Reisekamera får 4K-video

Panasonic Lumix DMC-TZ90
SUPERZOOM: Selv om det finnes konkurrenter med kraftigere zoomomfang, ligger Panasonic Lumix DMC-TZ90 godt an med 30x zoom. (Foto: Panasonic)
Panasonic Lumix DMC-TZ90
SUPERZOOM: Selv om det finnes konkurrenter med kraftigere zoomomfang, ligger Panasonic Lumix DMC-TZ90 godt an med 30x zoom. (Foto: Panasonic)

Panasonic har oppgradert sitt reisekamera Lumix TZ80 til TZ90. Blant nyhetene er høyere oppløsning og 4K-video.

[toc] Lumix TZ90 markedsføres som et reisekamera. I prinsippet dreier det som et kompaktkamera med litt ekstra vekt og størrelse og ikke minst et zoomobjektiv med stort brennviddeomfang.

Fotograferer man bygninger og spennende arkitektur på reisen, kan man glede seg over forholdvis kraftig vidvinkelmodus tilsvarende 24 mm brennvidde, og er man på safari, kommer man tett innpå løver og geparder med en telezoominnstilling på opptil 720 mm.

LES OGSÅ: PRØVD: Panasonic Lumix DMC-G80

Med andre ord snakker vi om hele 30-gangers zoomomfang. Likevel kan hele objektivet trekkes helt inn i kamerahuset når kameraet er avslått, og da får kameraet plass i en jakkelomme. Dette kan være med på å gjøre kameraet aktuelt som et hendig ekstrakamera for kameraentusiaster når man ikke har anledning til å ta med seg et «ordentlig» kamera.

Panasonic Lumix DMC-TZ90
LEICA-OPTIKK: Panasonic Lumix DMC-TZ90 har optikk merket Leica. (Foto: Panasonic)

Kameraet har for øvrig også digital zoom i tillegg til den optisk, med 2x og 4x forlengelse av brennvidden. Generelt pleier jeg å advare mot å bruke digital zoom, som jo bare er ytterligere beskjæring av bildet fra en i utgangspunktet veldig liten bildebrikke.

Objektivet i TZ90 har Leica-logo og er derfor etter alt å dømme blant objektivene som Panasonic produserer i Japan på lisens fra Leica. Objektivet betegnes som Leica DC Vario-Elmar.

18 megapiksler

Mens forgjengeren TZ80 hadde oppløsning på 12 megapiksler, er den økt til 18 megapiksler på TZ90. Dette gir bildefiler på opptil 4.896 x 3.672 piksler. Det er fortsatt snakk om en bildebrikke i lillefingernegl-størrelse, 1/2,3 tommer eller 6,17 x 4,55 millimeter.

LES OGSÅ: Panasonic sikter på reisebloggerne

Selv om økt oppløsning vanligvis oppfattes som et gode, kan en slik økning i oppløsningen på en såpass liten bildebrikke også ha noen uheldige bivirkninger, blant annet i form av mer bildestøy under dårlige lysforhold. Et par testomtaler på amerikanske fotonettsteder nevner at problemet er synlig på TZ90, men ikke så mye at det gjør noe særlig.

Kameraet er utstyrt med optisk bildestabilisator samt en fem-aksers hybrid optisk/digital bildestabilisering som slår inn under videofilming.

Elektronisk søker

Under de fleste forhold vil nok brukerne benytte LCD-skjermen på baksiden av kameraet til å komponere sine bilder. Dette er en tre-tommers berøringsfølsom skjerm med oppløsning på 1.040.000 piksler. Og den er vippbar og kan snus til selfie-modus.

Panasonic Lumix DMC-TZ90
USB-LADING: Panasonic Lumix DMC-TZ90 kan lades via USB-kabel – praktisk når man er på reisefot. (Foto: Panasonic)

Til hjelp i sterkt sollys, når LCD-skjermen er lite egnet, har kameraet en bitteliten elektronisk søker på bare 0,2 tommer, og med en oppløsning på 1,16 megapiksler.

LES OGSÅ: PRØVD: Panasonic Lumix DMC-GX80

Siden jeg ikke har hatt kameraet i hendene, har jeg ikke fått sjekket om en så liten elektronisk søker har noe for seg, men for igjen å hente litt fra amerikanske testomtaler ser jeg at søkeren blir omtalt som overraskende god. Uvurderlig i sterkt sollys, skriver Reviewed.com.

4K og etterpå-fokus

TZ90 har altså fått mulighet til 4K-videoopptak, mens forgjengeren bare greide Full HD.

V4K-videoopptak kan gjøres i 30p, mens Full HD-opptak kan gjøres i 60p, 60i og 30p. Kameraet støtter også lavere videooppløsninger, 1.280 x 720 og 640 x 480.

Det er innebygd stereomikrofon i kameraet, samt mono-høyttaler.

Sammenlignet med forgjengeren har TZ90 mer enn dobbelt så mange fokuspunkter, opp fra 23 til 49 fokuspunkter.

Panasonic Lumix DMC-TZ90
BRUKERGRENSESNITTET: Panasonic Lumix DMC-TZ90 er greit å betjene, der også ringen rundt objektivet inngår i betjeningsoppsettet. (Foto: Panasonic)

Som vi har sett på mer profesjonelle Panasonic-kameraer byr TZ90 også på «etterpå-fokus». 4K-systemet brukes til å ta en bildeserie med oppløsning på åtte megapiksler og med fokus på forskjellige avstander, og deretter kan man på LCD-skjermen velge den mest attraktive fokusinnstillingen. Kjekt for mange slags motiver, ikke minst tett-på-bilder og på portretter der du etterpå kan plassere fokus nøyaktig på øyet.

Panasonic Lumix DMC-TZ90
SELFIE-SKJERM: LCD-skjermen på Panasonic Lumix DMC-TZ90 kan vris og vendes, blant annet til selfie-modus. (Foto: Panasonic)

TZ90 kan ta både JPEG- og Raw-formatbilder.

Kameraet har for øvrig WiFi for kommunikasjon med Panasonics tilhørende app. For eksempel kan kameraet fjernstyres fra appen.

USB-lading

Med TZ90 kan man lade kameraet fra en USB-ledning. Dette kan være en stor fordel når man er på reisefot. Da kan man for eksempel lade kameraet fra en bærbar pc eller fra en ladebank.

Kameraets nettovekt er oppgitt til 280 gram – med batteri og SD-minnekort er vekten cirka 322 gram, ifølge Panasonic. Batteritiden er oppgitt til 320 bilder målt etter CIPA-standarden.

Panasonic forvirrer som vanlig med ulike modellnavn i forskjellige markeder. Panasonic Lumix DMC-TZ80 heter DMC-ZS60 i USA og DMC-TZ91 i Tyskland.

LES OGSÅ: Panasonic viser stor spennvidde

Norsk pris på Panasonic Lumix DMC-TZ90 er cirka 4.800 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.