Har en liten albumfotoskriver noe for seg i 2018? Kamerablogg har prøvd den nyeste Canon Selphy-modellen.
Canon Selphy CP1300 er den nyeste av en lang rekke små, dedikerte fotoskrivere som Canon har levert i mange år under Selphy-navnet. Skriveren er designet for å skrive ut bilder i postkort- eller albumstørrelse, og man kan skrive ut trådløst til den både fra Windows-pc, Mac, smarttelefon, nettbrett og direkte fra kameraer som er utstyrt med WiFi-kommunikasjon.
I tillegg til å prøve å finne ut hvor god skriveren egentlig er, har jeg også brukt litt tid på å finne svaret på det innledende nøkkelspørsmålet: Har en liten albumfotoskriver noe for seg i 2018?
Portabel
En av de største fordelene med CP1300 som med mange av forgjengerne er at man kan utstyre skriveren med batteri, som vel å merke er ekstrautstyr. Da kan man ta skriveren med seg hvor man vil. Den er riktignok for stor til å kunne konkurrere med de mange nye «mobil-skriverne» som er kommet i senere tid og som særlig er myntet på å skrive ut bilder fra fester og andre sosiale sammenkomster. Men Canon Selphy CP1300 egner seg utmerket til å ta med seg for eksempel på hytta eller hotellferie. Den legger ikke beslag på så stor plass i feriebagasjen.
LES OGSÅ: Canon med nye fotoskrivere
Men selv uten batteri-mobiliteten er det en kjekk liten sak å ha på hjemmekontoret eller i stua. Mottar man et fint bilde på mobilen fra en i familien, en slektning eller god venn, kan det være fint å sende det direkte til den lille fotoskriveren, som ikke tar store plassen i bokhylla.
Over 35 modeller
Selphy-fotoskriverne har stått på produktlisten til Canon i en årrekke. En oversikt på Wikipedia ramser opp over 35 modeller som er lanserte i tur og orden gjennom mange år. Jeg har hatt flere av dem inne til test i PC World Norge opp gjennom årene.
Flesteparten av Selphy-skriverne er såkalte sublimasjonsskrivere, noe som litt forenklet betyr at man benytter en kombinasjon av varme og trykk via en slags fordampning som gjør at et tilnærmet fast fargemateriale i et fargebånd overføres til fotopapiret i gassform.
Et fåtall av Selphy-skriverne er basert på tradisjonell blekkskriverteknologi.
Også den nye CP1300-fargeskriveren benytter fargesublimering og termisk overføring. Dette betyr at hvert ark trekkes gjennom skriveren fire ganger, først for hver av de tre fargene gul, cyan og magenta og til slutt en omgang som påfører bildet et beskyttende belegg som gjør at det ikke så lett fester seg fingeravtrykk på bildene.
(Tips: Vær nøye med å unngå å ta på utskriftssiden av fotopapiret når du pakker ut en papirbunke for å legge den i papirkassetten. Da er det ingen fingeravtrykksbeskyttelse på papiret ennå.)
Oppløsningen er på 300 x 300 punkter per tomme, og skriveren har 24-bits fargedybde med 256 nivåer per farge, ifølge Canon.
Tid for tråløst
Opp gjennom årene har fasongen, størrelsen og vekten på Selphy-skriverne vært igjennom mange ulike faser. For en tolv års tid siden kom for eksempel Selphy DS700 Compact Photo Printer som kunne kobles til TV. Man matet inn bildene via minnekortet, fikk bildene opp på TV-skjermen i tur og orden og valgte så ut hvilke som skulle skrives ut.
LES OGSÅ: Nå kommer «layflat»-fotobøkene
Selphy CP1300 er nok bedre tilpasset vår tid. Man kan koble den til en pc eller Mac via USB-kabel, og man kan dessuten skrive ut fra minnekortet. Skriveren har SD-kortplass som støtter SD-kort, SDHC-kort og SDXC-kort, samt diverse mini- og mikro-SD-formater via adapter.
Men de fleste vil sikkert sette den opp for trådløs overføring av bildefilene fra bildene som skal skrives ut. Da har man full fleksibilitet og kan skrive ut ikke bare fra pc og Mac, men også direkte fra mobil og i mange tilfeller også direkte fra kameraet man benytter.
Den nye Selphy CP1300-skriveren er liten og kompakt – dimensjonene er cirka 18 x 13,7 x 6,3 cm og vekten er oppgitt til cirka 862 gram.
