Raskt kamera oppdateres mot varmegang

Sony a6300
RASKT – OG VARMT: Sony a6300 byr på høy hastighet og 4K-videoopptak. (Foto: Sony)
Sony a6300
RASKT – OG VARMT: Sony a6300 byr på høy hastighet og 4K-videoopptak. (Foto: Sony)

Sony a6300 er kjent som et lynraskt kamera. Fart skaper varme. Nå kommer oppdatering som skal holde varmen i sjakk.

Sony er på banen med fastvare-oppdatering for Sony a6300. Et av formålene med oppdateringen er å optimalisere temperaturkontrollen, ifølge Sony.

Lynrask autofokus og raske serieopptak

«Verdens raskeste autofokus» var en av formuleringene som Sonys norske PR-folk brukte da det kompakte speilløse systemkameraet Sony a6300 ble lansert i februar i år.

Etterfølgeren til det populære a6000-kameraet fra Sony kunne skilte med opptil 11 stillbilder per sekund – med kontinuerlig autofokus, og det håndterer dessuten krevende 4K-video.

Generelt er det jo slik at høy hastighet også har en tendens til på en eller annen måte å forårsake høy temperatur. Google-søk med formuleringer som «sony a6300 heating issue» eller varianter av dette gir mange treff.

En del Sony a6300-brukere klager over at de har fått feilmeldinger om overoppheting av kameraet, gjerne etterfulgt av at kameraet automatisk er blitt slått av.

4K-videofilmen en utfordring

Mange av debattinnleggene og artiklene om problemet er knyttet til varmegang i forbindelse med 4K-videofilming.

Blant forslagene som er lagt frem, er å trekke ut LCD-skjermen på baksiden, noe som i teorien skal gjøre kameraets innmat litt mindre «innestengt» og dermed gi litt mer effektiv kjøling.

Kamerablogg.no har så langt ikke høstet noen erfaring med overoppheting av Sony a6300-kameraet som i øyeblikket er inne til utprøving, og jeg kan derfor heller ikke si noe om slike løsningsforslag har noe for seg.

Firmware-oppdatering

Forleden dag la imidlertid Sony ut en fastvare-oppdatering der nettopp temperaturkontroll er et av begrepene som er brukt i begrunnelsen for at brukerne bør installere oppdateringen.

Sony a6300 fastvare
FASTVARE: Slik beskriver Sony selv forbedringene som oppdateringen byr på.

Oppdateringen har navnet «ILCE-6300 Camera Firmware Update» med versjonsnummer 1.10 – fra fabrikken kommer kameraet med fastvare-versjon 1.0. Versjonsnummeret kan man sjekke selv ved å gå inn i oppsettmenyen på kameraet, menyvalget lengst til høyre. Under 7-fanen finner man versjonssjekken.

Bedre stabilitet

I beskrivelsen av oppdateringen sies det at den ene fordelen er forbedret stabilitet og drift av kameraet.

Den andre fordelen beskrives som forbedret stabilitet under fotoopptak («picture shooting») ved hjelp av optimalisert temperaturkontroll. I parentes bemerkes det at effekten varierer avhengig av temperaturen.

OPPDATERING: Her er fastvare-oppdateringen i full gang. (Skjermdump: Kamerablogg)
OPPDATERING: Her er fastvare-oppdateringen i full gang. (Skjermdump: Kamerablogg)

På flere av nettstedene som har omtalt firmware-oppdateringen, stilles det nå spørsmål ved om dette skal tolkes som om den forbedrede temperaturstyringen bare gjelder ved opptak av stillbilder eller om det også omfatter videoopptak.

Noe klart svar på det spørsmålet har ikke undertegnede funnet foreløpig, selv om jeg naturligvis har oppdatert a6300-fastvaren til versjon 1.10.

Oppdateringen kan lastes ned til Windows-PC eller Mac fra esupport.sony.com. Klikk videre til Drivers and Software. I det neste skjermbildet skriver man inn ILCE-6300 i ruten for Enter your model number. Dette er det samme nummeret som man finner på undersiden av kamerahuset.

Som vanlig ved fastvare-oppgraderinger til kameraer er det viktig å lade opp batteriet fullt før man begynner, og man må passe på å ikke avbryte prosessen underveis. Sony advarer dessuten om at man ikke må benytte noen annen USB-ledning enn den som fulgte med kameraet.

Selve oppgraderingen er unnagjort på 10-15 minutters tid.

Om den løser problemet med overoppheting er det altså vanskelig å si noe sikkert om foreløpig. Men det gir kanskje litt ro i sjelen at man i det minste har prøvd…

KVELDSØKT: En fastvare-oppdatering er vellykket gjennomført. (Foto: Toralv Østvang)
KVELDSØKT: En fastvare-oppdatering er vellykket gjennomført. (Foto: Toralv Østvang)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.