Raskere Adobe Bridge og 4K-arkiv

OPTIMALISERING: Adobe Bridge oppfordrer nå brukerne til å optimalisere bufferen. (Ill.: Toralv Østvang)
OPTIMALISERING: Adobe Bridge oppfordrer nå brukerne til å optimalisere bufferen. (Ill.: Toralv Østvang)
OPTIMALISERING: Adobe Bridge oppfordrer nå brukerne til å optimalisere bufferen. (Ill.: Toralv Østvang)

Adobe har piffet opp hurtigminnet i Adobe Bridge og endelig gjort webdesignprogrammet Muse skikkelig responsivt. Samt avlivet Flash – nesten.

I tillegg utvides nå Adobes bildedatabase Adobe Stock med 4K-videomateraiale, og etterkommeren etter Flash Professional er her – under navnet Animate CC, med solide oppdateringer siden den nye programvaren ble kunngjort i desember.

Ta kontroll over minnebufferen

Bridge CC er et populært program blant Adobe-brukere til å holde orden på bildemateriale, videoer og illustrasjoner. Selv om mange Photoshop-brukere benytter Adobe Photoshop Lightroom til å organisere bildematerialet sitt, er Bridge et nyttig «mellomverktøy» til å finne frem til og flytte rundt på materiale i arbeidsflyten.

Det nye nå er at man selv kan justere cache-innstillingene slik at det blir mye raskere å se gjennom store mengder innhold. Standardinnstillingen er at innholdet i cache-bufferen får ligge der i 30 dager, men brukeren kan selv stille inn dette til mellom 1 og 180 dager.

I tillegg er det kommet en ny opsjon om opprydding i cache-bufferen, der brukeren kan stille inn en automatisk opprydding hver gang Bridge avsluttes, i tilfelle bufferdatabasen overstiger 100 megabyte.

Cache-bufferen i Bridge lagrer miniatyrbilder, forhåndsvisninger og metadata i en database som bidrar til å forbedre ytelsen når man blar eller søker i filsystemet. Men jo større minnebufferen blir, jo mer diskplass trenger den. Den nye opsjonen lar brukeren administrere størrelsen på bufferen ved hjelp av sletting og komprimering slik at ytelsen blir optimal, ifølge Adobe.

I tillegg har Adobe forbedret måten som miniatyrbilder, forhåndsvisninger og metadata genereres på, slik at man unngår ventetid når man åpner store mapper.

Adobe Stock med 4K-video

Adobe Stock, Adobes svar på bildekatalogen Istockphoto, får nå utvidet innholdet med 100.000 originale 4K-videoinnslag.

Katalogen er tilgjengelig for abonnenter på Adobe Creative Cloud-tjenesten og inneholder et stort antall royalty-fri bilder, grafikk, illustrasjoner og videoklipp. Materialet er vel å merke ikke gratis – man kan kjøpe lisens til enkeltbilder eller tegne forskjellige typer abonnement, for eksempel på 10 bilder i måneden for 230 kroner per måned.

– 4K er i økende grad blitt den nye standarden innen videoproduksjon, og etterspørselen etter høyoppløselige videoer vokser kraftig. Ved etterbehandling tilbyr 4K langt flere redigeringsmuligheter enn HD, sier Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef for Adobe.

Responsiv Muse

Muse er Adobes webdesignprogram for dem som vil lage nettsteder uten å skrive HTML-kode. I målgruppen finner vi folk med erfaring fra typografi og layout. Mange har for eksempel brukt Adobe Indesign lenge til å lage papirpublikasjoner, og de vil gjerne bruke denne erfaringen til å lage websider. Men de er avhengig av å kunne forholde seg til grafiske elementer i stedet for kode.

RESPONSIV DESIGN: Adobe Muse er endelig blitt responsivt på ordentlig. (Ill.: Adobe)
RESPONSIV DESIGN: Adobe Muse er endelig blitt responsivt på ordentlig. (Ill.: Adobe)

Adobe Muse har vært hemmet av at det ikke har håndtert responsiv design på en ordentlig måte. Det vil si at man ikke kan bruke programmet til å designe nettsider som tilpasser seg små og store skjermer etter behov – at layouten automatisk endrer seg avhengig av om siden blir vist på en pc, et nettbrett eller en mobil.

Adobes mellomløsning til nå har vært at man i Muse har kunnet lage tre versjoner av hver webside, en for mobil, en for nettbrett og en for pc. Dette er altfor tungvint. Derfor er det nok mange Muse-brukere som er lettet over at Adobe nå endelig er kommet med en responsiv utgave av Muse.

I nye Muse kan man lage responsiv design uten koding, slik at man på rekordfart kan skreddersy nettsider som fungerer på alle typer enheter og nettlesere, skriver Adobe i pressemeldingen.

Den nye oppdateringen har også full integrasjon med Creative Cloud Libraries og dermed tilgang til innhold fra  andre CC-verktøy samt Adobe Stock.

Ut med Flash – nesten

Februar-oppdatering av Adobe Creative Cloud markerer et slags endelig farvel til den omstridte Flash-teknologien. Skjønt – noen vil sikkert hevde at nyskapingen Animate CC bare er Flash Professional med nytt navn.

Uansett fremstår Animate CC som en slags erkjennelse fra Adobes side av at HTML5 nå er moden for å overta rollen til den gamle Flash-teknologien – bedre tilpasset moderne håndholdte og strømgjerrige enheter og uten det sikkerhetsmarerittet som har fulgt Flash lenge. HTML5 er nå modnet nok til å bli fremtidens webplattform på alle typer enheter, kunngjorde Adobe i desember i fjor.

Adobe lanserer også en HTML5-basert videospiller for pc-nettlesere.

Flash forsvinner imidlertid ikke, understreker IDGs nyhetstjeneste. Animate CC vil fortsatt støtte materiale basert på Flash, sammen med HTML5, WebGL, 4K-video og SVG. Men i praksis har Adobe nå gjort det som avdøde Apple-sjef Steve Jobs krevde i en opphetet krangel med Adobe i 2010 – å basere programvaren sin på HTML5 og andre nye web-standarder.

Adobe Animate CC blir altså Adobes hovedverktøy for animasjon og film på flere plattformer. Adobe selv går så langt som til å hevde at dette blir det ultimate vektorbaserte animasjonsverktøyet for å lage interaktivt innhold på alle typer plattformer.

Adobe CC-abonnenter får tilbud om å laste ned de nye versjonene gjennom sitt Creative Cloud-administrasjonsprogram.

(Publisert hos PC World Norge 10. februar 2016.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.