Kameranytt.no

Ny himmel med kunstig intelligens

Luminar 4
VELG HIMMEL: Med Luminar 4 kan du velge hva slags himmel du vil ha i bildene dine. (Ill.: Skylum)
Luminar 4
VELG HIMMEL: Med Luminar 4 kan du velge hva slags himmel du vil ha i bildene dine. (Ill.: Skylum)

Gi blaffen i hvordan himmelen og skyene ser ut på bildene dine. Luminar 4 bruker kunstig intelligens til å bytte ut himmelen med en ny. Programvarehuset Skylum har nå kunngjort versjon 4 av det særegne bildebehandlingsprogrammet.

[toc] Bildebehandlingsprogrammene blir stadig mer intelligente. I tillegg til alt de er programmert på forhånd til å kunne gjøre, er også kunstig intelligens på full fart inn i bildebehandlingen. Det betyr at programvaren benytter det vi gjerne kaller maskinlæring til på egenhånd å tolke og forstå — og deretter foreta egne valg på dine vegne.

Hva er maskinlæring?

Hva er maskinlæring, egentlig? Vi kan spørre Wikipedia: «Maskinlæring er en gren av kunstig intelligens, (…) et tverrfaglig fagområde med bidrag fra blant annet informatikk, matematikk og beregningsorientert statistikk. Det er en vitenskapelig disiplin opptatt av design og utvikling av algoritmer som gjør datamaskiner i stand å lære fra og utvikle atferd basert på empiriske data.
(…) Algoritmen må altså være i stand å generalisere, og finne løsninger på problemer den ikke har observert eksempler på tidligere.»

Maskinlæring i bildebehandlingen betyr altså at programvaren ikke bare er i stand til å justere bildene dine basert på forhåndsmaler, som er en vesentlig del av konseptet som bildebehandlingsprogrammet Luminar bygger på, men at programmet i tillegg er i stand til å «finne på» løsninger som ikke er programmert inn på forhånd. Altså kunstig intelligens, eller AI som vi gjerne kaller det i dag — en forkortelse for Artificial Intelligence.
AI Sky Replacement kaller Skylum den nye funksjonen som kommer i versjon 4 av Luminar. Kameranytt.no skrev første gang om funksjonen i desember 2018, og nå begynner den altså å bli klar — og kommer med Luminar versjon 4 til høsten 2019.

Endrer ikke bare himmelen

Noe av det som gjør at Luminars nye himmelteknologi ser så spennende ut, er at den ikke bare endrer utseendet på selve himmelen og skyene, slik mange av oss sikkert har prøvd på gjennom å maskere forgrunnen og deretter endre himmelfargen og/eller sammensetningen av himmelen og skyene. For eksempel ved å lime inn himmel og skyer fra et annet bilde. På bilder med en kompleks horisont, for eksempel med takkete trær og mangekantete blader i forgrunnen, kan maskeringen være en tidkrevende jobb.

Luminar
HIMMEL-DETEKTERING: Slik jobber Luminar 4 med å skille ut himmelen i bildet. (Ill.: Skylum)

Men det vi sjelden har brydd oss om når vi har forandret himmelen og skyene på denne måten, er at hvis den «ordentlige» himmelen og de «ordentlige» skyene hadde forandret seg mye i bildet, ville også de andre delene av bildet ha forandret seg like mye, eller i hvert fall en god del. Rett og slett fordi motivet ville ha blitt belyst på en annerledes måte, kanskje med lyset fra en annen vinkel og med en annen fargetemperatur enn i det opprinnelige bildet.

Gjennombrudd

Det er her Skylum hevder at utviklerne bak løsningen har gjort et skikkelig gjennombrudd. Skylum lover at deres bruk av kunstig intelligens gjør at bildene endrer karakter i tråd med hvordan naturen selv hadde gjort det når belysningen fra oven forandres. Lys og farger i bildet vil være justert til å matche lyset og fargene som den endrede himmelen ville ha gitt, ifølge Skylum.
På selskapets nettsider ligger det en rekke bilder der man ved å velge mellom forskjellige miniatyrer under hovedbildet vil få se hvordan endring av himmel og skyer også endrer resten av bildet.

Tipset fra Kameranytt

Tips fra Kameranytt.no: Hold hånden over himmel-delen av bildene når du forandrer fargevalget på Luminar-nettsiden. Da vil du se klart de ellers ganske subtile endringene i fargetemperatur og kontrast i landskapet og bygningene under himmelen. Det ser ganske overbevisende ut.

Luminar
KLART: Bildet er klart til «himmelbytte». (Ill.: Skylum)

Den siste påstanden er vel å merke basert bare på det vi ser på Skylums nettsider, ikke på egne erfaringer med hvordan programmet fungerer på ens egne bilder. I disse konspirasjonstunge tider er det vel alltids noen som vil påstå at bildene kanskje er manipulert på en eller annen måte.
Derfor blir jo dette en øvelse jeg kommer til å gjenta når den nye programversjonen kommer i salg til høsten og det dermed blir mulig å prøve ut funksjonen på egne bilder.