Den er atskillig mer strømlinjeformet enn mange av forgjengerne og har dessuten litt større, vippbar LCD-skjerm enn forrige modell, CP1200. Den nye skjermen er på 3,2 tommer (8,1 cm). På forrige modell var skjermen på 2,7 tommer.
Menysystemet på LCD-skjermen kan vises på mange språk, men ingen av de nordiske språkene er representert.
Skjermen er ikke berøringsfølsom, så man må benytte knappene nedenfor til å bevege seg rundt i menysystemet. Det går an å gjøre litt enkel bildebehandling direkte i menysystemet, for eksempel å forsterke fargene litt. Det er sikkert kjekt hvis man skriver ut direkte fra kameraet eller fra minnekort. Men under utprøvingen foretrakk jeg å gjøre all bildebehandling på datamaskin.
Ingen Mac-driver
Av og til tar jeg i bruk nye elektronikkprodukter uten å lese bruksanvisningen først, sånn bare for å se hvor flink produsenten har vært til å gjøre installasjonen brukervennlig og intuitiv. Jeg må innrømme at jeg skvatt litt da jeg oppdaget at Canon ikke har lagd noen utskriftsdriver for Mac for Selphy CP1300.
Det var da jeg gikk til Canons nettsider for å laste ned driver for skriveren, at jeg til min forbauselse oppdaget at det ikke fantes noen for Mac. Til min Windows-pc var det derimot en lang liste av drivere til ulike Windows-versjoner, inklusive til Windows 10, som var det jeg trengte.
Jeg ble imidlertid fort klar over at dette ikke var noe problem for Mac-brukere, for skriveren støtter naturligvis Apples løsning for trådløs utskrift, AirPrint. Så sant skriveren og Mac-en er på samme WiFi-nettverk, finner Mac-en Selphy-skriveren og skriver ut bildene uten problemer. Husk bare å klikke på «Skaler etter medier». I Mac-ens utskriftsmeny velger man papirstørrelse «kantfri Postkort» og papirtype «Foto».
LES OGSÅ: HDR-foto på førsteplass
AirPrint var i utgangspunktet en teknologi Apple introduserte i 2010 for sitt mobiloperativsystem iOS etter krav fra brukere av iPad-nettbrettet, som Apple lanserte det året. Med AirPrint ble det for første gang mulig å skrive ut fra iPhone og iPad. I 2012 fulgte Apple opp med AirPrint for Mac i forbindelse med oppgraderingen til Mac OS X Lion-utgaven. På Mac kan AirPrint brukes både for trådløs WiFi-kommunikasjon og for kablet Ehternet-oppkobling.
Jeg antar at Canon har konkludert med at det ikke var noe behov for å lage en egen Mac-driver til Selphy-skriveren nettopp fordi AirPrint-støtten er til stede for brukerne på denne plattformen. De fleste skrivere på markedet i dag støtter AirPrint. Apples liste over skrivere som støtter AirPrint, oppdateres hver måned og kan sjekkes her.
Med og uten app
Jeg antar imidlertid at for de fleste vil den naturlige kompanjongen til Canon Selphy CP1300 være en mobil eller et nettbrett. Både fordi mange bruker mobilen til å fotografere med, og mange har dessuten tilgang til bildesamlingene sine via mobilen. Fra min iPhone kan jeg hente ned bilder både fra min bildesamling i Apples Bilder-program, som jeg i utgangspunktet administrerer fra Mac-en på hjemmekontoret mitt, og fra min bildesamling i Adobes nye Lightoom CC-program, som jeg administrerer både fra Mac-en og fra Windows-PC-en på det samme hjemmekontoret.
Da jeg flyttet skriveren fra hjemmekontoret til stua og viste familiemedlemmer hvor enkelt det er å skrive ut bilder fra mobilen, ble det fart i utskrivingen. Folk flest har sikkert mange flere bilder på mobilen sin enn de er klar over, både bilder de har tatt selv og bilder de har mottatt fra venner og familie – feriebilder, bilder av barna og barnebarna og så videre.
LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS 77D – flott til video
Bildene lever nok ofte et liv i det skjulte på mobilen. Man har tittet på dem én gang og så glemt dem. Inntil det dukker opp en Selphy-skriver i stua som nærmest oppfordrer til å gjennomgå bildene og se om det er noen som fortjener å bli skrevet ut. I vårt tilfelle var det en stor mengde bilder som på denne måten dukket frem fra glemselen, og snart var spisebordet i stua dekket av albumbilder og gode minner.
