Kameranytt.no

PaintShop Pro klar for 2018

PaintShop Pro 2018
RYDDIGERE: Nye PaintShop Pro 2018 har fått ryddigere brukergrensesnitt, ifølge produsenten. (Ill.: Corel)
PaintShop Pro 2018
RYDDIGERE: Nye PaintShop Pro 2018 har fått ryddigere brukergrensesnitt, ifølge produsenten. (Ill.: Corel)

De abonnements-frie Photoshop-alternativene blir stadig bedre. PaintShop Pro 2018 er her.

[toc] Enda mer profesjonelle redigeringsverktøy, men samtidig med enda enklere brukergrensesnitt enn før.

Dette er de to viktigste salgsargumentene fra folkene bak PaintShop når de nå lanserer neste versjon av det gode, gamle bildebehandlingsprogrammet PaintShop Pro.

Uten abonnement

Ja, og så trekker de fram dette med at man slipper å abonnere på programmet, da.

Dét ser ut til å ha blitt et av de viktigste salgsargumentene for mange av leverandørene av programvare for bildebehandling og kreativ virksomhet etter at Adobe Systems Inc. la om fra lisensbasert til abonnementsbasert distribusjon av sin programvare.

LES OGSÅ: Luminar snart klar for Windows

Selv i dag, flere år etter at Adobe gikk over til abonnement i stedet for tradisjonell, kontant éngangs kjøpesum ved anskaffelse av programvare, er debattforaene på internett fortsatt fulle av rasende innlegg mot abonnementsløsninger for programvare.

Det er som regel Adobe som får svi, selv om flere andre sentrale programvareleverandører også for lengst har begynt å tilby programvare i form av måneds- og årsabonnent, for eksempel Microsoft med sin Office 365-pakke (som vel å merke fortsatt også er å få kjøpt på lisensbasis, altså som engangskjøp).

PaintShop Pro 2018
BOKS: De fleste kjøper vel programmer som PaintShop Pro via nettet nå i stedet for i tradisjonelle programvarebokser, men leverandørene vil gjerne vise frem programmene i stilige esker. Her er Ultimate-versjonen. (Ill.: Corel)

Temaet er verdt en egen kommentar som vi får komme tilbake til ved en senere anledning. La oss her konsentrere oss om nye PaintShop Pro. Men først en liten titt på programmets lange og kronglete historie.

Like gammel som Photoshop

Både Adobe Photoshop og PaintShop opererer med 1990 som fødselsår, selv om røttene til begge programmene går enda noen år tilbake i tid. Det var på den tiden pc-ene så smått hadde begynt å få nok datakraft til å kunne håndtere grafikk-data uten at de måtte utstyres med spesialkort til uoverkommelige priser.

Det var den amerikanske flygeren og programvareutvikleren Robert Voit som i sin tid sto bak programmet som opprinnelig het Paint Shop og som i utgangspunktet ble distribuert som gratis shareware.

Etter lanseringen dannet Voit programvarefirmaet Jasc Software, Inc. i Minnesota.

Voit var i tidsnød da han skulle registrere det nye firmaet, og rakk ikke å klekke ut noe skikkelig firmanavn. Jasc Software var en vri på forkortelsen J.A.S.C. – Just Another Software Company.

LES OGSÅ: Nå er Photoshop CS6 blitt historie

I 2004 ble selskapet kjøpt opp av kanadiske Corel Corporation. Jasc Software hadde da 120 ansatte og en omsetning på over 30 millioner dollar. Tre år senere la Corel ned Minnesota-avdelingen og flyttet den videre utviklingen av Paint Shop til California og Kina.

PaintShop for Windows

Mens Photoshops historie startet på Mac, med den første Windows-versjonen klar først i 1992, har PaintShop helt fra starten av vært et rent Windows-program, først for Windows 3.0.

2018-versjonen er kompatibel med Windows 10, Windows 8 og 8.1, samt Windows 7 med nyeste service pack. Og fungerer altså ikke på Mac.

Programmet har eksistert i mange slags innpakninger opp gjennom årene, gjerne i nye kombinasjoner i takt med Corels stadig oppkjøp av andre selskaper.

For eksempel har vi hatt Corel Paint Shop Pro Album Personal med funksjonalitet for ikke bare å drive med bildebehandling, mens også med organisering og arkivering av bildesamlinger.

PaintShop Pro 2018

Som vanlig når bildebehandlingsprogrammer kommer i ny versjon, heter det også denne gang at det nye programmet er blitt raskere og har fått mange forbedrede verktøy.

PaintShop Pro 2018
2018-UTGAVEN: Skjermdump fra PaintShop Pro 2018. (Ill.: Corel)

Oppstartstiden skal være kuttet til det halve og mange verktøy fungerer raskere enn før, ifølge produsenten.

Blant nyhetene nevner produsenten nye fargepaletter, et 30-talls nye pensler og mer kreativt innhold.

Dessuten skal selve brukergrensesnittet ha blitt renere og enklere å forholde seg til, og brukeren kan selv tilpasse det i stor grad, blant annet med å endre størrelsen på ikonene i programmet.

Prisene

PaintShop Pro 2018 har en anskaffelsespris som trolig er akseptabel for de fleste fotoentusiaster. Norske kunder som kjøper programmet på nettet, må betale 599 kroner inklusive mva.

Det er ikke all verden å spare på å oppgradere fra tidligere versjon. Oppgraderingsprisen er 429 kroner.

LES OGSÅ: Affinity klar for Windows – uten abo

Corel leverer også en pakke kalt PaintShop Pro 2018 Ultimate til 799 kroner. Den betegnes som en «bonus-kolleksjon» som også inneholder Painter Essentials 5 og Perfectly Clear 3 SE samt Corel AfterShot3. Dette er tilleggsmoduler som blant annet gjør det lett å endre fotografier til malerier, funksjonalitet for automatisk bildekorrigering og for raskere Raw-redigering enn i vanlige PaintShop Pro 2018.

Gratis prøveversjoner kan kjøres i 30 dager før du må betale.

Corel tilbyr egne priser for utdanningsmarkedet og for volumkjøp.

Lenke til kjøpssiden hos Corel finner du her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.