Kameranytt.no

PRØVD: Canon EOS 77D – flott til video

Canon EOS 77D
DE SMÅ DETALJER: For dem som bryr seg om de små detaljer kan det være verdt å merke seg den lille knappen nedenfor knappen for å løse ut objektivet. Her har Canon beholdt god, gammeldags mekanisk dybdeskarphetskontroll. Erkerival Nikon fjernet denne knappen fra sine forbrukermodeller lenge før speilrefleksene ble digitale. Et eksempel er min gode, gamle Nikon EM, kjøpt i 1980. Det er faktisk noen av oss som setter pris på at Canon har beholdt denne lille detaljen. (Foto: Toralv Østvang)
Canon EOS 77D
CANON-DESIGN: EOS 77D har en umiskjennelig design som selskapet har holdt fast med i mange år nå. Kanskje litt kjedelig, men det oser av trygghet. (Foto: Toralv Østvang)

Det er mye godt å si om Canon EOS 77D, blant annet at det er et godt videokamera.

[toc] Under utprøvingen av Canon EOS 77D hadde jeg flere video-venneoppdrag som jeg var litt spent på. Blant annet var jeg bedt om å ta opp video i et bryllup som supplement til stillbildene fra den innleide profesjonelle fotografen.

Det eneste Canon-kameraet jeg hadde å sammenligne med akkurat der og da, var en EOS 650D av 2012-årgang som sto i hylla og som for så vidt har gjort en trofast jobb opp gjennom årene – og fortsatt gjør det. Men jeg husket også at jeg mang en gang har irritert meg over at autofokusen er blitt stående og jage frem og tilbake under videoopptak, med hyppige behov for å redigere bort uskarpe sekvenser. Spesielt under opptak i dårlig og vanskelig lys, som det ofte er både under vielsen og festen etterpå i et bryllup.

I så måte ble Canon EOS 77D en positiv overraskelse. Ikke fordi jeg ikke har hatt Dual Pixel-kameraer fra Canon på prøve før. Dét har jeg, så jeg var jo forberedt på at autofokusen ville være ganske rask både på video- og Live View-opptak. Men jeg har aldri hatt tid og anledning til å ta opp så mye video på én kveld som jeg gjorde denne gangen.

LES OGSÅ: Canon EOS M100 i sort, hvitt og grått

Og da er jeg fristet til å påstå at dersom man ønsker seg et forholdsvis kompakt APS-C-speilreflekskamera i moderat prisklasse og dessuten vet at man vil bruke det mye til video, da er Canon EOS 77D definitivt en seriøs kandidat.

Hvis man ikke på liv og død må filme i 4K, da.

Forbruker-speilrefleks

Canon EOS 77D er et speilreflekskamera som hører hjemme i konsumentklassen. Canon har til og med tatt konsekvensen av det ved å tilby en søskenmodell, EOS 800D, som teknisk er omtrent identisk, men der forbrukeregenskapene er enda mer fremtredende. 800D har litt mer forenklet ytre betjeningssystem, et forenklet og mer «pedagogisk» betjeningssystem på skjermen og mangler LCD-skjerm på toppen.

Canon EOS 77D
FOTO OG VIDEO: Canon EOS 77D – godt speilreflekskamera og kanskje enda bedre videokamera, om enn uten 4K. (Foto: Toralv Østvang)

EOS 77D kan riktignok også tilby det samme pedagogiske betjeningssystemet, men her er det ikke slått på som standard, så EOS 77D fremstår ikke som fullt så direkte rettet mot førstegangs speilreflekskjøpere som EOS 800D gjør.

77D og 800D er et slags radarpar med noenlunde de samme forskjellene som vi tidligere så mellom 760D og 750D.

Tross sin klassetilhørighet, altså i forbrukerklassen, har Canon EOS 77D kvaliteter som også gjør det interessant for dem som føler seg mer hjemme blant de såkalte kameraentusiastene enn blant forbrukerkundene.

Ikke minst skyldes dette betjeningen, med dobbelt sett med kontrollhjul – ett rett bak utløserknappen og ett rundt fireveis-kontrolleren nederst på baksiden av kamerahuset – samt den nevnte LCD-skjermen på toppen og slike knappefunksjoner som en AF ON-knapp for kjapt å låse fokus.

Dobbeltpiksel-autofokus

Med EOS 77D og 800D bringer Canon sin dobbeltpiksel-teknologi ned til et lavere prispunkt enn før. Canon sprer denne teknologien til stadig flere kameraer, også til rendyrkede videokameraer, og i en omtale av Canon Legria GX10 nylig brakte jeg en detaljert forklaring på hvordan Dual Pixel-teknologien til Canon fungerer – du kan lese den her.

