PRØVD: Canon EOS M50 i salg

Canon EOS M50
TIL FJELLS: Et av de første eksemplarene av Canon EOS M50 fotografert i det norske påskefjellet. (Foto: Toralv Østvang)

Gladnyhet for potensielle Canon EOS M50-kjøpere: Kameraet kommer i salg i Norge i påskeuka.

Canon EOS M50 kommer i salg i Norge tidligere enn ventet. Opprinnelig var det varslet at kameraet ville komme i butikkene her til lands i april, men produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge kom med en gladmelding til potensielle kjøpere forleden dag om at det nye kameraet er blitt tilgjengelig tidligere enn ventet. Offisiell salgsstart i Norge er satt til mandag 26. mars.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M5 innfrir

Selv om tilgjengeligheten sikkert vil variere noe rundt om i landet til å begynne med, betyr dette at det er en god mulighet til å få med seg kameraet på påskeferie, hvis man har bestemt seg for at dette er et kamera man vil kjøpe.

Kamerablogg.no fikk tilgang til et testeksemplar like før påskeferien begynte, og disse linjer skrives på hytta i fjellet med EOS M50 medbrakt i feriebagasjen. Det betyr også at jeg ikke har rukket å gjøre noen grundig utprøving av kameraet ennå. Testplansjene ligger igjen hjemme. Derfor er dette mer for en forhåndstitt – en preview – å regne.

Førsteinntrykket

Førsteinntrykket er uansett at dette er et kamera midt i blinken for dem som er glad i små og nette systemkameraer til å ta med seg ut på tur, ut i byen, opp i fjellet eller hvor man har tenkt seg. Det veier ikke mye og tar ikke stor plass, selv om testkameraet var utstyrt med et litt kraftigere objektiv enn det som vanligvis vil bli levert som standardobjektiv – eller kit-objektiv, om man vil. De fleste vil sikkert kjøpe kameraet med Canon EF-M 15-45mm 1:3.5-6.3 IS STM, men «mitt» kamera var levert med et litt kraftigere zoomobjektiv, Canon EF-M 18-150mm 1:3.5-6.3 IS STM.

Canon EOS M50
SPEILLØST: Begge er speilløse, med Canon EOS M50 er et betraktelig mer kompakt kamera enn Sony a9 som her er påmontert et stort, tungt og særdeles lyssterkt normalobjektiv på f/1,4. (Foto: Toralv Østvang)

Men fortsatt dreier det seg om et lett og hendig kamera sammenlignet med de to andre jeg har med meg til fjells, min gode, gamle speilrefleks Nikon D300 og den speilløse Sony a9, som begge oppleves som de reneste monstre ved siden av Canon EOS M50. Kameraer er ikke nødvendigvis små fordi om de er speilløse…

Massemarkedet først

Nettstedet DPReview (Digital Photography Review) hadde før påske et interessant intervju med folk fra ledelsen hos Canon der det var mange spørsmål om Canons strategi for speilløs-markedet. Canons folk gjorde det klart at selskapet vil sikre seg en sterk posisjon i forbrukermarkedet først, for det er der de største salgsvolumene er å finne. Først i neste omgang vil det komme speilløse produkter for mellom-markedet og highend-markedet, fremgikk det av intervjuet.

LES OGSÅ: PRØVD: For skarpe bilder med Canon G1 X III?

Men Canon-folkene understrekte at Canon har en «full lineup strategy» der målet er å tette igjen gapene i alle markedssegmenter etter hvert.

Canon EOS M50
I HÅNDEN: Canon EOS M50 får god plass i hånden. (Foto: Toralv Østvang)

Med denne strategien er nok EOS M50 rett kamera til rett tid for Canon. Betjeningsmessig er EOS M50 en god del simplere – både i direkte og overført betydning – enn Canon EOS M5, som jeg ga ganske pen omtale da jeg prøvde det i mars i fjor. Men reduksjonen i betjeningshjul og -knapper er til å leve med.

Fra M5 til M50

Det er i det hele tatt veldig naturlig å sammenligne med EOS M5, som kom på markedet snaut halvannet år tidligere. M5 ble lansert i september 2016, og jeg publiserte altså en omtale av kameraet etter å ha prøvd det i mars i fjor.

