Kameranytt.no

Ricoh: Fra vidvinkel til normal på GR IIIx

Ricoh GR IIIx
NESTEN NORMAL: Objektivet på den nye generasjonen av Ricoh GR, modell IIIx, er byttet ut fra forholdsvis sterk vidvinkel til så moderat vidvinkel at det nærmest er å anse som et normalobjektiv. (Pressefoto: Ricoh.)

Ricoh er klar med en oppgradert versjon av sitt «gatekamera» GR III, nå med en ekstra X i navnet. Den største forskjellen er at Ricoh har droppet vidvinkelobjektivet på tilsvarende 28 mm til fordel for et objektiv med tilnærmet normal-brennvidde tilsvarende 40 mm. Mange jubler.

Ricoh er kanskje den fremste kjerringa mot strømmen i kamerabransjen akkurat nå. Gjennom sin Pentax-merkevare tviholder Ricoh på speilrefleks mens alle andre nesten bare snakker om speilløse systemkameraer. Og mens «alle» er enige om at det er kompaktkameraene som er blitt hardest utsatt for mobilkameraenes herjinger i kameramarkedet, fortsetter Ricoh ufortrødent å lansere nye kompaktkameraer, ikke minst i den forholdsvis avanserte GR-familien.

Pentax- og Ricoh-jubel

Ricoh har trofaste fan-skarer på disse to plattformene. Våren 2021 jublet Pentax-tilhengerne for lanseringen av Pentax K-3 Mark III. Nå, høsten 2021, er det tilløp til en lignende jubel i debattforaene på sentrale kamera-nettsteder etter at Ricoh har lansert Ricoh GR IIIx – selv om det finnes kritiske røster også.

Ricoh GR IIIx
SØKER: Ricoh GR IIIx kan som forgjengerne utstyres med optisk søker som plasseres i blitsskoen. Den nye GV-3-søkeren viser et bildeutsnitt tilsvarende 40 mm-brennvidden som det nye objektivet gjengir. (Pressefoto: Ricoh.) (Klikk for større bilde.)

Hva kjennetegner Ricohs GR-kameraer? Dette er en familie APS-C-baserte kompaktkameraer som kom til verden i 2013 og som til nå har eksistert gjennom fire generasjoner, med nye modeller i 2015, 2018 og nå i 2021. Kameraene veier rundt 250 gram inkludert objektivet, som er av den fastmonterte typen og med fast brennvidde.

Kombinasjonen APS-C-bildebrikke og objektiv med fast brennvidde og moderat lysstyrke har gjort det mulig å konstruere et kamera som er lite nok til å få plass i lommen – vel å merke i en litt romslig jakkelomme, ikke i bukselommen – samtidig som man har kunnet bibeholde en klassisk design. Ikke minst har dette bidratt til at kameraet hyppig omtales som et velegnet gatefoto-kamera.

Ny optikk

Optikken er nok den største nyheten med det nye GR IIIx-kameraet. Resten av de tekniske data stemmer ganske bra overens med Ricoh GR III. Det er vel derfor Ricoh-folkene bare har plusset på med en X i navnet i stedet for å gå videre oppover tallskalaen til Ricoh IV eller noe sånt.

Ricoh GR IIIx
TILBEHØRSSKO: Ricoh GR IIIx har en blitssko som også fungerer med annet tilbehør, blant annet en optisk søker som gjør at man slipper å komponere bildene på LCD-skjermen – kjekt i sterkt solskinn. (Pressefoto: Ricoh.) (Klikk for større bilde.)

Den nydesignede optikken med brennvidde tilsvarende 40 mm består av sju linseelementer fordelt på fem grupper, og to av linseelementene er av asfærisk type. Formålet med dem er å redusere faren for forvrengninger, holde fargebrytningen på et minimum og redusere reflekser og gjenskinn ved fotografering i motlys til et minimum.

Ricoh hevder at den forbedrede bildekvaliteten er særlig merkbar i ytterkanten av bildet. Det er vel naturlig, i og med at ytterkanten av optikken gjerne blir et svakere element jo mer vidvinklet et objektiv blir. Å redusere brennvidden fra 28 til 40 mm bør derfor gi bedre bildekvalitet i ytterkanten.

Objektivet er relativt lyssterkt for klassen, med største blenderåpning på f/2,8, og såpass stor blenderåpning i kombinasjon med en ni-bladet blender skal bidra til god bokeh.

Ricoh GR IIIx
KOMPAKTKAMERA: Betjeningslayouten på baksiden av Ricoh GR IIIx er vel slik vi forventer på et kompaktkamera. (Pressefoto: Ricoh.) (Klikk for større bilde.)

CMOS-bildesensoren er utstyrt med et anti-aliasing-filter, eller filter for kantutjevning, som vi kanskje bør kalle det på norsk. Poenget med filteret er å få kanter mellom forgrunn og bakgrunn til å se mindre hakkete og ujevne ut.

Ny prosessor

Signalprosessoren er blant elementene som er forbedret fra Ricoh GR III og er nå kommet opp til GR Engine 6. Trofaste Rioch-fotografer krysser fingrene for at dette bidrar til raskere autofokus. Dette er et punkt der tidligere GR-modeller har fått en smule kritikk fra enkelte hold.

Bildesensoren håndterer 14-bits RAW-opptak.

Autofokusen er en hybrid-autofokus som kombinerer en kontrastdetekterende autofokus med høy presisjon med fasedetekterende autofokus som skal sørge for rask fokusering. Løsning bidrar til raskt å detektere ansikter og øyne, ifølge Ricoh. Som sagt – med GR Engine 6 er det håp om at både hurtigheten og treffsikkerheten til autofokusen blir enda bedre enn før.