Kort og forenklet oppsummert: Et antall piksler på bildebrikken består av to separate fotodioder som peker i litt ulik retning og som dermed kan utføre rask fasedetekterende fokusmåling. Alternativet er kontrastdetekterende autofokus, som vanligvis er mye langsommere.

Denne autofokusløsningen fungerer altså når man enten fotograferer i Live View-modus, det vil si med å se på motivet på LCD-skjermen bak på kameraet i stedet for gjennom den optiske speilreflekssøkeren, eller når man tar opp video, som man også gjør ved å se motivet på skjermen.

Etter å ha prøvd EOS 77D vil jeg hevde at Dual Pixel-autofokus gjør dette kameraet til mye, mye bedre enn sine forgjengere uten denne teknologien.

Ergonomisk

Canons ingeniører er veldig opptatt av ergonomi, altså av at produktene de designer, byr på best mulig betjeningsvennlighet.

Det er ikke en påstand jeg drar ut av løse lufta. For 12 år siden hadde jeg gleden av å være med på en stor internasjonal presselansering i regi av Canon – kameraet det var snakk om den gang, var EOS 350D.

Canon EOS 77D
DE SMÅ DETALJER: For dem som bryr seg om de små detaljer kan det være verdt å merke seg den lille knappen nedenfor knappen for å løse ut objektivet. Her har Canon beholdt god, gammeldags mekanisk dybdeskarphetskontroll. Erkerival Nikon fjernet denne knappen fra sine forbrukermodeller lenge før speilrefleksene ble digitale. Et eksempel er min gode, gamle Nikon EM, kjøpt i 1980. Det er faktisk noen av oss som setter pris på at Canon har beholdt denne lille detaljen. (Foto: Toralv Østvang)

Vi var rundt 80 europeiske fagpressejournalister som fikk prøve ut det nye kameraet ganske intensivt, og den siste kvelden fikk vi møte et par av de ansvarlige for utviklingen av kameraet, fløyet inn fra Japan for anledningen.

I paneldebatten var de til tider vel så ivrige etter å stille spørsmål til journalistene som å svare – skjønt det skal sies at de ga veldig ærlige og troverdige svar også.

LES OGSÅ: Canon fornyer sin «mini-speilrefleks»

Men det de spurte og grov om, var vår reaksjon på de tilsynelatende minimale forandringer på plassering og funksjon på enkelte av knappene på det nye kameraet sammenlignet med forgjengeren, Canon EOS 300D.

For mange som har begynt med digital fotografering i senere år er kanskje EOS 300D et ukjent produkt, men for å dra litt kamerahistorie var dét kanskje det kameraet som mer enn noe annet som revolusjonerte den digitale speilrefleksutviklingen. EOS 300D var det første digitale speilreflekskameraet til under 10.000 kroner. Før det var digitale speilreflekskameraer forbeholdt pressefotografer i Akersgata med arbeidsgivere med fete lommebøker.

Canon EOS 77D
SYSTEMKAMERA: De som kjøper Canon EOS 77D, kjøper seg inn i et gigantisk kamera- og optikksystem. (Foto: Canon)

En del av dem som i dag er kritiske til speilreflekskamera-utviklingen, synes den er kjedelig. Vi som har hatt gleden av å følge den tett gjennom mange år, har nok for lengst innsett at de store revolusjonenes tid – som lanseringen av Canon EOS 300D og Nikons svar noen måneder senere, D70 – er over. Til gjengjeld gleder vi oss over alle de små og tilsynelatende ubetydelige, men akk så viktige forbedringene opp gjennom årene.

Det er i dette perspektivet jeg nå har vurdert Canon EOS 77D. Selv om kameraet ser tilnærmet uendret ut fra flere år eldre Canon EOS-modeller i dette sjiktet, ligger det en grundig gjennomtenkt kamerafilosofi bak produktet – og en erfaring med produktutvikling som er blant de ypperste som kamerabransjen kan skilte med.

Canon er i godt selskap når det kritiseres for mangel på innovasjon. En Aftenposten-journalist sa nylig at han lurer på hvem i all verden som vil kjøpe Apples nyeste kameramobil, iPhone 8 Plus, som inneholder så lite nytt i forhold til forgjengeren. Nok et eksempel på at svaret ligger i de små detaljene, akkurat som med speilrefleksene fra Canon og Nikon.

Og det er de stadige små forbedringene som betyr noe til hverdags for oss digitalfotografer.