Mye er likt med de to kameraene, selv om det også er noen distinkte forskjeller. Mens M5 åpenbart fridde til entusiastmarkedet, noe som også gjenspeilte seg i prisen, er M50 tross de mange likhetene et mer utpreget forbrukerkamera. Jeg har allerede nevnt en viss reduksjon i betjeningshjul og -knapper.

På kameraer for entusiast- og proffmarkedet har man typisk en masse hjul, ratt og knapper som gjør det raskt å endre innstillinger. I forbrukermarkedet er det spart på slike anordninger, noe som gjør at man oftere må inn i menysystemet for å endre innstillinger.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon Selphy CP 1300

Et typisk eksempel er å endre eksponeringen et trinn eller to. På M5 har man et hendig ratt øverst til høyre på toppen av kamerahuset som man kjapt kan vri mot en minus- eller plussinnstilling, opptil pluss/minus 3EV-trinn. På M50 er dette rattet fjernet. Her må man i stedet trykke på toppen av multivelgeren bak på kameraet. Da ser man på skjermen – eller i søkeren – at hjulet rundt utløserknappen skifter funksjon fra å stille inn lukkertid eller blender eller begge deler, avhengig av forhåndsinnstilling, til å endre eksponeringsverdien. Ingen heksekunst, vil du kanskje innvende, men det er vanskeligere å treffe riktig sted på multivelgeren enn å vri et ratt på toppen av kameraet, noe man lett kan gjøre uten å ta øyet bort fra søkeren. Og så må man passe på at man har trykket en gang til på pluss/minus-knappen for å reaktivere funksjonen for å endre lukkertid eller blender.

Canon EOS M50
RYDDIG: Det er beskjedent med betjeningshendler på toppen av EOS M50. (Foto: Toralv Østvang)

Det hele høres kanskje ut som en bagatell, men forskjellen er betydelig når man bruker kameraet. Kanskje spesielt nå på vinteren, hvor man er nødt til å ta av seg eventuelle hansker for å få gjort operasjonen. Og det er fort gjort å trykke feil på multivelgeren bak på kameraet. Jeg har ved flere anledninger opplevd å ha stilt om kameraet fra autofokus til manuell fokus uten å være obs på det.

Canon EOS M5
TIL SAMMENLIGNING: Her er Canon EOS M5 fra fjorårets prøvekjøring. Atskillig mer rikholdig på betjeningshjul og knapper, særlig på topplaten. (Foto: Toralv Østvang)

Når jeg påstår at dette likevel er til å leve med, er det naturligvis fordi kameraet innfrir så godt på ønsket om et lite og lett kamera til å ta med seg ut på tur og likevel ha systemkameraets fordeler, som for eksempel tilgang til et enormt utvalg objektiver.

Mye optikk

Som da jeg prøvde M5 fikk jeg også nå låne med meg overgangsadapter til Canons EF- og EF-S-objektiver. (Canon opererer med tre forskjellige objektivtyper, de vanlige EF-objektivene myntet på fullformat-kameraer, men som også kan brukes på APS-C-speilrefleksene, EF-S-objektivene som bare kan brukes på APS-C-kameraene, og EF-M-objektivene som er designet for EOS M-kameraene). Med denne adapteren og Canons «pannekakeobjektiver» på henholdsvis 24 mm (EF-S) og 40 mm (EF) har man en kjekk kombinasjon til gatefotografering, selv om pannekakeobjektivet i EF-M-serien naturligvis hadde vært en enda mer kompakt løsning.

LES OGSÅ: Canon-speilløst med 4K-video

Andre endringer fra M5 til M50 er at kamerahuset nå er bygd i rent plastmateriale mens det var noe metall involvert i M5. Objektivfatningen er naturligvis beholdt i metall. Dessuten er størrelsen og oppløsningen på LCD-skjermen redusert noe, fra en 3,2-tommers skjerm på 1,6 megapiksler til en tre-tommers skjerm på 1.040.000 piksler. Men den er helt grei.