Fra mobilen er det flere måter å skrive ut på. Canon har lagt ut en app for nedlasting både for iOS- og Android-enheter: Canon Print Inkjet/Selphy. Jeg må innrømme at jeg er bare sånn passe fornøyd med appen. Det virker som om den har problemer med å håndtere store bildesamlinger. Særlig på iPhone hadde jeg problemer med at programmet bare ble stående og «surre» når jeg skulle velge ut et bilde fra en mappe med mange bilder i. Og det skyldtes ikke at jeg brukte en gammel og svak iPhone. Tvert imot brukte jeg en topp-spekket og ganske ny iPhone 8 Plus.
Jeg opplevde at appen fungerte bedre på Android-mobiler – jeg prøvd løsningen med blant andre HTC U11 og Huawei P9.
Men stort sett endte jeg opp med å bruke mine favoritt-bildebehandlingsprogrammer på mobilene, det vil si Apples Bilder-program på iPhone og iPad og Googles Foto-program på Android-enhetene. Og deretter kjørte jeg ut utskrifter direkte fra disse appene, via AirPrint på Apple-enhetene og Mopria Print Service, som var installert på Android-mobilene mine.
Jeg prøvde ikke skriveren mot noen Kindle Fire-enhet, men ifølge Canon skal skriveren støtte både Canon Print Plugin og Mopria Print Service på Kindle Fire OS-enheter.
Utskrift på minuttet
Canon påstår at utskriftstiden for bilder i postkortformat er cirka 47 sekunder, målt fra utskriften starter, ekskludert papirhåndtering.
Min erfaring er at dataoverføringen kan ta såpass lang tid at ventetiden gjerne overstiger de oppgitte 47 sekundene, særlig med trådløs overføring. Jeg kjørte ut en del utskrifter fra Windows-pc koblet til med USB-kabel for å slippe variasjonene som trådløs overføring kan medføre, og endte opp med at hver utskrift stort sett tok ett minutt inklusive dataoverføringen før skriveren begynner å «røre» på seg.
Flere formater
Selphy-skriveren håndterer egentlig ikke bare det såkalte album- eller postkortformatet på 148 x 100 mm. Man kan også få papirpakker med flere andre formater:
- Visittkortformat (86 x 54 mm)
- Klistremerker i visittkortformat (86 x 54 mm)
- Kvadratiske klistremerker (50 x 50 mm)
- Miniklistremerker (22,0 x 17,3 mm – åtte klistremerker på ett ark)
For ordens skyld nevner jeg at jeg bare har prøvd Selphy-skriveren med Canons vanlige album/postkort-papir på 148 x 100 mm.
Varighetene på bildene som skrives ut, er oppgitt til 100 år. Påstanden er basert på en fremskyndet testmetode som blant annet har som forutsetning at bildeutskriften lagres mørkt under nærmere definerte temperatur- og luftfuktighetsforhold.
Bildeprisen
Hos nettbutikkene ligger prisen på Canon Selphy CP1300 stort sett på rundt 1.300 kroner – hos Prisjakt.no fant jeg priser fra 1.190 kroner hos Power til hele 1.695 kroner hos Foto-Jørgen. (Prissjekkdato: 10. februar 2018.)
Batteriet, Canon NB-CP2LH, er som sagt ekstrautstyr og koster rundt 500 kroner. Jeg prøvde Selphy-skriveren uten batteri.
Det finnes pakker med papir og fargebånd i flere kapasiteter. Den som jeg fikk med til utprøvingen, var RP-108, som inneholder 108 fotoark i albumformat, 140 x 100 mm, samt to kassetter med blekk – i form av et fargebånd i hver kassett som dras over bildene under utskrift. Ifølge Prisjakt.no ligger prisen på 308 kroner, noe som gir en bildepris på cirka 2,85 kroner.
Konklusjon
Canon Selphy CP1300 er en hendig liten skriver for dem som gjerne vil ha bildene sine ut på fotopapir i tradisjonell albumstørrelse. Utskriftsoppløsningen er god og fargegjengivelsen virker tillitvekkende – jeg benyttet en godt kalibrert skjerm under utprøvingen, og fargene på utskriftene ble som forventet i forhold til bildet på skjermen. Den lille skriveren gjengir detaljer overraskende godt både i skyggepartier og høylysdeler av bildene.
LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS 200D – i minste laget?