24 megapiksler

EOS 77D har mange tekniske likheter med storebror EOS 80D, som ble lansert i 2016. Det er herfra bildebrikken kommer, med sine 24 megapiksler netto og med Dual Pixel-teknologien.

77D nyter imidlertid godt av å ha fått med seg neste generasjon av Canons signalprosessor, Digic 7, som har enkelte forbedringer fra Digic 6-generasjonen. Blant annet ser vi at den takler litt større lysfølsomhetsomfang. 77D og 800D opererer med lysfølsomhet fra ISO 100 til ISO 25.600, utvidbart ukalibrert til ISO 51.200, mens forgjengeren greide ISO 100-16.000 med ukalibrert utvidelse til 25.600.

Den nye prosessoren skal også være bedre på bekjempelse av bildestøy. Jeg har ikke hatt tilgang på 80D samtidig med 77D, så jeg har ikke kunnet sammenligne, men generelt er inntrykket mitt at 77D gjør en bra innsats på støyreduksjon.

Med støyreduksjon påslått vil jeg påstå at kameraet gir høyst akseptabel gjengivelse opptil ISO 3.200, selv om dette er en veldig subjektiv vurdering – alt avhenger jo av hva bildet skal brukes til. Bildene jeg har tatt på ISO 12.800 kan sikkert også brukes til noe, skjønt da må man velge mellom svært mye bildestøy eller en støyreduksjon som visker ut svært mange detaljer. Bildene mine på ISO 51.200 vil jeg helst ikke vise til noen.

Canon EOS 77D
ISO 3200: Lightroom-sammenligning av to bilder tatt på ISO 3.200, med og uten støyreduksjon. (Klikk for større bilde.) (Foto: Toralv Østvang)

Den nye Digic-prosessoren er ifølge Canon bygd for mer effektiv fargebehandling i samarbeid med programvaren i kameraet, og prosessorutviklingen skal også ha betydning for funksjonalitet som objektivkorrigering, ifølge enkelte kilder.

Likhetspunktene mellom 80D og 77D for øvrig omfatter blant annet størrelse og oppløsning på LCD-skjermen – tre tommer på 1.040.000 piksler. LCD-skjermer er berøringsfølsom, og hvis man ønsker det, kan man gjøre mye av betjeningen direkte på skjermen.

Kompromiss-søker

Men det er forskjeller også, kanskje mest merkbart i søkeren. Mens 80D-søkeren viser 100 prosent av motivet, greier 77D bare 95 prosent, og med lavere forstørringsgrad, 0,82x mot 0,95x. For meg reduseres noe av gleden ved å bruke speilreflekskamera når søkerbildet blir såpass smått som det gjerne gjør i denne kameraklassen, men prisen for større søkerbilde er jo både større og dyrere kamera, så dette er vel et nødvendig kompromiss.

I så måte kan man jo merke seg at 80D er vesentlig større og tyngre enn kompakte 77D – 730 g mot 540 g. 77D har også moderate dimensjoner på 131 x 99,9 x 76,2 mm.

Listen over forskjeller på 77D og 80D viser også at sistnevnte greier serieopptak på sju bilder i sekundet, mot «bare» seks bilder i sekundet på 77D. For noen er det kanskje viktigere at korteste lukkertid er 1/4.000 sekund på 77D mot 1/8.000 sekund på 80D.

To fokusløsninger

Som andre digitale speilreflekskameraer har også Canon EOS 77D to autofokus-løsninger, et fasedetekterende CMOS-basert system i speilhuset med 45 autofokuspunkter, alle av krysstypen, som er i drift når man bruker den optiske speilreflekssøkeren, og et annet fasedetekterende Dual Pixel-system med CMOS-fasedetekterende sensorer på bildebrikken som fungerer når speilet er oppfelt – altså under Live View og videoopptak. Det sistnevnte systemet byr på maksimalt 49 AF-punkter og dekker rundt 80 prosent av bildeflaten både horisontalt og vertikalt.

LES OGSÅ: Canons nye fullformat-portal

Til sammen byr disse systemene på effektiv autofokus med en høy grad av treffsikkerhet. Autofokusen via optisk søker skal fungere ned til lysstyrke på -3 EV hvis man har objektiv på lysstyrke f/2,8 eller bedre, mens LiveView-autofokus greier -2 EV.

Eksponeringskontroll foretas via en RGB+IR-måler i kamerahuset på 7.560 piksler, eller via 315 målesoner på bildebrikken i Live View. Stort sett treffer kameraet bra på lysmålingen også, selv med ganske kontrastfylte motiver.