Mye AI

Skylum-utviklerne har for øvrig brukt kunstig intelligens til mer enn bare himmel og skyer. Luminar er allerede kommet til 2.0-versjonen av en innebygd teknologi kalt Accent AI, som bruker kunstig intelligens til å justere fargetoner, eksponering og mye annet. Teknologien gjenkjenner også mennesker i bildene og sørger for at disse får en så realistisk gjengivelse som mulig, ifølge Skylum.
AI Sky Enhancer er navnet på en annen teknologi som kanskje er en forløper til den nye løsningen for å bytte ut himmel og skyer. AI Sky Enhancer bidrar til å gjøre himmelen og skyene mye mer levende og kontrastrike, dersom man ønsker det. Og på Luminar-vis — alt med ett klikk.

Vekker debatt

Som mye annet av det som skjer innenfor kamerateknologien nå om dagen, er også tanken om AI-generert himmel og AI-skapte skyer i fotografier omstridt. På linje med for eksempel mobilkameraenes digitale bokeh i portrettbilder, som nå så smått er i ferd med å smitte over på «ordentlige» kameraer. Det er liten tvil om at dette faller inn under begrepet «photoshopping» og at det skaper bilder som strengt tatt ikke er sannferdige i gjengivelse av virkeligheten. Derfor er vel dette en funksjon som pressefotografer og fotograferende journalister bør holde seg unna.

Men hva med alle andre fotografer, proffer som hobbyfotografer? For mange av oss er det sluttresultatet som teller, hva slags stemning og budskap man får fram gjennom bildene. Spiller det noen rolle hvordan man er kommet dit man er med sitt fotoprosjekt? Er ikke egentlig alle bilder en subjektiv tolkning av verden rundt en? Bare valg av lukkertid og blenderåpning kan i en gitt situasjon gi to vidt forskjellige bilder, selv fra samme ståsted. Valg av vidvinkelobjektiv kontra teleobjektiv gir ikke bare forskjellig utsnitt av motivet, men endrer også perspektiv og proporsjoner. Er det ene mer riktig enn det andre? Kjør debatt!

Hva er Luminar?

Kameranytt.no har skrevet flere artikler om Luminar de siste årene. Først gang var i oktober 2016, da den første utgaven av Luminar ble lansert, den gang bare for Mac.

Luminar
LUMINAR: Slik presenteres Luminar på nettsidene til programvarehuset Skylum. (Ill.: Skylum)

Firmaet som sto bak programmet, het den gang Macphun og hadde tidligere lansert en del tilleggsmoduler til Apples bildebehandlinsprogram Bilder for Mac. Men med Luminar erklærte selskapet at nå var det klart til å utfordre selveste Adobe med et bildebehandlingsprogram som enkelt kunne tilpasses både nybegynnere og profesjonelle fotografer og bildebehandlere.
Utpå høsten 2017 kom det en Windows-versjon av programmet, samtidig som utviklerfirmaet skiftet navn fra Macphun til Skylum, et mer plattform-nøytralt navn nå når selskapet utviklet programvare ikke bare for Mac-plattformen.

Selskapet prøvde nå også i enda sterkere grad enn før å fremstå som en utfordrer til Adobe, og fulgte opp med å varsle en modul for bildeadministrasjon og bildelagring. Skylum ville ikke nøye seg med å utfordre Adobe på Photoshop-arenaen, men ville også begynne å konkurrere mot Adobes Lightroom-løsninger.

Sent i 2018 kom Luminar med en bildearkiv-funksjon kalt Libraries. Den første utgaven fikk riktignok en litt blandet mottakelse av programvareanmeldere, noe som kanskje ikke er så rart når en nykommer utfordrer en etablert aktør som Adobe. Men Skylum har lovet en masse forbedringer av både Luminar og av Libraries-modulen, så det er all grunn til å fortsette å følge med på utviklingen videre.

Adobe-utfordrer

Skylum er altså blant Adobe-utfordrerne som ikke ønsker å innføre noen abonnementsløsning, ser det ut til. Om man vil, kan man bruke den versjonen man har kjøpt, til «evig tid». Men vil man ha med seg forbedringene og nyhetene, må man naturligvis betale for oppgraderingene.

Luminar
HIMMEL OG SKYER: Slik kan Luminar enkelt gjøre himmelen over hovedmotivet mer spennende og dramatisk. (Ill.: Skylum)

Luminar er altså tilgjengelig for Windows og Mac. Mange har spurt om det snart kommer versjoner for Android, iOS og det nye iPadOS, men her ser det ut til å komme ganske unnvikende svar fra Skylum-folkene foreløpig.

Jeg for min del jobber mye med Adobe Lightroom til å bearbeide og administrere bildene mine både på Windows-PC, Mac, iPhone, iPad og Android-enheter, og for meg er nettopp det å få alt synkronisert på alle disse plattformene en nøkkelfunksjon jeg vanskelig kan tenke meg å være foruten. Skylum har et stykke igjen ditt med Luminar-konseptet, men kommer forhåpentlig stadig nærmere.


Og for mange andre kan sikkert Luminar være et interessant alternativ allerede i dag. Det er uansett et program det blir interessant å følge videre.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.