Canon EOS M50
SKJERMEN: Canon EOS M50 har en LCD-skjerm som kan vris og vendes omtrent som man vil, også i vlogger-modus. (Foto: Toralv Østvang)

På den andre siden er jo M50 nyere og dermed utstyrt med nyeste generasjon av Canons bildeprosessor, Digic 8. Og ISO-omfanget som i utgangspunktet er det samme, fra ISO 100 til ISO 25.600, kan nå utvides ukalibrert til ISO 51.200, men da må man slå av enkelte funksjoner, som for eksempel lystoneprioritering, som skal minske faren for overeksponering i høylysområder i bildet.

CMOS-bildebrikken er på 24,1 megapiksler netto.

Canon EOS M50
NESTEN-KOMPAKT: På baksiden ser betjeningsknappene nesten ut som på et kompaktkamera.

Vekten er redusert noe fra EOS M5. M50 veier 390 gram inklusive batteri. Dette er 37 gram mindre enn M5. Dimensjonene er 116 x 88 x 59 mm, altså et ganske lite og lett systemkamera.

Batteritiden er litt beskjeden, oppgitt til 235 bilder etter CIPA-normen.

Når det gjelder bildestabilisering er man for stillbilder avhengig av at det er innebygd bildestabilisator i objektivet, for det er ingen digital bildestabilisator i kamerahuset, på vanlig Canon-manér. Derimot kan man aktivere digital bildestabilisator for videoopptak.

4K-video

Ellers er jo den store forskjellen mellom EOS M5 og EOS M50 at det nye kameraet kan ta opp video i 4K-format, mens M5 bare greide Full HD-video.

Kameraet kan stilles om fra amerikansk NTSC-videoformat til europeisk PAL-videoformat og byr dermed på et stort utvalg innstillingsmuligheter. I PAL kan man velge 4K-oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler og 25 bilderuter i sekund, Full HD på 1.980 x 1.080 piksler og 25 eller 50 bps samt HD på 1.280 x 720 piksler og 50 bps. I NTSC har man 4K på 23,98 bps, Full HD på 23,98 eller 59,94 bps, og vanlig HD på 29,97 eller 59,94 bps.

Canon EOS M50
TOMT: På denne siden av søkeren er det faktisk helt tomt på toppen av EOS M50. (Foto: Toralv Østvang)

På hytta har jeg ikke tilgang til noen 4K-skjerm, så utprøvingen av 4K-video har så langt vært litt begrenset. Jeg har naturligvis prøvd 4K-videoopptak og har fått konstatert at det fungerer som det skal. Dessuten har jeg fått bekreftet at det var riktig som jeg skrev i den første nyhetssaken om M50 at dataene for 4K-video hentes ut fra en forholdsvis liten del av bildebrikken. Opptakene som jeg tok med det medleverte zoomobjektivet i full vidvinkelmodus endte dermed opp som om de skulle vært tatt med et normalobjektiv, altså tilsvarende rundt 46 mm brennvidde omregnet til 35 mm-format. Beskjæringsfaktoren er altså totalt på 2,56x.

Dette oppleves kanskje som en litt begrensende faktor for 4K-filming, men som jeg har skrevet tidligere er dette en begrensning som Canon og dette kameraet slett ikke er alene om.

Jeg kommer tilbake med en grundigere vurdering av 4K-videomulighetene når jeg får sett opptakene på 4K-skjerm. Da vil jeg også se nærmere på hva det betyr at kameraet ikke benytter Canons avanserte Dual Pixel Autofocus under 4K-videoopptak.

Bra Full HD-video

Under HD- og Full HD-opptak fungerer imidlertid denne autofokusløsningen, og førsteinntrykket av de få videoopptakene jeg har rukket å ta i Full HD er at kameraet fungerer utmerket som videokamera. Panoreringsopptak tatt opp i Full HD med 50 bps gir nydelig flimmerfri video.

Dual Pixel-autofokus dekker 80 prosent av bildesensoren både i høyde- og breddeformat, og antall fokuspunkter er økt fra 49 punkter på de tidligere EOS M-kameraene til 99 på M50. Og med utvalgte objektiver, inkludert 18-150 mm-objektivet som jeg har til disposisjon nå, øker faktisk antall fokuspunkter til 143 punkter, fordi et enda større areal av bildebrikken dekkes.