Batteriet

Når kameraprodusentene krymper kameraene, går det gjerne ut over batteristørrelse og -kapasitet. Slik er det her også. Mens storebror 80D har en veldig anstendig batterikapasitet etter CIPA-standarden på 960 bilder, er den oppgitt til bare 600 bilder på 77D. Bedre en speilløs-konkurrentene, riktignok, men ikke topp batteriytelse sammenlignet med en del speilreflekskameraer på markedet, altså.

Canon EOS 77D hører ikke hjemme i klassen av værbestandige kameraer som er garantert å skulle kunne tåle støv og fuktighet etter bestemte normer for slik beskyttelse, men det virker likevel solid bygd. Det føles ikke «billig» selv om det er plasten som dominerer.

Godt videokamera

Jeg har allerede nevnt at jeg er imponert over hvor effektivt EOS 77D fokuserer under videoopptak. Når jeg hevder at dette også er et godt videokamera i tillegg til et godt fotoapparat, for å si det slik, skyldes det at jeg generelt er godt fornøyd med videoopptakene jeg har fått gjort med kameraet.

Som andre i sin klasse har det naturligvis begrensninger for dem som stiller mer profesjonelle krav her. Kameraet er myntet på videoopptak «på sparket», gjerne på ferie og reise. De som har større ambisjoner og for eksempel ønsker å få koblet til hodetelefon for å kontrollere lyden under videoopptak, må lete andre steder.

Men kameraet har i det minste separat mikrofoninngang, så du kan få litt bedre lydkvalitet enn fra den innebygde stereomikrofonen, som er grei nok til bakgrunnslyd, men ikke fullt så velegnet til intervjuer, sang og musikk.

Kameraet kan ta opp video i Full HD med opptil 50/60 progressive bilderuter per sekund.

Canon EOS 77D
GOD BETJENING: Canon EOS 77D har et velutstyrt betjeningssystem som trolig innfrir ønskene også til litt kravstore brukere. LCD-skjermen på toppen av kamerahuset gir kjapp oversikt over innstillingene og er med på å gi kameraet et profesjonelt preg. Menysystemer er både en vanesak og en smakssak, men Canons menysystemer hører etter min mening til de bedre på markedet. (Foto: Toralv Østvang)

Som Nikon har heller ikke Canon innebygd bildestabilisator for fotografering. Dét er noe Canon helst vil gi kundene i form av optisk bildestabilisering innebygd i utvalgte objektiver. Men for videoopptak byr EOS 77D på fem-aksers digital bildestabilisering som ser ut til å fungere veldig effektivt. Den fungerer dessuten i samarbeid med den optiske bildestabiliseringen i en del objektiver – men legg merke til at Canon har en ganske lang liste av objektiver der optisk og digital bildestabilisering ikke fungerer sammen under videoopptak.

 Trådløs forbindelse

EOS 77D har både strømsparende Bluetooth-kommunikasjon, ypperlig for kontinuerlig sammenkobling hvis man vil ha overført små kopier av bildene sine til mobilen, og kraftigere WiFi-kommunikasjon, som er nødvendig når man vil overføre filer i høy oppløsning.

Canon EOS 77D
KONTAKT: Canon tilbyr nærfeltskontakt for Android-brukere. (Foto: Canon)

Kommunikasjonen er forholdsvis grei å opprette – generelt har jeg bedre erfaringer med Canos app, Canon Camera Connect, enn med Nikons SnapBridge-løsning, som jeg fortsatt opplever som litt kranglete, i hvert fall med iOS-enheter.

Appen kan også brukes til fjernstyring av kameraet – noe jeg opplevde som kjekt da jeg under utprøvingen skulle ta noen bilder fra en klassegjenforening og gjerne ville være med selv på gruppebildet.

Via appen kan man for øvrig få lagt inn geodata i bildefilene, som kan være kjekt å ha.

Konkurrentene

Canon selger flere speilreflekskameraer enn noen andre kameraprodusenter, også i forbruker- og entusiastklassene. Blant de nærmeste konkurrentene finner vi vel Nikon med sin D5600, med ganske like spesifikasjoner, noe lavere vekt og en kamerahuspris på rundt 7.000 kroner, ifølge Prisjakt.no. Prisen på Nikon D5600 er altså en god del lavere enn på Canon EOS 77D og prismessig er den mer en direkte konkurrent til Canon EOS 800D. Et av konkurransefortrinnene Nikon D5600 kan by på, er lengre batteritid.