Sammenligningsgrunnlaget mitt på skriversiden var en Canon blekkskriver av typen iP7200, en rimelig A4-blekkskriver med fem blekkassetter, og med arkskuff blant annet for fotopapir i albumfotostørrelse, altså cirka 10 x 15 cm. Generelt vil jeg påstå at utskriftene fra disse to skriverne var likeverdige i kvalitet – og absolutt bra nok til albumbruk. Enkelte bilder ble litt mørkere og mindre kontrastfylte enn de skulle være, men stort sett ble bildene som forventet.
Nøkkelspørsmålet
Men så var det nøkkelspørsmålet som jeg nevnte innledningsvis, da. Hvor attraktiv er en dedikert albumfotoskriver i våre dager?
En slik skriver har mange konkurrenter.
Ivrige fotoentusiaster har gjerne en god fotoskriver fra før, i A4-eller A3-størrelse. Trenger de å skrive ut noen bilder i albumformat i all hast for å gi bort til slekt og venner, er det fort gjort å gjøre det fra fotoskriveren. En ekstra albumfotoskriver som krever annen rekvisita enn det man allerede har i huset, høres sikkert ut som penger ut av vinduet.
En annen konkurrent er fotobøkene. Mange av oss setter ikke lenger bilder i album, men sørger i stedet for at de beste havner i fotobøker der man selv tilpasser innholdet med layout, tekst og bilder på en PC-skjerm, sender det hele digitalt til en fotobokprodusent og får tilbake en fiks ferdig bok i posten – eller henter den i fotobutikken.
Skjermen er naturligvis den største konkurrenten. Vi omgir oss med en masse skjermer som egner seg godt for bildevisning, fra mobilen som vi fisker opp fra lomma når vi skal vise noen et bilde, via datamaskinskjermen på hjemmekontoret til den store TV-en i stua. Ja, i stua har vi kanskje også plassert flere digitale bilderammer som viser rullerende serier med bilder.
Selv omdanner jeg gjerne utvalgte bilder fra den siste ferieturen, fra weekenden på hytta eller juledagene hos familien på den andre kanten av landet til korte videofilmer med bakgrunnsmusikk. Hvis man passer på å ikke gjøre dem for lange, er de populære å titte på når familie, slekt og venner er samlet. Våre flat-TV-er på 40, 50 eller 60 tommer og enda større er velegnet for bildefremvisning. Og en slik videosnutt er det enkelt å dele med familie og venner langt unna, for eksempel ved å opprette en delt Dropbox-mappe.
I det hele tatt er det vel en generell trend at vi skriver ut færre bilder enn før, og alt arbeidet med å sette dem inn i album er vi nå stort sett forskånet fra. Som vi diskuterte i husstanden vår da jeg hadde prøvd ferdig Selphy-skriveren og hadde spisestuebordet fullt av albumbilder, som folk i huset i utgangspunktet var veldig begeistret for: Hvor skal vi gjøre av alle disse bildene?
Nå skal det sies at fotohandlerne har et stort utvalg album i mange størrelser som man enkelt kan sette bildene inn i.
Men hvis man finner ut at selv om man ikke skriver ut så mange bilder lenger, er det greit å kunne gjøre det innimellom. Da kan en albumskriver av Selphy-typen være kjekk å ha. Som jeg skrev tidligere i artikkelen, ble den populær da den ble plassert i stua slik at alle lett kunne skrive ut sine favorittbilder fra mobilen. Nettopp den beskjedne størrelsen er nok en av albumskrivernes fremste fortrinn.
I noen sammenhenger er den også mer praktisk enn en vanlig kontorskriver med fotoutskriftsmuligheter. Med slike skrivere har vel de fleste opplevd at man midt i en utskriftsjobb plutselig går tomt for blekk i én av de fire, fem blekkpatronene – helst på kvelden når alle fotobutikker i nærheten er stengt. Selphy-skriveren går selvfølgelig også tomt for rekvisita, men her skjer det i det minste synkront. Antallet ark er tilpasset mengden med fargebånd i pakken. Og det er særdeles enkelt å legge inn ny rekvisita – det går kjappere å sette inn ett nytt fargebånd i en Selphy-skriver ennå skifte ut flere blekkpatroner i en blekkskriver.
Alt i alt er det mange argumenter både for og mot å investere i en slik skriver. Bestemmer man seg imidlertid først for å gjøre det, tyder utprøvingen som jeg har gjort på at man blir godt fornøyd med Canon Selphy CP1300.
3 Responses
Har den selv den er veldig bra skriver