedet tidlig i 2019. Skjermen er tilbehør. Dynamikkomfang på 16,5 steg, 96 bps i 5K, dataoverføring på 300 MB per sekund. (Pressefoto: RED)

DSMC2 er navnet på REDs nyeste kamerasystem og kan leveres med fire forskjellige sensorbrikker kalt henholdsvis Monstro 8K VV med en fullformatsensor på over 40 x 21 mm, Helium 8K S35, Gemini 5K S35 og Dragon-X 4K S35 – de tre siste altså med Super 35-sensorstørrelse.

Med Hollywood i siktet

RED ble startet i 1999 i California og var en tidlig pioner i prosessen med å få filmbransjen i Hollywood til å legge filmen på hylla til fordel for digitale 4K-videokamera til overkommelig pris – vel å merke etter prisnivået som filmbransjen i Hollywood er vant til.

Selskapets første produksjonskamera var Red One fra 2007, etterfulgt noen år senere av RED DSMC-systemet. Forkortelsen står for Digital Stills and Motion Capture, og kameraene kan brukes både til stillbilder og video, etter hvert både i 5K-, 6K- og de siste årene 8K-format.

Da har vi plassert RED på kamera-kartet, en produsent av banebrytende, avanserte , modulære og til dels svært dyre video- og stillbildekameraer myntet på filmbransjen og andre kravstore produsenter av film og video.

Canon-ryktene

Men så var det disse Canon-ryktene, da? Hva går de ut på?

Svaret er RED Komodo. Få, om noen utenom REDs innerste krets av sjefer og utviklere vet hva som skjuler seg bak begrepet Komodo, men REDs toppsjef Jarred Land og selskapets gründer Jim Jannard har begge lekket høylytt om produktet.

Riktignok har de ikke sagt så veldig mye konkret om hva RED Komodo er, og de har kommentert rykteflommen med at det er moro å se hvor ville og vidløftige spekulasjonene er blitt.

Hva Komodo ikkeer

RED-sjef Jarrad Land har nå lagt ut en liste på REDs brukerforum om hva Komodo ikkeer, for eksempel at det ikke er noe produkt i DSMC-familien, at det ikke dreier seg om 8K fullformat, at det ikke har noen HDMI-port eller XLR-lydport, at det ikke veier mer enn én kilo og at det ikke er større enn fire tommer – vel 10 cm – i noen retning.

Dette har fått nettstedet News Shooter til å spekulere i at Komodo vil være et forholdsvis lite videokamera, en konkurrent til dagens kinesiske Z Cam, trolig med Super 35-brikkestørrelse, med oppløsning på 4K, 5K eller 6K, men ikke høyere, med kontakter for hodetelefon og 3,5 mm lydplugg – og med objektivfatning for Canon RF-objektiver. 

RED
FAMILIEBILDE: Her er RED DSMC2-familien samlet. (Pressefoto: RED)

Påstanden om Canon RF-fatning er et nærbilde som er lekket ut der man riktignok bare ser en liten del av det nye kameraet, men i bildet synes også kontaktene mellom kamerahus og objektiv, og layout-en på kontaktpunktene minner mistenkelig om Canon EOS R og RP, heter det. Dessuten har RED som nevnt allerede kameraer med Canon EF-fatning.

Kameraet skal trolig kunne betjenes ved hjelp av REDs mobiltelefon Hydrogen One – som vel å merke ikke fikk noen særlig positiv omtale da den ble lansert høsten 2018, tross sin «bedre-enn-3D» holografiske skjerm.

Konkurrenten

Kinesiske Z Cam er altså nevnt som et av produktene det nye RED Komodo vil konkurrere mot. La oss se litt nærmere på dette produktet:

Z Cam
I NORGE: Z Cam E2 koster rundt 27.000 kroner i Norge – pluss optikk, LCD-skjerm og annet nødvendig cine-kameratilbehør.. (Foto: Z Cam)

Z Cam-konseptet ble lansert i 2015. Dagens Z Cam E2 Cinematic Camera med 4K-oppløsning har en Micro Four Thirds-bildesensor og kan ta 4K-video med opptil 120 bps. Foruten Micro Four Thirds-optikk kan det leveres med en objektivadapter som gjør at man kan bruke Canon EF-optikk på kameraet.

Hos Scandinavian Photo er Z Cam E2 listet opp til cirka 27.000 kroner pluss optikk.

Med Z Cam E2 har produsenten ifølge sine egne ord fått et godt fotfeste i markedet for cinema-kameraer, og selskapet har planlagt et bredt utvalg av Z Cam-kameraer i løpet av 2019. I tillegg satser selskapet på utvikling av VR-kameraer.

Det skjer mye om dagen i det såkalte cine- eller cinema-markedet av profesjonelle videokameraer, åpenbart. Vi får vente og se hva RED kommer til å lansere utpå høstparten, eller når det nye RED Komodo nå måtte bli lansert. RED har ord på seg for å få produktene sine markedsklare litt senere enn de gjerne hevder i forkant av lanseringene.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.