Hjelpeguide

I motsetning til EOS M100, som Canon lanserte i fjor høst, har M50 fått Canons hjelpeguide slik man finner det blant annet på EOS 800D. Her får man gode tips servert ganske pedagogisk. Sikkert nyttig for den delen av målgruppen som er mobilfotografer som nå har svitsjet til «ordentlig» kamera. Her får man for eksempel tips med bildeeksempler på hvordan man får vannet i et fossefall til å se mer flytende ut ved å bruke lang eksponeringstid, bildeeksempler på hvordan de forskjellige filtereffektene og sceneoppsettene vil fungere, og så videre.

Canon EOS M50
OVERSIKTLIG: Det er fort gjort å skaffe seg oversikt over betjeningsorganene på oversiden av Canon EOS M50. (Foto: Toralv Østvang)

Man kan velge mellom «standard» og «veiledet» menyvisning, og man kan også aktivere eller deaktivere programveiledning og funksjonsveiviser.

Betjeningsmessig er for øvrig muligheten til å plassere fokuspunktet ved hjelp av den berøringsfølsomme LCD-skjermen en av funksjonene jeg er mest begeistret for på EOS M50, slik jeg også var det med EOS M5. Du kan flytte fokuspunktet rundt i bildet mens du har søkeren mot øyet, og du kan definere et utsnitt av skjermen til denne funksjonen, slik at du unngår ufrivillig fokusplassering med nesetippen.

Raw-konvertering

Flott er det også at Raw-bilder kan konverteres til JPEG-bilder i kameraet. Ja, ikke bare konverteres, men også bearbeides – man kan endre eksponeringen, fargebalansen, størrelsen og mye annet. En veldig bra løsning for dem som foretrekker å fotografere i Raw-format, men som kanskje ønsker å legge ut noen feriebilder på sosiale medier mens man fortsatt er på reisefot.

Det er for øvrig veldig enkelt, for dette er det første Canon-kameraet som kan stilles inn til automatisk å sende bildene til mobilen din, og kameraet støtter både Bluetooth- og WiFi-kommunikasjon.

Apropos Raw: Canon er kommet med et nytt Raw-format kalt C-Raw, med en ny komprimeringsalgoritme. Jeg tok tre bilder etter hverandre, først i JPEG-format full oppløsning, så i vanlig Raw-format og til slutt i C-Raw-format. JPEG-filen ble på 7,7 megapiksler, Raw-bildet på 28 megabyte og C-Raw-bildet på 15,6 megabyte. Det nye Raw-formatet støttes imidlertid ikke av noen programvare som jeg har tilgjengelig i øyeblikket, annet enn siste oppdatering av Canons bildebehandlingsprogram Digital Photo Professional 4, versjon 4.8.20.0. Men det dukker vel opp støtte for M50 både fra Adobe, Apple og Microsoft om ikke lenge.

Foreløpig konklusjon

Siden det er mye jeg ikke har fått prøvd med det nye Canon-kameraet ennå, er det for tidlig å komme med noen bastant slutning om det. Men førsteinntrykket er absolutt lovende. Det er naturligvis definitivt et forbrukerkamera med noen begrensninger som kameraentusiaster ikke setter pris på. På den andre siden ser det ut til å levere bilder og video i velkjent, god Canon-kvalitet. Og kameraet innfrir definitivt på det som er viktig i dette speilløs-segmentet nå: størrelse og vekt.

Canon EOS M50
STILRENT: Canon EOS M50 er et stilrent kamera. (Foto: Toralv Østvang)

Men nå er det strålende påskevær utenfor hytta, med sol fra skyfri himmel og nyoppkjørte skiløyper, så nå har jeg ikke tid til å sitte her og skrive mer. Nå blir det skitur med fotografering. Jeg får oppdatere denne omtalen senere.

Prisen

Veiledende pris på EOS M50 er 5.899 kroner. Pakkeløsningen med 15-45 mm-objektivet koster 7.299 kroner, ifølge Canon.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.