Canon – og Nikon – har imidlertid sterk konkurranse fra produsentene av speilløs-kameraer i dette sjiktet. Fra Sony er a6000 en av konkurrentene, med noe lavere pris på kamerahuset, rundt 5.700 kroner, ifølge Prisjakt.no. Går man en god tusenlapp opp i pris fra EOS 77D, finner vi den litt mer moderne Sony a6300. Begge disse konkurrentene fra Sony er enda mer kompakte enn Canon EOS 77D. Et av Canons fremste salgsargumenter vis à vis Sony er et mye større utvalg av objektiver.

LES OGSÅ: PRØVD: Sony a6300 – vanskelig å slå

En speilløs-konkurrent som ligner mer på Canon EOS 77D enn de nevnte Sony-kameraene er Fujifilm X-T20, som ligger ganske nær i pris, ifølge Prisjakt.no. Ønsker du å ha mulighet til 4K-video, er dette og nevnte Sony a6300 gode alternativer til Canon EOS 77D.

LES OGSÅ: Fujifilm konkurrerer med seg selv

Alle konkurrentene jeg har nevnt her er APS-C-kameraer. I markedet møter et kamera som Canon EOS 77D naturligvis også konkurranse fra speilløse kameraer i Micro Four Thirds-sjiktet. Blant de relevante MFT-konkurrentene som jeg har prøvd og skrevet om her på Kamerablogg.no, er Panasonic Lumix G80.

LES OGSÅ: PRØVD: Panasonic Lumix DMC-G80 (https://www.kameranytt.no/provd-panasonic-lumix-dmc-g80/)

Noen vil sikkert innvende at EOS 77D også har en speilløs-konkurrent fra Canons egne rekker: Canon EOS M5. Kameraet er enda lettere og mer kompakt enn EOS 77D, men har to betydelige ulemper i sammenligningen: Vesentlig høyere pris og et svært begrenset utvalg optikk, i hvert fall så lenge man ikke vil bruke objektivadapter.

Canon EOS 77D
KOMPAKT: Som speilreflekskamera er EOS 77D forholdsvis lett og kompakt, selv om nye 200D – til venstre på bildet – viser at Canon greier å designe enda mindre speilreflekser. (Foto: Toralv Østvang)

Konklusjonen etter en gjennomgang av konkurransesituasjonen er altså at Canon EOS 77D har forholdsvis liten direkte konkurranse, i hvert fall hvis de viktigste kriteriene til den potensielle kunden er at vedkommende ønsker et ekte speilreflekskamera, at det skal ha noenlunde moderat pris, være forholdsvis lite og lett og ha tilgang til et stort optikkutvalg.

Prisen

Hos Prisjakt.no ligger prisen på Canon EOS 77D-kamerahuset i skrivende stund fra rundt 8.700 kroner til litt i overkant av 9.000 kroner.

Kameraet leveres i flere pakkeløsninger, blant annet med 18-55 mm objektiv med pris fra rundt 9.000 kroner, ifølge Prisjakt.no. Jeg prøvde kameraet mest med Canons 18-135 mm-objektiv, en pakkeløsning som selges for rundt 13.000 kroner.

LES OGSÅ: Canon-makro med LED-lys

Tips: Pass på å kjøpe kameraet med Canon-optikk der bokstavene STM inngår i objektivnavnet. Da får man optikk som fokuserer mykt og nesten lydløst – ypperlig for dem som har planer om å ta opp mye video.

Konklusjon

Canon EOS 77D fremstår som en vellykket representant for Canons speilrefleksteknologi anno 2017, i sjiktet myntet på kravstore amatørfotografer og kameraentusiaster – for den sistnevnte gruppen kan kameraet sikkert også gjøre god nytte for seg som et kamerahus nummer to.

EOS 77D har en nøktern og tradisjonell design, noen vil sikkert si litt traust og kjedelig, men den er veldig funksjonell og jeg vil påstå vellykket sett fra et ergonomisk synspunkt. Knapper, hjul og ratt sitter der de skal, og man kan i stor grad betjene kameraet mens man holder søkeren til øyet.

Bildekvaliteten er av god Canon-klasse, med rike muligheter for tilpasning fra brukerens side. Det ligger også en trygghet i at hvis man velger dette kameraet, får man tilgang til et utrolig rikt utvalg med objektiver.

Blant de få kritiske merknadene anfører jeg at søkerbildet er mye mindre enn på Canons mer profesjonelle kameraer og at det dessuten ikke viser 100 prosent av motivet. Innimellom vil du få med elementer ytterst i randsonen som du ikke var klar over da du tok bildet. Men siden de fleste av oss sikkert foretar en viss bildebehandling i ettertid, gjør det ikke så mye.

Konklusjon: anbefales.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.