Ricoh GR IIIx
LETT: Med en vekt på bare 262 gram er Ricoh GR IIIx et kamera man nesten ikke merker at man har med seg. Nye iPhone 13 Pro Max veier til sammenligning nesten like mye, 238 gram. (Pressefoto: Ricoh.) (Klikk for større bilde.)

RAW-fremkalling

Kameraet kan ta opp bilder i RAW-format og har derfor fått en innebygd funksjon for RAW-fremkalling. Man kan redigere et bilde ved å justere parametre som opptaksstørrelse, aspektforhold, hvitbalanse, bildekontroll-innstilling og kompensering av eksponering – alt uten å måtte bruke PC.

Bare Full HD-video

Kameraet kan naturligvis ta opp video, men bare opp til Full HD-videooppløsning på 1.920 x 1.080-punkters oppløsning. 4K er ikke kommet til denne kamerafamilien ennå, men det bør nok skje snart, hvis Ricoh skal henge med på racet.

Ricoh GR IIIx
TILBEHØR: Ricoh har bygd ut GR-systemet med et ganske rikholdig utvalg av tilbehør. (Pressefoto: Ricoh.) (Klikk for større bilde.)

Man kan kanskje argumentere med at GR-kameraene ikke er tiltenkt en stor rolle som videokamera, men når selv mange mobilkameraer gir førsteklasses 4K-opptak, kan man vel ikke se bort fra at noen potensielle GR IIIx-kjøpere kanskje vil tenke seg om en gang ekstra før de velger dette kameraet.

Telekonverter

Ricoh GR IIIx
I LOMMEN: Objektivet stikker bare moderat ut fra kamerahuset på Ricoh GR IIIx. Kameraet går ikke ned i bukselommen, slik en mobil gjør, men får nok plass i en romslig jakkelomme. (Pressefoto: Ricoh.) (Klikk for større bilde.)

Selv om dette er et kamera med fastmontert objektiv, er det mulig å skifte brennvidde. Da må man kjøpe en telekonverter kalt Ricoh Tele Conversion Lens GT-2, som gjør at brennvidden vil tilsvare 75 mm omregnet til 35 mm-format. Med andre ord en utmerket portrett-brennvidde.

I tillegg må man kjøpe med seg en objektivadapter for å kunne montere telekonverteren utenpå standardobjektivet. Denne adapteren heter Ricoh Lens Adapter GA-2.

Prisen

Prisen på Ricoh GR IIIx er satt til 10.990 kroner, ifølge pressemeldingen fra distributøren, Focus Nordic. Salgsstart er satt til september 2021. Altså i den måneden vi er inne i i skrivende stund.

Den nye separate søkeren som man får kjøpt til kameraet, tilpasset den nye brennvidden, koster 4.395 kroner – prisen sjekket hos Fovi AS midt i september 2021.

Prisen på telekonverter-enheten GT-2 er 3.965 kroner. Ricoh Lens Adapter GA-2 koster 745 kroner.

I en kommentar til prisene må det vel kunne sies selv om kameraprisen i utgangspunktet virker grei, vil det å bygge ut kameraet med det tilbehøret som er listet opp her, gi en sluttsum som beveger seg godt opp imot en systemkamera-investering. Men for dem som har rukket å bli glad i Ricoh GR-konseptet vil det vel oppleves som å være verdt det.

Ricoh GR IIIx
STILIGE: Ricoh GR-fans er begeistret for den nøkterne og nesten minimalistisk designen som har preget alle GR-modellene opp gjennom årene. Nykommeren med 26,1 mm-objektiv, tilsvarende 40 mm, øverst til høyre. Nederst til venstre foregående modell med 18,3 mm-objektiv, tilsvarende 28 mm. (Pressefoto: Ricoh.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Netto oppløsningCa. 24,24 megapiksler 6.000 x 4.000 piksler
BrikkestørrelseAPS-C 23,5 x 15,6 mm 3:2-proporsjoner
SensortypeCMOS-brikke
LysfølsomhetISO 100-102.400
Bildestabilisator3-aksers sensorflytting tilsv. 4 steg
FokussystemHybrid autofokus, fase- og kontrast-detekterende
Objektiv26,1 mm tilsv. ca. 40 mm omregnet til 35 mm-format. F/2,8-f/16
LCD-skjerm3 tommer TFT LCD, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsning1.037.000 punkter
SøkertypeSeparat tilbehør: Ekstern gjennomsiktssøker tilpasset 40 mm brennvidde, visning 85 %
Lukkertider30 sek.-1/4.000 sek.
Innebygd blitsBlitssko for ekstern blits
Serieopptak
VideooppløsningFull HD 1.920 x 1.080, 60p, 30p, 24p. MPEG4 AVC/H.264 MOV
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
Lagring1 stk. SD/SDHC/SDXC-kortplass opptil USH-I. Internminne ca. 2 GB
USBUSB 3.2 Gen 1 Type-C (5 GBit/sek.)
HDMI
Mikrofoninngang
Hodetelefonutgang
WiFi802.11b/g/n
BluetoothBluetooth 4.2 (Low Energy)
Batteritid CIPACa. 200 bilder etter CIPA-standarden
VektCa. 232 g netto, ca. 262 g inkl. batt. og minnekort
StørrelseCa. 109,4 x 61,9 x 35,2 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.