Proft gatefoto-kamera fra Olympus

Olympus PEN-F har ikke innebygd blits, men Olympus er klar med en liten ekstern blits. (Foto: Olympus)
RETRO: Olympus PEN-F har designelementer fra 1950-60-tallet, men er et hypermoderne digitalkamera. (Foto: Olympus)
RETRO: Olympus PEN-F har designelementer fra 1960-tallet, men er et hypermoderne digitalkamera. (Foto: Olympus)

Olympus har lansert ny toppmodell i PEN-serien og har gitt denne kamerafamilien det første kameraet med elektronisk søker.

Olympus PEN-F er navnet på den nye modellen, som kommer i fotobutikkene i midten februar.

Kameraet markedsføres som et moderne gatefoto-kamera og er myntet på kravstore fotoentusiaster som er villige til å betale en god slump penger for et godt kamera. Prisen for bare kamerahuset er satt til 13.499 kroner.

Hvor viktig er elektronisk søker?

Olympus PEN-F er flaggskipet blant PEN-kameraene, og det er det første i denne familien med elektronisk søker.

Det er delte meninger blant fotointeresserte om hvor viktig og nyttig en elektronisk søker. Noen hevder at det har mye å gjøre med alder. Underforstått at jeg som har fotografert i over 50 år – jeg begynte da jeg var 12 – henger fast i gamle vaner om at jeg må ha kameraet opp til øyet og albuene inn til kroppen for føle meg komfortabel når jeg fotograferer. Men jeg har jevnaldrende som ikke kan fordra søker i det hele tatt og foretrekker å komponere bildet på LCD-skjermen bak på kameraet.

Knapper og ratt som gjør en retrokamera-entusiast varm om hjertet. (Foto: Olympus)
Knapper og ratt som gjør en retrokamera-entusiast varm om hjertet. (Foto: Olympus)

Jeg tror det også kan ha å gjøre noe med synet. Jeg er nærsynt og bruker briller, og alderen gjør at fokuseringsmusklene i øyet ikke er så fleksible lenger. Med brillene på har jeg problemer med å se LCD-skjermen klart. Jeg må som regel dra brillene opp i panna. Det er ikke store bevegelsen som skal til, men kan være nok til å miste et godt motiv. En kamerasøker – elektronisk eller optisk – kan derimot forhåndsjusteres og tilpasses brillestyrken, slik at jeg slipper å røre brillene når jeg skal fotografere med et kamera med søker.

Det eneste kameraet jeg synes det er greit å bruke uten søker, er kameraet i store mobiler, som min iPhone 6s Plus. Skjermen er så mye større enn LCD-skjermen på et vanlig kamera at jeg godt kan ta bilder med brillene på.

Ut fra dette resonnementet synes jeg altså det er flott at Olympus PEN F har fått elektronisk søker. Nå har jeg riktignok ikke sett i søkeren ennå – jeg har ikke sett kameraet heller, annet enn på pressebildene. Men noen har fortalt meg at den er veldig bra, og jeg har erfaring fra andre kameraer som tilsier at en HD OLED-skjerm med oppløsning på 2,36 millioner punkter trolig gir et godt søkerbilde, selv om andre kan oppvise høyere bildeforstørrelse enn 0,62x, som er det Olympus oppgir.

Godt rennomé

Opp gjennom årene har jeg prøvd ganske mange Olympus-kameraer, både små og store, og har hatt ganske gode erfaringer med dem, selv om jeg også har måttet fastslå at Four Thirds-formatet på bildebrikken til tider har gitt litt mer støy i svak belysning enn ønskelig – og mer enn en del konkurrenter.

Men Olympus E-5-kameraet fra 2012 som står i hylla på jobben gjør fortsatt en grei jobb som standby-kamera for kolleger som ikke har noe annet kamera tilgjengelig når de skal på en pressekonferanse. Og fra tid til annen plukker jeg gjerne fram min gamle E-P2 fra 2009 og knipser noen bilder.

PEN-F

For oss som har sans for retrokameraer tror jeg Olympus PEN F kan komme til å bli blant bautaene, en merkestein i historien til denne kamerasjangeren. Personlig har jeg mest sans for modellen med sølvfarget topp – trolig fordi den minner meg mest om 60-tallskameraer jeg selv har brukt.

Olympus PEN F – 1960-tallet i 2016-årsutgave. (Foto: Olympus)
Olympus PEN F – 1960-tallet i 2016-årsutgave. (Foto: Olympus)

Tross retrostilen ser det ut til at Olympus PEN F har alle de moderne elektroniske og digitale funksjoner man kan ønske seg anno 2016. Fem-aksers bildestabiliseringssystem er vel noe som Olympus har fått godt grep om nå. En 20-megapikslers Live MOS-bildesensor som Olympus lover skal gi lite støy høres spennende ut. Det nye rattet for rask skifting mellom sort/hvitt og fargeprofiler gjør meg nysgjerrig. Det samme gjør den lovede lynraske autofokusen og muligheten for serieopptak med opptil 10 bilder i sekundet – selv om jeg må innrømme at det er forholdsvis sjelden jeg bruker denne funksjonen.

Hvis Olympus nå har greid å få til en enkel og grei WiFi-oppkobling, slik det sies, blir dette et spennende kamera å prøve når muligheten forhåpentlig gir seg.

Jeg kommer nok tilbake til Olympus PEN F om ikke lenge.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

  1. Når kommer du med testen din av Olympus Pen F, ta med liste over alle objektiver en kan bruke også.
    Mvh
    William

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.